torstai 15. joulukuuta 2011

PIKKUJOULUT


"ELÄMÄ ON NIIN LYHYT, ETTEI MEIDÄN PITÄISI KATSELLA LIIAN KAUAS NIIN TAAKSE KUIN ETEENKÄÄN PÄIN...MIETTIKÄÄ SIIS, KUINKA ONNI SAADAAN LIITETYKSI LASIIN JA LAUTASEEN."
Grimod de la Reyniére

Pikkujoulusesonki vetelee viimeisiään, tekisi jo mieli keskittyä siihen oikeaan jouluun, vielä olisi kuitenkin yhdet illanistujaiset kalenterissa. Pipareista ja glögistä saa joulun aikaan helposti yliannostuksen, nyt pitäisi keksiä jotain täysin erilaista, kuitenkin jollain tavoin jouluun liittyvää...

Miten olisi kansainvälinen joulupöytä; empanadat toisivat tervehdyksen Etelä-Amerikasta, maksapateesta saisi mukaan ranskalaista aksenttia ja creme caramel toivottaisi hyvää joulua espanjalaisittain. Mini-panettonet muistuttaisivat Italiasta, rocky road veisi makunystyrät Pohjois-Amerikkaan, trifle kuppien jäljet johtaisivat Englantiin... ja lohiletut palauttaisivat juhlaväen sitten makumatkalta takaisin kotikulmille.

HERKULLISTA  JOULUNAIKAA  KAIKILLE  LUKIJOILLE  !

ps. Tämän vuoden juhlat on nyt juhlittu ja on aika palata takaisin arkeen.
Vuoden mittainen JUHLASTA JUHLAAN projekti päättyy.
Kiitos kaikille vieraille ja viereilijoille, ilman teitä ei olisi ollut ensimmäistäkään kekkeriä, vieraathan ne loppujen lopuksi tekevät juhlasta oikean juhlan !

Arkisempia tarinoita samasta keittiöstä löytyy osoitteista:
http://isoaidinreseptilla.blogspot.com
http://finlandtaste.blogspot.com



___PIKKUJOULUN NOUTOPÖYTÄ- MENÚ__

MAKSAPATEE
EMPANADA-PIIRAKAT
LOHILETUT
KARDEMUMMA-CREME CARAMEL
ROCKY ROAD
MINI-PANNETTONET
TRIFFLE-TONTUT
________________________________



MAKSAPATEE

1 sipuli
150 g voita
1 rkl timjaminlehtisilppua
1/2 tl jauhettua muskottia
1/2 jauhettua korianteria
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl jauhettua valkopippuria
300 g broilerin maksaa
1/2 dl konjakkia
suolaa
mustapippuria
100-150 g voisulaa kanneksi

Kuori ja silppua sipuli. Sulata voi pannulla, kuullota sipulisilppua ja lisää mausteet, maksa sekä puolet konjakista. Paista miedolla lämmöllä kunnes maksan pinta ruskistuu, mutta sisus jää vielä punertavaksi ja pehmeäksi. Jauha seos tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita loput konkakista maksatahnaan.

Lusikoi maksapatee tarjoiluvuokaan, kaada kanneksi voisulaa. Nosta jäähtyneenä jääkaappiin. Tarjoa rapeakuorisen leivän tai ruiskeksien kanssa.

________________________________


EMPANADA-PIIRAKAT

kuoritaikina:
250 g vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen
1/2 tl suolaa
100 g voita
3-5 rkl vettä

täyte:
1-2 perunaa
1 sipuli
1 vihreä chili
300g (1 tölkki) makeaa tölkkimaissia
200 g pehmeää vuohenjuustoa
1 rkl meiraminlehtisilppua
1/2 tl paprikajauhetta
jauhettua mustapippuria

lisäksi tarvitset pyöreän piparimuotin (tai juomalasin), ja rypsiöljyä paistamiseen

Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Leikkaa jäähtyneet perunat kuutioiksi, kuori ja silppua sipuli, poista chilistä kanta ja siemenet, silppua malto. Kuullota sipuli- ja chilisilppua pannulla, valuta maissi ja kuutioi  vuohenjuusto. Yhdistä kaikki täyteainekset kulhossa, mausta suolalla ja pippurilla.

Mittaa jauhot toiseen kulhoon, sulata voi ja kaada jauhojen sekaan. Lisää vettä niin paljon että taikinasta tulee pehmeää, mutta on edelleen kiinteää. Alusta taikinaa hetki, kääri se talouskelmun sisään ja jätä tekeytymään huoneenlämpöön puoleksi tunniksi.

Jauhota leivinalusta ja kauli taikina levyksi. Paina taikinasta pyörylöitä pyöreällä piparimuotilla (tai juomalasin reunalla), nosta jokaisen päälle teelusikallinen täytettä ja taita pyörykkä kahtia täytteen yli. Purista reunasaumat tiukasti kiinni. Nosta valmiit piirakat jääkaappiin odottamaan paistamista.

