lauantai 16. huhtikuuta 2011

VAPPUAATTO



"KAIKKI HAUSKA ON HYVÄÄ VATSALLE"
Muumipappa/Tove Jansson

Jos joskus, niin vappuna kannatta kokeilla macaron leivosten tehtailua; ensikertalaisen macaroneista tulee väkisinkin rustiikkisia, ja käsityön jäki näkyy...mutta vapun tunnelma on rento, juhlaväki tzoomaa herkkuja vain puolella teholla eikä pieniä muotovirheitä huomaa kukaan.

Kattauksen väriteema toistaa serpentiinin sävyjä, noutopöydän uusi ryhdikäs ilme syntyy läpinäkyviin laseihin annostelluista suupaloista. Kaikki herkut nostetaan pöytään yhdellä kertaa, ja siihen loppuu emännänkin urakka. Vappupillin törisevä vihellys julistaa juhlan alkaneeksi. Hip hei hurraa, yksi lysti  paistatellaanko auringossa vai herkutellaanko räntäsateessa, tästä alkaa kunnon kevät!



_________WAPPU MENÚ_________________________


PERUNASALAATTIA

SALAATTITIKKUJA

LIHAPULLIA

SAVUKALALEIPIÄ

FILLOSIKAREITA

IRISHCOFFEE JUUSTOKAKKU SHOTTEJA

MACARON LEIVOKSIA

ITALIALAISIA RICOTTAMUNKKEJA

______________________________________________





MACARON LEIVOKSET

kolme kananmunanvalkuaista
2 1/2 dl (110 g) siivilöityä, hienoa mantelijauhetta
3 dl + 2 rkl (200 g) tomusokeria
2 rkl hienoa sokeria
(jauhemaista elintarvikeväriä)
lisäksi tarvitset pursottimen, jonka pyöreän kärjen (tyllan) läpimitta on noin 8 mm.

Siivilöi mantelijauhe tomusokeriin, sekoita tasaiseksi (jos siivilään jää vielä rouhetta, mittaa sen määrä ja sivilöi sama määrä hienoa jauhoa tilalle). Vatkaa valkuaiset kiiltäväksi vaahdoksi, lisää sokeri pienissä erissä. Lisää elintarvikeväri, jos haluat värillisiä macaroneja. Yhdistä kuiva-aineet valkuaisvaahtoon ja kääntele tasaiseksi tahnaksi.

Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kahden euron kolikon kokoisia ympyröitä. Jätä ainakin 1 cm nousuvaraa leivosten väliin ja hajoita ilmakuplat kopauttamalla lopuksi pellin pohjaa. Jätä macaronit kuivahtamaan huoneenlämpöön 20 minuutiksi.

Paista macaronit 150 asteisessa uunissa n.13 minuuttia. Varmista tasainen kypsyminen kääntämällä pelti  puolessa välissä.

Anna macaronien jäähtyä ennen leivinpaperista irrottamista, irrota varovasti. Levitä täyte kuoren tasaselle pinnalle, aseta toinen kuori kanneksi. Nosta leivokset vetäytymään jääkaappiin ainakin tunniksi.


MUSTAHERUKKATÄYTE
200 g mustaherukkapyreetä (Pakkasmarja)
60 g hillosokeria
100 g voita

Sulata marjapyree. Keitä herkukkasosetta hillosokerin kanssa 20 minuuttia, anna jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöinen voi keitoksen sekaan.


SITRUUNATÄYTE

1/2 sitruunan hienoksiraastettu kuori
1/2 dl sitruunamehua
2 munankeltuaista
40 g sokeria
50 g voita

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi, nosta kulho vesihauteeseen ja lämmitä koko ajan sekoittaen kunnes täyte sakeutuu. Anna jäähtyä ennen macaronien täyttämistä.

