tiistai 1. marraskuuta 2011
ISÄNPÄIVÄ
"ASIOIDEN MERKITYS EI PIILE NIISSÄ ITSESSÄÄN, VAAN ASENTEISSAMME NIITÄ KOHTAAN."
Pikkuprinssi -Antoine de Saint-Exupéry
Anna isän olla kuningas juhlapäivän kunniaksi (mutta tee jo aamulla selväksi, että tämä leikki kestää vain yhden päivän, näin herkulliseen ideaan voi muuten helposti jäädä koukkuun).
Hänen kuninkaallinen korkeutensa saa tietysti aamukahvin sänkyyn, mutta varsinaiset hoviherkut nautitaan ison pöydän ääressä lounaalla. Viini valitaan tällä ketaa pelkästään etiketin perusteella, siitäkin on löydyttävä kruunu (esim Bourgogne Chardonnay Beaucharme/Alko). Menú koostuu iskän mieliruoista, taustalla soi isän lempimusiikki ja pöydässä puhutaan isiä kiinnostavista aiheista, olivat ne sitten autoja, lentokoneita, sotaelokuvia, salaliittoteorioita tai mitä hyvänsä...
"Long live the king!"
"Kuninkaallista isänpäivää!"
_________ISÄNPÄIVÄ MENÚ______________________
STRUTSIA JA PORTVIINIKASTIKETTA
JUURESTIKKUJA
HERNEMUHENNOSTA
SACHERKAKKU
______________________________________________
JUURESTIKUT
400 g bataattia
200 g selleriä
200 g palsternakkaa
rypsiöljyä uppopaistamiseen
merisuolaa
Kuori juurekset ja leikkaa tukeviksi tikuiksi. Kuumenna öljy 190 asteiseksi (öljy on sopivaa kun siihen tiputettu leipäkuutio ruskistuu 30 sekunnissa). Paista juurestikut pienissä erissä, nosta hetkeksi talouspaperin päälle ja mausta merisuolalla. Siirrä 150 asteiseen uuniin odottamaan strutsin paistamista.
STRUTSIA PORTVIINIKASTIKKEESSA
250 g (2 pihviä) pakastettua strutsin fileetä (Vermeersch)
1 rkl Oivariinia
mustapippuria myllystä
merisuolaa
1 dl portviiniä
2 dl laktoositonta ruokakermaa
Sulata fileet, kuumenna rasva pannulla, paista strutsipihvit molemmilta puolilta sopivan kypsiksi. (Tavallisesti pihvi saa jäädä keskeltä rosen väriseksi). Mausta pippurulla ja suolalla.
Sekoita portviini paistoliemeen, lisää kerma.
___________________________________________
HERNEMUHENNOS
400 g (1 tölkki) erittäin hienoja herneitä (Bonduelle)
1 sipuli
120 g (1 pakkaus) Amerikan pekoni fileetä (HK)
1-2 rkl Oivariinia
1 ruukkupersiljan lehdet
Valuta herneet lävikössä, kuori ja silppua sipuli. Leikkaa pekonin valkoinen rasvareuna pois ja pilko liha pieneksi.
Kuumenna rasva kattilassa, paista siinä sipulia ja pekonia hetki, kaada sitten herneet sekaan. Anna porista miedolla lämmöllä kannen alla, lisää tarvittaessa rasvaa. Nypi ja silppua persiljanlehdet, sekoita herneisiin juuri ennen tarjoamista.
____________________________________________
JUHLAJUOMA
etsi viini minkä etiketissä on kruunu ja liimaa iskän kuva kruunun alle.
_____________________________________________
SACHERKAKKU
pohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
200 g Oivariinia
170 g (1 levy) taloussuklaata (Fazer)
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte:
200 g aprikoosihilloa tai -marmeladia
kuorrutus:
100 g taloussuklaata
1/4 dl kevytkermaa
lisäksi tarvitset irtopohjavuoan (18cm halkaisijaltaan/ 1 1/2 l vetoinen), ylimääräistä rasvaa vuoan voiteluun ja korppujauhoja jauhottamiseen
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa, yhdistä leivinjauhe vehnäjauhoihin. Sekoita suklaaseos munavaahtoon, lisää jauhot pienissä erissä.
Voitele ja jauhota irtopohjavuoka, kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin tunti.
