perjantai 15. heinäkuuta 2011

RISTIÄISET




"KAIKKI PÄÄTTYY SILLÄ TAVOIN RANSKASSA - AIVAN KAIKKI. HÄÄT, KASTEET, KAKSINTAISTELUT, HAUTAJAISET, HUIJAAMISET, DIPLOMAATTIASIAT -
KAIKKI OVAT TEKOSYITÄ HYVILLE PÄIVÄLLISILLE."
Jean Anouilh "Cécile"


Ristiäispäivä kokoaa lähisuvun ja parhaat ystävät saman pöydän ääreen. Tunnelma on herkkä ja ilma on täynnä rakkautta, ruoka on näissä juhlissa vain sivuroolissa. Noutopöydän voi silti rakentaa niin että tarjolla on tasapuolisesti mieleenpainuvia makuelämyksiä ja silmänruokaa. Tarjoilut kun eivät loppujen lopuksi kuitenkaan ole pelkkää vatsantäytettä, ja kattaus tulee joka tapauksessa ikuistettua valokuva-albumin sivuille.

Juhlakakku on tuoreen äidin käyntikortti ja kertoo omaa makeaa tarinaa.
Millainen äiti sinä olet: hoidatko homman siististi, rahalla; tilaatko takuuvarmasti tyylikkään kakun ammattilaisilta, VAI, väsäätkö komistuksen itse, yöheräilyn ja vaipanvaihtojen välillä? Pitäisikö kakun olla jotain ihmeellistä ja satumaista, niinkuin vastasyntynyt päivänsankari, vai kelpaisiko perushyvä vanhanajan täytekakku? Jos sitten päädyt nostamaan rimaa näissä "kerran elämässä- juhlissa", niin saako oman kätesi rustiikkinen jälki näkyä, vai haluatko olla kuin Martha Stewart?

Ensikertalaisen on turha kuvitellakaan kerkeävänsä kaikkea Marthan tahtiin, mutta harjoitus tekee tässäkin lajissa mestarin. Kakkujen koristelu on myös luonnekysymys: "täydellisyyteen pyrkivän pikkutarkan" ja "suurpiirteisen taivaanrannanmaalarin" kakut näyttävät erilaiselta, vaikka ohje olisi prikulleen sama.

Mutta kakku on kuitenkin vain kakku, eikä kukaan narise, vaikkei ristiäisissä tarjottaisi yhtään mitään. Onhan tuore äiti jo pyöräyttänyt näihin juhliin jotain paljon suurempaa ja tärkeämpää !


                            
ps.   *VAROITUS KAIKILLE HERKÄSTI SYTTYVILLE*
Kuvan kakku on esimerkki ensikertalaisen taivaanrannanmaalarin päähänpistosta kokeilla sokerimassamuovailua. Symmetrinen ja sileä lopputulos vaatii tuplasti enemmän aikaa ja sorminäppäryyttä.




____PIKKUPRINSESSAN RISTIÄIS MENÚ______________

SUKLAA-MUSTAHERUKKAKAKKU
SITRUUNA-MARENKILEIVOKSET
VAUNUPIKKULEIVÄT
SUKLAAKUORRUTTEISET MANSIKAT
PINAATTI-FETAPIIRAKKA
POROPIIRAKKA
RUOKAISA PERUNASALAATTI
VIHREÄPAPUMUHENNOS

KAHVI, TEE, MANSIKKAMEHU  SEKÄ JUHLAMALJAKSI VADELMAVESI JA                                                              CHAMPAGNE ROSÉ IMPÉRIAL
_________________________________________________







