perjantai 1. heinäkuuta 2011
KREIKKALAISET JUHLAT
"JOKA ON TAITAVA, SAA KUKONKIN MUNIMAAN."
kreikkalainen sananlasku
Naapuri lähtee Kreetalle, työkaveri Samokselle, ja omaan vuosilomaan on vielä ikuisuus aikaa!!! Kuulostaako tutulta?
Minäkin haluan osuuteni lomahuumasta, mietin mielessäni, edes pikkuriikkisen mikroloman. Pukeudun Kreikan lipun väreihin, istun lämpimässä yössä pikkutunneille asti ja hemmottelen makuhermojani kreikkalaisilla herkuilla. Ja kutsun niin paljon ystäviä että tunnelma on kuin kreikkalaisella torilla.
Jamas!
_________KREIKKALAINEN MENÚ_______________
TÄYTETYT PAPRIKAT
KANAVARTAAT
SALAATTI
PURJOPIIRAKKA
VIININLEHTIKÄÄRYLEET
VIININLEHDESSÄ LÄMMITETTY HALLOUMI
TZATZIKI
BAKLAVA
juomaksi OUZOA (Tsantali/Alko), VALKOVIINIÄ ( Retsina Olympias/Alko)
ja VETTÄ (suoraan kraanasta tai kaivosta)
________________________________________________
TÄYTETYT PAPRIKAT
2 suippopaprikaa
200 g vuohenmaito-fetaa (esim. Mevgal)
2 rkl extra virgin oliiviöljyä
Leikkaa paprikoiden kannat irti (säästä kannat) ja koverra siemenet varovasti pois. Täytä paprikat fetajuustolla. Nosta paprikat kantoineen uuninkestävään vuokaan, voitele oliiviöljyllä ja paista 200 asteisessa uunissa pehmeiksi.
_______________________________________________
KANAVARTAAT
2 broilerin rintafileetä (maustamatonta)
300 g kirsikkatomaatteja
marinadi:
2 valkosipulin kynttä
1 tl tomaattipyreetä
1/2 dl maitoa
2 rkl rypsiöljyä
1/2 tl mustapippuria
1/4 tl paprikajauhetta
1/2 tl merisuolaa
lisäksi tarvitset grillivartaita
Kuori ja murskaa valkosipuli, sekoita kaikista aineksista marinadi. Pilko kanafileet suupalan kokoisiksi paloiksi, kääntele kastikkeessa ja anna marinoitua ainakin 3 tuntia.
Pujota vartaaseen vuoronperään kananpaloja ja pieniä tomaatteja. (Jos käytät bambutikkuja, uita vartaita vedessä 1/2 tuntia ennen käyttöä. Jos haluat nopeasti valmista, paista marinoidut kananpalat kypsiksi pannulla). Paista vartaita 200 asteisessa uunissa (tai puutarhagrillissä) kunnes pinta saa kauniin värin ja kana on kauttaaltaan kypsää. Tarjoa pitaleivän (esim. Euroshopper), salaatin ja tzatsikin kanssa.
_______________________________________________
SALAATTI
1-2 punasipulia
500 g terttutomaatteja
1 ruukkupersilja
extra virgin oliiviöljyä
merisuolaa
paprikajauhetta
Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Pilko tomaatit ja nypi persiljan lehdet. Sekoita kaikki ainekset kulhossa, kaada oliiviöljyä kastikkeeksi ja ripottele päälle merisuolaa ja paprikajauhetta. Tarjoa pitaleivän ja kanavartaiden kanssa.
______________________________________________
PURJOPIIRAKKA
1/2 kg purjoa
2 rkl rypsiöljyä
4 kananmunaa
1 dl ohrajauhoja
2 dl maitoa
200 g fetajuustoa (vuohenmaidosta tehtyä, esim. Mevgal)
1 ruukkutilli
Leikkaa purjon kanta ja ulommaiset kerrokset pois, pese ja pilko renkaiksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota purjo, siirrä sivuun odottamaan seuraavaa vaihetta.
