lauantai 15. lokakuuta 2011

HALLOWEEN


"EMÄNTÄ TOTESI TÄYSIN RIITTÄMÄTTÖMÄN ATERIAN JÄLKEEN: TOIVOTTAVASTI RUOKAILETTE KANSSAMME TAAS PIAN. ALFRED HITCHCOCK: SEHÄN SOPII, ALOITETAAN HETI."
Helen Exley, Kokin mietelmät

Kerrankin on juhla, missä vieraat voi laittaa hommiin. Synkkä syksy suorastaan inspiroi juhlaväen kirjailemaan kuppikakkuja ja kovertamaan kurpitsoja.

Kerrankin voi puhua yhtä ja tarkoittaa ihan muuta, päästää mielikuvituksen irti ja hullutella oikein porukalla. HALLOWEEN venyttää hupaisasti hyvän maun rajoja; kukapa muulloin haluaisi pukeutua mahdollisimman hullunkurisesti ja maistella merirosvon kakkapökäleitä, noita-akan näppejä, torakoita tai matoja?

PÖYTÄ ON KATETTU KAMALUUKSILLA,
MAISTA JOS USKALLAT.

HUONOA RUOKAHALUA!



____HALLOWEEN MENÚ_________________










ILTAPALAKSI VIELÄ:
HOMEINEN JUUSTO JA TAATELITORAKAT
MUINAISET MINIMUUMIOT
KAUHEAT KUPPIKAKUT
HERKULLISET HAAMUT
_______________________________________________


JUHLAJUOMAT

Eri värisiä limsoja + vesipullo (hämähäkin häkellys) + pullotettua maitoa (vesikauhuisen koiran kuolaa)
eri värisiä piirrustuspapereita (esim. Ikea)

Irrota limsapullojen etiketit (mutta säästä ne pullonpalautusta varten). Leikkaa värikkäistä piirrustuspapereista sopivan kokoisia etikettejä, nimeä juomat halloween-henkisesti ja liimaa etiketit pulloihin.
_______________________________________________


HOMEINEN JUUSTO JA MANTELEILLA TÄYTETYT TAATELITORAKAT

mahdollisimman suuri sini- tai viherjuustopala
taateleita
kokonaisia kuorittuja manteleita

lisäksi tarvitset pari kumitorakkaa ja Kantolan Valitut/hienoja ruiskeksejä

Viillä jokaiseen taateliin mantelinkokoinen aukko, poista kivet ja täytä taatelit manteleilla. Aseta kumitorakat ja taatelitorakat kiipeämään juuston päälle. Herkuttele homejuusto mantelitaateleiden ja ruiskeksien kanssa.
_______________________________________________


MERIROSVON KAKKAPÖKÄLEITÄ JA NOITA-AKAN NÄPPEJÄ

merisosvolippu-coctailtikulla koristeltuja lihapullia (kotitekoisia, tai kaupan pakastealtaasta), sekä mantelilastukynnellä koristeltuja prinssinakkisormia
_______________________________________________



HALLOWEENKEKSEJÄ

3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl vaniljasokeria
50 g huoneenlämpöistä voita
1 tl leivinjauhetta
7 1/2 dl vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen

lisäksi tarvitset halloween-aiheisia piparimuotteja sekä eri värisiä sokerikuorrutteita ja lakua koristeluun

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää mausteet ja pehmeä rasva. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa jauhot taikinaseokseen. Nosta taikina jääkaappiin tunniksi.

Jauhota leivinalusta ja kauli taikina levyksi. Painele kuviot piparimuoteilla, nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia, kunnes reunat alkavat ruskistua. (Jos koko pipari ruskistuu ja näyttää tavalliselta joulupiparilta, on se ollut uunissa liian kauan).

Koristele jäähtyneet keksit sokerikuorrutteilla ja lakritsilla.
___________________________________________




KAUHEAT KUPPIKAKUT

200 g voita (huoneenlämpöistä)
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
1/2 dl maitoa
3 1/2-4 dl vehnäjauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
200 g suklaarouhetta

lisäksi tarvitset 15 muffinivuokaa ja eri värisiä sokerikuorrutteita ja irtokarkkeja

Vatkaa voi ja sokeri tahnaksi. Sekoita mukaan munat, yksi kerrallaan. Yhdistä kulhossa jauhot, kaakao ja leivinjauhe. Lisää taikinaan maito ja kuiva-aineet, sekoita tasaiseksi ja kääntele sekaan suklaarouhe.