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan, levitä aprikoosimarmeladia väliin ja kokoa kakku. Sulata kuorrutuksen suklaa, lisää kerma. Kaada kakun päälle ja anna jähmettyä ennen tarjoamista. Kakku on parheimmillaan seuraavana päivänä.
lauantai 15. lokakuuta 2011
HALLOWEEN
"EMÄNTÄ TOTESI TÄYSIN RIITTÄMÄTTÖMÄN ATERIAN JÄLKEEN: TOIVOTTAVASTI RUOKAILETTE KANSSAMME TAAS PIAN. ALFRED HITCHCOCK: SEHÄN SOPII, ALOITETAAN HETI."
Helen Exley, Kokin mietelmät
Kerrankin on juhla, missä vieraat voi laittaa hommiin. Synkkä syksy suorastaan inspiroi juhlaväen kirjailemaan kuppikakkuja ja kovertamaan kurpitsoja.
Kerrankin voi puhua yhtä ja tarkoittaa ihan muuta, päästää mielikuvituksen irti ja hullutella oikein porukalla. HALLOWEEN venyttää hupaisasti hyvän maun rajoja; kukapa muulloin haluaisi pukeutua mahdollisimman hullunkurisesti ja maistella merirosvon kakkapökäleitä, noita-akan näppejä, torakoita tai matoja?
PÖYTÄ ON KATETTU KAMALUUKSILLA,
MAISTA JOS USKALLAT.
HUONOA RUOKAHALUA!
____HALLOWEEN MENÚ_________________


ILTAPALAKSI VIELÄ:
HOMEINEN JUUSTO JA TAATELITORAKAT
MUINAISET MINIMUUMIOT
KAUHEAT KUPPIKAKUT
HERKULLISET HAAMUT
_______________________________________________
JUHLAJUOMAT
Eri värisiä limsoja + vesipullo (hämähäkin häkellys) + pullotettua maitoa (vesikauhuisen koiran kuolaa)
eri värisiä piirrustuspapereita (esim. Ikea)
Irrota limsapullojen etiketit (mutta säästä ne pullonpalautusta varten). Leikkaa värikkäistä piirrustuspapereista sopivan kokoisia etikettejä, nimeä juomat halloween-henkisesti ja liimaa etiketit pulloihin.
_______________________________________________
HOMEINEN JUUSTO JA MANTELEILLA TÄYTETYT TAATELITORAKAT
mahdollisimman suuri sini- tai viherjuustopala
taateleita
kokonaisia kuorittuja manteleita
lisäksi tarvitset pari kumitorakkaa ja Kantolan Valitut/hienoja ruiskeksejä
Viillä jokaiseen taateliin mantelinkokoinen aukko, poista kivet ja täytä taatelit manteleilla. Aseta kumitorakat ja taatelitorakat kiipeämään juuston päälle. Herkuttele homejuusto mantelitaateleiden ja ruiskeksien kanssa.
_______________________________________________
MERIROSVON KAKKAPÖKÄLEITÄ JA NOITA-AKAN NÄPPEJÄ
merisosvolippu-coctailtikulla koristeltuja lihapullia (kotitekoisia, tai kaupan pakastealtaasta), sekä mantelilastukynnellä koristeltuja prinssinakkisormia
_______________________________________________
HALLOWEENKEKSEJÄ
3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl vaniljasokeria
50 g huoneenlämpöistä voita
1 tl leivinjauhetta
7 1/2 dl vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen
lisäksi tarvitset halloween-aiheisia piparimuotteja sekä eri värisiä sokerikuorrutteita ja lakua koristeluun
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää mausteet ja pehmeä rasva. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa jauhot taikinaseokseen. Nosta taikina jääkaappiin tunniksi.
Jauhota leivinalusta ja kauli taikina levyksi. Painele kuviot piparimuoteilla, nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia, kunnes reunat alkavat ruskistua. (Jos koko pipari ruskistuu ja näyttää tavalliselta joulupiparilta, on se ollut uunissa liian kauan).
Koristele jäähtyneet keksit sokerikuorrutteilla ja lakritsilla.
___________________________________________
KAUHEAT KUPPIKAKUT
200 g voita (huoneenlämpöistä)
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
1/2 dl maitoa
3 1/2-4 dl vehnäjauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
200 g suklaarouhetta
lisäksi tarvitset 15 muffinivuokaa ja eri värisiä sokerikuorrutteita ja irtokarkkeja
Vatkaa voi ja sokeri tahnaksi. Sekoita mukaan munat, yksi kerrallaan. Yhdistä kulhossa jauhot, kaakao ja leivinjauhe. Lisää taikinaan maito ja kuiva-aineet, sekoita tasaiseksi ja kääntele sekaan suklaarouhe.
