lauantai 1. tammikuuta 2011

HÄÄPÄIVÄ





"Jos menet naimisiin, kadut. Jos et mene naimisiin, kadut jälleen."  -  SOKRATES

Mitä kauemman aikaa häistä on kulunut, sitä suurempi syy on juhlaan!
Satumaisesta hääjuhlasta on vain silmänräpäys avioliiton arkeen, eikä juhlahurmoksesta jää loppujen lopuksi käteen kuin paksu pino valokuvia.

Yhdessäolon merkkipäivänä on aika kaivaa vanhat kuvat esiin ja hemmotella puolisoa, ja samalla itseäkin. Kerrankin on lupa liioitella; mikään ei ole liian hyvää, hienoa tai tuhlarimaista. Illallinen suosikkiravintolassa kruunaa vaivattomasti vuosijuhlan, mutta Suomen ravintolahinnoilla saat ostettua kotiin todellista gourmeeta ja luksusjuomia.

Menún kuuluu olla juhlallinen, mutta keittiössä vietetyn ajan minimaalinen, siksi meidän hääpäivän herkkutteluperinteeseen kuuluu pakastettuja ranskalaisia etanoita (Etana kotilossa valkosipulivoilla, Arvo Kokkonen Oy), ranskalainen esipaistettu maalaispatonki (Pirkka, taikinaan käytetyt jauhot eroavat meillä myytävistä jauhoista, alkuperämaa todellakin maistuu leivässä), valmiiksi keitetty kanadalainen hummeri, joka muuntuu pienellä vaivalla Lobster Thermidoriksi ja lopuksi tiramisua, minkä voi helposti valmistaa jo edellisenä päivänä (kuvan "with love" leveää pakettinauhaa saa helsinkiläisestä Riviera Maison sisustuskaupasta). Juustopöydässä näkyy lasten käden jälki: ihan itse leivotut piparit (valmistaikina marketin pakastealtaasta, kirjainmuotit Nigela Lawson sarjaa, Stockmannilta) maistuvat hienojen ruiskeksien (Kantolan valitut) kanssa mustahomejuuston (Black Castello) ja vuohen gruyéren (Juustoportti) kaverina.

Mielettömiä makuja ja hulvatonta herkuttelua, kuinka kaukaiselta ajatukselta arki hääpäivänä tuntuukaan!





_______HÄÄPÄIVÄN HERKUTTELU MENÚ____________


Etanoita valkosipulivoilla ja ranskalaista maalaispatonkia

Thermidor hummeri ja peruna-porkkanamuusia

Tiramisua

iltapalaksi juustoja, pipareita ja ruiskeksejä

______________________________________________





THERMIDOR HUMMERI

2 pakastettua hummeria
2 rkl Oivariinia
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl konjakkia
reilu 1 dl maitoa
1 dl laktoositonta ruokakermaa
1 rkl Dijon sinappia
suolaa, pippuria
1 dl parmesanraastetta

Sulata hummerit pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa hummerit pituussuunnassa kahtia ja poista kaikki tummanväriset osat vaalean lihan seasta. Irrota liha kuorista ja leikkaa suupalan kokoisiksi paloiksi. Jos haluat tarjota hummerin kuoressaan, huuhdo kuoret ja nosta ne uunivuokaan.

Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja kypsennä sekoittaen, kunnes jauhot alkavat saada väriä. Kaada konjakki ja maito sekaan, vatkaa seos sileäksi. Lisää kastikkeeseen sinappi ja ruokakerma, mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita hummeripalaset kastikkeeseen, jaa seos kuoriin tai uuninkestäviin annosvuokiin. Jos paistat thermidorin vuoissa, riko sakset jo tässä vaiheessa ja lisää liha kastikkeeseen. Ripottele päälle parmesan juustoa, paista 200 asteisessa uunissa kunnes juusto sulaa ja pinta saa hieman väriä. Tarjoa peruna-porkkanamuusin ja rapeakuorisen leivän kanssa.