TÄYTEKAKKU

pohja:
100 g tummaa suklaata
125 g voita
1 1/2 dl maitoa
4 rkl tummaa kaakaojauhetta (esim. Van Houten)
2 kananmunaa
3 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

lisäksi tarvitset 24 cm kokoisen irtopohjavuoan, voita vuoan voiteluun, korppujauhoja vuoan jauhottamiseen, mustaherukkahilloa kakun päälle, jotta sokerimassa pysyisi paikallaan, valmista sokerimassaa (esim. Dr. Oetker) tai vaahtokarkkimassaa (esim. Confetti) kakun kuorrutukseen ja elintarvikeväriä massan värjäämiseen (esim. Dr. Oetker) TAI vaahtoutuvaa kermaa kakun kuorrutukseen

täyte:
7 liivatelehteä
1/2 dl kiehuvaa vettä
4 dl kuohukermaa
200 g dl siivilöityä mustaherukkasosetta (siivilöi omista pakastemarjoista tai käytä valmista mustaherukka pureeta/Pakkasmarja)
200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
1 dl sokeria

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Sulata suklaa vesihauteessa. Sulata voi, yhdistä suklaa, voisula, maito ja kaakao, anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri, mittaa kulhoon jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää suklaaseos ja munavaahto kuiva-aineiden sekaan, sekoita taikina tasaiseksi ja kaada kakkuvuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa 50 minuuttia, kunnes pohja on keskeltäkin kypsä (kokeile puutikulla).

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia, puristele vesi pois ja sulata lehdet kuumassa vedessä. Vaahdota kerma, sekoita täyteaineksista ja liivatteesta tasainen tahna. Halkaise jäähtynyt kakkupohja, aseta kakku takaisin irtopohjavuokaan, kerros kerrokselta, levitä täytettä väliin. Nosta jääkaappiin ja anna hyytyä yön yli, tai ainakin 4 tuntia.

Päällystä kakku ensin ohuella hillokerroksella, kuorruta ja koristele kakku kaulitulla sokerimassalla tai vaahtokarkkimassalla. (Raivaa jääkaappiin kakulle reilusti tilaa, tai siistiin kuoreen tulee muhkuja, ks. kuvan kakku). Jos vieraita on enemmän ja/tai haluat näyttävyyttä lisää, leivo kaksi eri kokoista kakkkupohjaa ja tee niistä kerroskakku. Ja jos olet perfektionisti, (tai massan muovailu kuulostaa muuten vaan liian triviaalilta), unohda valmiit kuorrutteet, ja päällystä kakku perinteisellä värjätyllä kermavaahdolla.
_________________________________________________




SITRUUNA-MARENKI LEIVOKSET

pohja:
75 g voita (huoneenlämpöistä)
175 vehnäjauhoja
75 g tomusokeria
ripaus suolaa
2 kananmunan keltuaista
1 rkl kylmää vettä

TAI osta valmistaikina (esim. Sunnuntai) kaupan pakastealtaasta

täyte:
2 kananmunan keltuaista
2 rkl sokeria
1 tl hienoksiraastettua sitruunankuorta
1 1/2 rkl sitruunanmehua
20 g voita

marenki:
2 kananmunan valkuaista
4 rkl tomusokeria

lisäksi tarvitset 10 espressokuppia tai tavallisen uuninkestävän piirakkavuoan

Sekoita pohja-aineksista taikina, (tai sulata pakastetaikina pakkauksen ohjeen mukaan), taputtele taikinaa espressokuppeihin pohjan ja reunojen peitteeksi, tai vuoraa taikinalla piirakkavuoka. Paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Anna taikinakuppien jäähtyä espressokupeissa, irrota jäähtyneinä varovasti tervävän veitsenkärjen avulla. Jos teet perinteisen piirakan, anna pohjan jäähtyä vuoassa.

Vatkaa vesihauteessa sekaisin munankeltuaiset, sokeri, sitruunankuoriraaste, sitruunan mehu ja voi. Nosta sivuun kun seos on vanukasmaisen kiinteää. Vatkaa valkuaiset ja sokeri marengiksi.