Nosta taikinaa muffinivuokiin ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Koristele jäähtyneet kuppikakut sokerikuorrutteilla ja irtokarkeilla.
__________________________________________
MUINAISET MINIMUUMIOT
1 puntti lehtiselleriä
100 g valkosipuli-yrtti tuorejuustoa
100 g saunapalvikinkkua
kuivattuja karpaloita tai gojimarjoja
Irrota sellerin varret toisistaan, huuhtele, leikkaa lehdet pois ja pätki varret saman pituisiksi.
Levitä tuorejuustoa kunkin sellerin sisälle, leikkaa kinkku ohuiksi pitkiksi siivuiksi ja asettele kinkkusiivuja tuorejuuston päälle ristikkokuvioon "kääreliinaksi", paina kinkkusiivujen reunat veitsenkärjellä tuorejuuston alle. Aseata karpalot tai gojimarjat silmiksi.
_____________________________________________
MADONSYÖMÄT OMENAT
vihreitä omenoita
eri värisiä irtokarkkimatoja
Katkaise jokainen karkkimato kahteen osaan, leikkaa terävällä veitsellä omenaan madonkoinen kolo, paina puolikas mato koloon ja tee viereen toinenkin reikä, aseta toinen madonpuolikas paikalleen. Jatka kunnes kaikki madot ja omenat on käytetty.
_____________________________________________
HERKULLISET HAAMUT
4 kananmunanvalkuaista
pari tippaa sitruunamehua
sokeria maun mukaan
pala tummaa suklaata
Vatkaa valkuaiset ja sitruunamehu vaaahdoksi, mausta sokerilla. Nosta kahden ruokalusikan avulla marenkikasoja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista marenkeja 100 asteisessa uunissa noin tunti, sulata suklaa ja maalaa jäähtyneille herkkuhaamuille suklaasilmät.
___________________________________________
PÄÄKALLOPATA
popcorn maissinjyviä
rypsiöljyä
suolaa
irtokarkkimatoja, irtokarkkitekohampaita, irtokarkkipääkalloja, vihreitä lakuja
valkoisia vaahtokarkkeja
salmiakkinappeja
lisäksi tarvitset pitkiä bambutikkuja
Valmista popcorn pakkauksen ohjeen mukaan, mausta suolalla. Nosta padan pohjalle pääkallokasa, kaada popcorn päälle, asettele väliin tekohampaita ja matoja.
Paina jokaisen vaahtokarkin keskelle salmiakkinappi, seivästä vaahtokarkkisilmät bambutikuilla ja tökkää tikut pystyyn popcornipataan.
____________________________________________
KARMEITA KORISTEITA JA KUKKA-ASETELMIA
RUPSAHTANEITA RUUSUJA, HÄMÄHÄKIN SEITTIÄ JA HYÖNTEISIÄ
KURPITSALYHDYT (käsin koverretut kurpitsat)
HÄMÄHÄKEILLÄ KORISTELTU JÄKÄLÄKRANSSI (muovihämähäkit ja hautakranssi)
MUSTAKSI SPRAYATTU KÄÄRMEKRANSSI (muovikäärmeet ja risukranssi)
keskiviikko 5. lokakuuta 2011
DINOSAURUS SYNTTÄRIT
"KUMPI OLI ENSIN: DINO VAI MUNA?"
-Anton 5v
Kun iloisesti irvistävä pehmolelu lentää lelukoppaan ja "dinosaurus" tarkoittaakin luonnontieteellisen museon luukokoelmia, on taaperosta kasvanut pieni paleontologi. Tällöin myös dinokakkujen aikakausi on auttamattomasti ohi !
VAROITUS:
tätä kattausta kannattaa kokeilla vain jos valkoisen sohvan päällinen on pesunkestävä ja irrotettavaa sorttia; pienien paleontologien sormet näyttävät kivipopparin syönnin jälkeen juuri siltä että "on käyty kaivauksilla" !
