perjantai 15. heinäkuuta 2011

RISTIÄISET




"KAIKKI PÄÄTTYY SILLÄ TAVOIN RANSKASSA - AIVAN KAIKKI. HÄÄT, KASTEET, KAKSINTAISTELUT, HAUTAJAISET, HUIJAAMISET, DIPLOMAATTIASIAT -
KAIKKI OVAT TEKOSYITÄ HYVILLE PÄIVÄLLISILLE."
Jean Anouilh "Cécile"


Ristiäispäivä kokoaa lähisuvun ja parhaat ystävät saman pöydän ääreen. Tunnelma on herkkä ja ilma on täynnä rakkautta, ruoka on näissä juhlissa vain sivuroolissa. Noutopöydän voi silti rakentaa niin että tarjolla on tasapuolisesti mieleenpainuvia makuelämyksiä ja silmänruokaa. Tarjoilut kun eivät loppujen lopuksi kuitenkaan ole pelkkää vatsantäytettä, ja kattaus tulee joka tapauksessa ikuistettua valokuva-albumin sivuille.

Juhlakakku on tuoreen äidin käyntikortti ja kertoo omaa makeaa tarinaa.
Millainen äiti sinä olet: hoidatko homman siististi, rahalla; tilaatko takuuvarmasti tyylikkään kakun ammattilaisilta, VAI, väsäätkö komistuksen itse, yöheräilyn ja vaipanvaihtojen välillä? Pitäisikö kakun olla jotain ihmeellistä ja satumaista, niinkuin vastasyntynyt päivänsankari, vai kelpaisiko perushyvä vanhanajan täytekakku? Jos sitten päädyt nostamaan rimaa näissä "kerran elämässä- juhlissa", niin saako oman kätesi rustiikkinen jälki näkyä, vai haluatko olla kuin Martha Stewart?

Ensikertalaisen on turha kuvitellakaan kerkeävänsä kaikkea Marthan tahtiin, mutta harjoitus tekee tässäkin lajissa mestarin. Kakkujen koristelu on myös luonnekysymys: "täydellisyyteen pyrkivän pikkutarkan" ja "suurpiirteisen taivaanrannanmaalarin" kakut näyttävät erilaiselta, vaikka ohje olisi prikulleen sama.

Mutta kakku on kuitenkin vain kakku, eikä kukaan narise, vaikkei ristiäisissä tarjottaisi yhtään mitään. Onhan tuore äiti jo pyöräyttänyt näihin juhliin jotain paljon suurempaa ja tärkeämpää !


                            
ps.   *VAROITUS KAIKILLE HERKÄSTI SYTTYVILLE*
Kuvan kakku on esimerkki ensikertalaisen taivaanrannanmaalarin päähänpistosta kokeilla sokerimassamuovailua. Symmetrinen ja sileä lopputulos vaatii tuplasti enemmän aikaa ja sorminäppäryyttä.




____PIKKUPRINSESSAN RISTIÄIS MENÚ______________

SUKLAA-MUSTAHERUKKAKAKKU
SITRUUNA-MARENKILEIVOKSET
VAUNUPIKKULEIVÄT
SUKLAAKUORRUTTEISET MANSIKAT
PINAATTI-FETAPIIRAKKA
POROPIIRAKKA
RUOKAISA PERUNASALAATTI
VIHREÄPAPUMUHENNOS

KAHVI, TEE, MANSIKKAMEHU  SEKÄ JUHLAMALJAKSI VADELMAVESI JA                                                              CHAMPAGNE ROSÉ IMPÉRIAL
_________________________________________________







TÄYTEKAKKU

pohja:
100 g tummaa suklaata
125 g voita
1 1/2 dl maitoa
4 rkl tummaa kaakaojauhetta (esim. Van Houten)
2 kananmunaa
3 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

lisäksi tarvitset 24 cm kokoisen irtopohjavuoan, voita vuoan voiteluun, korppujauhoja vuoan jauhottamiseen, mustaherukkahilloa kakun päälle, jotta sokerimassa pysyisi paikallaan, valmista sokerimassaa (esim. Dr. Oetker) tai vaahtokarkkimassaa (esim. Confetti) kakun kuorrutukseen ja elintarvikeväriä massan värjäämiseen (esim. Dr. Oetker) TAI vaahtoutuvaa kermaa kakun kuorrutukseen

täyte:
7 liivatelehteä
1/2 dl kiehuvaa vettä
4 dl kuohukermaa
200 g dl siivilöityä mustaherukkasosetta (siivilöi omista pakastemarjoista tai käytä valmista mustaherukka pureeta/Pakkasmarja)
200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
1 dl sokeria

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Sulata suklaa vesihauteessa. Sulata voi, yhdistä suklaa, voisula, maito ja kaakao, anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri, mittaa kulhoon jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää suklaaseos ja munavaahto kuiva-aineiden sekaan, sekoita taikina tasaiseksi ja kaada kakkuvuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa 50 minuuttia, kunnes pohja on keskeltäkin kypsä (kokeile puutikulla).

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia, puristele vesi pois ja sulata lehdet kuumassa vedessä. Vaahdota kerma, sekoita täyteaineksista ja liivatteesta tasainen tahna. Halkaise jäähtynyt kakkupohja, aseta kakku takaisin irtopohjavuokaan, kerros kerrokselta, levitä täytettä väliin. Nosta jääkaappiin ja anna hyytyä yön yli, tai ainakin 4 tuntia.

