torstai 1. joulukuuta 2011

ITSENÄISYYSPÄIVÄ


"SINIRISTILIPPUMME - SULLE KÄSIN VANNOMME, SYDÄMIN. SINUN PUOLESTAS ELÄÄ JA KUOLLA ON HALUMME KORKEHIN. KUIN TAIVAS JA HANKI SUOMEN OVAT VÄRISI PUHTAHAT. SINÄ HULMULLAS MIELEMME NOSTAT JA KOTIMME KOROTAT."
-Lippulaulu

Valkoisen Suomen runoilijan, V. A. Koskenniemen, sanoittama lippulaulu ei voisi olla juhlallisempi tai mahtipontisempi. Kun LIPPULAULU kajahtaa, ryhti suoristuu ja katse kirkastuu ihan automaattisesti. Itsenäisyyspäivä on vapun vastakohta; soihtukulkueet, sankarihaudoilla vierailut ja kello kuuden kynttilät ikkunoilla ovat sitä perinteisintä itsenäisyyspäivän ohjelmaa. Sota on vielä suvun vanhimpien muistikuvissa, ehkä juuri siksi juhlapäivä ei ole luonteeltaan iloisen kepeä, riehakkuudesta nyt puhumattakaan...

Yritän kulkea tässä(kin) asiassa kultaista keskitietä. Puen kodin Suomen lipun väreihin, puen itseni vaatekaappini parhaimpiin. Tarjoan Suomi-neidon koktailkutsuilla helppovalmisteisia"sapaksia", suomalaisia tapaksia ja käytän väsäämisestä säästyneen ajan nautiskeluun. Juhlistan isänmaani itsenäisyyttä vanhan jazzin tahtiin, arvokkaasti kylläkin, mutta rennosti hymyillen.

PALJON ONNEA ITSENÄINEN SUOMI !



____ITSENÄISYYSPÄIVÄN KOKKARI-MENÚ_______

PUOLUKKAJÄÄDYKE JA KINUSKIKASTIKETTA
MUSTIKKA-VALKOSUKLAA KUPPIKAKUT
PORONYYTIT
SAARISTOLAISLEIPÄÄ JA SAVUKALATAHNAA
ENDIIVIVENEET
LOHIRULLAT
_________________________________________


PUOLUKKAJÄÄDYKE

2 kananmunan keltuaista
2 dl tomusokeria
4 dl kuohukermaa
2 rkl vaniljasokeria
2-4 dl kotimaisia pakastepuolukoita (tai puolukkahilloa)
lisäksi tarvitset kakkuvuoan ja ylimääräisiä puolukoita koristeluun

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, vaahdota kerma ja yhdistä vaahdot. Murskaa puolukoista 1/3 ja sekoita kaikki puolukat vaahtoseokseen. Kaada jäädykemassa kakkuvuokaan ja anna jäätyä 2-3 tuntia. Ota jäädyke pakastimesta 20 minuuttia ennen tarjoamista, kasta vuoka kylmään veteen hetkeksi, kopauta vuokaa ja kumoa tarjoiluvadille, koristele puolukoilla. Tarjoa kinuskikastikkeen kanssa.


KINUSKIKASTIKE

2 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
1-2 rkl voita

Sekoita kaikki ainekset kattilassa, kuumenna miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen, n. 10-15 minuuttia, kunnes sokeri sulaa ja kastike on sopivan sakeaa.
_________________________________________


MUSTIKKA-VALKOSUKLAA KUPPIKAKUT

200 g voita (huoneenlämpöistä)
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
1/2 dl maitoa
4 dl venhäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g valkoista suklaata (Fazer)
200 g kotimaisia pakastemustikoita
lisäksi tarvitset koristeeksi sinisiä kimmalrakeita (Dr. Oetker)  ja/tai sinivalkoisia kakkukynttilöitä

Vatkaa voi ja sokeri tasaiseksi tahnaksi. Vatkaa sekaan munat, sekoita leivinjauhe vehnäjauhohin ja lisää taikinaan vuorotellen maitoa ja jauhoseosta. Pilko suklaa mustikan kokoisiksi paloiksi, lusikoi suklaa ja jäiset mustikat taikinaan. Nosta taikina kahden lusikan avulla muffinivuokiin ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes pinta muuttuu kuparinruskeaksi. Kuorruta kuppikakut mascarponetahnalla ja koristele kimmalrakeella ja/tai kakkukynttilöillä.

