tiistai 1. helmikuuta 2011

KIINALAINEN UUSI VUOSI



"SYÖMINEN ON IHMISELLE TAIVAS"
 kiinalainen sanonta

Mikä voisikaan olla osuvampi hetki herkutella kiinalaisittain kuin kuukalenterin mukainen uusi vuosi?!
Jos kokkaat kiinalaiset ruoat itse, saat keittiöjumalan hymyilemään ja jos käytät vielä kattauksessa punaista ja laitat taustamusiikiksi kiinalaisen CD:n, olet noin vain, aivan huomaamattasi, järjestänyt kiinalaiset uuden vuoden juhlat.

Kiinalainen vuosi alkaa aina talvipäivänseisauksen jälkeisen toisen uudenkuun ensimmäisenä päivänä. Päivämäärä vaihtuu vuosittain, meidän kalenterissa se sijoittuu tammikuun viimeisen viikon ja helmikuun viimeisen viikon välille, tänä vuonna aattojuhlaa vietetään 2.2.2011. Legendan mukaan Buddha kutsui ennen maan päältä lähtöään kaikki eläimet luokseen. Jäähyväisille saapui vain 12 eläintä, joiden kunniaksi  kuukaudet nimettiin. Vuosi 2010 oli tiikerin vuosi, nyt alkaa jäniksen vuosi.

Kiinalaisen uuden vuoden perinteistä löytyy paljon yhtäläisyyksiä meidän jouluun; pöydät notkuvat herkkuruokia, perheet kokoontuvat yhteen pitkienkin matkojen päästä ja pienillä punaisilla rahapusseilla  sekä uuden vuoden lahjoilla muistetaan ystäviä ja sukulaisia. Kaiken lisäksi kiinalaisen uuden vuoden juhlaväri on joulunpunainen!

Koristeina käytetään iloisten ja pulleaposkisten lasten kuvia, yltäkylläisyyden symboleina. Keittiön seinälle ripustetaan lisäksi keittiöjumalan kuva, sillä uskomuksen mukaan vanha jumala, joka on tarkkaillut kokonaisen vuoden perheen elämää, on vuodenvaihteessa lähtenyt Jadekeisarin luokse antamaan vuosiraporttia. Ennen keittiöjumalan matkallelähtöä valmistetaan symbolinen ateria, yleensä hunajalla maustettu, että selonteosta tulisi mahdollisimman makea. Viinin  toivotaan humaltavan keittiöjumala suloisesti, jotta raportti olisi mahdollisimman ympäripyöreä. Raportti on tärkeä, sillä siitä riippuu minkälaisen uuden vuoden talon asukkaat taivaallisten voimien mielestä ansaitsevat.

Pyöreää muotoa suositaan, sillä se viittaa yhtenäisyyteen kun taas kaikki erosta muistuttavat ruokalajit jätetään valmistamatta. Numero neljää vältellään, koska se kuulostaa lausuttuna samantapaiselta kuin "kuolema" ja tuo arvatenkin erityisen huonoa onnea. Salaatti, saang choy, puolestaan kuulostaa kantonin kiinaksi "kasvavalta onnelta" ja se on tervetullut uudenvuodenpöytään. Karppi on suosittu vuodenvaihteen ruoka, se kun on hyvän onnen kala. Keiton keltainen munakasnyytti symboloi kultaharkkoa ja kokkeli riisin seassa pieniä kultahippuja. Symboliikka on suurta, eikä mikään ole sattumanvaraista. Aika lohdullista kuitenkin, että noudattamalla iänikuisia perinteitä saattaa kuka tahnansa syödä itselleen onnellisen uuden vuoden.


_________KIINALAISEN UUDEN VUODEN MENÚ_____


Uuden vuoden keitto

Paistettu munariisi

Perhosrapuja

Valkosipuli-parsakaalia

Onnenkeksejä

Friteerattuja banaaneja ja vaniljajäätelöä

Ruokajuomaksi Jasmiiniteetä ja/tai Zhujiang olutta (Alkosta)

____________________________________________




UUDEN VUODEN KEITTO

400 g (kananpojan) jauhelihaa
1 rkl hienoksi raastettua inkivääriä
2 puristettua valkosipulin kynttä
1/2 tl jauhettua mustapippuria
2 rkl makeaa chilikastiketta (Thai sweet chili sauce, Pirkka)
4 rkl rypsiöljyä
2 kananmunan keltuaista
1/2 tl seesamöljyä (Blue Dragon)
1 annospakkaus Mama riisinuudeleita
1 kasvisliemikuutio tai Fond du chef kerta-annos
5 dl kiehuvaa vettä
1/2 kevätsipulin varsi

Sekoita lihapullataikina jauhelihasta, inkivääristä, valkosipulista, mustapippurista ja makeasta chilikastikkeesta. Muotoile kahden ruokalusikan avulla taikinasta pyöryköitä, kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja paista lihapullat kannen alla kypsiksi.

Vatkaa keltuaiset ja sesamöljy kulhossa sekaisin. Kuumenna 2 rkl rypsiöljyä pannulla ja levitä munaseos  öljyn päälle tasaiseksi levyksi. Kypsytä miedolla lämmöllä kunnes pinta hyytyy, nosta lautaselle jäähtymään. Käännä lettu ylösalaisin niin että sileästä pinnasta tulee ulkokuori. Taita reunat keskelle ja pyöritä munaräiskäle rullaksi.

Sekoita kiehuvaan veteen kasvisliemikuutio tai fondiannos, keitä siinä riisinuudeleita 2 minuuttia (pakkauksen mausteseoksen voit heittää menemään, siinä on aromivahvennetta).