Nosta taikinaa muffinivuokiin ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Koristele jäähtyneet kuppikakut sokerikuorrutteilla ja irtokarkeilla.
__________________________________________



MUINAISET MINIMUUMIOT

1 puntti lehtiselleriä
100 g valkosipuli-yrtti tuorejuustoa
100 g saunapalvikinkkua
kuivattuja karpaloita tai gojimarjoja

Irrota sellerin varret toisistaan, huuhtele, leikkaa lehdet pois ja pätki varret saman pituisiksi.

Levitä tuorejuustoa kunkin sellerin sisälle, leikkaa kinkku ohuiksi pitkiksi siivuiksi ja asettele kinkkusiivuja tuorejuuston päälle ristikkokuvioon "kääreliinaksi", paina kinkkusiivujen reunat veitsenkärjellä tuorejuuston alle. Aseata karpalot tai gojimarjat silmiksi.
_____________________________________________


MADONSYÖMÄT OMENAT

vihreitä omenoita
eri värisiä irtokarkkimatoja

Katkaise jokainen karkkimato kahteen osaan, leikkaa terävällä veitsellä omenaan madonkoinen kolo, paina puolikas mato koloon ja tee viereen toinenkin reikä, aseta toinen madonpuolikas paikalleen. Jatka kunnes kaikki madot ja omenat on käytetty.
_____________________________________________


HERKULLISET HAAMUT

4 kananmunanvalkuaista
pari tippaa sitruunamehua
sokeria maun mukaan
pala tummaa suklaata

Vatkaa valkuaiset ja sitruunamehu vaaahdoksi, mausta sokerilla. Nosta kahden ruokalusikan avulla marenkikasoja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista marenkeja 100 asteisessa uunissa noin tunti, sulata suklaa ja maalaa jäähtyneille herkkuhaamuille suklaasilmät.
___________________________________________


PÄÄKALLOPATA

popcorn maissinjyviä
rypsiöljyä
suolaa
irtokarkkimatoja, irtokarkkitekohampaita, irtokarkkipääkalloja, vihreitä lakuja
valkoisia vaahtokarkkeja
salmiakkinappeja

lisäksi tarvitset pitkiä bambutikkuja

Valmista popcorn pakkauksen ohjeen mukaan, mausta suolalla. Nosta padan pohjalle pääkallokasa, kaada popcorn päälle, asettele väliin tekohampaita ja matoja.

Paina jokaisen vaahtokarkin keskelle salmiakkinappi, seivästä vaahtokarkkisilmät bambutikuilla ja tökkää tikut pystyyn popcornipataan.
____________________________________________

KARMEITA KORISTEITA JA KUKKA-ASETELMIA


RUPSAHTANEITA RUUSUJA, HÄMÄHÄKIN SEITTIÄ JA HYÖNTEISIÄ


KURPITSALYHDYT (käsin koverretut kurpitsat)


HÄMÄHÄKEILLÄ KORISTELTU JÄKÄLÄKRANSSI (muovihämähäkit ja hautakranssi)


MUSTAKSI SPRAYATTU KÄÄRMEKRANSSI (muovikäärmeet ja risukranssi)

keskiviikko 5. lokakuuta 2011

DINOSAURUS SYNTTÄRIT


"KUMPI OLI ENSIN: DINO VAI MUNA?"
-Anton 5v

Kun iloisesti irvistävä pehmolelu lentää lelukoppaan ja "dinosaurus" tarkoittaakin luonnontieteellisen museon luukokoelmia, on taaperosta kasvanut pieni paleontologi. Tällöin myös dinokakkujen aikakausi on auttamattomasti ohi !

VAROITUS:
tätä kattausta kannattaa kokeilla vain jos valkoisen sohvan päällinen on pesunkestävä ja irrotettavaa sorttia; pienien paleontologien sormet näyttävät kivipopparin syönnin jälkeen juuri siltä että "on käyty kaivauksilla" !


______DINOSAURUSSYNTTÄRI MENÚ__________

KAIVAUSKAKKU
FOSSIILIKEKSIT
DINOSAURUSPIPARIT
KIVISANKO
LUULEIVÄT
______________________________________________




KAIVAUSKAKKU

mutakakkupohja:
250 g voita
200 g taloussuklaata (Fazer)
4 dl sokeria
2 dl kuumaa vettä
250g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl tummaa kaakaojauhetta
2 kananmunaa

fossiilin luut: sokerimassaa


lisäksi tarvitset Marianne Crush- rouhetta (Fazer) ja irtokarkkimatoja






Muovaile sokerimassasata dinosauruksen luita, käytä muovisia leluja apuna. Jätä luut kovettumaan tasaiselle alustalle huoneenlämpöön.

