maanantai 13. kesäkuuta 2011

KESÄ PIKNIK




"RUOANLAITOSSA, KUTEN KAIKISSA TAITEEN LAJEISSA, YKSINKERTAISUUS ON TÄYDELLISYYDEN MERKKI."
Curnonsky

Kesäkuumalla katetaan piknikpöytä puiden varjoon ja vilvoitellaan kylmällä keitolla. Mölkystä ja leijojen lennättelystä saa vähän liikuntaakin ja vanhan räsymaton päällä on mukava ottaa ruokanokoset. Asu on vapaa, kunhan siihen ei kuulu rannekelloa. Piknikillä aika pysähtyy eikä kenelläkään ole kiire minnekään, ainakaan niin kauan kun eväitä riittää.

Bulgarialainen jogurttikeitto kulkee piknikpaikalle kätevästi termoskannussa ja varsinaiset vatsantäytteet suuren leivän sisällä. Raikkaan hyytelökakun voi valmistaa kannelliseen rasiaan, joten senkään kuljettaminen ei vaadi suurempaa tasapainottelua. Pakastetut viinirypäleet pitävät herkut viileinä kuljetuksen ajan, perillä niitä voi käyttää juomissa jääpalojen korvikkeina tai napostella sellaisenaan. Kaikki on niin helppoa ja hauskaa.

Olispa joka päivä piknikpäivä !



___________KESÄ PIKNIK MENÚ_______________

BULGARIALAINEN JOGURTTIKEITTO
TÄYTETTY LEIPÄ
BULGURSALAATTI
HYYTELÖKAKKU
MUSTIKKA-VALKOSULKAAMUFFINIT
PAKASTETUT VIINIRYPÄLEET
JÄÄKAHVIA 
JÄÄKYLMIÄ JUHLAJUOMIA




_________________________________________________



KYLMÄ JOGURTTIKEITTO
800 g maustamatonta Bulgarian jogurttia (kreikkalainenkin käy)
5 dl-1 l vettä
3-4 valkosipulinkynttä
1 kurkku
70 g saksanpähkinöitä
loraus oliiviöljyä (extra virgin)
tilkka hunaja-omanaviinietikkaa (Rajamäen)
ripaus merisuolaa
1 ruukkuruohosipuli

Sekoita jogurtista ja vedestä haluamasi paksuinen keittopohja. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet, kuori ja kuutio kurkku. Murenna saksanpähkinät ja silppua ruohosipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään, nosta keitto jääkaappiin tekeytymään ainakin 2 tunniksi, mieluiten yön yli.
______________________________________________



PIKNIKLEIPÄ
1 pieni kesäkurpitsa
 rypsiöljyä paistamiseen
2 isoa tomaattia
220 g (1 iso pallo) vesipuhvelinmaito mozzarellaa (=mozzarella di bufala campana)
120 g aurinkokuivattuja tomaatteja 
1 ruukkubasilika
1 pyöreä maalaisleipä
 75 g saunapalvikalkkunafileetä, salamia tai kinkkua
mustapippuria myllystä
rypsiöljyä paistamiseen

Leikkaa kesäkurpitsa pitkiksi siivuiksi, ripottele suolaa siivujen molemmille puolille ja anna itkeä 20 minuuttia, taputtele kuivaksi talouspaperilla. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista kesäkurpitsaviipaleita kunnes kummatkin puolet saavat hieman väriä.

Viipaloi tomaatit ja mozzarella, valuta aurinkokuivatut tomaatit ja nypi basilikan lehdet. Leikkaa leivän kansi irti, koverra sisus ontoksi ja pinoa täyteaineet leivän sisään niin että tomaatin päälle tulee aina basilikakerros ja mozzarellan päälle mustapippuria. Jätä mozzarellakerros ylimmäiseksi ja nosta leipäkansi päälle. Lämmitä 200 asteisessa uunissa vain 5 minuuttia, niin että mozzarella hieman sulaa ja leivästä tulee sopivan rapea.

Leikkaa leipä neljään osaan (tai jos haluat kuljettaa kokonaisena, pakkaa leipäveitsi mukaan) ja nosta leivän mukana tulleeseen paperipussiin. Anna vetäytyä kuljetuksen ajan ja tarjoa jäähtyneenä.
_____________________________________________


BULGURSALAATTI

n.10 dl keitettyä bulguria
200 g vuohenmaito fetajuustoa (esim. Mevgal)
4 tomaattia
1 nippu kesäsipulia
2 ruukkua tuoretta korianteria
2 ruukkua tuoretta persiljaa
1 ruukku tuoretta minttua
1/2 sitruunan mehu
extra virgin oliiviöljyä
merisuolaa
mustapippuria myllystä

Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Murenna feta ja sekoita bulguriin, siirrä sivuun jäähtymään. Pilko tomaatit ja sipuli, silppua yrtit. Sekoita kaikki ainekset keskenään, valuta päälle sitruunamehu ja oliiviöljyä, maista ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