Aseta lihapullat tarjoilukulhon pohjalle, kaada nuudelit liemineen päälle, nosta kanamunatötterö päällimmäiseksi ja silppua kevätsipulia koristeeksi juuri ennen tarjoamista.

____________________________________________




PAISTETTU MUNARIISI

3 kananmunaa
1/2 tl suolaa
450 g keitettyä riisiä
1/2 kevätsipuli
rypsiöljyä paistamiseen

Silppua kevätsipuli. Vatkaa munat, suola ja sipulisilppu kulhossa. Kuumenna öljy pannulla, paista munakokkelia; tee paistinlastalla pohjaan kahdeksikkoa kunnes munaseos alkaa näyttää kokkelilta.

Lisää riisi ja sekoita huolellisesti. Paista hetki niin että koko annos on kauttaaltaan lämmintä.

____________________________________________




PERHOSRAPUJA

250 g pakastettuja raakoja tiikerirapuja (Kuorelliset raa'at tiikeriravut, Pirkka)
3 rkl makeaa soijakastiketta (Ketjap Manis, Santa Maria)
4 rkl Shao Hsing riisiviiniä (etnisistä ruokakaupoista) tai kuivaa sherryä (Alkosta)
1 tl jauhettua mustapippuria
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja
3 dl rypsiöljyä friteeraamiseen
salaatinlehtiä annoksen koristeluun

Kuori sulatetut ravut, mutta jätä pyrstö paikalleen. Leikkaa jokainen rapu keittiösaksilla keskeltä kahtia, poista suoli.

Sekoita soijasta, viinistä ja mustapippurista kastike ja anna rapujen marinoitua siinä 15 minuuttia.

Riko kananmunan rakenne kulhossa, kasta ravut ensin munaan ja pyörittele sitten korppujauhoissa.
Kuumenna öljy 180 asteiseksi (öljy on sopivaa kun siihen tiputettu leipäkuutio ruskistuu 15 sekunnissa) ja friteeraa ravut pienissä erissä kuparinruskeiksi. Nosta valmiit ravut uunivuoassa lämpimään (150 asteiseen) uuniin odottamaan loppujen friteeraamista. Asettele perhosravut tarjoiluastiaan salaatinlehden päälle juuri ennen tarjoamista.

____________________________________________




VALKOSIPULI-PARSAKAALI
450 g pakaste parsakaalia
1/2 dl rypsiöljyä
3 valkosipulin kynttä
1/2 dl makeaa soijakastiketta (esim. ketjap manis, Santa Maria)

Sulata parsakaali ja valuta lävikössä. Kuumenna öljy pannulla, paista parsakaalia kannen alla kunnes se hieman pehmenee. Leikkaa valkosipuli ohuiksi siivuiksi, lisää broccolin sekaan, kaada sekaan myös soija  ja paista kunnes valkosipuli kuullottuu (älä anna valkosipulin ruskistua äläkä parsakaalin vetistyä).

____________________________________________




ONNENKEKSIT
20-25 kpl

3 kananmunan valkuaista
1 dl tomusokeria
1/2 dl voita
1 dl vehnäjauhoja

Leikkaa piirrustuspaperista (mieluiten punaisesta) 25 suorakaiteen muotoista suikaletta ja kirjoita jokaiseen ennustus tai aforismi.

vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää tomusokeri ja voi, sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot, sekoita ja anna taikinan vetäytyä 15 minuuttia.

Levitä pellille veitsellä 1 tl taikinaa ohueksi ympyräksi (6- 8 cm halkaisijaltaan). Paista 5 minuuttia 200 asteisessa uunissa kunnes keksien reunat alkavat ruskistua. Paista enintään 2 keksiä kerralla, muuten ne kerkeävät kovettua ja rikkoutuvat taitettaessa.

Irrota keksit nopeasti leivinpaperista veitsellä, aseta jokaiselle keksille paperiin kirjoitettu ennustus. Taita keksit ensin kahtia puolikuun muotoisiksi ja paina vielä keskeltä kippuraksi juomalasin reunaa vasten.

Tarjoa aterian jälkeen Jasmiiniteen kanssa. Jokainen ruokailija saa valita kulhosta keksin, ja lukea ääneen  saamansa uuden vuoden ennustuksen.

____________________________________________



FRITEERATUT BANAANIT

4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl sokeria
2 kananmunaa
öljyä friteeraamiseen
4 banaania

Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, lisää öljy, sokeri, kananmunankeltuaiset, ja 2 dl vettä. Vatkaa seos tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, kääntele se taikinaan. Kuori ja leikkaa banaanit suupalan kokoisiksi paloiksi.

Kuumenna öljy kattilassa 180 aseiseksi (öljy on sopivaa kun siihen tiputettu leipäkuutio ruskistuu 15 sekunnissa). Kasta banaaninpalat taikinassa ja friteeraa pienissä erissä kauniin ruskeiksi. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoa lämpiminä vaniljajäätelön ja karamellikastikkeen kanssa.


KARAMELLIKASTIKE

70 g Oivariinia
 2 dl fariinisokeria
1 1/2 dl kevytkermaa

Mittaa kaikki aineet kattilaan, sekoita ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes Oivariini sulaa ja sokeri liukenee. Anna kastikkeen kiehua hetki, tarjoa jäätelön ja friteerattujen banaanien kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tarvitsetko täsmävinkkejä? Minkä juhlan haluaisit järjestää seuraavaksi? Miltä juuri tämä juhla kuulosti?