Sulata voi ja suklaa kattilassa, lisää seokseen vesi ja sokeri, vatkaa tasaiseksi. Yhdistä kulhossa jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe. Vatkaaa kananmunia sen verran että niiden rakenne rikkoutuu. Yhdistä suklaaseos, jauhot ja munat, vatkaa taikina tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, paista 190 asteisessa uunissa tunnista puoleentoista tuntiin, kunnes pinta kovettuu, mutta sisus on vielä pehmeää. (Vuoan syvyys määrää paistoajan).

Käännä hieman jäähtynyt mutakakkupohja ylösalaisin leivinpaperin avulla ja riko pohjan rakenne haarukalla, niin että se näyttää möyhityltä mullalta. Levitä mutakakkupohja laakeaan piirakkavuokaan, asettele kovettuneet luut ja irtokarkkimadot makean mudan sekaan, koristele Marianne Crush-soralla.

HUOM. Nelinkertaisesta määrästä saat kokonaisen pellillisen mutapohjaa.
______________________________________________







DINOSAURUS- ja FOSSIILIKEKSIT

3 kananmunaa
2 1/2 dll sokeria
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl kanelia
50 g huoneenlämpöistä voita
1 tl leivinjauhetta
7 1/2 dl vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen

lisäksi tarvitset dinosauruksen muotoisen piparimuotin ja valkoista sokerikuorrutetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää mausteet ja pehmeä rasva. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa jauhot taikinaseokseen. Nosta taikina jääkaappiin tunniksi.

Jauhota leivinalusta ja kauli taikina levyksi. Painele dinosauruskuviot piparimuotilla, nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuttia, kunnes reunat alkavat ruskistua (jos koko pipari ruskistuu ja näyttää tavalliselta piparkakulta, on se ollut uunissa liian kauan).

Piirrä sokerikuorrutteella jäähtyneisiin kekseihin luukuivoita.

SAMASTA TAIKINASTA voit valmistaa myös fossiilikeksejä:
paina eri kokoisiin taikinanokareisiin puhtaita muovieläimiä (hyönteisiä, dinosauruksia) niin että taikinaan jää "fossiilipainauma". Nosta fossiilikeksit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 8-10 minuttia, kunnes reunat saavat hieman väriä.
____________________________________________


KIVIPOPPARI
(= suklaa popcorn)

250 g popcorn maissijyviä
200 g taloussuklaata
suolaa
1/2 dl kaakaojauahetta

Valmista popcornit pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa, valuta popcornin päälle, ripottele sekaan suolaa ja möyhi pohjia myöten niin että suklaa sekoittuu tasaisesti. Ripottele pinnalle kaakaojauhe ja nosta kivipoppari jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen tarjoamista.

____________________________________________


LUULEIVÄT

paahtoleipiä
cheddar-sulatejuustosiivuja
kinkkusiivuja
voita

lisäksi tarvitset luunmuotoisen piparimuotin

Voitele leipäviipale molemmilta puolilta, pinoa päälle juusto ja kinkku, voitele toinenkin leipä molemmilta puolilta ja nosta kanneksi. Paista kerrosleipää pannulla, kunnes pinta saa hieman väriä, käännä leipä ja ruskista toiseltakin puolelta. Nosta sivuun jäähtymään, paina piparimuotilla luun muotoisia paloja, jatka kunnes olet saanut haluamasi määrän luuleipiä.



____________________________________________

torstai 15. syyskuuta 2011

TEDDYKARHUN TEEKUTSUT


"PUH, KUN AAMULLA HERÄÄT, MITÄ SANOT ITSELLESI ENSIMMÄISEKSI?"
 kysyi Nasu viimein. "MITÄ TÄNÄÄN ON AAMIAISEKSI?" sanoi Puh. "Mitä sinä sanot?"
Minä sanon: "MITÄHÄN JÄNNITTÄVÄÄ TÄNÄÄN TAPAHTUU?" sanoi Nasu.
Puh nyokkäsi miettiväisesti. "SE ON SAMA ASIA" hän sanoi.

Nalle Puhin kootut kertomukset / Nalle Puh rakentaa talon


Iltapäivätee on ihanan makea herkkuhetki.
Afternoontea-juhlan pukukoodi on kukkamekko, väriteema pastelli ja avec PEHMONALLE, eli, tyttöjen juttuja siis, FOR GIRLS ONLY !