HYVÄ TIETÄÄ:
*mantelijauhe
Suomesta saatavat mantelijauheet poikkeavat ranskalaisista!
Esimerkiksi käyttämääni mantelijauhetta "Mantelijauhe Salliselta"(1 pussi = 75 g) kului reseptiin tarvittavaan 110g siivilöinnistä jäänyt rouhe mukaanlukien kaikkiaan 6 pussia = 450g ! Meillä ei ole myynnissä riittävän hienoksi jauhettua mantelijauhoa, ja jos siivilöinnin jättää väliin, muuttuu macaronin pinta uunissa röpelöiseksi. Jotkut kauppiaat suosittelevat kotijauhatusta, mutta siihen operaatioon pitäisi  liittää myös kuivatus. Monitoimikoneessa jauhaminen kun tekee mantelijauhosta kostean paakkuista, ja hävittää taikinasta halutun kuohkeuden.

*munanvalkuaiset
Erottele keltuaiset valkuaisista ainakin leipomista edeltävänä iltana, mieluiten 2 päivää aikaisemmin, ja säilytä valkuaisia kannellisessa astiassa jääkaapissa. Ikääntyminen tekee valkuaiselle hyvää, vähentää sitkoa ja taikoo vaahdosta hyper-kuohkeaa.
________________________________________________



SALAATTITIKUT

minimozzarellapalloja (esim. Pirkka)
keltaisia ja punaisia kirsikkatomaatteja
kivettömiä oliiveja
basilikan lehtiä
lisäksi tarvitset bambutikkuja

Pujota salaattiainekset bambutikkuihin.

__________________________________________________



LIHAPULLAT
n.30 pikkupyörykkää

400 g (broilerin) jauhelihaa
100 g murennettua  (vuohen- ja lampaanmaidosta valmistettua) fetajuustoa (esim. Mevgal)
1/2 tl kanelia
1/2 tl muskottia
1/2 tl chilijauhetta
1/2 tl mustapippuria
1 rkl sweet chili kastiketta
1 dl persiljanlehtisilppua
rypsiöljyä paistamiseen
koktailtikkuja kattaukseen

Sekoita lihapulla-aineksista tasainen tahna, pyöritä pieniä pallukoita kahden ruokalusikan avulla ja paista kypsiksi pannulla.
__________________________________________________



PERUNASALAATTI

1 kg kiinteitä perunoita
2 Granny Smith omenaa
1 iso hopeasipuli
2 maustekurkkua
1 rkl merisuolaa
1 rkl valkopippuria
1-2 dl majoneesia (esim. Pirkka kevytmajoneesi)
lisäksi tarvitset matalia juomalaseja tarjoilulautasiksi

Kuori ja keitä perunat. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Kuori ja silppua sipuli. Kuutioi perunat, maustekurkut ja omenat suupalan kokoisiksi, sekoita kulhossa. Ripottele suola ja valkopippuri majoneesiin, yhdistä kaikki aineet ja möyhi niin kauan että kastike leviää tasaisesti. Peitä kulho kannella (tai kelmulla tai lautasella) ja nosta jääkaappiin vetäytymään. Salaatti on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Annostele salaatti juomalaseihin, aseta jälkiruokahaarukka salaatin sekaan.
_________________________________________________



FILLOSIKARIT

450 g (1 paketti) pakastettua fillotaikinaa
200 g vuohen- ja lampaanmaidosta valmistettua fetajuustoa (esim. Mevgal)
2 ruukkupersiljaa
2 ruukkutilliä
500 ml rypsiöljyä uppopaistamiseen

Sulata fillotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Murenna fetajuusto kulhoon. Nypi ja silppua persilja ja tilli, sekoita fetaan.

Levitä filloarkit leivinalustalle, leikkaa saksilla n.10 cm levyisiä kaistaleita. Ota 4 kerroksinen kaistale kerrallaan; nosta reilu teelusikallinen fetatäytettä kaistaleen alaosaan, rullaa taikinaa tiukaksi pötkilöksi, leikkaa puolessa välissä taikina saksilla poikki. Kasta sormenpää kylmään veteen ja liimaa taikinaputken  sauma kiinni. Aseta pötkilö lautaselle, vedellä liimattu sauma ylöspäin (se tarttuu muuen lautaseen kiinni). Tee sama kaistaleen loppuosalla ja jatka kunnes kaikki taikina ja täyte on käytetty.

