torstai 12. toukokuuta 2011

SUOMALAISUUDEN PÄIVÄ



"LEVOLLISENA SYÖTY LEIVÄNKANNIKKA ON PAREMPI KUIN AHDISTETTUNA ATERIOITU JUHLAILLALLINEN."
Aisopos

Suomalaisuuden päivää juhlitaan 12.5. Se on samalla J.V. Snellmannin syntymäpäivä. Snellmannin oma äidinkieli oli ruotsi, mutta miehen mielestä suomi oli kuitenkin ainoa oikea koulukieli ja kansallisen identiteetin peruskivi.

Herra Snellman ja hänen fennomaani-filosofia ansaitsevat ehdottomasti juhlan, muttei mitä tahansa kermakakkukekkeriä. Teeman pitäisi olla edes jollakin tasolla symbolinen. Mikä sitten olisi riittävän hienoa, mutta kuitenkin rehtiä suomalaista tarjottavaa, pähkäilin...kunnes älysin; LEIPÄ. Se on ruokapöydän suomenkieli. Leipä on arkinen, mutta arvokas ja muuttuu alueen mukaan, niin kuin murre.

Siispä jauhopeukalot Snellmanninpäivän leipätalkoisiin.
Hyvää suomalaisuuden pävää !



____SUOMALAISUUDENPÄIVÄN LEIPÄ-MENÚ_____

OHRALEIPÄ

KARJALANPIIRAKAT

PERUNARIESKAT

NÄKKILEIPÄ

VIIPURINRINKELI

_________________________________________________



OHRALEIPÄ

6 1/2 dl maitoa (+42C)
1 1/2 dl piimää (+42C)
1 1/2 dl vettä (+42C)
1 pussi (11g) kuivahiivaa
7 dl ohrajauhoja
5-6 dl vehnäjauhoja
1 tl merisuolaa

Mittaa reilusti kädenlämpöiset (+42C) nesteet kulhoon. Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin ja lisää jauhot nesteeseen pienissä erissä, koko ajan vaivaten. Vehnäjauhon määrässä käytetään sormituntumaa: taikina saa olla löysää, ei kuitenkaan valuvaa, eikä missään tapauksessa liian jäykkää. Vaivaa taikinaa niin kauan että saat venyvän sitkon. Anna taikinan mousta keittiöpyyhkeen alla 1 tunti.

Jaa taikina kahteen osaan, jauhota leivinalusta ja pyörittele taikinanpuolikkaat leivikisi. Nosta tekeleet  leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna nousta vielä 20 minuuttia.

Pistele leivän pinta haarukalla ja paista 250 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna uunituoreiden leipien vetäytyä keittiöpyyhkeen alla 15 minuuttia.

_______________________________________________




KARJALANPIIRAKAT

riisitäyte:
5 dl vettä
2 1/2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
ripaus merisuolaa

ruiskuori:
2 dl vettä (kylmää)
1 tl merisuolaa
5 1/2 dl täysjyväruisjauhoa (sihti)

lisäksi tarvitset:
voiteluun voita (sulatettuna)
pakkauksen leivinpaperiarkkeja

Kiehauta vesi, lisää riisi ja anna kiehua miedolla lämmöllöä  kunnes riisi on imenyt veden itseensä. Lisää maito ja keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia, käy sekoittamassa vähän väliä. Mausta riisitäyte suolalla ja anna jäähtyä.

Sekoita kylmään veteen jauhot ja suola, vaivaa tasaiseksi taikinaksi.

Rullaa taikinasta tanko ja jaa se 30 samankokoiseen palaan. Pyörittele palat ensin palloiksi, litistä ne sitten levykisi. Säilö taikinalevyt muovin alle, ripottele väliin jauhoja.

Kauli levy kerrallaan ohueksi veneenmuotoiseksi (ympyräkin käy) pohjaksi, ja pinoa kuoret taas muovin alle odottamaan seuraavaa vaihetta, ja ripottele väliin jauhoja.

Levitä kuorille täytettä, älä kuitenkaan ihan reunoille asti, käännä reunat keskelle ja rypytä (tyyli vapaa). Nosta piirakat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, paista 275 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Vedä kypsät piirakat leivinpaperin avulla työtasolle ja peitä hetkeksi keittiöpyyhkeellä. Voitele piirakat  voisulalla ja pinoa kasoihin (niin että pohjatkin saavat imeä itseensä voisulaa), nosta päällimmäiseksi leivinpaperi ja sen päälle vielä keittiöpyyhe ja anna piirakoiden levähtää vielä hetki ennen herkuttelua.
______________________________________________



PERUNARIESKAT

6 perunaa
2-3 dl ohrajauhoja
2 kananmunaa

Kuori, keitä ja muussaa perunat. Sekoita jauhot ja munat perunasoseeseen ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla, nosta taikinaa pellille ruolalusikallinen kerrallaan. Kasta sormet jauhoihin ja taputtele taikinakasat litteiksi rieskoiksi. Pistele pinta haarukalla.