_________AFTERNOONTEA MENÚ____________

MANSIKKA-MASCARPONE SANDWITCHIT
VADELMAMARENGIT
VIHREÄTEE TIRAMISU
VANILJATORTUT
KUIVAJÄÄTELÖT
___________________________________________


MANSIKKA-MASCARPONE SANDWITCHIT

pohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja

täyte:
200 g mascarpone juustoa
1 limetn hienoksi raastettu kuori
1 rkl sokeria
1 l mansikoita
1 ruukkumintun nypityt lehdet

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe ja perunajauhot vehnäjauhoihin, siivilöi jauhot munavaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Irrota jäähtynyt torttupohja leivinpaperista, kuori ruskettunut pinta pois leipäveitsen avulla ja pilko pohja  paahtoleivän kokoisiksi neliöiksi. Leikkaa neliöt kulmasta kulmaan keskeltä halki, niin että saat kolmioita. Mausta mascarpone limetin kuorella ja sokerilla, irrota mansikoista kannat ja leikkaa marjat pitkiksi siivuiksi. Levitä kolmiopohjan päälle kerroksittain juustoseosta, mansikoita ja mintunlehtiä. Levitä juustotahnaa toisenkin pohjapalan päälle ja nosta se sandwitchin kanneksi. Jatka samaan tapaan kunnes kaikki pohjapalat ja täytteet on käytetty.

_____________________________________________


VADELMAMARENGIT

marengit:
4 kananmunan valkuaista
1/2 tl sitruunanmehua
200 g sokeria
punaista jauhemaista elintarvikeväriä (Roberts/apteekista)

täyte:
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
125 g tuoreita vadelmia

Vatkaa valkuaiset ja sitruunanmehu kiiltäväksi vaahdoksi, mausta sokerilla ja värjää elintarvikevärillä.

Nosta marenkinokareita kahden ruokalusikan avulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista marenkeja 100 asteisessa uunissa 2 tuntia.

Vatkaa kerma vaahdoksi, liimaa kaksi jäähtyyttä marenkia ja muutama vadelma kermavaahdon avulla toisiinsa, jatka samaan tyyliin kunnes kaikki marengit ja täytteet on käytetty. Täytä marengit juuri ennen tarjoamista, sillä leivoksia ei voi säilyttää jääkaapissa (marenki pehmenee ja pinta muuttuu tähmäiseksi).

____________________________________________


VIHREÄTEE TIRAMISU

pohjakeksit:
2 kananmunaa
1/2 dl (60 g) sokeria
 1 1/4 dl (60 g) vehnäjauhoja
1 veitsenkärjellinen vaniljansiemeniä (viilletystä vaniljatangosta)
1 dl (50 g) tomusokeria
lisäksi tarvitset siivilän ja pursottimen (tai leikkaa Minigrip-pussista kulma auki ja käytä sitä pursottimena)

TAI käytä valmiita Savoiardi-keksejä.

täyte:
2 kananmunaa
250 g mascarpone juustoa (tai muuta maustamatonta tuorejuustoa)
1/2 dl sokeria
1 dl vaahtoutuvaa kermaa
2 rkl vihreätee jauhetta (Macha powder) + ylimääräistä koristeluun
2 dl kuumaa vettä

Tee pohjakeksit:
Erottele valkuaiset keltuaisista, vatkaa keltuaiset, vanilja ja sokeri kuohkeaksi tahnaksi. Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Yhdistä valkuaisvaahto ja keltuaisseos ja siivilöi sekaan jauhot. Lusikoi taikina pursottimeen ja pursota noin 6 cm pituisia pötköjä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Siivilöi taikinapötköjen päälle tomusokeria ja paista 200 asteisessa uunissa 7-10 minuuttia.

Tee täyte:
Erota keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset ja sokeri paksuksi ja vaaleaksi vaahdoksi, sekoita vaahto masrcarpone juustoon. Vatkaa kerma vaahdoksi, kääntele juustoseokseen. Vatkaa valkuaisetkin vaahdoksi ja kääntele sekaan varovasti.