______DINOSAURUSSYNTTÄRI MENÚ__________
KAIVAUSKAKKU
FOSSIILIKEKSIT
DINOSAURUSPIPARIT
KIVISANKO
LUULEIVÄT
______________________________________________
KAIVAUSKAKKU
mutakakkupohja:
250 g voita
200 g taloussuklaata (Fazer)
4 dl sokeria
2 dl kuumaa vettä
250g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl tummaa kaakaojauhetta
2 kananmunaa
lisäksi tarvitset Marianne Crush- rouhetta (Fazer) ja irtokarkkimatoja
Muovaile sokerimassasata dinosauruksen luita, käytä muovisia leluja apuna. Jätä luut kovettumaan tasaiselle alustalle huoneenlämpöön.
Sulata voi ja suklaa kattilassa, lisää seokseen vesi ja sokeri, vatkaa tasaiseksi. Yhdistä kulhossa jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe. Vatkaaa kananmunia sen verran että niiden rakenne rikkoutuu. Yhdistä suklaaseos, jauhot ja munat, vatkaa taikina tasaiseksi.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, paista 190 asteisessa uunissa tunnista puoleentoista tuntiin, kunnes pinta kovettuu, mutta sisus on vielä pehmeää. (Vuoan syvyys määrää paistoajan).
Käännä hieman jäähtynyt mutakakkupohja ylösalaisin leivinpaperin avulla ja riko pohjan rakenne haarukalla, niin että se näyttää möyhityltä mullalta. Levitä mutakakkupohja laakeaan piirakkavuokaan, asettele kovettuneet luut ja irtokarkkimadot makean mudan sekaan, koristele Marianne Crush-soralla.
HUOM. Nelinkertaisesta määrästä saat kokonaisen pellillisen mutapohjaa.
______________________________________________
DINOSAURUS- ja FOSSIILIKEKSIT
3 kananmunaa
2 1/2 dll sokeria
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl kanelia
50 g huoneenlämpöistä voita
1 tl leivinjauhetta
7 1/2 dl vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen
lisäksi tarvitset dinosauruksen muotoisen piparimuotin ja valkoista sokerikuorrutetta
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää mausteet ja pehmeä rasva. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa jauhot taikinaseokseen. Nosta taikina jääkaappiin tunniksi.
Jauhota leivinalusta ja kauli taikina levyksi. Painele dinosauruskuviot piparimuotilla, nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuttia, kunnes reunat alkavat ruskistua (jos koko pipari ruskistuu ja näyttää tavalliselta piparkakulta, on se ollut uunissa liian kauan).
Piirrä sokerikuorrutteella jäähtyneisiin kekseihin luukuivoita.
SAMASTA TAIKINASTA voit valmistaa myös fossiilikeksejä:
paina eri kokoisiin taikinanokareisiin puhtaita muovieläimiä (hyönteisiä, dinosauruksia) niin että taikinaan jää "fossiilipainauma". Nosta fossiilikeksit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 8-10 minuttia, kunnes reunat saavat hieman väriä.
____________________________________________
KIVIPOPPARI
(= suklaa popcorn)
250 g popcorn maissijyviä
200 g taloussuklaata
suolaa
1/2 dl kaakaojauahetta
Valmista popcornit pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa, valuta popcornin päälle, ripottele sekaan suolaa ja möyhi pohjia myöten niin että suklaa sekoittuu tasaisesti. Ripottele pinnalle kaakaojauhe ja nosta kivipoppari jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen tarjoamista.
____________________________________________
LUULEIVÄT
paahtoleipiä
cheddar-sulatejuustosiivuja
kinkkusiivuja
voita
lisäksi tarvitset luunmuotoisen piparimuotin
Voitele leipäviipale molemmilta puolilta, pinoa päälle juusto ja kinkku, voitele toinenkin leipä molemmilta puolilta ja nosta kanneksi. Paista kerrosleipää pannulla, kunnes pinta saa hieman väriä, käännä leipä ja ruskista toiseltakin puolelta. Nosta sivuun jäähtymään, paina piparimuotilla luun muotoisia paloja, jatka kunnes olet saanut haluamasi määrän luuleipiä.
____________________________________________
torstai 15. syyskuuta 2011
TEDDYKARHUN TEEKUTSUT
"PUH, KUN AAMULLA HERÄÄT, MITÄ SANOT ITSELLESI ENSIMMÄISEKSI?"
kysyi Nasu viimein. "MITÄ TÄNÄÄN ON AAMIAISEKSI?" sanoi Puh. "Mitä sinä sanot?"
