torstai 1. syyskuuta 2011

SADONKORJUUJUHLAT


"EI VOI ELÄÄ HYVIN, RAKASTAA HYVIN TAI NUKKUA HYVIN ELLEI OLE SYÖNYT HYVIN."
Virginia Woolf /oma huone
                                                                                                                                                                         Tämä juhla sai alkunsa parvekeruukussa kasvavasta oliivipuusta. Luumarjojen lisäksi kasvoi myös kaupunkilais-maanviljelijän kärsivällisyys, kesti nimittäin aika kauan ennen kun puu rohkeni avata pikkuriikkiset kukkansa. Pullasuti kädedssä tupsuttelin siitepölyä kukasta kukkaan, ja jäin taas odottelemaan...kunnes eräänä aamuna käpristyneiden terälehtien seasta paljastui nuppineulanpään kokoisia mikro-oliiveja. Pohjolan lyhyt kesä ei ehtinyt kypsyttää läheskään kaikkia, suurin osa jäi kääpiöiksi. Murskasin kivimorttelissa koko sadon, neljä täyskasvuista oliivia. No, tunnustetaan, vähän piti kyllä jatkaa oman sadon kylmäpuristettua öljyä kreetalaisella extra virginillä, jotta jokaiselle kutsuvieraalle riitti maistiaiset oman plantaasin öljystä.


_______SADONKORJUUJUHLA MENÚ_________



LEIPÄTIKUT
JUUSTOJA
OLIIVEJA JA UUDEN SADON OLIIVIÖLJYÄ
TOMAATTI-MOZZARELLASALAATTIA
TOMAATTIKEITTOA
SIENIPIIRAKKAA
TÄYTETTYJÄ KURPITSANKUKKIA JA PESTOKASTIKETTA
PÄÄRYNÄKAKKUA
MUMMOANKAN OMENAPIIRAKKAA
MANSIKKAMEHUA
_______________________________________________


LEIPÄTIKUT

250 g vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen
1 pussi  (11g) kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl merisuolaa
2-3 dl lämmintä vettä (42 asteista = reilusti kädenlämpöistä)
1 dl basilikan lehtiä
3-4 valkosipulin kynttä
2 rkl hienoksi raastettua parmesanjuustoa


Mittaa kulhoon jauhot, kuivahiiva, sokeri ja suola. Kaada 42 asteinen vesi (ks. kuvahiivapaketin käyttöohje) kuiva-aineiden päälle, alusta taikina kiinteäksi.

Taputtele taikina levyksi jauhotetulla leivinalustalla, silppua basilikan lehdet, kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Levitä juustoraaste, vasilika ja valksipuli taikinalle, käännä reunat keskelle ja vaivaa taikinaa niin että täyte sekoittuu taikinaan tasaisesti. Anna taikinan nousta liinan alla ainakin tunti.

Ota taikinasta paloja, rullaa ne jauhotetulla leivinalustalla sormen paksuisiksi tikuiksi. Paista leipätikkuja 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä ja leipäpuikot muuttuvat rapeiksi.

Tarjoa tomaattikeiton ja/tai mozzarella-tomaattisalaatin kanssa. Ruokaisamman version saat kietomalla leipätikun ympärille siivun ilmakuivattua kinkkua (esim. Serrano).
_______________________________________________


TOMAATTIKEITTO

2 tölkkiä (400 g) tomaattimurskaa (mieluiten luomua)
150 g pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)
1 ruukkubasilika
2 dl kermaa (esim. laktoositon ruokakerma)
ripaus sokeria
mustapippuria
merisuolaa

Kuumenna puolet (1 tölkki) tomaattimurskasta kattilassa kiehumispisteeseen, pilko vuohenjuusto sekaan. Nypi ja silppua basilikan lehdet, ripottele keiton sekaan. Lisää sokeri ja jauha myllystä mustapippuria. Soseuta sauvasekoittimella ja kaada sekaan kerma ja loput tomaattimurskasta. Anna hautua miedolla lämmöllä, kannen alla 5 minuuttia ennen tarjoamista. Tarkista maku, lisää tarvittasessa suolaa ja mustapippuria. Tarjoa leipätikkujen kanssa.
______________________________________________


SIENIPIIRAKKA

pohja:
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl kylmää vettä
TAI osta valmis piirakkataikina kaupan pakastealtaasta

täyte:
1 hopeasipuli
2 rkl voita
150 g putsattuja kantarelleja, suppilovahvroita tai tatteja
mustapippuria myllystä
ripaus jauhettua muskottia
merisuolaa
1 rkl timjamisilppua
300 g ranskankermaa (Creme Fraiche)
2 kananmunaa
1 munankeltuainen
1 dl punaleimaemmentalraastetta

Nypi jauhot, voi ja vesi tasaiseksi taikinaksi. Kiedo taikinaomöykky tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi. Tai sulata pakastetaikina pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuori ja pilko sipuli. Sulata voi pannulla, kuullota sipuli.  Lisää sienet ja paista niitä kuumalla pannulla n.5 minuuttia. Mausta sieniseos valkopippurilla, muskotilla ja merisuolalla. Yhdistä kulhossa ranskankerma, munat, keltuainen ja juustoraaste.