Päällystä kakku ensin ohuella hillokerroksella, kuorruta ja koristele kakku kaulitulla sokerimassalla tai vaahtokarkkimassalla. (Raivaa jääkaappiin kakulle reilusti tilaa, tai siistiin kuoreen tulee muhkuja, ks. kuvan kakku). Jos vieraita on enemmän ja/tai haluat näyttävyyttä lisää, leivo kaksi eri kokoista kakkkupohjaa ja tee niistä kerroskakku. Ja jos olet perfektionisti, (tai massan muovailu kuulostaa muuten vaan liian triviaalilta), unohda valmiit kuorrutteet, ja päällystä kakku perinteisellä värjätyllä kermavaahdolla.
_________________________________________________




SITRUUNA-MARENKI LEIVOKSET

pohja:
75 g voita (huoneenlämpöistä)
175 vehnäjauhoja
75 g tomusokeria
ripaus suolaa
2 kananmunan keltuaista
1 rkl kylmää vettä

TAI osta valmistaikina (esim. Sunnuntai) kaupan pakastealtaasta

täyte:
2 kananmunan keltuaista
2 rkl sokeria
1 tl hienoksiraastettua sitruunankuorta
1 1/2 rkl sitruunanmehua
20 g voita

marenki:
2 kananmunan valkuaista
4 rkl tomusokeria

lisäksi tarvitset 10 espressokuppia tai tavallisen uuninkestävän piirakkavuoan

Sekoita pohja-aineksista taikina, (tai sulata pakastetaikina pakkauksen ohjeen mukaan), taputtele taikinaa espressokuppeihin pohjan ja reunojen peitteeksi, tai vuoraa taikinalla piirakkavuoka. Paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Anna taikinakuppien jäähtyä espressokupeissa, irrota jäähtyneinä varovasti tervävän veitsenkärjen avulla. Jos teet perinteisen piirakan, anna pohjan jäähtyä vuoassa.

Vatkaa vesihauteessa sekaisin munankeltuaiset, sokeri, sitruunankuoriraaste, sitruunan mehu ja voi. Nosta sivuun kun seos on vanukasmaisen kiinteää. Vatkaa valkuaiset ja sokeri marengiksi.

Jaa sitruunatahna taikinakuppeihin (tai levitä piirakkapohjan päälle) ja levitä marenki tahnan päälle. Paista 200 asteisessa uunissa kunnes marenki saa hieman väriä.
_________________________________________________



VAUNUPIKKULEIVÄT

3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
50 g voita (huoneenlämpöistä)
1 tl leivinjauhetta
7 1/2 dl vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen

lisäksi tarvitset vaunun muotoisen piparimuotin ja sokerikuorrutetta ja elintarvikevärejä koristeluun

Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää pehmeä rasva. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa jauhot taikinaseokseen. Nosta taikina jääkaappiin tunniksi.

Kauli taikina levyksi, painele muotilla kuvioita, nosta keksit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. (Jos keksi ruskistuu ja alkaa näyttää tavalliselta joulupiparilta, on se ollut uunissa liian kauan.)

Koristele jäähtyneet keksit eri värisillä sokerikuorrutteilla ja anna kovettua yön yli ennen päällekkäin pinoamista. Anna värikerroksen kuivua ennen uuden värin lisäämistä ja rajaa reunat ennen pohjavärin levittämistä (muuten kuorrute valuu minne sattuu eikä lopputulos ole kovin siisti). Jos otat kastelapsen isosisarukset koristeluun mukaan, menee hutilointi lasten piikkiin :) ...

________________________________________________


SUKLAAKUORRUTTEISET MANSIKAT

100 g valkoista tai tummaa suklaata
1 l mansikoita kantoineen

Sulata suklaa vesihauteessa. Tartu mansikoita kannoista, kasta yksi kerrallaan suklaaseokseen. Nosta uuniritilälle kovettumaan, siirrä hieman kovettuneet suklaamansikat jääkaappiin.
________________________________________________


PINAATTI-FETAPIIRAKKA

450 g (1 paketti) pakastettua fillotaikinaa (esim. Kanaki)
300 g pakastepinaattia
1 iso sipuli
1 ruukkupersilja
1 ruukkutilli
1 ruukkuruohosipuli
2 rkl rypsiöljyä + ylimääräistä uunivuoan voiteluun
200 g vuohen maidosta valmistettua fetaa (esim. Mevgal)
2 kananmunaa
70 g voita


Sulata fillotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata ja valuta pinaatti. Kuori ja silppua sipuli, silppua persilja, tilli ja ruohosipuli. Kuumenna öljy pannulla, kuullota sipulisilppua, lisää sitten yrtit ja pinaatti, hauduta kannen alla, miedolla lämmöllä, noin 5 minuuttia. Ota pannu pois liedeltä ja murenna feta sipulin sekaan. Vatkaa munien rakenne rikki, ja kaada munat pannulle, sekoita pohjia myöten.

Sulata voi, voitele uuninkestävä vuoka ja nosta fillotaikina-arkki vuoan pohjalle. Voitele fillolevy voisulalla, ja jatka kunnes olet käyttänyt puolet taikinasta. Levitä täyte tasaisesti fillopinon päälle ja käsittele loput taikinalevyt samaan tapaan. Voitele päällimmäinenkin levy voisulalla ja nosta piirakka uuniin. (Jos haluat leikata piirakan tietyn kokoisiksi annospaloiksi, kannattaa tässä vaiheessa leikata palat pohjia myöten, se helpottaa rapean fillopiirakan leikkaamista.) Paista 180 asteisessa uunissa 40-50 minuuttia.
_________________________________________________


POROPIIRAKKA

pohja:
100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 kananmunan keltuainen
1-2 rkl vettä
TAI osta kaupan pakastealtaasta valmis piirakkataikina

täyte:
100 g poron kylmäsavupaistisiivuja
1 purjo
2 rkl rypsiöljyä
150 g ranskankermaa (creme fraiche)
150 g punaleimaemmentalraastetta
cayennepippuria
mustapippuria

Nypi vehnäjauhot, voi, keltuainen ja vesi tasaiseksi taikinaksi. Kiedo taikinamöykky tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi. Tai sulata pakastetaikina pakkauksen ohjeen mukaan.