Jaa sitruunatahna taikinakuppeihin (tai levitä piirakkapohjan päälle) ja levitä marenki tahnan päälle. Paista 200 asteisessa uunissa kunnes marenki saa hieman väriä.
_________________________________________________



VAUNUPIKKULEIVÄT

3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
50 g voita (huoneenlämpöistä)
1 tl leivinjauhetta
7 1/2 dl vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen

lisäksi tarvitset vaunun muotoisen piparimuotin ja sokerikuorrutetta ja elintarvikevärejä koristeluun

Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää pehmeä rasva. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa jauhot taikinaseokseen. Nosta taikina jääkaappiin tunniksi.

Kauli taikina levyksi, painele muotilla kuvioita, nosta keksit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. (Jos keksi ruskistuu ja alkaa näyttää tavalliselta joulupiparilta, on se ollut uunissa liian kauan.)

Koristele jäähtyneet keksit eri värisillä sokerikuorrutteilla ja anna kovettua yön yli ennen päällekkäin pinoamista. Anna värikerroksen kuivua ennen uuden värin lisäämistä ja rajaa reunat ennen pohjavärin levittämistä (muuten kuorrute valuu minne sattuu eikä lopputulos ole kovin siisti). Jos otat kastelapsen isosisarukset koristeluun mukaan, menee hutilointi lasten piikkiin :) ...

________________________________________________


SUKLAAKUORRUTTEISET MANSIKAT

100 g valkoista tai tummaa suklaata
1 l mansikoita kantoineen

Sulata suklaa vesihauteessa. Tartu mansikoita kannoista, kasta yksi kerrallaan suklaaseokseen. Nosta uuniritilälle kovettumaan, siirrä hieman kovettuneet suklaamansikat jääkaappiin.
________________________________________________


PINAATTI-FETAPIIRAKKA

450 g (1 paketti) pakastettua fillotaikinaa (esim. Kanaki)
300 g pakastepinaattia
1 iso sipuli
1 ruukkupersilja
1 ruukkutilli
1 ruukkuruohosipuli
2 rkl rypsiöljyä + ylimääräistä uunivuoan voiteluun
200 g vuohen maidosta valmistettua fetaa (esim. Mevgal)
2 kananmunaa
70 g voita


Sulata fillotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata ja valuta pinaatti. Kuori ja silppua sipuli, silppua persilja, tilli ja ruohosipuli. Kuumenna öljy pannulla, kuullota sipulisilppua, lisää sitten yrtit ja pinaatti, hauduta kannen alla, miedolla lämmöllä, noin 5 minuuttia. Ota pannu pois liedeltä ja murenna feta sipulin sekaan. Vatkaa munien rakenne rikki, ja kaada munat pannulle, sekoita pohjia myöten.

Sulata voi, voitele uuninkestävä vuoka ja nosta fillotaikina-arkki vuoan pohjalle. Voitele fillolevy voisulalla, ja jatka kunnes olet käyttänyt puolet taikinasta. Levitä täyte tasaisesti fillopinon päälle ja käsittele loput taikinalevyt samaan tapaan. Voitele päällimmäinenkin levy voisulalla ja nosta piirakka uuniin. (Jos haluat leikata piirakan tietyn kokoisiksi annospaloiksi, kannattaa tässä vaiheessa leikata palat pohjia myöten, se helpottaa rapean fillopiirakan leikkaamista.) Paista 180 asteisessa uunissa 40-50 minuuttia.
_________________________________________________


POROPIIRAKKA

pohja:
100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 kananmunan keltuainen
1-2 rkl vettä
TAI osta kaupan pakastealtaasta valmis piirakkataikina

täyte:
100 g poron kylmäsavupaistisiivuja
1 purjo
2 rkl rypsiöljyä
150 g ranskankermaa (creme fraiche)
150 g punaleimaemmentalraastetta
cayennepippuria
mustapippuria

Nypi vehnäjauhot, voi, keltuainen ja vesi tasaiseksi taikinaksi. Kiedo taikinamöykky tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi. Tai sulata pakastetaikina pakkauksen ohjeen mukaan.