Kokoa tiramisu:
Sekoita vihreäteejauhe kuumaan veteen, kasta keksi kerrallaan vahvaan teehen ja vuoraa tiramisuvuoka kostutetuilla kekseillä. Levitä juustoseosta keksipedille ja tee uusi kerros ja jatka kunnes kaikki keisit, tee ja juustoseois on käytetty (jätä juustokerros päällimmäiseksi). Nosta tiramisu jääkaappiin yöksi. Siivilöi Macha-teejauhetta koristeeksi juuri ennen tarjoamista.
______________________________________________


KUIVAJÄÄTELÖ

pallot:
100 g voita (huoneenlämpöistä)
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljasokeria
1/4 dl maitoa
punaista elintarvikeväriä (esim Dr. Oetker)
lisäksi tarvitset isoja muffinivuokia (esim. Amerikan muffinifuoka)
100 g mascarpone juustoa

kuorrute:
100 g valkoista suklaata (esim. Fazer)
50 g tummaa taloussuklaata (Fazer)
lisäksi tarvitset valmiita jäätelövohveleita (esim. Frasi)

Vatkaa voi ja sokeri tasaiseksi tahnaksi. Vatkaa munat sekaan yksitellen. Sekoita vahnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää taikinaan maito ja jauhoseos, sekoita varovasti tasaiseksi, värjää taikina elintarvikevärillä. Lusikoi taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteisessa uunissa noin  20 minuuttia.

Revi jäähtyneiden muffineiden ympäriltä paperivuoat pois, murenna leivonnaiset isossa kulhossa. Sekoita mascarponejuustosta ja murennetusta kakkupohjasta tasainen massa ja pyörittele siitä golfpallon kokoisia pyöryköitä.

Leikkaa jäätelötötteröiden yläosasta 1/3 pois. Aseta alaosat pystyyn juomalasiin, nosta kakkupallo jokaiseen tötteröön. Sulata suklaat vesihauteissa ja valuta sulaa suklaata kerroksittain jäätelötötteröiden päälle. Nosta kuivajäätelöt hetkeksi jääkaappiin ennen tarjoamista.

torstai 1. syyskuuta 2011

SADONKORJUUJUHLAT


"EI VOI ELÄÄ HYVIN, RAKASTAA HYVIN TAI NUKKUA HYVIN ELLEI OLE SYÖNYT HYVIN."
Virginia Woolf /oma huone
                                                                                                                                                                         Tämä juhla sai alkunsa parvekeruukussa kasvavasta oliivipuusta. Luumarjojen lisäksi kasvoi myös kaupunkilais-maanviljelijän kärsivällisyys, kesti nimittäin aika kauan ennen kun puu rohkeni avata pikkuriikkiset kukkansa. Pullasuti kädedssä tupsuttelin siitepölyä kukasta kukkaan, ja jäin taas odottelemaan...kunnes eräänä aamuna käpristyneiden terälehtien seasta paljastui nuppineulanpään kokoisia mikro-oliiveja. Pohjolan lyhyt kesä ei ehtinyt kypsyttää läheskään kaikkia, suurin osa jäi kääpiöiksi. Murskasin kivimorttelissa koko sadon, neljä täyskasvuista oliivia. No, tunnustetaan, vähän piti kyllä jatkaa oman sadon kylmäpuristettua öljyä kreetalaisella extra virginillä, jotta jokaiselle kutsuvieraalle riitti maistiaiset oman plantaasin öljystä.


_______SADONKORJUUJUHLA MENÚ_________



LEIPÄTIKUT
JUUSTOJA
OLIIVEJA JA UUDEN SADON OLIIVIÖLJYÄ
TOMAATTI-MOZZARELLASALAATTIA
TOMAATTIKEITTOA
SIENIPIIRAKKAA
TÄYTETTYJÄ KURPITSANKUKKIA JA PESTOKASTIKETTA
PÄÄRYNÄKAKKUA
MUMMOANKAN OMENAPIIRAKKAA
MANSIKKAMEHUA
_______________________________________________


LEIPÄTIKUT

250 g vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen
1 pussi  (11g) kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl merisuolaa
2-3 dl lämmintä vettä (42 asteista = reilusti kädenlämpöistä)
1 dl basilikan lehtiä
3-4 valkosipulin kynttä
2 rkl hienoksi raastettua parmesanjuustoa


Mittaa kulhoon jauhot, kuivahiiva, sokeri ja suola. Kaada 42 asteinen vesi (ks. kuvahiivapaketin käyttöohje) kuiva-aineiden päälle, alusta taikina kiinteäksi.