Pilko porosiivut pieniksi paloiksi, pese ja leikkaa purjo renkaiksi. Kuumenna öljy pannulla, kuullota purjo ja siirrä sivuun, käytä porokin pannulla. Yhdistä kulhossa ranskankerma, poro, purjo ja juustoraaste. Ripottele sekaan cayenne- ja mustapippuria.

Vuoraa uuninkestävä vuoka taikinalla, paista pohjaa 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia, kaada poroseos päälle ja paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa vielä puolisen tuntia, kunnes pinta muuttuu kuparinruskeaksi. Piirakka on parhaimmillaan jäähtyneenä.
_________________________________________________


RUOKAISA PERUNASALAATTI

1 kg kuorittuja ja keitettyjä kiinteitä perunoita
2 punasipulia tai kesäsipulia varsineen
3 isoa tomaattia
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 iso maustekurkku
extra virgin oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
merisuolaa

Pilko salaattiainekset suupalan kokoisiksi paloiksi, yhdistä ja kaada päälle oliiviöljyä. Ripottele päälle mustapippuria ja merisuolaa.
_________________________________________________


VIHREÄPAPUMUHENNOS

400 g vihreitä papuja
2 sipulia
1 dl extra virgin oliiviöljyä
1 tölkki tomaattimurskaa
vettä
1 ruukkupersilja
suolaa
mustapippuria

Leikkaa pavuista kannat, kuori ja silppua sipulit. Kuumenna öljy kattilassa, kuullota sipulisilppua, lisää tomaattimurska ja vettä niin paljon, että pavut peittyvät. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti. Nypi ja silppua persilja, ripottele persiljasilppu sekaan juuri ennen tarjoamista. Muhennoksen ei tarvitse välttämättä olla tarjoiltaessa kuumaa, se maistuu huoneenlämpöisenäkin esim. rapeakuorisen leivän kanssa.





perjantai 1. heinäkuuta 2011

KREIKKALAISET JUHLAT



"JOKA ON TAITAVA, SAA KUKONKIN MUNIMAAN."
kreikkalainen sananlasku

Naapuri lähtee Kreetalle, työkaveri Samokselle, ja omaan vuosilomaan on vielä ikuisuus aikaa!!! Kuulostaako tutulta?

Minäkin haluan osuuteni lomahuumasta, mietin mielessäni, edes pikkuriikkisen mikroloman. Pukeudun Kreikan lipun väreihin, istun lämpimässä yössä pikkutunneille asti ja hemmottelen makuhermojani kreikkalaisilla herkuilla. Ja kutsun niin paljon ystäviä että tunnelma on kuin kreikkalaisella torilla.

Jamas!

_________KREIKKALAINEN MENÚ_______________

TÄYTETYT PAPRIKAT
KANAVARTAAT
SALAATTI
PURJOPIIRAKKA
VIININLEHTIKÄÄRYLEET
VIININLEHDESSÄ LÄMMITETTY HALLOUMI
TZATZIKI
BAKLAVA

juomaksi OUZOA (Tsantali/Alko), VALKOVIINIÄ ( Retsina Olympias/Alko)
ja VETTÄ (suoraan kraanasta tai kaivosta)
________________________________________________


TÄYTETYT PAPRIKAT

2 suippopaprikaa
200 g vuohenmaito-fetaa (esim. Mevgal)
2 rkl extra virgin oliiviöljyä


Leikkaa paprikoiden kannat irti (säästä kannat) ja koverra siemenet varovasti pois. Täytä paprikat fetajuustolla. Nosta paprikat kantoineen uuninkestävään vuokaan, voitele oliiviöljyllä ja paista 200 asteisessa uunissa pehmeiksi.

_______________________________________________


KANAVARTAAT

2 broilerin rintafileetä (maustamatonta)
300 g kirsikkatomaatteja

marinadi:
2 valkosipulin kynttä
1 tl tomaattipyreetä
1/2 dl maitoa
2 rkl rypsiöljyä
1/2 tl mustapippuria
1/4 tl paprikajauhetta
1/2 tl merisuolaa

lisäksi tarvitset grillivartaita

Kuori ja murskaa valkosipuli, sekoita kaikista aineksista marinadi. Pilko kanafileet suupalan kokoisiksi paloiksi, kääntele kastikkeessa ja anna marinoitua ainakin 3 tuntia.

Pujota vartaaseen vuoronperään kananpaloja ja pieniä tomaatteja. (Jos käytät bambutikkuja, uita vartaita vedessä 1/2 tuntia ennen käyttöä. Jos haluat nopeasti valmista, paista marinoidut kananpalat kypsiksi pannulla). Paista vartaita 200 asteisessa uunissa (tai puutarhagrillissä) kunnes pinta saa kauniin värin ja kana on kauttaaltaan kypsää. Tarjoa pitaleivän (esim. Euroshopper), salaatin ja tzatsikin kanssa.
_______________________________________________


SALAATTI

1-2 punasipulia
500 g terttutomaatteja
1 ruukkupersilja
extra virgin oliiviöljyä
merisuolaa
paprikajauhetta

Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Pilko tomaatit ja nypi persiljan lehdet. Sekoita kaikki ainekset kulhossa, kaada oliiviöljyä kastikkeeksi ja ripottele päälle merisuolaa ja paprikajauhetta. Tarjoa pitaleivän ja kanavartaiden kanssa.
______________________________________________


PURJOPIIRAKKA

1/2 kg purjoa
2 rkl rypsiöljyä
4 kananmunaa
1 dl ohrajauhoja
2 dl maitoa
200 g fetajuustoa (vuohenmaidosta tehtyä, esim. Mevgal)
1 ruukkutilli

Leikkaa purjon kanta ja ulommaiset kerrokset pois, pese ja pilko renkaiksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota purjo, siirrä sivuun odottamaan seuraavaa vaihetta.