Pilko porosiivut pieniksi paloiksi, pese ja leikkaa purjo renkaiksi. Kuumenna öljy pannulla, kuullota purjo ja siirrä sivuun, käytä porokin pannulla. Yhdistä kulhossa ranskankerma, poro, purjo ja juustoraaste. Ripottele sekaan cayenne- ja mustapippuria.

Vuoraa uuninkestävä vuoka taikinalla, paista pohjaa 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia, kaada poroseos päälle ja paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa vielä puolisen tuntia, kunnes pinta muuttuu kuparinruskeaksi. Piirakka on parhaimmillaan jäähtyneenä.
_________________________________________________


RUOKAISA PERUNASALAATTI

1 kg kuorittuja ja keitettyjä kiinteitä perunoita
2 punasipulia tai kesäsipulia varsineen
3 isoa tomaattia
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 iso maustekurkku
extra virgin oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
merisuolaa

Pilko salaattiainekset suupalan kokoisiksi paloiksi, yhdistä ja kaada päälle oliiviöljyä. Ripottele päälle mustapippuria ja merisuolaa.
_________________________________________________


VIHREÄPAPUMUHENNOS

400 g vihreitä papuja
2 sipulia
1 dl extra virgin oliiviöljyä
1 tölkki tomaattimurskaa
vettä
1 ruukkupersilja
suolaa
mustapippuria

Leikkaa pavuista kannat, kuori ja silppua sipulit. Kuumenna öljy kattilassa, kuullota sipulisilppua, lisää tomaattimurska ja vettä niin paljon, että pavut peittyvät. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti. Nypi ja silppua persilja, ripottele persiljasilppu sekaan juuri ennen tarjoamista. Muhennoksen ei tarvitse välttämättä olla tarjoiltaessa kuumaa, se maistuu huoneenlämpöisenäkin esim. rapeakuorisen leivän kanssa.





4 kommenttia:

  1. juhliesi toistuva kuokkavieras23. heinäkuuta 2011 klo 11.15

    Hienot ristiäiset teillä on ollut! Ja kakku on aivan upea, "muhkuja" ei kukaan olisi huomannutkaan ellet olisi kirjoittanut. Ja niinkuin sanoit, se pieni nyytti on kaikista tärkein tänä juhlapäivänä! Värikästä ja mukavaa, aivan kuin sinun blogisikin. Paljon onnea !
    terv. juhliesi toistuva kuokkavieras (käyn aina kahdesti kuukaudessa juhlissasi)

    VastaaPoista
  2. Hei "aina tervetullut kuokkavieras",
    kiitos kannustavista sanoista, ja onnitteluista, tämä oli mulle kylläkin vain kuivaharjottelua, ja synnytystuskia tuli vain siitä kakunkuorruttamisesta...mutta eipähän ainakaan näytä tehdasvalmisteiselta?!

    Tervetuloa juhlimaan jatkossakin, etkä ole mikään kuokkavieras, kaikki lukijat on kutsuvieraslistalla, ja kaikki kommentoijat VIPpejä !!!!!

    ;D

    ps. ihan kohta pidetään rapujuhlat !

    VastaaPoista
  3. oohh, hei en tiennyt että teillä on tuollainen pikkupirinsessa! Onnea! Miten ihmeessä kerkeät synnyttää näitä kauniita kuvia ja herkullisia reseptejäkin kaiken kiireen keskellä?

    VastaaPoista
  4. Hah hah, Anonyymi, uutinen itsellenikin !!!!!
    Kyseessä vain kuivaharjoittelu, mutta kiirettä tosin pitää !!!! Ja varsinkin sopivan luonnonvalon metsästäminen on kyllä aika haastavaa...siis huippuhyvä jos miellyttää silmää, ja suutakin, kiitos kommentista ! :)

    VastaaPoista

Tarvitsetko täsmävinkkejä? Minkä juhlan haluaisit järjestää seuraavaksi? Miltä juuri tämä juhla kuulosti?