Minä sanon: "MITÄHÄN JÄNNITTÄVÄÄ TÄNÄÄN TAPAHTUU?" sanoi Nasu.
Puh nyokkäsi miettiväisesti. "SE ON SAMA ASIA" hän sanoi.
Nalle Puhin kootut kertomukset / Nalle Puh rakentaa talon
Iltapäivätee on ihanan makea herkkuhetki.
Afternoontea-juhlan pukukoodi on kukkamekko, väriteema pastelli ja avec PEHMONALLE, eli, tyttöjen juttuja siis, FOR GIRLS ONLY !
_________AFTERNOONTEA MENÚ____________
MANSIKKA-MASCARPONE SANDWITCHIT
VADELMAMARENGIT
VIHREÄTEE TIRAMISU
VANILJATORTUT
KUIVAJÄÄTELÖT
___________________________________________
MANSIKKA-MASCARPONE SANDWITCHIT
pohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
täyte:
200 g mascarpone juustoa
1 limetn hienoksi raastettu kuori
1 rkl sokeria
1 l mansikoita
1 ruukkumintun nypityt lehdet
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe ja perunajauhot vehnäjauhoihin, siivilöi jauhot munavaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Irrota jäähtynyt torttupohja leivinpaperista, kuori ruskettunut pinta pois leipäveitsen avulla ja pilko pohja paahtoleivän kokoisiksi neliöiksi. Leikkaa neliöt kulmasta kulmaan keskeltä halki, niin että saat kolmioita. Mausta mascarpone limetin kuorella ja sokerilla, irrota mansikoista kannat ja leikkaa marjat pitkiksi siivuiksi. Levitä kolmiopohjan päälle kerroksittain juustoseosta, mansikoita ja mintunlehtiä. Levitä juustotahnaa toisenkin pohjapalan päälle ja nosta se sandwitchin kanneksi. Jatka samaan tapaan kunnes kaikki pohjapalat ja täytteet on käytetty.
_____________________________________________
VADELMAMARENGIT
marengit:
4 kananmunan valkuaista
1/2 tl sitruunanmehua
200 g sokeria
punaista jauhemaista elintarvikeväriä (Roberts/apteekista)
täyte:
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
125 g tuoreita vadelmia
Vatkaa valkuaiset ja sitruunanmehu kiiltäväksi vaahdoksi, mausta sokerilla ja värjää elintarvikevärillä.
Nosta marenkinokareita kahden ruokalusikan avulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista marenkeja 100 asteisessa uunissa 2 tuntia.
Vatkaa kerma vaahdoksi, liimaa kaksi jäähtyyttä marenkia ja muutama vadelma kermavaahdon avulla toisiinsa, jatka samaan tyyliin kunnes kaikki marengit ja täytteet on käytetty. Täytä marengit juuri ennen tarjoamista, sillä leivoksia ei voi säilyttää jääkaapissa (marenki pehmenee ja pinta muuttuu tähmäiseksi).
____________________________________________
VIHREÄTEE TIRAMISU
pohjakeksit:
2 kananmunaa
1/2 dl (60 g) sokeria
1 1/4 dl (60 g) vehnäjauhoja
1 veitsenkärjellinen vaniljansiemeniä (viilletystä vaniljatangosta)
1 dl (50 g) tomusokeria
lisäksi tarvitset siivilän ja pursottimen (tai leikkaa Minigrip-pussista kulma auki ja käytä sitä pursottimena)
TAI käytä valmiita Savoiardi-keksejä.
täyte:
2 kananmunaa
250 g mascarpone juustoa (tai muuta maustamatonta tuorejuustoa)
1/2 dl sokeria
1 dl vaahtoutuvaa kermaa
2 rkl vihreätee jauhetta (Macha powder) + ylimääräistä koristeluun
2 dl kuumaa vettä
Tee pohjakeksit:
Erottele valkuaiset keltuaisista, vatkaa keltuaiset, vanilja ja sokeri kuohkeaksi tahnaksi. Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Yhdistä valkuaisvaahto ja keltuaisseos ja siivilöi sekaan jauhot. Lusikoi taikina pursottimeen ja pursota noin 6 cm pituisia pötköjä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Siivilöi taikinapötköjen päälle tomusokeria ja paista 200 asteisessa uunissa 7-10 minuuttia.