Vatkaa jauhot kananmunien sekaan, lisää maito ja murenna feta joukkoon. Silppua tilli ja ripottele taikinaseokseen, lusikoi lopuksi kuullotettu purjokin sekaan. Kaada taikina uuninkestävään vuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa 40-50 minuuttia.
______________________________________________


VIININLEHTIKÄÄRYLEET

1/2 dl rusinoita
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
1 dl risottoriisiä (esim Divella)
1 1/2-2 dl vettä
50 g pinjansiemeniä
1/2 tl kanelia
1/2 tl merisuolaa
1/2 tl mustapippuria
3 rkl persiljanlehtisilppua
250 g (1 purkki) viininlehteä (lasipurkkiin säilöttyjä, esim. Palirria/Citymarket)
1 sitruuna
2 rkl extra virgin oliiviöljyä

Lisää kiehuvaan veteen 1/2 dl rusinoita, annan kiehahtaa, valuta vesi pois ja pilko rusinat hienoksi.

Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna öljy pannulla, kuullota sipuli, lisää riisi ja anna sen imeä kaikki öljy. Lisää vesi, rusinasilppu ja pinjansiemenet. Mausta kanelilla, suolalla ja pippurilla ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes riisi kypsyy. Sekoita persiljasilppu viimeiseksi joukkoon.

Täytä lehdet yksi kerrallaan; huuhtele lehdet juoksevan veden alla, aseta kiiltävä puoli alaspäin, nosta ruokalusikallinen täytettä keskelle ja käännä lehden reunat sivuilta keskelle. Rullaa lehti pieneksi kääryleeksi ja aseta kattilan pohjalle, saumapuoli alaspäin. Jatka samaan tyyliin kunnes kaikki täyte on käytetty.  Ota seuraavaa juustonyytti-reseptiä varten 6 viininlehteä sivuun, peitä sitten kääryleet ylimääräisillä lehdillä ja leikkaa sitruuna siivuiksi, aseta sitruunaviipaleet lehtien päälle ja pirskottele koko komeuden päälle oliiviöljyä. Lisää vettä niin pajon että sitruunaviipaleet jäävät pinnan alle. Nosta teelautanen painoksi ja kuumenna keitos hitaasti kiehumispisteeseen, alenna sitten lämpöä ja anna hautua miedolla lämmöllä vielä 40 minuuttia. Jäähdytä kääryleet kattilassa liemessään, poista lautaspaino, sitruunat ja lehdet ja kaada liemi pois. Säilytä kääryleitä jääkaapissa.

Asettele viininlehtikääryleet tarjoiluvadille, pirskottele päälle oliiviöljyä ja tarjoa tzatsikin kanssa.

HUOMAA: Ellet löydä lähikaupastasi suolaveteen säilöttyjä viininlehtiä, voit korvata ne ryöpätyillä  herukanlehdillä. Herukanlehdet ovat viininlehtiä pehmeämpiä ja ohuempia, eikä niitä tarvitse hauduttaa kuin parikymmentä minuuttia. Ellet saa herukanlehtiäkään, turvaudu kreikkalaisen mummon säilykekääryleisiin; esim. Ampotis/Citymarket.
______________________________________________



VIININLEHDESSÄ LÄMMITETTY HALLOUMI

6 annospalaa vuohen- ja/tai lampaanmaidosta valmistettua halloumijuustoa
6 viininlehteä
1 rkl timjaminlehtisilppua
1 rkl persiljanlehtisilppua
1 rkl oreganonlehtisilppua
1 rkl sitruunanmehua
2 rkl extra virgin oliiviöljyä ja ylimääräistä nyyttien voiteluun

Huuhtele viininlehdet juoksevan veden alla ja ryöppää (käytä kiehuvassa vedessä minuutin verran). Huuhdo uudestaan kylmän juoksevan veden alla ja taputtele talouspaperilla kuiviksi.

Sekoita yrtit, sitruunamehu ja oliiviöljy tasaiseksi kastikkeeksi. Aseta juustopalat viininlehtien päälle, lusikoi kastike juustojen päälle ja taittele lehtien reunat sisäänpäin niin että juustopalat peittyvät. Voitele juustonyytit oliiviöljyllä.

Paista 200 asteisessa uunissa (tai puutarhagrillin hiilloksella) 8-10 minuuttia, tarjoa rapeaksi paahdetun leivän kanssa.
______________________________________________




TZATZIKI

1 kurkku
3-4 valkosipulin kynttä
400 g kreikkalaista jogurttia (esim. Total/Fage)
3 rkl extra virgin oliiviöljyä (ja ylimäräistä koristeluun)
1 1/2 rkl hunaja-omenaviinietikkaa (Rajamäen)
merisuolaa
mustapippuria myllystä

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi, levitä lautaselle ja ripottele merisuolaa päälle. Anna kurkun "itkeä" 20 minuuttia, nosta raaste sitten siivilään ja puristele vesi pois.

Kuori ja murskaa valkosipuli. Sekoita jogurtista, kurkusta ja valkosipulista tasainen tahna, notkista oliiviöljyllä ja mausta etikalla, suolalla ja pippurilla. Peitä kannella tai kelmulla, anna vetäytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoamista. Pirskottele pinnalle oliiviöljyä juuri ennen tarjoamista. Tarjoa kanavartaiden ja pitaleivän kanssa.