Taputtele taikina levyksi jauhotetulla leivinalustalla, silppua basilikan lehdet, kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Levitä juustoraaste, vasilika ja valksipuli taikinalle, käännä reunat keskelle ja vaivaa taikinaa niin että täyte sekoittuu taikinaan tasaisesti. Anna taikinan nousta liinan alla ainakin tunti.

Ota taikinasta paloja, rullaa ne jauhotetulla leivinalustalla sormen paksuisiksi tikuiksi. Paista leipätikkuja 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä ja leipäpuikot muuttuvat rapeiksi.

Tarjoa tomaattikeiton ja/tai mozzarella-tomaattisalaatin kanssa. Ruokaisamman version saat kietomalla leipätikun ympärille siivun ilmakuivattua kinkkua (esim. Serrano).
_______________________________________________


TOMAATTIKEITTO

2 tölkkiä (400 g) tomaattimurskaa (mieluiten luomua)
150 g pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)
1 ruukkubasilika
2 dl kermaa (esim. laktoositon ruokakerma)
ripaus sokeria
mustapippuria
merisuolaa

Kuumenna puolet (1 tölkki) tomaattimurskasta kattilassa kiehumispisteeseen, pilko vuohenjuusto sekaan. Nypi ja silppua basilikan lehdet, ripottele keiton sekaan. Lisää sokeri ja jauha myllystä mustapippuria. Soseuta sauvasekoittimella ja kaada sekaan kerma ja loput tomaattimurskasta. Anna hautua miedolla lämmöllä, kannen alla 5 minuuttia ennen tarjoamista. Tarkista maku, lisää tarvittasessa suolaa ja mustapippuria. Tarjoa leipätikkujen kanssa.
______________________________________________


SIENIPIIRAKKA

pohja:
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl kylmää vettä
TAI osta valmis piirakkataikina kaupan pakastealtaasta

täyte:
1 hopeasipuli
2 rkl voita
150 g putsattuja kantarelleja, suppilovahvroita tai tatteja
mustapippuria myllystä
ripaus jauhettua muskottia
merisuolaa
1 rkl timjamisilppua
300 g ranskankermaa (Creme Fraiche)
2 kananmunaa
1 munankeltuainen
1 dl punaleimaemmentalraastetta

Nypi jauhot, voi ja vesi tasaiseksi taikinaksi. Kiedo taikinaomöykky tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi. Tai sulata pakastetaikina pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuori ja pilko sipuli. Sulata voi pannulla, kuullota sipuli.  Lisää sienet ja paista niitä kuumalla pannulla n.5 minuuttia. Mausta sieniseos valkopippurilla, muskotilla ja merisuolalla. Yhdistä kulhossa ranskankerma, munat, keltuainen ja juustoraaste.

Vuoraa uunivuoka (esim. irtopohjavuoka) taikinalla, pistele pohja haarukalla ja paista piirakkapohjaa 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Levitä sienet ja timjamii pohjalle, kaada ranskankermaseos sienien päälle ja paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes pinta saa kuparinruskean sävyn.
_______________________________________________


TÄYTETTYJÄ KURPITSANKUKKIA JA PESTOKASTIKETTA

100 g kylmäsavulohta
150 g ricottajuustoa
mustapippuria myllystä
5 kurpitsankukkaa

pestokastike:
2 dl basilikan lehtiä
1 tl merisuolaa
mustapippuria myllystä
2 valkosipulin kynttä
2 rkl rouhittuja saksanpähkinöitä
2 rkl raastettua parmesanjuustoa
1/4 dl oliiviöljyä

Silppua kylmäsavulohi hienoksi. Sekoita lohesta ja juustosta tasainen täyte, mausta mustapippurilla. Paina peukalolla täytettä kukan sisään, pohjalle asti ja täytä kukat kukkuralleen juustoseoksella. Aseta täytetyt kukat uunin kestävään vuokaan.

Paista kukkia 200 aseteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tarjoa pestokastikkeen kanssa.

Pesto:
Mittaa kaikki ainekset monitoimikoneen kulhoon ja anna koneen käydä kunnes saat tasaisen tahnan. Tai osta valmista pestokastiketta.