______________________________________________




TIRAMISU

2 kananmunaa
250 g mascarpone juustoa (maustamaton Hovi juustokin käy hätätilassa)
1/2 dl sokeria
tilkka Marsala viiniä, Amaretto likööriä tai konjakkia
1 dl vaahtoutuvaa kermaa
2-3 dl huoneenlämpöistä espressoa tai vahvaa kahvia
100 g Savoiardi keksejä (murennetut Digestive keksitkin käyvät hätätilassa)
2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Erota keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja sokeri paksuksi ja vaaleaksi vaahdoksi, sekoita vaahto mascarpone juustoon ja mausta makealla viinillä, liköörillä tai konjakilla. Vatkaa kerma vaahdoksi, kääntele juustoseokseen. Vatkaa valkuaisetkin vaahdoksi ja kääntele sekaan varovasti.

Vuoraa matalat juomalasit tai annosvuoka kahviin kastetuilla kekseillä, levitä juustoseosta keksipedille ja jatka samaan malliin kunnes kaikki keksit, kahvi ja juustoseos on käytetty. Nosta tiramisu jääkaappiin yöksi. Siivilöi kaakaojauhetta koristeeksi juuri ennen tarjoamista.




7 kommenttia:

  1. Onhan sulla hienot tarjoilut miehellesi! Toivottavasti osaa arvostaa!!
    Taidan kyllä kopioida teidän menusta jotakin, vaikka ne hummerit tai sitten tiramisun, koko komeutta en jaksa ajatellakaan...KIITOS uusista ideoista, jään uteliaana odottelemaan seuraavia juhlia. Onko lastenjuhlia luvassa (mieluiten pienille pojille) ?!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Liisa, välitän viestisi miehelleni!!!!!! ; )

    Oli mulla vähän oma lehmäkin ojassa, puolet tästä hemmottelusta osui ihan omaan itseeni !!!!

    Hyvä vinkki, alan saman tien suunnitella juhlaa pienelle pojalle.

    VastaaPoista
  3. Upea valokuvakehys, mistä se on ?
    Ja tiramisu ruusunlehdillä kanssa upean näköinen, mitä mahdatkaan keksiä seuraavaksi??????!!!!!!!!Kuinka usein uusi juhla tulee linjoille?
    t. Elli, uusi kanta-asiakkaasi

    VastaaPoista
  4. Hei kantis-Elli,
    kiitos, kehys on Stockmannilta, ja tarkoitus olis järjestää juhlat pari kertaa kuukaudessa, mutta julkaisupäivä vaihtelee, esim tammikuun toinenkin juhla on jo nyt injoilla...

    VastaaPoista
  5. Juhlasi kuulosti erittäin upealta ja hauskan arvokkaalta! Voi,kun haluaisin minäkin järjestää
    tuollaiset kekkerit,vaan kun en omista miestä....
    Onnea Sinulle ja miehellesi,joka voi olla sinusta
    tosi ylpeä!!!! "vanhapiika"

    VastaaPoista
  6. Hei vanhapiika,
    eihän niitä miehiä kukaan omista !
    Siksi jokainen yhteinen vuosi on todellakin juhlimisen arvoinen !!!!
    Mutta, voisithan vaikka järjestää vuosijuhlan itsellesi ja ystävillesi vaikkapa itsenäisen yksineläjän kunniaksi, ei yhtään hääpäivää hullumpi juhlan aihe, vai mitä?!

    VastaaPoista
  7. Sinäpä sen sanoit! Niin järjestänkin,ihan itseni kunniaksi,että olen näin pitkälle selvinnyt!
    Kiitos Minna! "vanhapiika"

    VastaaPoista

Tarvitsetko täsmävinkkejä? Minkä juhlan haluaisit järjestää seuraavaksi? Miltä juuri tämä juhla kuulosti?