____________________________________________





BAKLAVA

150 g saksanpähkinöitä
150 g mantelilastuja
100 g voita
450 g (1 paketti) pakastettua fillotaikinaa (esim. Kanaki)

siirappi:
1/2 sitruunan mehu
2 dl sokeria
1 kanelitanko
2 rkl hunajaa
1/2 dl vettä

Murenna saksanpähkinät ja mantelilastut, sulata voi. Sulata fillotaikina ja leikkaa pino uunivuoan kokoiseksi. Voitele vuoan pohja voisulalla, aseta filloarkki pohjalle, voitele se voisulalla, aseta seuraava filloarkki päälle, voitele se ja jatka kunnes olet käyttänyt 10 taikinalevyä. Levitä sitten manteli-ja pähkinämurskat taikinapinon päälle, ja pinoa loputkin fillolevyt päälle, harjaa jokaisen väliin voisulaa.

Leikkaa terävällä veitsellä leivonnaiseen ristikkokuvio pohjia myöten. Voitele koko komeus voisulalla ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta muuttuu kuparinruskeaksi.

Mittaa kaikki siirappiaineet kattilaan, anna sokerin sulaa ja keitä seosta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Jäähdytä. Kaada juuri uunista nostetun baklavan päälle. Anna baklavan jäähtyä, tarjoa huoneenlämpöisenä.

maanantai 13. kesäkuuta 2011

KESÄ PIKNIK




"RUOANLAITOSSA, KUTEN KAIKISSA TAITEEN LAJEISSA, YKSINKERTAISUUS ON TÄYDELLISYYDEN MERKKI."
Curnonsky

Kesäkuumalla katetaan piknikpöytä puiden varjoon ja vilvoitellaan kylmällä keitolla. Mölkystä ja leijojen lennättelystä saa vähän liikuntaakin ja vanhan räsymaton päällä on mukava ottaa ruokanokoset. Asu on vapaa, kunhan siihen ei kuulu rannekelloa. Piknikillä aika pysähtyy eikä kenelläkään ole kiire minnekään, ainakaan niin kauan kun eväitä riittää.

Bulgarialainen jogurttikeitto kulkee piknikpaikalle kätevästi termoskannussa ja varsinaiset vatsantäytteet suuren leivän sisällä. Raikkaan hyytelökakun voi valmistaa kannelliseen rasiaan, joten senkään kuljettaminen ei vaadi suurempaa tasapainottelua. Pakastetut viinirypäleet pitävät herkut viileinä kuljetuksen ajan, perillä niitä voi käyttää juomissa jääpalojen korvikkeina tai napostella sellaisenaan. Kaikki on niin helppoa ja hauskaa.

Olispa joka päivä piknikpäivä !



___________KESÄ PIKNIK MENÚ_______________

BULGARIALAINEN JOGURTTIKEITTO
TÄYTETTY LEIPÄ
BULGURSALAATTI
HYYTELÖKAKKU
MUSTIKKA-VALKOSULKAAMUFFINIT
PAKASTETUT VIINIRYPÄLEET
JÄÄKAHVIA 
JÄÄKYLMIÄ JUHLAJUOMIA




_________________________________________________



KYLMÄ JOGURTTIKEITTO
800 g maustamatonta Bulgarian jogurttia (kreikkalainenkin käy)
5 dl-1 l vettä
3-4 valkosipulinkynttä
1 kurkku
70 g saksanpähkinöitä
loraus oliiviöljyä (extra virgin)
tilkka hunaja-omanaviinietikkaa (Rajamäen)
ripaus merisuolaa
1 ruukkuruohosipuli

Sekoita jogurtista ja vedestä haluamasi paksuinen keittopohja. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet, kuori ja kuutio kurkku. Murenna saksanpähkinät ja silppua ruohosipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään, nosta keitto jääkaappiin tekeytymään ainakin 2 tunniksi, mieluiten yön yli.
______________________________________________



PIKNIKLEIPÄ
1 pieni kesäkurpitsa
 rypsiöljyä paistamiseen
2 isoa tomaattia
220 g (1 iso pallo) vesipuhvelinmaito mozzarellaa (=mozzarella di bufala campana)
120 g aurinkokuivattuja tomaatteja 
1 ruukkubasilika
1 pyöreä maalaisleipä
 75 g saunapalvikalkkunafileetä, salamia tai kinkkua
mustapippuria myllystä
rypsiöljyä paistamiseen

Leikkaa kesäkurpitsa pitkiksi siivuiksi, ripottele suolaa siivujen molemmille puolille ja anna itkeä 20 minuuttia, taputtele kuivaksi talouspaperilla. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista kesäkurpitsaviipaleita kunnes kummatkin puolet saavat hieman väriä.

Viipaloi tomaatit ja mozzarella, valuta aurinkokuivatut tomaatit ja nypi basilikan lehdet. Leikkaa leivän kansi irti, koverra sisus ontoksi ja pinoa täyteaineet leivän sisään niin että tomaatin päälle tulee aina basilikakerros ja mozzarellan päälle mustapippuria. Jätä mozzarellakerros ylimmäiseksi ja nosta leipäkansi päälle. Lämmitä 200 asteisessa uunissa vain 5 minuuttia, niin että mozzarella hieman sulaa ja leivästä tulee sopivan rapea.