________________________________________________



HYYTELÖKAKKU

8-10 dl tuoreita marjoja ja/tai hedelmäpaloja (esim.1 banaani + 500 g mansikoita)
8 kpl liivatelehtiä
2 1/2 dl sokeria
4 dl päärynäsiiderijuomaa (ruokakaupan alkoholitonta, esim. Hellefors)

lisäksi tarvitset kannellisen säilytysrasian ja tuorekelmua

Vuoraa kannellinen rasia talouskelmulla, palotteile marjat ja/tai hedelmät rasian pohjalle. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Kuumenna 1 dl siideriä kattilassa, sulata sokeri kuumaan siideriin, nosta kattila hellalta. Puristele liivatteista vesi pois ja sekoita liivatelehdet kuumennettuun sokeri-siideriin, lisää sitten sekaan 3 dl kylmää siideriä ja sekoita (kuori vaahto pinnalta pois). Kaada liemi marjojen/hedelmäpalojen päälle. Käännä kelmun reunat marjaseoksen päälle, nosta rasian kansi paikoilleen ja siirrä jääkaappiin hyytymään ainakin 3 tunniksi, mieluiten yöksi.

Avaa kansi, käännä kelmun reunat sivulle ja kumoa hyytelökakku tarjoiluvadille. Irrota kelmu varovasti. Kakku maistuu parhaalle viileänä (rasiaa kannattaa säilyttää kylmälaukussa tarjoamiseen asti), ja tarjota helteellä korkeareunaiselta lautaselta (paahtava kuumuus sulattaa hyytelön).

HUOMAA: jos liivateseosta jää yli, älä kaada sitä viemäriin, vaan odota että liemi jähmettyy ja kaavi hyytelö roskiin.
__________________________________________


MUSTIKKA-VALKOSUKLAAMUFFINIT

200 g voita (tai Oivariinia)
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
1/2 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g (=n. 4 dl) pakastemustikoita
100 g valkosuklaata (valkoinen suklaa/Fazer, maustehyllystä)

Vatkaa voi ja sokeri tahnaksi, vatkaa joukkoon munat. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin, lisää taikinaan pienissä erissä maito ja jauhot. Pilko suklaa pieniksi kuutioksi ja kääntele taikinan sekaan. Kaada jäiset mustikat taikinaan ja kääntele lusikalla niin että mustikat leviävät tasaisesti.

Nostele taikinaa kahden lusikan avulla muffinivuokiin, paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuttia.
__________________________________________


JÄÄKAHVI

vahvaa kahvia
kondensoitua maitoa (sokeroitu maitotiiviste, esim. Dovgan)
tarvitset mukaan myös purkinavaajan

Keitä termarillinen espressoa tai vahvaa kahvia. Anna kahvin jäähtyä ja siirrä jääkaappiin.

Täytä termoskannu hetkeksi jäävedellä, kaada se pois ja valuta jäähtynyt kahvi tilalle. Kun tarjoilet kahvin: lorauta ensin lasin pohjalle maitotiivistettä ja kaada kahvia päälle, sekoita ja nauti samantien.

____________________________________________


PAKASTETUT VIINIRYPÄLEET

Jäädytä viinirypäleterttua pakastimessa yön yli, nosta jäärypäleet kuljetuksen ajaksi hyytelökakkurasian päälle. Käytä kohmeisia marjoja juomien viilentäjinä laseissa tai napsi sellaisenaan.

8 kommenttia:

  1. Piknikpäivän herkkusi pelastivat sateisen ja ankean maanantain! Kiitos Minttu! Varsinkin hyytelökakku on kokeilemisen kohteeni.Hyvä vinkki oli myös pakastetut rypäleet. Kivaa juhannusta ja kesänjatkoa Sinulle!

    VastaaPoista
  2. Voi! pääsispäs mukaan,mölkkypeliin!

    VastaaPoista
  3. Hei Anonyymi, sadepäivä = suunnittelupäivä ja poutapäivä = piknikpäivä !? Poutaista Jussia ja ihanaa kesää myös Sulle ! :)

    VastaaPoista
  4. I found this blog via "Taste of finland" pages, and even if I don't understand a word of Finnish, I do love the fresh pictures and delicious foods !

    VastaaPoista
  5. @Anonyymi: joo-o, mölkkyturnausta voin lämpimästi suositella !

    @Amy: Thank you for the positive feedback, and welcome again to taste the celebration mood via blog-photos !

    VastaaPoista
  6. Hei! Tahtoisin linkittää blogisi omaan Juhlan aika-blogiini. Minulla on kaksi blogia, ja toinen niistä keskittyy pelkästään suomalaisten teemajuhlien ympärille, toinen on kakkublogi. Tervetuloa kurkkaamaan!

    VastaaPoista
  7. Hei Miia, tottakai ! Nyt olen maailmalla kolikko-automaatti-nettibaarissa, mutta kiva tulla kotiin kun on omalla koneella lukupakettikin odottamassa, kiitos vinkista! Mukavaa kesan jatkoa !!!

    VastaaPoista
  8. Hyvät loman jatkot missä sitten lienetkin! Blogisi oli hyvä löytö tai sain itseasiassa vinkin tästä tuolta Katriinalta joka pitää mehubileet- blogia. Täällä on tosi kivasti esillä kuvat ja reseptejä monenmoisia. Jatketaan...

    VastaaPoista

Tarvitsetko täsmävinkkejä? Minkä juhlan haluaisit järjestää seuraavaksi? Miltä juuri tämä juhla kuulosti?