Tee täyte:
Erota keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset ja sokeri paksuksi ja vaaleaksi vaahdoksi, sekoita vaahto masrcarpone juustoon. Vatkaa kerma vaahdoksi, kääntele juustoseokseen. Vatkaa valkuaisetkin vaahdoksi ja kääntele sekaan varovasti.
Kokoa tiramisu:
Sekoita vihreäteejauhe kuumaan veteen, kasta keksi kerrallaan vahvaan teehen ja vuoraa tiramisuvuoka kostutetuilla kekseillä. Levitä juustoseosta keksipedille ja tee uusi kerros ja jatka kunnes kaikki keisit, tee ja juustoseois on käytetty (jätä juustokerros päällimmäiseksi). Nosta tiramisu jääkaappiin yöksi. Siivilöi Macha-teejauhetta koristeeksi juuri ennen tarjoamista.
______________________________________________
pallot:
100 g voita (huoneenlämpöistä)
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljasokeria
1/4 dl maitoa
punaista elintarvikeväriä (esim Dr. Oetker)
lisäksi tarvitset isoja muffinivuokia (esim. Amerikan muffinifuoka)
100 g mascarpone juustoa
kuorrute:
100 g valkoista suklaata (esim. Fazer)
50 g tummaa taloussuklaata (Fazer)
lisäksi tarvitset valmiita jäätelövohveleita (esim. Frasi)
Vatkaa voi ja sokeri tasaiseksi tahnaksi. Vatkaa munat sekaan yksitellen. Sekoita vahnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää taikinaan maito ja jauhoseos, sekoita varovasti tasaiseksi, värjää taikina elintarvikevärillä. Lusikoi taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Revi jäähtyneiden muffineiden ympäriltä paperivuoat pois, murenna leivonnaiset isossa kulhossa. Sekoita mascarponejuustosta ja murennetusta kakkupohjasta tasainen massa ja pyörittele siitä golfpallon kokoisia pyöryköitä.
Leikkaa jäätelötötteröiden yläosasta 1/3 pois. Aseta alaosat pystyyn juomalasiin, nosta kakkupallo jokaiseen tötteröön. Sulata suklaat vesihauteissa ja valuta sulaa suklaata kerroksittain jäätelötötteröiden päälle. Nosta kuivajäätelöt hetkeksi jääkaappiin ennen tarjoamista.
torstai 1. syyskuuta 2011
SADONKORJUUJUHLAT
"EI VOI ELÄÄ HYVIN, RAKASTAA HYVIN TAI NUKKUA HYVIN ELLEI OLE SYÖNYT HYVIN."
Virginia Woolf /oma huone
Tämä juhla sai alkunsa parvekeruukussa kasvavasta oliivipuusta. Luumarjojen lisäksi kasvoi myös kaupunkilais-maanviljelijän kärsivällisyys, kesti nimittäin aika kauan ennen kun puu rohkeni avata pikkuriikkiset kukkansa. Pullasuti kädedssä tupsuttelin siitepölyä kukasta kukkaan, ja jäin taas odottelemaan...kunnes eräänä aamuna käpristyneiden terälehtien seasta paljastui nuppineulanpään kokoisia mikro-oliiveja. Pohjolan lyhyt kesä ei ehtinyt kypsyttää läheskään kaikkia, suurin osa jäi kääpiöiksi. Murskasin kivimorttelissa koko sadon, neljä täyskasvuista oliivia. No, tunnustetaan, vähän piti kyllä jatkaa oman sadon kylmäpuristettua öljyä kreetalaisella extra virginillä, jotta jokaiselle kutsuvieraalle riitti maistiaiset oman plantaasin öljystä.
_______SADONKORJUUJUHLA MENÚ_________
LEIPÄTIKUT
JUUSTOJA
OLIIVEJA JA UUDEN SADON OLIIVIÖLJYÄ
TOMAATTI-MOZZARELLASALAATTIA
TOMAATTIKEITTOA
SIENIPIIRAKKAA
TÄYTETTYJÄ KURPITSANKUKKIA JA PESTOKASTIKETTA
PÄÄRYNÄKAKKUA
MUMMOANKAN OMENAPIIRAKKAA
MANSIKKAMEHUA
_______________________________________________
LEIPÄTIKUT
250 g vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen
1 pussi (11g) kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl merisuolaa
2-3 dl lämmintä vettä (42 asteista = reilusti kädenlämpöistä)
1 dl basilikan lehtiä
3-4 valkosipulin kynttä
2 rkl hienoksi raastettua parmesanjuustoa
Mittaa kulhoon jauhot, kuivahiiva, sokeri ja suola. Kaada 42 asteinen vesi (ks. kuvahiivapaketin käyttöohje) kuiva-aineiden päälle, alusta taikina kiinteäksi.