Vuoraa uunivuoka (esim. irtopohjavuoka) taikinalla, pistele pohja haarukalla ja paista piirakkapohjaa 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Levitä sienet ja timjamii pohjalle, kaada ranskankermaseos sienien päälle ja paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes pinta saa kuparinruskean sävyn.
_______________________________________________


TÄYTETTYJÄ KURPITSANKUKKIA JA PESTOKASTIKETTA

100 g kylmäsavulohta
150 g ricottajuustoa
mustapippuria myllystä
5 kurpitsankukkaa

pestokastike:
2 dl basilikan lehtiä
1 tl merisuolaa
mustapippuria myllystä
2 valkosipulin kynttä
2 rkl rouhittuja saksanpähkinöitä
2 rkl raastettua parmesanjuustoa
1/4 dl oliiviöljyä

Silppua kylmäsavulohi hienoksi. Sekoita lohesta ja juustosta tasainen täyte, mausta mustapippurilla. Paina peukalolla täytettä kukan sisään, pohjalle asti ja täytä kukat kukkuralleen juustoseoksella. Aseta täytetyt kukat uunin kestävään vuokaan.

Paista kukkia 200 aseteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tarjoa pestokastikkeen kanssa.

Pesto:
Mittaa kaikki ainekset monitoimikoneen kulhoon ja anna koneen käydä kunnes saat tasaisen tahnan. Tai osta valmista pestokastiketta.

____________________________________________

PÄÄRYNÄPIIRAKKA                     
pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
150 g voita
1-2 rkl kylmää vettä
täyte:
2 dl fariinisokeria
2 rkl konjakkia
7 keskikokoista päärynää
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
70 g rouhittuja saksanpähkinöitä
ripaus jauhettua muskottia

lisäksi tarvitset 3 rkl valmista kanelisokeria (2 rkl hienoa sokeria ja 1 rkl kanelia tai osta kaupasta valmis sekoitus) ja ylimääräistä vehnäjauhoa leivinalustan jauhottamiseen

Mittaa monitomikoneen kulhoon jauhot, sokeri, kaneli ja voi. Anna koneen köydä kunnes taikinan rakenne näyttää korppujauhomaiselta, lisää sitten vesi ja sekoita. Pyöritä taikina jauhotetulla leivinalustalla palloksi ja kääri tuorekelmuun. Nosta jääkaappiin tunniksi.

Kuori päärynät, poista siemenkodat ja halkaise hedelmät pituussuunnassa. Sulata fariinisokeri kattilassa ja mausta kohjakilla. Lisää päärynät kattilaan, kypsennä miedolla lämmöllä noin 6 minuuttia, kunnes hedelmäliha pehmenee. Nosta päärynät lautaselle jäähtymään, säästä sokerisiirappi.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta jäähtyneellä sokerisiirapilla. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja raaputa pehmeä sisus terävällä veitsenkärjellä kermavaahdon sekaan.

Jaa pohjataikina kahteen osaan ja kauli molemmat kahden tuorekelmun välissä ohuiksi levyiksi. Irrota taikinalevyt kelmuista ja vuoraa piirakkavuoan pohja taikinalla, ripottele pohjalle saksanpähkinärouhe. Asettele päärynät pähkinäpedille, nosta taikinalevy kanneksi, painele reunat kiinni.

Voitele piirakan pinta vedellä, ripottele päälle kanelisokeria ja pistele pintaan haarukalla reikiä. Paista päärynäpiirakkaa 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes reunat muuttuvat kuparin ruskeiksi. Tarjoa maustetun kermavaahdon kanssa.
_______________________________________________


MUMMOANKAN OMENAPIIRAKKA

pohja:
175 g voita
5 dl vahnäjauhoja
3/4 dl vettä

täyte:
6 omenaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl kanelia
ripaus jauhettua muskottia


Nypi voi jauhoihin, lisää vesi, vaivaa taikina tasaiseksi ja puorita palloksi. Nosta tuorekelmuun kiedottu taikinapallo jääkaappiin tunniksi.

Kuori omenat ja leikkaa reilun kokoisiksi paloiksi. Sekoita omppupaloihin sokeri, jauhot ja mausteet. Jaa taikina kahteen osaan, kaulu kumikin kahden tuorekelmun välissä ohueksi levyksi. Vuoraa pirakkavuoka taikinalevyllä, kaada päälle maustetut omenat. Nosta toinen taikinalevy kanneksi, tasaa reunat veitsellä ja painele saumat haarukalla kiinni. Leikkaa kanteen pieniä aukkoja, jotta höyry pääsee paistettaessa ulos. Anna piirakan vetäytyä huoneenlämmössä 15 minuuttia ennen paistamista.

Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Tarjoa vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

_______________________________________________


MANSIKKAMEHU

1 kg perattuja mansikoita (pakastetutkin käy)
4 dl vettä
300-400 g sokeria siivilöityä mehulitraa kohti

Kuumenna mansikat ja vesi hitaasti miedolla lämmöllä kattilassa kannen alla. Älä sekoita, anna mansikoiden mehustua.

Kaada mansikat harsolla vuorattuun siivilään tai suodatinpussiin. Anna mehun valua, mittaa mehu ja kaada se takaisin kattilaan.

Kiehauta mehu ja sekoita sokeri joukkoon. Keitä, kunnes sokeri liukenee, kuori vaahto pinnalta. Pullota mehu suoraan puhtaisiin, kuumiin pulloihin piripintaan. Sulje pullot ja säilytä jäähtyneinä jääkaapissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tarvitsetko täsmävinkkejä? Minkä juhlan haluaisit järjestää seuraavaksi? Miltä juuri tämä juhla kuulosti?