Paista 250 asteisessa uunissa 15-25 minuuttia, kunnes pinta muuttuu tumman täplikkääksi.


_____________________________________________



NÄKKILEIPÄ

5 dl vettä (+42C)
1/2 kuivahiivapussi
1 rkl suolaa
60 g hienoja täysjyväruisjauhoja

Sekoita kulhossa kuivahiiva, jauhot ja suola. Lisää jauhoihin reilusti kädenlämpöinen (+42C) vesi ja vaivaa taikina kiinteäksi. Anna nousta pyyhkeen alla 30 minuuttia.

Pyöritä taikinasta hyvin jauhotetulla alustalla iso leipä, ota siitä kananmunan kokoisia möykkyjä ja kauli ne jauhon avulla ohuiksi levyiksi. Paina puurokuolhon tai juomalasin reunalla taikinasta pyöryköitä. Jos haluat varrasleivän näköisiä, teee keskelle reikä espressokupilla tai snapsilasilla.

Nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, pistele haarukalla molemmilta puolilta ja paista 225 asteisessa uunissa 10.15 minuuttia. Anna leipien jäähtyä ritilän päällä. Elleivät näkkärit ole riittävän rapeita, palauta 100 asteiseen uuniin vielä 5 minuutiksi.
______________________________________________




VIIPURINRINKELI

3 kananmunaa
2 dl sokeria
5 dl maitoa
2 tl kardemummaa (jauhettua)
1/2 tl muskottipähkinää (jauhettua)
2 pussia (22g) kuivahiivaa
n.1 kg vehnäjauhoja
150 g voita (huoneenlämpöistä)
1 kananmuna voitelemiseen

Vatkaa munat ja sokeri sekaisin. Lisää 42 asteinen maito (reilusti kädenlämpöinen) ja mausteet. Vispilöi taikinaliemeen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää jauhoja vähitellen ja lopuksi pehmeä voi. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinan alla puolisen tuntia.

Leivo taikina neljäksi päistään ohuemmiksi tangoksi (tai kahdeksaksi hoikemmaksi tangoksi, jos haluat pikkurinkeleitä), nosta päät rinkelin keskelle, kiepauta ne kerran toistensa ympäri ja kiinnitä rinkelin paksuimmalle kohdalle. Nosta rinkelit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna nousta liinan alla ielä puoli tuntia.

Voitele rinkelit munalla ja paista 225 asteisessa uunissa 10-20 minuuttia.




4 kommenttia:

  1. Olet sinä kyllä kekseliäs kaveri ! Eipä olisi tullut omaan mieleeni yhdistää leipää ja kotimaisuutta mutta osut taas naulan kantaan. En ole koskaan leipiä itse leiponut, mutta näyttävät kyllä kuvissa hyviltä. Ehkä aloitan niistä perunarieskoista.....

    VastaaPoista
  2. Hei Mari, kiitos ! Perunarieskoista on hyvä aloittaa, ne syntyy melkein itsestään, eikä kyllä nämä muutkaan vaadi mitään korkeampaa matematiikkaa! Mutta varo vaan, tuoreen leivän tuoksuun jää varmasti koukkuun !!!!! :)

    VastaaPoista
  3. Onko sinulla oma gatering yritys? Kaverini sanoi tietävänsä että on ja jossain Pirkanmaalla. Voisitko liittää yhteistiedot blogiisi, mahdollisia asiakkaita olisi luvassa. KAIKEN KAIKKIAAN HYVÄ BLOGI !

    VastaaPoista
  4. Hei Sakke, nyt sun kaveri kyllä sekoittaa minut johonkin toiseen! Ei mulla ole catering yritystä, mutta jos joskus ryhdyn yksityisyrittäjäksi, niin kerron siitä kyllä varmasti blogissakin ja tosi kannustavaa tietää että olisi ainakin yksi asiakaskin !!! Kiitos ja aurinkoiset kevätterveiset sulle ja kaverillesi !
    :D

    VastaaPoista

Tarvitsetko täsmävinkkejä? Minkä juhlan haluaisit järjestää seuraavaksi? Miltä juuri tämä juhla kuulosti?