Vatkaa jauhot kananmunien sekaan, lisää maito ja murenna feta joukkoon. Silppua tilli ja ripottele taikinaseokseen, lusikoi lopuksi kuullotettu purjokin sekaan. Kaada taikina uuninkestävään vuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa 40-50 minuuttia.
______________________________________________
VIININLEHTIKÄÄRYLEET
1/2 dl rusinoita
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
1 dl risottoriisiä (esim Divella)
1 1/2-2 dl vettä
50 g pinjansiemeniä
1/2 tl kanelia
1/2 tl merisuolaa
1/2 tl mustapippuria
3 rkl persiljanlehtisilppua
250 g (1 purkki) viininlehteä (lasipurkkiin säilöttyjä, esim. Palirria/Citymarket)
1 sitruuna
2 rkl extra virgin oliiviöljyä
Lisää kiehuvaan veteen 1/2 dl rusinoita, annan kiehahtaa, valuta vesi pois ja pilko rusinat hienoksi.
Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna öljy pannulla, kuullota sipuli, lisää riisi ja anna sen imeä kaikki öljy. Lisää vesi, rusinasilppu ja pinjansiemenet. Mausta kanelilla, suolalla ja pippurilla ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes riisi kypsyy. Sekoita persiljasilppu viimeiseksi joukkoon.
Täytä lehdet yksi kerrallaan; huuhtele lehdet juoksevan veden alla, aseta kiiltävä puoli alaspäin, nosta ruokalusikallinen täytettä keskelle ja käännä lehden reunat sivuilta keskelle. Rullaa lehti pieneksi kääryleeksi ja aseta kattilan pohjalle, saumapuoli alaspäin. Jatka samaan tyyliin kunnes kaikki täyte on käytetty. Ota seuraavaa juustonyytti-reseptiä varten 6 viininlehteä sivuun, peitä sitten kääryleet ylimääräisillä lehdillä ja leikkaa sitruuna siivuiksi, aseta sitruunaviipaleet lehtien päälle ja pirskottele koko komeuden päälle oliiviöljyä. Lisää vettä niin pajon että sitruunaviipaleet jäävät pinnan alle. Nosta teelautanen painoksi ja kuumenna keitos hitaasti kiehumispisteeseen, alenna sitten lämpöä ja anna hautua miedolla lämmöllä vielä 40 minuuttia. Jäähdytä kääryleet kattilassa liemessään, poista lautaspaino, sitruunat ja lehdet ja kaada liemi pois. Säilytä kääryleitä jääkaapissa.
Asettele viininlehtikääryleet tarjoiluvadille, pirskottele päälle oliiviöljyä ja tarjoa tzatsikin kanssa.
HUOMAA: Ellet löydä lähikaupastasi suolaveteen säilöttyjä viininlehtiä, voit korvata ne ryöpätyillä herukanlehdillä. Herukanlehdet ovat viininlehtiä pehmeämpiä ja ohuempia, eikä niitä tarvitse hauduttaa kuin parikymmentä minuuttia. Ellet saa herukanlehtiäkään, turvaudu kreikkalaisen mummon säilykekääryleisiin; esim. Ampotis/Citymarket.
______________________________________________
VIININLEHDESSÄ LÄMMITETTY HALLOUMI
6 annospalaa vuohen- ja/tai lampaanmaidosta valmistettua halloumijuustoa
6 viininlehteä
1 rkl timjaminlehtisilppua
1 rkl persiljanlehtisilppua
1 rkl oreganonlehtisilppua
1 rkl sitruunanmehua
2 rkl extra virgin oliiviöljyä ja ylimääräistä nyyttien voiteluun
Huuhtele viininlehdet juoksevan veden alla ja ryöppää (käytä kiehuvassa vedessä minuutin verran). Huuhdo uudestaan kylmän juoksevan veden alla ja taputtele talouspaperilla kuiviksi.