____________________________________________

PÄÄRYNÄPIIRAKKA                     
pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
150 g voita
1-2 rkl kylmää vettä
täyte:
2 dl fariinisokeria
2 rkl konjakkia
7 keskikokoista päärynää
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
70 g rouhittuja saksanpähkinöitä
ripaus jauhettua muskottia

lisäksi tarvitset 3 rkl valmista kanelisokeria (2 rkl hienoa sokeria ja 1 rkl kanelia tai osta kaupasta valmis sekoitus) ja ylimääräistä vehnäjauhoa leivinalustan jauhottamiseen

Mittaa monitomikoneen kulhoon jauhot, sokeri, kaneli ja voi. Anna koneen köydä kunnes taikinan rakenne näyttää korppujauhomaiselta, lisää sitten vesi ja sekoita. Pyöritä taikina jauhotetulla leivinalustalla palloksi ja kääri tuorekelmuun. Nosta jääkaappiin tunniksi.

Kuori päärynät, poista siemenkodat ja halkaise hedelmät pituussuunnassa. Sulata fariinisokeri kattilassa ja mausta kohjakilla. Lisää päärynät kattilaan, kypsennä miedolla lämmöllä noin 6 minuuttia, kunnes hedelmäliha pehmenee. Nosta päärynät lautaselle jäähtymään, säästä sokerisiirappi.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta jäähtyneellä sokerisiirapilla. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja raaputa pehmeä sisus terävällä veitsenkärjellä kermavaahdon sekaan.

Jaa pohjataikina kahteen osaan ja kauli molemmat kahden tuorekelmun välissä ohuiksi levyiksi. Irrota taikinalevyt kelmuista ja vuoraa piirakkavuoan pohja taikinalla, ripottele pohjalle saksanpähkinärouhe. Asettele päärynät pähkinäpedille, nosta taikinalevy kanneksi, painele reunat kiinni.

Voitele piirakan pinta vedellä, ripottele päälle kanelisokeria ja pistele pintaan haarukalla reikiä. Paista päärynäpiirakkaa 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes reunat muuttuvat kuparin ruskeiksi. Tarjoa maustetun kermavaahdon kanssa.
_______________________________________________


MUMMOANKAN OMENAPIIRAKKA

pohja:
175 g voita
5 dl vahnäjauhoja
3/4 dl vettä

täyte:
6 omenaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl kanelia
ripaus jauhettua muskottia


Nypi voi jauhoihin, lisää vesi, vaivaa taikina tasaiseksi ja puorita palloksi. Nosta tuorekelmuun kiedottu taikinapallo jääkaappiin tunniksi.

Kuori omenat ja leikkaa reilun kokoisiksi paloiksi. Sekoita omppupaloihin sokeri, jauhot ja mausteet. Jaa taikina kahteen osaan, kaulu kumikin kahden tuorekelmun välissä ohueksi levyksi. Vuoraa pirakkavuoka taikinalevyllä, kaada päälle maustetut omenat. Nosta toinen taikinalevy kanneksi, tasaa reunat veitsellä ja painele saumat haarukalla kiinni. Leikkaa kanteen pieniä aukkoja, jotta höyry pääsee paistettaessa ulos. Anna piirakan vetäytyä huoneenlämmössä 15 minuuttia ennen paistamista.

Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Tarjoa vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

_______________________________________________


MANSIKKAMEHU

1 kg perattuja mansikoita (pakastetutkin käy)
4 dl vettä
300-400 g sokeria siivilöityä mehulitraa kohti

Kuumenna mansikat ja vesi hitaasti miedolla lämmöllä kattilassa kannen alla. Älä sekoita, anna mansikoiden mehustua.

Kaada mansikat harsolla vuorattuun siivilään tai suodatinpussiin. Anna mehun valua, mittaa mehu ja kaada se takaisin kattilaan.

Kiehauta mehu ja sekoita sokeri joukkoon. Keitä, kunnes sokeri liukenee, kuori vaahto pinnalta. Pullota mehu suoraan puhtaisiin, kuumiin pulloihin piripintaan. Sulje pullot ja säilytä jäähtyneinä jääkaapissa.



maanantai 15. elokuuta 2011

MAALIKUNINKAAN VOITONJUHLA



"KIELENI HYMYILEE"
Abigail Trillin, 4-v, syötyään suklaajäätelöä/"Alice, Let's Eat"

Voitto ei ole pääasia ja jokainen potku merkitsee.
MUTTA, on se silti niin makeaa kun menestys sattuu omalle kohdalle; kun vaihtopenkin pelaaja saa Maradonan voimat ja tykittää maaleja kunnes pistetilanne kääntyy päälaelleen.
Sitä sopii juhlia, oikein kunnolla !


