maanantai 10. tammikuuta 2011

KEIJUKARKELOT





"marenkia, mansikoita, ne on keijukaisten leipää ja voita"


Keijukekkereissä ei ole mitään raskasta, oli kyse sitten tarjoilusta tai tunnelmasta. Pikkukeijujen värisilmä on tarkka, mutta keijut ovat kaikkiruokaisia, ainakin niin kauan kun tarjolla on sopivan värisiä herkkuja. Hentoa vaalenpunaista ryhdittää pirteä pinkki ja vastaleikatun ruohon vihreä.

Noutopöydästä on löydyttävä jotain suolaistakin, muuten pikkukeijut lentelevät sokerihumalassa päin seiniä. Hyvän haltijattaren minihampurilaiset ovat juuri sopivan kokoisia pieniin käsiin. Ohuen ohueksi leikattu saunapalvikalkkuna on vielä osuvasti vaaleanpunaista, Polar juustokin hennon vaaleankeltaista. Mansikkapirtelö on punertavaa keijun maitoa, värjätty popcorni piparmintun pinkkejä lupiininkukkia  ja kakun marenki hennon rosaa pilvenhattaraa. Piparitaikasauva on varmasti jokaisen vierailevan keijukaisen mieleen, sillä kukin saa kirjailla taikasauvansa oman mielensä mukaiseksi.

Keijuvieraille pukukoodi on sanomattakin selvää, mutta mukaan tulevien aikuisten varalle kannattaa kutsukorttiin kirjata värikoodi; keijukaismaisen kepeä tunnelma on täydellinen kun kaikilta löytyy jotain pinkkiä !



____KEIJUKEKKEREIDEN HÖYHENENKEVYT MENÚ________


Hyvän haltijattaren hampurilaisia (minikokoisia kalkkuna-juustotäytteisiä sconesia)

Lupiininkukkia (pinkkiä popcornia)

Pilvenhattara auringonlaskussa ( joka keijun jäätelö-marenkikakkua)

Kukkaiskeijun kuppikakkuja (sokerikuorrutteisia vadelma-valkosuklaa kuppikakkuja)

Toiveet toteuttavia taikasauvoja (vaaleita piparitähtiä jäätelötikussa)

Juomaksi: metsäkeijun maitoa (mansikkapirtelöä) ja kotikeijun keitosta (mansikkamehua)

___________________________________________________



HYVÄN HALTIJATTAREN HAMPURILAISET
(=minikokoiset kalkkuna-juusto sconesit)
n. 20 kpl

2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
5 dl vehnäjauhoja
100 g Oivariinia (huoneenlämpöistä)
100 g punaleimaemmental raastetta
1/2 -1 dl maitoa

täytteeksi: Oivariinia,  aito saunapalvi kalkkunafileetä (Snellman), Polar juustosiivuja (Valio)

lisäksi tarvitset: ylimääräistä jauhoa alusten jauhottamiseen ja pyöreän n. 6 cm halkaisijaltaan suuruisen pikkuleipämuotin (tai saman kokoisen juomalasin)

Mittaa leivinjauhe, suola, ja jauhot isoon kulhoon. Lisää sekaan rasva ja nypi se jauhojen sekaan niin että taikinasta tulee murumaista. Lisää juustoraaste ja sen verran maitoa että saat pehmeän, mutta vielä kiinteän taikinan. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle leivinalustalle, kauli 1/2-1 cm paksuksi levyksi, leikkaa siitä pyöreällä muotila pieniä kiekkoja. Kauli rippeet uudelleen ja jatka kunnes kaikki taikina on käytetty.

Nosta sconesit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Halkaise jäähtyneet sconesit, sipaise väliin Oivariinia, taittele sen päälle kalkkuna- ja juustosiivu ja aseta toinen puoli kanneksi.
 ____________________________________________




METSÄKEIJUN MANSIKKAPIRTELÖ
6 keijukaiselle

1 l  kevytmaitoa
1/2 l vaniljajäätelöä
1-2 tl masikka-aromia (Spice & Aroma Finland, maustehyllystä)

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella sileäksi pirtelöksi, kaada laseihin ja nauti pillillä.

_____________________________________________



TOIVEET TOTEUTTAVA TAIKASAUVA
(= valkoiset piparitähdet)

3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
50 g Oivariinia (huoneenlämpöistä)
1 tl leivinjauhetta
7 1/2 dl vehnäjauhoja
varaa ylimääräistä jauhoa leivinaliustan jauhottamiseen
100 g valkosuklaata (Fazer, maustehyllystä)

Koristeluun: sokerikuorrutetta ja hopeakuulia
Taikasauvan varreksi: puisia syömäpuikkoja

Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää pehmeä rasva. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa jauhot taikinaseokseen. Nosta taikina jääkaappiin tunniksi.

Kauli taikina levyksi, painele tähtimuotilla kuvioita, nosta piparit leivinpaperilla vuoratulle uuipellille ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia, kunnes reunat alkavat ruskistua. (Jos koko pipari ruskistuu, ja alkaa näyttää tavalliselta joulupiparilta, on se ollut uunissa liian kauan.)