Taputtele taikina levyksi jauhotetulla leivinalustalla, silppua basilikan lehdet, kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Levitä juustoraaste, vasilika ja valksipuli taikinalle, käännä reunat keskelle ja vaivaa taikinaa niin että täyte sekoittuu taikinaan tasaisesti. Anna taikinan nousta liinan alla ainakin tunti.
Ota taikinasta paloja, rullaa ne jauhotetulla leivinalustalla sormen paksuisiksi tikuiksi. Paista leipätikkuja 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä ja leipäpuikot muuttuvat rapeiksi.
Tarjoa tomaattikeiton ja/tai mozzarella-tomaattisalaatin kanssa. Ruokaisamman version saat kietomalla leipätikun ympärille siivun ilmakuivattua kinkkua (esim. Serrano).
_______________________________________________
TOMAATTIKEITTO
2 tölkkiä (400 g) tomaattimurskaa (mieluiten luomua)
150 g pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)
1 ruukkubasilika
2 dl kermaa (esim. laktoositon ruokakerma)
ripaus sokeria
mustapippuria
merisuolaa
Kuumenna puolet (1 tölkki) tomaattimurskasta kattilassa kiehumispisteeseen, pilko vuohenjuusto sekaan. Nypi ja silppua basilikan lehdet, ripottele keiton sekaan. Lisää sokeri ja jauha myllystä mustapippuria. Soseuta sauvasekoittimella ja kaada sekaan kerma ja loput tomaattimurskasta. Anna hautua miedolla lämmöllä, kannen alla 5 minuuttia ennen tarjoamista. Tarkista maku, lisää tarvittasessa suolaa ja mustapippuria. Tarjoa leipätikkujen kanssa.
______________________________________________
SIENIPIIRAKKA
pohja:
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl kylmää vettä
TAI osta valmis piirakkataikina kaupan pakastealtaasta
täyte:
1 hopeasipuli
2 rkl voita
150 g putsattuja kantarelleja, suppilovahvroita tai tatteja
mustapippuria myllystä
ripaus jauhettua muskottia
merisuolaa
1 rkl timjamisilppua
300 g ranskankermaa (Creme Fraiche)
2 kananmunaa
1 munankeltuainen
1 dl punaleimaemmentalraastetta
Nypi jauhot, voi ja vesi tasaiseksi taikinaksi. Kiedo taikinaomöykky tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi. Tai sulata pakastetaikina pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuori ja pilko sipuli. Sulata voi pannulla, kuullota sipuli. Lisää sienet ja paista niitä kuumalla pannulla n.5 minuuttia. Mausta sieniseos valkopippurilla, muskotilla ja merisuolalla. Yhdistä kulhossa ranskankerma, munat, keltuainen ja juustoraaste.
Vuoraa uunivuoka (esim. irtopohjavuoka) taikinalla, pistele pohja haarukalla ja paista piirakkapohjaa 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Levitä sienet ja timjamii pohjalle, kaada ranskankermaseos sienien päälle ja paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes pinta saa kuparinruskean sävyn.
_______________________________________________
TÄYTETTYJÄ KURPITSANKUKKIA JA PESTOKASTIKETTA
100 g kylmäsavulohta
150 g ricottajuustoa
mustapippuria myllystä
5 kurpitsankukkaa
pestokastike:
2 dl basilikan lehtiä
1 tl merisuolaa
mustapippuria myllystä
2 valkosipulin kynttä
2 rkl rouhittuja saksanpähkinöitä
2 rkl raastettua parmesanjuustoa
1/4 dl oliiviöljyä
Silppua kylmäsavulohi hienoksi. Sekoita lohesta ja juustosta tasainen täyte, mausta mustapippurilla. Paina peukalolla täytettä kukan sisään, pohjalle asti ja täytä kukat kukkuralleen juustoseoksella. Aseta täytetyt kukat uunin kestävään vuokaan.
Paista kukkia 200 aseteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tarjoa pestokastikkeen kanssa.