________________VOITONJUHLAMENÚ___________

                                        PELIKENTTÄKAKKU
                                        PELIPAITAKEKSIT                          
                                        JALKAPALLOJÄÄTELÖ
______________________________________________




PELIKENTTÄKAKKU

pohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
HUOMAA: tarvitset korkeaan kakkuun (kuvan kakku) kaksi pellillistä = kaksinkertaisen määrän pohja-aineita

täyte:
2 dl vettä
2 appelsiinin mehu
1 appelsiinin hienoksiraastettu kuori
6 tl perunajauhoja
6 rkl sokeria
2 dl vaahtoutuvaa kermaa

kuorrutus:
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
sokeria
vihreää elintarvikeväriä (esim. Dr. Oetker)

lisäksi tarvitset 1 appelsiinin mehun kakun kostutukseen, lakumatto-lakritsia maalitolpiksi, sipuli- tai sitruunapussin maaliverkoksi, pienen pyöreän irtokarkin (esim toffeepallo) koristejalkapalloksi, valkoista sokerikuorrutusta kentän ääriviivojen piirtämiseen, sekä 4 koktailtikkua, kahta eriväristä askartelupaperia ja liimaa viirien askarteluun

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe ja perunajauhot vehnäjauhoihin, siivilöi jauhot munavaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Tee vielä toinen pellillinen samaan tapaan.

Mittaa appelsiinimehu, kuoriraaste, perunajauho ja vesi kattilaan ja kuumenna seos hämmentäen kiehumispisteeseen, älä kuitenkaan keitä, (tai kakkukiisselistä tule klimppimäistä). Ota kattila hellalta ja anna jäähtyä. Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi, sekoita jäähtyneeseen kakkukiisseliin.

Irrota jäähtyneet pohjat leivinpaperista, leikkaa keskeltä kahtia ja tasaa reunat. (Käytä ensimmäistä palaa  mallikappaleena.) Aseta ensimmäinen pohja tarjoulualustalle, kostuta appelsiinimehulla, levitä täytettä päälle ja nosta seuraava pohja kanneksi, jatka kunnes kaikki 4 levyä on pinossa. Vaikka täytettä jäisi, älä levitä sitä enää viimeisen pohjalevyn päälle.

Vatkaa kermakuorrutus, mausta sokerilla, värjää vihreällä elintarvikevärillä ja levitä kermavaahto tasaisesti kakun päälle. Askartele maalit: leikkaa lakumatosta tolpat (rautalanka ja/tai piippurassi olisi kätevää taivutella, mutta ne uppoavat poskeen kuin ongenkoukut...) Painele verkkopussista leikattu verkonpala tähmäiseen lakritsiin, aseta maalit paikoilleen, piirrä sokerikuorrutteella kentän ääriviivat ja nosta karkkijalkapallo kentän keskelle. Leikkaa värillisestä paperista pieniä viirejä, liimaa ne yhteen ja aseta koktailtikku varreksi. Tökkää viirit kakun kulmiin.
___________________________________________


PELIPAITAKEKSIT

3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
50 g voita (huoneenlämpöistä)
1 tl leivinjauhetta
7 1/2 dl vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen

lisäksi tarvitset pelipaita-muotin, esim. Tiimarin vauva-sarjan potkupukumuotti, ja sokerikuorrutetta +  elintarvikevärejä koristeluun

Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää pehmeä rasva. Seksoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa jauhot taikinaseokseen. Nosta taikina jääkaappiin tunniksi.

Kauli taikina levyksi, painele muotilla kuvioita, nosta keksit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. (Jos keksi ruskistuu ja alkaa näyttää tavalliselta joulupiparilta, on se ollut uunissa liian kauan.)

Koristele jäähtyneet keksit eri värisillä sokerikuorrutteilla ja anna kovettua yön yli ennen päällekkäin pinoamista.
________________________________________________


JÄÄTELÖJALKAPALLOT

1l vaniljajäätelöä
1 pussi (300 g) lakritsimatto paloja (Halva)
lisäksi tarvitset jäätelökauhan pallojen pyörittelyyn

Irrota lakumattopalat toisistaan (jokaisessa palassa on kolme kerrosta). Leikkaa paperista muotti jalkapallon viisikulmaisesta kuviosta. Nosta paperimuotti lakumaton päälle ja leikkaa keittiösaksilla lakusta jalkapallokuvio. Kasta jäätelökauha kuumaan veteen, pyöritä jäätelöstä tiiviitä palloja ja paina lakritsikuviot palloihin. Nosta jäätelöjalkapallot pakasterasiaan ja takaisin pakastimeen odottamaan makeannälkäisiä pallonpotkijoita.