Kuumenna öljy syvässä kattilassa 190 asteiseksi (leipäkuutio ruskistuu 40 sekunnissa). Uppopaista piirakat kullanruskeisi, käännä kerran. Nosta valmiit piirakat heteksi talouspaperin päälle valumaan.

_____________________________________________


LOHILETUT

lettutaikina:
4 dl vettä
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä + ylimääräistä lettujen paistamiseen
ripaus suolaa

täyte:
2 rkl kaprista
2 rkl tillisilppua
1 rkl hienoksiraastettua sitruunan kuorta
2 tl sitruunamehua
300 g creme fraiche ranskankermaa (hyla/Valio)
200 g kylmäsavulohisiivuja

lisäksi tarvitset irtopojakakkuvuoan

Vatkaa vesi ja munat sekaisin, lisää jauhot ja öljy, ripauta sekaan suolaa. Anna taikinan tekeytyä hetki ennen lettujen paistamista. Kuumenna öljyä pannulla ja paista taikinasta irtopohjakakkuvuoan kokoisia  lettuja. ( Tästä tulee 8 kpl 18 cm kakkuvuoan kokoisia lettuja, voit huoletta heittää pari ensimmäistä sekunda kappaletta roskiin, tai syödä ne, taikinasta tulee enemmän lettuja kuin reseptissä tarvitaan).

Silppua kaprikset ja tilli. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita kulhossa kaprikset, tilli, sitruunan kuoriraaste, mehu ja 250 g ranskankermaa.

Nosta irtopohjavuoan pohjalle lettu, levitä kerros ranskankermaseosta, sitten lohta, ja jatka samaan tyyliin kunnes kaikki ainekset on käytetty. Anna lettukakun tekeytyä jääaapissa ainakin puoli tuntia, mieluiten yön yli. Nosta lettukakku vuoasta ja leikkaa terävällä veitsellä neliön muotoisiksi annospaloiksi. koristele
jäljellä olevalla ranskankermalla ja tillinoksilla. (Tilli nuukahtaa aika nopeasti, koristeet kannattaa väsätä vasta juuri ennen tarjoamista.)
_______________________________


KARDEMUMMA-CREME CARAMEL

2 dl sokeria vuoan kuorruttamiseen
5 dl kevytkermaa
1 vaniljatanko
4 kananmunaa
1 kananmunan keltuainen
1/2 tl jauhettua kardemummaa
3/4 dl sokeria

lisäksi tarvitset uuninkestävän korkeareunaisen pyöreän vuoan (esim. piirakkavuoka) ja vielä syvemmän  uunivuoan, (tai uunipellin) minkä sisään edellinen vuoka mahtuu vesihauteeseen

Sulata kuorrutussokeri kattilassa. Kun liemi muuttuu kullankeltaiseksi, kaada seos vuoan pohjalle ja kääntele niin että sokeri vuoraa pohjan ja reunat.

Kuumenna kerma ja halkaistu vaniljatanko melkein kiehuvaksi. Nosta kattila liedeltä, poista vanilja, lisää kardemumma, sokeri ja munat. Vatkaa seos tasaiseksi ja kaada vuokaan.

Nosta vuoka suurempaan uunivuokaan ja kaada vuokaan kuumaa vettä pienemmän vuoan puoleen väliin asti. Paista 175 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia, kunnes vanukas hyytyy.

Anna creme caramelin ensin jäähtyä huoneenlämmössä, nosta sitten jääkaappiin ainakin tunniksi ennen tarjoamista. Irrota vanukas kuljettamalla teräväkärkistä veistä vuoan reunaa pitkin, aseta tarjoululautanen tiiviisti uunivuoan päälle ja käännä vanukas nopealla liikkeellä ylösalaisin.
________________________________


ROCKY ROAD

400 g tummaa taloussuklaata
280-300 g vaahtokarkkeja (=1 pussi minivaahtokarkkeja 280 g / 1 pussi isoja vaahtokarkkeja 300 g)
150 g kuorittuja ja rouhittuja pistaasipähkinöitä
150 g kuivattuja karpaloita
100 g kookoshiutaleita

Sulata suklaa vesihauteessa, vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka leivinpaperilla. Sekoita vaahtokarkit, puolet pistaasipähkinöistä, karpalot ja kookoshiutaleet kulhossa, kaada sula suklaa päälle, möyhi pohjia myöten niin että suklaa levittyy tasaisesti ja lusikoi seos tasaisesti uunivuokaan. Ripottele pinnalle loput pistaasipäkinöistä. Nosta rocky road levy puoleksi tunniksi jääkaappiin ennen kun leikkaat sen annospaloiksi.
________________________________