Leikkaa leipä neljään osaan (tai jos haluat kuljettaa kokonaisena, pakkaa leipäveitsi mukaan) ja nosta leivän mukana tulleeseen paperipussiin. Anna vetäytyä kuljetuksen ajan ja tarjoa jäähtyneenä.
_____________________________________________


BULGURSALAATTI

n.10 dl keitettyä bulguria
200 g vuohenmaito fetajuustoa (esim. Mevgal)
4 tomaattia
1 nippu kesäsipulia
2 ruukkua tuoretta korianteria
2 ruukkua tuoretta persiljaa
1 ruukku tuoretta minttua
1/2 sitruunan mehu
extra virgin oliiviöljyä
merisuolaa
mustapippuria myllystä

Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Murenna feta ja sekoita bulguriin, siirrä sivuun jäähtymään. Pilko tomaatit ja sipuli, silppua yrtit. Sekoita kaikki ainekset keskenään, valuta päälle sitruunamehu ja oliiviöljyä, maista ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

________________________________________________



HYYTELÖKAKKU

8-10 dl tuoreita marjoja ja/tai hedelmäpaloja (esim.1 banaani + 500 g mansikoita)
8 kpl liivatelehtiä
2 1/2 dl sokeria
4 dl päärynäsiiderijuomaa (ruokakaupan alkoholitonta, esim. Hellefors)

lisäksi tarvitset kannellisen säilytysrasian ja tuorekelmua

Vuoraa kannellinen rasia talouskelmulla, palotteile marjat ja/tai hedelmät rasian pohjalle. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Kuumenna 1 dl siideriä kattilassa, sulata sokeri kuumaan siideriin, nosta kattila hellalta. Puristele liivatteista vesi pois ja sekoita liivatelehdet kuumennettuun sokeri-siideriin, lisää sitten sekaan 3 dl kylmää siideriä ja sekoita (kuori vaahto pinnalta pois). Kaada liemi marjojen/hedelmäpalojen päälle. Käännä kelmun reunat marjaseoksen päälle, nosta rasian kansi paikoilleen ja siirrä jääkaappiin hyytymään ainakin 3 tunniksi, mieluiten yöksi.

Avaa kansi, käännä kelmun reunat sivulle ja kumoa hyytelökakku tarjoiluvadille. Irrota kelmu varovasti. Kakku maistuu parhaalle viileänä (rasiaa kannattaa säilyttää kylmälaukussa tarjoamiseen asti), ja tarjota helteellä korkeareunaiselta lautaselta (paahtava kuumuus sulattaa hyytelön).

HUOMAA: jos liivateseosta jää yli, älä kaada sitä viemäriin, vaan odota että liemi jähmettyy ja kaavi hyytelö roskiin.
__________________________________________


MUSTIKKA-VALKOSUKLAAMUFFINIT

200 g voita (tai Oivariinia)
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
1/2 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g (=n. 4 dl) pakastemustikoita
100 g valkosuklaata (valkoinen suklaa/Fazer, maustehyllystä)

Vatkaa voi ja sokeri tahnaksi, vatkaa joukkoon munat. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin, lisää taikinaan pienissä erissä maito ja jauhot. Pilko suklaa pieniksi kuutioksi ja kääntele taikinan sekaan. Kaada jäiset mustikat taikinaan ja kääntele lusikalla niin että mustikat leviävät tasaisesti.

Nostele taikinaa kahden lusikan avulla muffinivuokiin, paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuttia.
__________________________________________


JÄÄKAHVI

vahvaa kahvia
kondensoitua maitoa (sokeroitu maitotiiviste, esim. Dovgan)
tarvitset mukaan myös purkinavaajan

Keitä termarillinen espressoa tai vahvaa kahvia. Anna kahvin jäähtyä ja siirrä jääkaappiin.

Täytä termoskannu hetkeksi jäävedellä, kaada se pois ja valuta jäähtynyt kahvi tilalle. Kun tarjoilet kahvin: lorauta ensin lasin pohjalle maitotiivistettä ja kaada kahvia päälle, sekoita ja nauti samantien.

____________________________________________


PAKASTETUT VIINIRYPÄLEET

Jäädytä viinirypäleterttua pakastimessa yön yli, nosta jäärypäleet kuljetuksen ajaksi hyytelökakkurasian päälle. Käytä kohmeisia marjoja juomien viilentäjinä laseissa tai napsi sellaisenaan.

keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

VESPAN 1-VUOTISSYNTTÄRIT


"VESPA EI OLE KULKUNEUVO VAAN ELÄMÄNTYYLI"

Kun päivänsankari on punainen vespa, ei tämän juhlan värikoodia tarvitse arvuutella, eikä sen enempää tarjoiltavien herkkujen alkuperämaatakaan. Taustamusiikki (Putumayo Italian cafe ja maestro Paolo Conte) kuljettavat ajatukset lopullisesti Vespan synnyinseuduille. Koko juhla on nyhjästy tyhjästä, aivan niin kuin la DOLCE VITA, saapasmaa-kansan makea arki. Ryppyotsaiset voivat jäädä kotiin!



____VESPAN 1-VUOTISSYNTTÄRI MENÚ______


PÄÄRYNÄ-SINIHOMEJUUSTO BRUSCETTA

TOMAATTI BRUSCETTA

VUOHENJUUSTO-TOMAATTIPASTA

LIMONCELLO GELATO

ESPERESSOA JA PIKKULEIPIÄ


ALKUMALJAKSI helmeilevää punaista Lambruscoa,
JUHLAJUOMAKSI Villa Anna IGT VENETO BIANCO hanaviiniä ja SAN PELLEGRINO kuplavettä


__________________________________________________



LIMONCELLO GELATO
8 annosta

3 sitruunaa
1-3 dl tomusokeria
2 rkl Limoncello likööriä
1 1/2 dl vispaantuvaa kermaa

Purista yhden sitruunan mehu ja raasta kuori hienoksi (varo valkoista kerrosta, se on kitkerää). Halkaise 2 sitruunaa pituussuunnassa, puristele sitruunanpuolikkaita mehuastian päällä, anna mehun valua sekaan, koverra hedelmäliha lusikalla pois.