Sekoita yrtit, sitruunamehu ja oliiviöljy tasaiseksi kastikkeeksi. Aseta juustopalat viininlehtien päälle, lusikoi kastike juustojen päälle ja taittele lehtien reunat sisäänpäin niin että juustopalat peittyvät. Voitele juustonyytit oliiviöljyllä.
Paista 200 asteisessa uunissa (tai puutarhagrillin hiilloksella) 8-10 minuuttia, tarjoa rapeaksi paahdetun leivän kanssa.
______________________________________________
TZATZIKI
1 kurkku
3-4 valkosipulin kynttä
400 g kreikkalaista jogurttia (esim. Total/Fage)
3 rkl extra virgin oliiviöljyä (ja ylimäräistä koristeluun)
1 1/2 rkl hunaja-omenaviinietikkaa (Rajamäen)
merisuolaa
mustapippuria myllystä
Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi, levitä lautaselle ja ripottele merisuolaa päälle. Anna kurkun "itkeä" 20 minuuttia, nosta raaste sitten siivilään ja puristele vesi pois.
Kuori ja murskaa valkosipuli. Sekoita jogurtista, kurkusta ja valkosipulista tasainen tahna, notkista oliiviöljyllä ja mausta etikalla, suolalla ja pippurilla. Peitä kannella tai kelmulla, anna vetäytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoamista. Pirskottele pinnalle oliiviöljyä juuri ennen tarjoamista. Tarjoa kanavartaiden ja pitaleivän kanssa.
____________________________________________
BAKLAVA
150 g saksanpähkinöitä
150 g mantelilastuja
100 g voita
450 g (1 paketti) pakastettua fillotaikinaa (esim. Kanaki)
siirappi:
1/2 sitruunan mehu
2 dl sokeria
1 kanelitanko
2 rkl hunajaa
1/2 dl vettä
Murenna saksanpähkinät ja mantelilastut, sulata voi. Sulata fillotaikina ja leikkaa pino uunivuoan kokoiseksi. Voitele vuoan pohja voisulalla, aseta filloarkki pohjalle, voitele se voisulalla, aseta seuraava filloarkki päälle, voitele se ja jatka kunnes olet käyttänyt 10 taikinalevyä. Levitä sitten manteli-ja pähkinämurskat taikinapinon päälle, ja pinoa loputkin fillolevyt päälle, harjaa jokaisen väliin voisulaa.
Leikkaa terävällä veitsellä leivonnaiseen ristikkokuvio pohjia myöten. Voitele koko komeus voisulalla ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta muuttuu kuparinruskeaksi.
Mittaa kaikki siirappiaineet kattilaan, anna sokerin sulaa ja keitä seosta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Jäähdytä. Kaada juuri uunista nostetun baklavan päälle. Anna baklavan jäähtyä, tarjoa huoneenlämpöisenä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Lähden kanssasi Kreikkaan,tosi mielelläni,kiitos! Kokeilin jo kanavartaita ja onnistuin erinomaisesti.Ilmakin ulkona niin kreikkalainen....ja CD:stä soi AVRIO PALL( Tomorrow again),siis KIITOS,MINNA!
VastaaPoistawow Anonyymi, olipa nopeaa toimintaa! Mutta muista että aitoon kreikkalaiseen tunnelmaan kuuluu myös siesta päivän kuumimpaan aikaan !
VastaaPoista:)
Hejssan, Minttu matkaopas, olet melkoinen fiilistelijä ja onnistut johtamaan lukijankin ajatukset milloin mihinkin ilmansuuntaan ! Oikein jännittää että mikä on seuraavan postauksen aihe. Mullakin loma alkaa vasta loppukesästä, että ajatusmatkat on niitä ainoita mahdollisia tällä hetkellä.
VastaaPoistaMinttu, sinä sait nyt kukon munimaan !
VastaaPoista