MINI-PANETTONET

2 kananmunaa
1 munankeltuainen
1 tl vaniljasokeria
9 dl vehnäjauhoja
reilu 1 dl sokeria
ripaus suolaa
11g (1 pussi) kuivahiivaa
2 dl maitoa, 42 asteista (reilusti kädenlämpöistä)
200 g voita (huoneenlämpöistä)
125 g hedelmä-pähkinä sekoitus (Pirkka)
1 rkl hienoksi raastettua appelsiinin kuorta
1/2 dl maitoa
mantelilastuja koristeluun (ei välttämätön)

lisäksi tarvitset tyhjiä alumiinisäilyketölkkejä vuoiksi, askartelupaperia ja silkkinauhoja koristeluun

Pese tyhjät alumiinitölkit (10 kpl) hyvin, irrota etiketit ja hinkkaa liimakohta huolella puhtaaksi.

Vatkaa munat, keltuainen ja vaniljasokeri vaahdoksi. Sekoita kuivahiiva, sokeri ja suola vehnäjauhoihin. Yhdistä lämmin maito, munaseos ja jauhot, alusta taikina kimmoisaksi ja anna nousta keittiöpyyhkeen alla tunnin ajan.

Rouhi suurikokoiset pähkinät hedelmäpalojen kanssa samankokoisiksi, vaivaa hedelmä-pähkinäseos ja voi taikinaan, jaaa taikina 10 osaan ja pyöritä osat palloiksi. Tiputa jokainen pallo säilyketölkkiin, voitele pinta maidolla ja ripottele päälle mantelilastuja. Paista minipanettoneja 190 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes kakut kypsyvät kauttaaltaan.

HUOM. Kaupan panettonet säilyvät ällistyttävän kauan myyntikelpoisina ja matkustavat Italiasta jouluksi myyntiin ympäri maailmaa, mutta nämä kotitekoiset on syötävä parin päivän sisällä leipomisesta.
________________________________

KUVA tulee jälkijunassa; kuvauspäivä oli, yllätys yllätys, sateinen ja pilvinen, ja valo loppui kesken kaiken...tontut pääsevät kuvaan jouluvapailla...   <:

TRIFLE-TONTUT

vadelmakerros:
100 g pakastevadelmia
1 tl sokeria
1/4 tl maizenaa sekoitettuna pieneen vesitilkkaan

sitruunakerros:
120 g sokeria
2 sitruunaa
4 kananmunan keltuaista
60 g voita (huoneenlämpöistä)

marenkikerros:
3 kananmunan valkuaista
165 g sokeria

lisäksi tarvitset kaasuliekittimen ja 6 snapsilasia

Kuumenna vadelmat ja sokeri kiehumispisteeseen, lisää veteen sekoitettu maizena, sekoita ja keitä miedolla lämmöllä kunnes kiisseli sakeutuu. Täytä snapsilasit vadelmaseoksella puoleen väliin ja nosta jääkaappiin.

Purista sitruunoista mehu ja raasta kuoret hienoksi. Yhdistä kattilassa sitruunamehu, -kuoriraaste, sokeri ja munankeltuaiset. Nosta kattila vesihauteeseen ja vatkaa seosta kunnes se alkaa sakeutua. Vatkaa sekaan voi, (varo ettei seos kuumene liikaa, muuten keltuaisista tulee munakokkelia). Lusikoi jäähtynyt sitruunaseos snapsilaseihin vadelmapohjan päälle. Nosta lasit jääkaappiin marengin valmistuksen ajaksi.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, mausta sokerilla. Lusikoi valkuaisvaahto suureen pakastepussiin, leikkaa kulma auki ja pursota snapsilasien päälle marengista korkea tonttuhattu. Ruskista trifletonttujen marenkihattu kaasuliekittimellä.

2 kommenttia:

  1. Hei!
    Tutustuin juuri blogiisi... Hienoja ja herkullisia juttuja kieltämättä :) Haluaisinkin tehdä sinulle pienen ehdotuksen uusiin blogiteksteihin liittyen. Pyydän ystävällisesti yhteydenottoasi sähköpostitse miia_ctl@hotmail.com jotta voin kertoa ajatuksestani :)

    Jouluterveisin,
    Miia

    VastaaPoista
  2. Hei Miia,
    kiitos viestistäsi ja terveiset joulun jälkeisestä elämästä...
    Ehdotukset, suuret ja pienet, ovat kaikki hauskoja ja tervetulleita, I'm all ears! Laitan mailia linjoille...

    Herkullista Uutta Vuotta sulle Miia !

    VastaaPoista

Tarvitsetko täsmävinkkejä? Minkä juhlan haluaisit järjestää seuraavaksi? Miltä juuri tämä juhla kuulosti?