KUORRUTE
250 g mascarponejuustoa
200 g sitruunalla maustettua rahkaa
sokeria oman maun mukaan


Sekoita kuorruteainekset tasaiseksi tahnaksi, maista ja mausta sokerilla.
_________________________________________


PORONYYTIT

175 g viinitarhurin juustoa
100 g poron kylmäsavusiivuja
80 g saksanpähkinöitä
100 g kuivattuja kivettömiä luumuja
lisäksi tarvitset koktailtikkuja (itsenäisyyspäivän kunniaksi Suomen lipulla koristeltuja, Tiimarista)

Leikkaa juusto suupalankokoisiksi paloiksi. Aseta porosiivu pöydälle, leikkaa se kahtia, pinoa molempien puolikkaiden päälle juustopala, saksanpähkinä ja luumu, rullaa nyyteiksi ja aseta tarjoilulautaselle saumapuoli alaspäin. Tökkää koktailtikut nyytteihin ja jatka samaan tapaan, kunnes kaikki ainekset on käytetty.
___________________________________________


SAVUKALATAHNAA JA SAARISTOLAISLEIPÄÄ

200 g lämminsavukalaa (suomalaista siikaa tai lohta)
1 rkl kapriksia
2 dl laktoositonta ranskankermaa
1 dl ruohosipulisilppua
ripaus mustapippuria
lisäksi tarvitset saaristolaisleipää

Irrota kalan nahka, nypi ruodot ja hienonna kalapala kevyesti haarukalla. Silppua kaprikset ja yhdistä kaikki tahna-ainekset kulhossa.

Leikkaa leivästä suupalan kokoisia paloja, aseta teelusikallinen tahnaa päälle.

____________________________________________



ENDIIVIVENEET

150 g sinihomejuustoa (itsenäisyyspäivän kunniaksi Auraa)
1 kirpeä omena (esim. Granny Smith)
1 varsiselleri
1 dl karkeasti rouhittuja saksanpähkinöitä
1 dl majoneesia (esim. Pirkka kevytmajoneesi)
1 tl sitruunameha
ripaus merisuolaa
1 endiivi

Murenna juusto, pilko omena ja selleri pieniksi kuutioiksi. Yhdistä juusto, omena, selleri, pähkinät, majoneesi ja sitruunamehu kulhossa, sekoita ja mausta suolalla. Leikkaa salaattisikurin kanta ja irrota lehtiveneet varovasti, huuhtele kylmän veden alla ja aseta tarjoilualustelle. Nosta täytettä salaattikuppeihin ja tarjoa endiiviveneet saman tien.
____________________________________________


LOHIRULLAT

150 g suomalaista kylmäsavulohta
200 g valkosipulilla ja yrteillä maustettua tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
lisäksi tarvitset koktailtikkuja (itsenäisyyspäivän kunniaksi Suomen lipulla koristeltuja, Tiimarista/Prismasta)

Levitä lohisiivut työpöydälle, nosta nokare juustoa päälle, rullaa tangoksi ja leikkaa se kolmeen osaan. Tökkää lopuksi koktailtikku annoksen läpi. Jatka samaan tyyliin kunnes kaikki juusto ja lohi on käytetty






1 kommentti:

  1. Aivan ihanat tarjoilut ja tunnelma mikä välittyy tänne nettiin asti !

    VastaaPoista

Tarvitsetko täsmävinkkejä? Minkä juhlan haluaisit järjestää seuraavaksi? Miltä juuri tämä juhla kuulosti?