Pesto:
Mittaa kaikki ainekset monitoimikoneen kulhoon ja anna koneen käydä kunnes saat tasaisen tahnan. Tai osta valmista pestokastiketta.
____________________________________________
PÄÄRYNÄPIIRAKKA
pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
150 g voita
1-2 rkl kylmää vettä
täyte:
2 dl fariinisokeria
2 rkl konjakkia
7 keskikokoista päärynää
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
70 g rouhittuja saksanpähkinöitä
ripaus jauhettua muskottia
lisäksi tarvitset 3 rkl valmista kanelisokeria (2 rkl hienoa sokeria ja 1 rkl kanelia tai osta kaupasta valmis sekoitus) ja ylimääräistä vehnäjauhoa leivinalustan jauhottamiseen
Mittaa monitomikoneen kulhoon jauhot, sokeri, kaneli ja voi. Anna koneen köydä kunnes taikinan rakenne näyttää korppujauhomaiselta, lisää sitten vesi ja sekoita. Pyöritä taikina jauhotetulla leivinalustalla palloksi ja kääri tuorekelmuun. Nosta jääkaappiin tunniksi.
Kuori päärynät, poista siemenkodat ja halkaise hedelmät pituussuunnassa. Sulata fariinisokeri kattilassa ja mausta kohjakilla. Lisää päärynät kattilaan, kypsennä miedolla lämmöllä noin 6 minuuttia, kunnes hedelmäliha pehmenee. Nosta päärynät lautaselle jäähtymään, säästä sokerisiirappi.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta jäähtyneellä sokerisiirapilla. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja raaputa pehmeä sisus terävällä veitsenkärjellä kermavaahdon sekaan.
Jaa pohjataikina kahteen osaan ja kauli molemmat kahden tuorekelmun välissä ohuiksi levyiksi. Irrota taikinalevyt kelmuista ja vuoraa piirakkavuoan pohja taikinalla, ripottele pohjalle saksanpähkinärouhe. Asettele päärynät pähkinäpedille, nosta taikinalevy kanneksi, painele reunat kiinni.
Voitele piirakan pinta vedellä, ripottele päälle kanelisokeria ja pistele pintaan haarukalla reikiä. Paista päärynäpiirakkaa 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes reunat muuttuvat kuparin ruskeiksi. Tarjoa maustetun kermavaahdon kanssa.
_______________________________________________
MUMMOANKAN OMENAPIIRAKKA
pohja:
175 g voita
5 dl vahnäjauhoja
3/4 dl vettä
täyte:
6 omenaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl kanelia
ripaus jauhettua muskottia
Nypi voi jauhoihin, lisää vesi, vaivaa taikina tasaiseksi ja puorita palloksi. Nosta tuorekelmuun kiedottu taikinapallo jääkaappiin tunniksi.
Kuori omenat ja leikkaa reilun kokoisiksi paloiksi. Sekoita omppupaloihin sokeri, jauhot ja mausteet. Jaa taikina kahteen osaan, kaulu kumikin kahden tuorekelmun välissä ohueksi levyksi. Vuoraa pirakkavuoka taikinalevyllä, kaada päälle maustetut omenat. Nosta toinen taikinalevy kanneksi, tasaa reunat veitsellä ja painele saumat haarukalla kiinni. Leikkaa kanteen pieniä aukkoja, jotta höyry pääsee paistettaessa ulos. Anna piirakan vetäytyä huoneenlämmössä 15 minuuttia ennen paistamista.
Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Tarjoa vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.
_______________________________________________
MANSIKKAMEHU
1 kg perattuja mansikoita (pakastetutkin käy)
4 dl vettä
300-400 g sokeria siivilöityä mehulitraa kohti
Kuumenna mansikat ja vesi hitaasti miedolla lämmöllä kattilassa kannen alla. Älä sekoita, anna mansikoiden mehustua.
Kaada mansikat harsolla vuorattuun siivilään tai suodatinpussiin. Anna mehun valua, mittaa mehu ja kaada se takaisin kattilaan.
Kiehauta mehu ja sekoita sokeri joukkoon. Keitä, kunnes sokeri liukenee, kuori vaahto pinnalta. Pullota mehu suoraan puhtaisiin, kuumiin pulloihin piripintaan. Sulje pullot ja säilytä jäähtyneinä jääkaapissa.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)