Sekoita kulhossa sitruunamehu, -kuoriraaste ja sokeri (maistele ja lisää sokeria makusi mukaan). Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta Limoncellolla. Yhdistä mehuseos ja kermavaahto, täytä sitruunanpuolikkaat gelatolla, tasoita pinta palettiveitsellä. Säilö täytetyt sitruunat pakasterasioihin ja jäädytä pakastimessa yön yli.

Halkaise sitruunanpuolikkaat juuri ennen tarjoamista niin että saat 8 veneenmuotoista annospalaa.

___________________________________________




VESPA-PIKKULEIVÄT

3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
50 g voita (huoneenlämpöistä)
1 tl leivinjauhetta
7 1/2 dl vehnäjauhoja
lisäksi tarvitset ylimääräistä jauhoa leivinalustan jauhottamiseen, vespanmuotoisen piparimuotin ja sokerikuorrutetta ja elintarvikevärejä koristeluun

Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää pehmeä rasva. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vetkaa jauhot taikinaseokseen. Nosta toiakina jääkaappiin tunniksi.

Kauli taikina levyksi, painele muotilla kuvioita, nosta piparit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia, kunnes reunat alkavat ruskistua. (Jos koko pipari ruskistuu ja alkaa näyttä tavalliselta joulupiparilta, on se ollut uunissa liian kauan.)

Koristele jäähtyneet keksit eri värisillä sokerikuorrutteilla ja anna kovettua yön yli ennen päällekkäin pinoamista.

_________________________________________




BRUSCETTA LEIPÄSET

2 esipaistettua ciapatta leipää (Pirkka)
2 valkosipulin kynttä
extra virgin oliiviöljyä

sinihomejuustotäyte:
1 päärynä
1 jumbo herkkusieni
2 rkl voita paistamiseen
150 g sinihomejuustoa (Gorgonzola)
mustapippuria myllystä

tomaattitäyte:
3-4 kypsää tomaattia
1/2 dl basilikanlehtisilppua
ripaus merisuolaa
mustapippuria myllystä

Paista leivät pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa ciapatat siivuiksi ja paahda niitä leivänpaahtimessa tai kuivalla pannulla niin että leikkauspinnasta tulee rapea. Kuori valkosipulinkynnet ja hiero niitä leipien pintaan. Pirskottele päälle oliiviöljyä.

Leikkaa päärynästä siivuja siemenkodan molemmilta puolilta. Viipaloi herkkusieni. Sulata voi pannulla ja paista päärynä- ja sienisiivuja molemmilta puolilta kunnes pinta muuttuu kuparinruskeaksi. Leikkaa  juusto suupaloiksi ja jaa leipien päälle kerroksittain päärynää, herkkusientä ja sinihomejuustoa. Jauha lopuksi mustapippuria päälle.

Kuutio tomaatit, mausta basilikalla ja suolalla. Jaa tomaattiseos leipien päälle ja jauha lopuksi mustapippuria myllystä.

____________________________________________


KYLMÄ KASTIKE KUUMALLE SPAGETHILLE

rasiallinen kirsikkatomaatteja tai 4 tavallista tomaattia
200 g puolipehmeää vuohenjuustoa (Président Sainte Maure)
100 g villirucolaa
100 g aurinkokuivattuja tomaattikuutioita öljyssä (Royal)
100 g pinjansiemeniä
mustapippuria myllystä
ripaus merisuolaa

350 g spaghettia (Barilla)
merisuolaa


Kuutioi tomaatit, pilko vuohenjuusto ja suurimmat rucolan lehdet. Sekoita kaikista  aineksista jähmeä kastike, mausta mustapippurilla ja suolalla, jätä huoneenlämpöön odottamaan pastaa.

Keitä spaghetti pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja nosta kastikkeen kanssa takaisin kattilaan. Möyhi pastaa pohjia myöten niin kauan että kastike levittyy tasaisesti ja juusto alkaa sulaa. Nosta kattilan kansi paikoilleen ja anna pastan muhia hetki ennen tarjoamista.









torstai 12. toukokuuta 2011

SUOMALAISUUDEN PÄIVÄ



"LEVOLLISENA SYÖTY LEIVÄNKANNIKKA ON PAREMPI KUIN AHDISTETTUNA ATERIOITU JUHLAILLALLINEN."
Aisopos

Suomalaisuuden päivää juhlitaan 12.5. Se on samalla J.V. Snellmannin syntymäpäivä. Snellmannin oma äidinkieli oli ruotsi, mutta miehen mielestä suomi oli kuitenkin ainoa oikea koulukieli ja kansallisen identiteetin peruskivi.

Herra Snellman ja hänen fennomaani-filosofia ansaitsevat ehdottomasti juhlan, muttei mitä tahansa kermakakkukekkeriä. Teeman pitäisi olla edes jollakin tasolla symbolinen. Mikä sitten olisi riittävän hienoa, mutta kuitenkin rehtiä suomalaista tarjottavaa, pähkäilin...kunnes älysin; LEIPÄ. Se on ruokapöydän suomenkieli. Leipä on arkinen, mutta arvokas ja muuttuu alueen mukaan, niin kuin murre.

Siispä jauhopeukalot Snellmanninpäivän leipätalkoisiin.
Hyvää suomalaisuuden pävää !