Piparitähtien sakarat vääntyvät joskus uunissa; kannattaa ensin valita toisilleen sopivat tähtiparit ja sulattaa vasta sen jälkeen valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa. Levitä sulaa suklaata tähden nurjalle puolelle, aseta syömäpuikot keskelle, leivitä suklaata toisenkin tähden nurjalle puolelle ja liimaa tähdet suklaalla toisiinsa. Jatka kunnes olet saanut sopivan määrän taikasauvoja. Jätä taikasauvat kovettumaan tasaiselle alustalle. Koristele loput tähdistä ja tarjoa juhlapöydässä  (taikasauvan jokainen keiju koristelee myöhemmin itse).

______________________________________________



PILVENHATTARA ILTA-AURINGOSSA
(=joka keijun jäätelö-mareknkikakku)

6 kananmunanvalkuaista
ripaus suolaa
1 dl sokeria
punaista elintarvikeväriä
100 g taloussuklaata
1 dl kevytmermaa
2 1/2 dl Flora Vispiä (20%)
ripaus sokeria
1/2 l vaniljajäätelöä

Vatkaa valkuaiset ja ripaus suolaa kovaksi vaahdoksi, mausta sokerilla ja värjää elintarvikevärillä. Levitä marenkiseos haluamasi kokoisiksi kiekoiksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. (Tästä ohjeesta tulee 8 kpl halkaisijaltaan 15 cm kokoisia, reilun 1/2 cm paksuisia marenkikiekkoja). Pidä marenkipohjia 100 asteisessa uunissa noin 2 tuntia, kunnes ne kuivuvat. Irrota kiekot varovasti leivinpaperista. Käytä vasta jäähtyneinä.

Sulata suklaa kevytkerman sekaan, sekoita tasaiseksi kastikkeeksi ja siirrä sivuun jäähtymään. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta kevyesti sokerilla.

Aseta ensiäinen marenki lasikuohon pohjalle, pinoa marenkipohjan päälle jäätelöä ja kermavaahtoa, nosta seuraava marenki kanneksi, jatka näin kunnes olet rakentanut sopivan kokoisen kakun. (Jos marenkeja jää yli, ne säilyvät ilmatiiviissä rasiassa). Valuta lopuksi suklaakastike kakun päälle ja tarjoa saman tien.

____________________________________________




KUKKAISKEIJUN KUPPIKAKUT

200 g Oivariinia (huoneenlämpöistä)
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
1/2 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
4 dl (200 g) pakastevadelmia
100 g valkosuklaata (Fazer, maustehyllystä)
Alumiinivuokia (Bruno)
koristeeksi mansikanmakuista tomusokeria (Dan Sukker) ja hopeakuulia (Dr. Oetker)

Vatkaa Oivariini ja sokeri tahnaksi. Vatkaa sekaan munat ja maito. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi tahnaksi. Paloittele suklaa aspiriinin kokoisiksi palasiksi. Kääntele taikinaan lopuksi suklaapalat ja jäiset vadelmat.

Nosta taikinaa kahden ruokalusikan avulla vuokiin, paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Sekoita kuorrute tomusokerista ja vedestä pakkauksen ohjeen mukaan, käsittele yksi kuppikakku kerrallaan: leivtä kuorrute ja koristele hopeakuulilla.



8 kommenttia:

  1. Nyt kyllä räjäytyt pankin ! Lasten juhliin tarvitaan joka vuosi uusia ideoita, ja tyttöjen hampurilaiset ja taikasauvapiparit on kullan arvoisia keksintöjä. Näytin neljävuotiaalle tyttärelleni kuvia blogistasi ja hän oli ihan myyty, eli näytät tuntevan kohdeyleisösi tosi hyvin. Kaikenlaisissa juhlajärjestelyissä tarvitaan aina apua mutta varsinkin lastenjuhlien tarjoiluideat ovat erityisen tervetulleita. KIITOS!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jenni,
    terveiset teidän perheen neljävuotiaalle keijulle,
    lupaan jatkossakin lastenjuhlia !

    VastaaPoista
  3. Nyt meni kyllä ihan överiksi! Ihan huimaa,nuo sinun kaikki vaaleanpunaiset herkkusi.Kiitos kiiltää silmistäni ja mieli keveni tosi paljon.
    Ei huolta lastenjuhlista,tänä vuonna. Hille

    VastaaPoista
  4. Makealta näyttää ja aionpa kokeilla nimppareillanikin muutamia.Voisitko keksiä jotain uutta hiihtolenkin jatkeeksi,siis helppoa ja hyvää? Irma

    VastaaPoista
  5. Hei Hille,
    superlatiiveja tarvitaan aina silloin tällöin?!
    ;-)

    VastaaPoista
  6. Hei Irma,
    varsinaista hiihtolenkki-juhlaa en ehkä voi luvata, mutta tulossa on talvipiknik keskellä lumihankea, voisihan siellä olla suksetkin mukana, joten siitä saat varmasti "hiihtolenkin jatkeeksi jotain helppoa ja hyvää"...
    pysy linjoilla !

    VastaaPoista
  7. Saanko kopioida Metsäkeijun mansikkapirtelön muistivihkooni? Kysyin vain.

    VastaaPoista
  8. kiitos Anonyymi kun yleensäkin kysyit, ja saat tottakai, varsinkin kun muistat raapustaa reseptin/idean kulmaan pienen muistutuksen, mistä se on lähtöisin..... :)

    VastaaPoista

Tarvitsetko täsmävinkkejä? Minkä juhlan haluaisit järjestää seuraavaksi? Miltä juuri tämä juhla kuulosti?