tiistai 1. marraskuuta 2011

ISÄNPÄIVÄ




"ASIOIDEN MERKITYS EI PIILE NIISSÄ ITSESSÄÄN, VAAN ASENTEISSAMME NIITÄ KOHTAAN."
Pikkuprinssi -Antoine de Saint-Exupéry

Anna isän olla kuningas juhlapäivän kunniaksi (mutta tee jo aamulla selväksi, että tämä leikki kestää vain yhden päivän, näin herkulliseen ideaan voi muuten helposti jäädä koukkuun).

Hänen kuninkaallinen korkeutensa saa tietysti aamukahvin sänkyyn, mutta varsinaiset hoviherkut nautitaan ison pöydän ääressä lounaalla. Viini valitaan tällä ketaa pelkästään etiketin perusteella, siitäkin on löydyttävä kruunu (esim Bourgogne Chardonnay Beaucharme/Alko). Menú koostuu iskän mieliruoista, taustalla soi isän lempimusiikki ja pöydässä puhutaan isiä kiinnostavista aiheista, olivat ne sitten autoja, lentokoneita, sotaelokuvia, salaliittoteorioita tai mitä hyvänsä...

"Long live the king!"
"Kuninkaallista isänpäivää!"


_________ISÄNPÄIVÄ MENÚ______________________

STRUTSIA JA PORTVIINIKASTIKETTA
JUURESTIKKUJA
HERNEMUHENNOSTA
SACHERKAKKU
______________________________________________


JUURESTIKUT

400 g bataattia
200 g selleriä
200 g palsternakkaa
rypsiöljyä uppopaistamiseen
merisuolaa

Kuori juurekset ja leikkaa tukeviksi tikuiksi. Kuumenna öljy 190 asteiseksi (öljy on sopivaa kun siihen tiputettu leipäkuutio ruskistuu 30 sekunnissa). Paista juurestikut pienissä erissä, nosta hetkeksi talouspaperin päälle ja mausta merisuolalla. Siirrä 150 asteiseen uuniin odottamaan strutsin paistamista.


STRUTSIA  PORTVIINIKASTIKKEESSA

250 g (2 pihviä) pakastettua strutsin fileetä (Vermeersch)
1 rkl Oivariinia
mustapippuria myllystä
merisuolaa
1 dl portviiniä
2 dl laktoositonta ruokakermaa

Sulata fileet, kuumenna rasva pannulla, paista strutsipihvit molemmilta puolilta sopivan kypsiksi. (Tavallisesti pihvi saa jäädä keskeltä rosen väriseksi). Mausta pippurulla ja suolalla.

Sekoita portviini paistoliemeen, lisää kerma.
___________________________________________


HERNEMUHENNOS

400 g (1 tölkki) erittäin hienoja herneitä (Bonduelle)
1 sipuli
120 g (1 pakkaus) Amerikan pekoni fileetä (HK)
1-2 rkl Oivariinia
1 ruukkupersiljan lehdet

Valuta herneet lävikössä, kuori ja silppua sipuli. Leikkaa pekonin valkoinen rasvareuna pois ja pilko liha pieneksi.

Kuumenna rasva kattilassa, paista siinä sipulia ja pekonia hetki, kaada sitten herneet sekaan. Anna porista miedolla lämmöllä kannen alla, lisää tarvittaessa rasvaa. Nypi ja silppua persiljanlehdet, sekoita herneisiin juuri ennen tarjoamista.
____________________________________________


JUHLAJUOMA

etsi viini minkä etiketissä on kruunu ja liimaa iskän kuva kruunun alle.
_____________________________________________


SACHERKAKKU

pohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
200 g Oivariinia
170 g (1 levy) taloussuklaata (Fazer)
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:
200 g aprikoosihilloa tai -marmeladia

kuorrutus:
100 g taloussuklaata
1/4 dl kevytkermaa

lisäksi tarvitset irtopohjavuoan (18cm halkaisijaltaan/ 1 1/2 l vetoinen), ylimääräistä rasvaa vuoan voiteluun ja korppujauhoja jauhottamiseen

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa, yhdistä leivinjauhe vehnäjauhoihin. Sekoita suklaaseos munavaahtoon, lisää jauhot pienissä erissä.

Voitele ja jauhota irtopohjavuoka, kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin tunti.

Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan, levitä aprikoosimarmeladia väliin ja kokoa kakku. Sulata kuorrutuksen suklaa, lisää kerma. Kaada kakun päälle ja anna jähmettyä ennen tarjoamista. Kakku on parheimmillaan seuraavana päivänä.




2 kommenttia:

  1. Wau,mitkä ulottovuudet olet keksinytkin! Onnea Sinulle,isäsi TYTÄR!

    VastaaPoista
  2. tytär kiittää ja onnittelee kaikkien muidenkin isiä !

    VastaaPoista

Tarvitsetko täsmävinkkejä? Minkä juhlan haluaisit järjestää seuraavaksi? Miltä juuri tämä juhla kuulosti?