____SUOMALAISUUDENPÄIVÄN LEIPÄ-MENÚ_____

OHRALEIPÄ

KARJALANPIIRAKAT

PERUNARIESKAT

NÄKKILEIPÄ

VIIPURINRINKELI

_________________________________________________



OHRALEIPÄ

6 1/2 dl maitoa (+42C)
1 1/2 dl piimää (+42C)
1 1/2 dl vettä (+42C)
1 pussi (11g) kuivahiivaa
7 dl ohrajauhoja
5-6 dl vehnäjauhoja
1 tl merisuolaa

Mittaa reilusti kädenlämpöiset (+42C) nesteet kulhoon. Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin ja lisää jauhot nesteeseen pienissä erissä, koko ajan vaivaten. Vehnäjauhon määrässä käytetään sormituntumaa: taikina saa olla löysää, ei kuitenkaan valuvaa, eikä missään tapauksessa liian jäykkää. Vaivaa taikinaa niin kauan että saat venyvän sitkon. Anna taikinan mousta keittiöpyyhkeen alla 1 tunti.

Jaa taikina kahteen osaan, jauhota leivinalusta ja pyörittele taikinanpuolikkaat leivikisi. Nosta tekeleet  leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna nousta vielä 20 minuuttia.

Pistele leivän pinta haarukalla ja paista 250 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna uunituoreiden leipien vetäytyä keittiöpyyhkeen alla 15 minuuttia.

_______________________________________________




KARJALANPIIRAKAT

riisitäyte:
5 dl vettä
2 1/2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
ripaus merisuolaa

ruiskuori:
2 dl vettä (kylmää)
1 tl merisuolaa
5 1/2 dl täysjyväruisjauhoa (sihti)

lisäksi tarvitset:
voiteluun voita (sulatettuna)
pakkauksen leivinpaperiarkkeja

Kiehauta vesi, lisää riisi ja anna kiehua miedolla lämmöllöä  kunnes riisi on imenyt veden itseensä. Lisää maito ja keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia, käy sekoittamassa vähän väliä. Mausta riisitäyte suolalla ja anna jäähtyä.

Sekoita kylmään veteen jauhot ja suola, vaivaa tasaiseksi taikinaksi.

Rullaa taikinasta tanko ja jaa se 30 samankokoiseen palaan. Pyörittele palat ensin palloiksi, litistä ne sitten levykisi. Säilö taikinalevyt muovin alle, ripottele väliin jauhoja.

Kauli levy kerrallaan ohueksi veneenmuotoiseksi (ympyräkin käy) pohjaksi, ja pinoa kuoret taas muovin alle odottamaan seuraavaa vaihetta, ja ripottele väliin jauhoja.

Levitä kuorille täytettä, älä kuitenkaan ihan reunoille asti, käännä reunat keskelle ja rypytä (tyyli vapaa). Nosta piirakat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, paista 275 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Vedä kypsät piirakat leivinpaperin avulla työtasolle ja peitä hetkeksi keittiöpyyhkeellä. Voitele piirakat  voisulalla ja pinoa kasoihin (niin että pohjatkin saavat imeä itseensä voisulaa), nosta päällimmäiseksi leivinpaperi ja sen päälle vielä keittiöpyyhe ja anna piirakoiden levähtää vielä hetki ennen herkuttelua.
______________________________________________



PERUNARIESKAT

6 perunaa
2-3 dl ohrajauhoja
2 kananmunaa

Kuori, keitä ja muussaa perunat. Sekoita jauhot ja munat perunasoseeseen ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla, nosta taikinaa pellille ruolalusikallinen kerrallaan. Kasta sormet jauhoihin ja taputtele taikinakasat litteiksi rieskoiksi. Pistele pinta haarukalla.

Paista 250 asteisessa uunissa 15-25 minuuttia, kunnes pinta muuttuu tumman täplikkääksi.


_____________________________________________



NÄKKILEIPÄ

5 dl vettä (+42C)
1/2 kuivahiivapussi
1 rkl suolaa
60 g hienoja täysjyväruisjauhoja

Sekoita kulhossa kuivahiiva, jauhot ja suola. Lisää jauhoihin reilusti kädenlämpöinen (+42C) vesi ja vaivaa taikina kiinteäksi. Anna nousta pyyhkeen alla 30 minuuttia.

Pyöritä taikinasta hyvin jauhotetulla alustalla iso leipä, ota siitä kananmunan kokoisia möykkyjä ja kauli ne jauhon avulla ohuiksi levyiksi. Paina puurokuolhon tai juomalasin reunalla taikinasta pyöryköitä. Jos haluat varrasleivän näköisiä, teee keskelle reikä espressokupilla tai snapsilasilla.

Nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, pistele haarukalla molemmilta puolilta ja paista 225 asteisessa uunissa 10.15 minuuttia. Anna leipien jäähtyä ritilän päällä. Elleivät näkkärit ole riittävän rapeita, palauta 100 asteiseen uuniin vielä 5 minuutiksi.
______________________________________________




VIIPURINRINKELI

3 kananmunaa
2 dl sokeria
5 dl maitoa
2 tl kardemummaa (jauhettua)
1/2 tl muskottipähkinää (jauhettua)
2 pussia (22g) kuivahiivaa
n.1 kg vehnäjauhoja
150 g voita (huoneenlämpöistä)
1 kananmuna voitelemiseen

Vatkaa munat ja sokeri sekaisin. Lisää 42 asteinen maito (reilusti kädenlämpöinen) ja mausteet. Vispilöi taikinaliemeen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää jauhoja vähitellen ja lopuksi pehmeä voi. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinan alla puolisen tuntia.

Leivo taikina neljäksi päistään ohuemmiksi tangoksi (tai kahdeksaksi hoikemmaksi tangoksi, jos haluat pikkurinkeleitä), nosta päät rinkelin keskelle, kiepauta ne kerran toistensa ympäri ja kiinnitä rinkelin paksuimmalle kohdalle. Nosta rinkelit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna nousta liinan alla ielä puoli tuntia.

Voitele rinkelit munalla ja paista 225 asteisessa uunissa 10-20 minuuttia.