Kuumenna öljy 180 asteiseksi (180 asteiseen öljyyn tiputettu leipäkuutio ruskistuu minuutissa). Paista fillosikarit kuparinruskeiksi, nosta keittiöpyyheen päälle valumaan. Säilytä jääkaapissa, mutta tarjoa huoneenlämpöisinä.
________________________________________________



IRISH-COFFEE JUUSTOKAKKUSHOTTI

pohja:
200g Digestive keksejä
5 rkl  voita

täyte:
250 g tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
150 g sokeria
5 cl viskiä
1 dl espressoa tai vahvaa kahvia
2 liivatelehteä
2 1/2 dl Flora vispiä (tai muuta vaahtouvaa kermaa)
2 munanvalkuaista
lisäksi tarvitset snapsilaseja tai pieniä juomalaseja annoskupeiksi

Murenna keksit, sulata voi ja sekoita voisula keksimurskaan. Jaa keksiseos snapsilasien pohjalle niin että pieni kuppi täyttyy 1/3.

Sekoita tuorejuusto, sokeri ja viski. Liuota kylmässä vedessä pehmenneet liivatelehdet kuumaan kahviin. Anna kahvin jäähtyä hetki ennen kun kaadat sen juustoseokseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä kerma- ja valkuaisvaahdot juustoseokseen, sekoita tasaiseksi ja lusikoi snapsilaseihin. Anna hyytyä jääkaapissa 4 tuntia.
_______________________________________________




ITALIALAISET RICOTTAMUNKIT

taikina:
1 1/2 dl 42 asteista maitoa (reilusti käden lämpöistä)
2 kananmunaa
5 g kuivahiivaa (n. 1/2 pussi)
6 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
3 rkl voita sulatettuna

täyte:
250 g ricottajuustoa
2 tl hienoksi raastettua sitruunan kuorta
1 1/2 rkl sokeria

lisäksi tarvitset:
rypsiöljyä paistamiseen
6 cm kokoisen pyöreän piparimuotin tai samankokoisen juomalasin
tomusokeria koristeluun

Sekoita maito ja munat kulhossa, yhdistä kaikki kuiva-aineet ja lisää pienissä erissä taikinaan. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kummoisaksi, lisää voisula taikinanteon loppuvaiheessa. Anna taikinan nousta keittiöpyyhkeen alla 40 minuuttia.

Yhdistä kaikki täyteaineet ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Jaa taikina kahteen samankokoiseen osaan, kauli molemmat leviksi. Nosta toisen taikinalevyn päälle teeliusikallinen täytettä kerrallaan, jätä väliä piparimuotin verran, jatka kunnes kaikki täyte on jaettu tasaisiin rivistöihin. Nosta toinen taikinaley kanneksi, painele taikinaa ricottamöykkyjen ympäriltä (on tärkeää että taikinalevyt sulautuvat yhteen, sillä saumojen pettäessä ricotta aiheuttaa vaarallisen ilotulituksen öljykattilassa.) Paina piparimuotilla riottataskuken ympäriltä. Voitele ruokalautanen kevyesti rypsiöljyllä. nosta valmiit taikinatyynyt lautaselle (tarkista vielä kerran saumat). Anna munkkien nousta vielä 20 minuuttia.

Kuumenna öljy 180 asteiseksi (öljy on sopivaa kun siihen tiputettu leipäkuutio ruskistuu minuutissa) ja paista munkit molemmilta puolilta kuparinruskeiksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja kierittele jäähtyneinä tomusokerissa.

_________________________________________________



SAVUKALATAHNA
n.20 pieneen leipäpalalaan

200 g lämminsavulohta, tai -siikaa
1/2-1 rkl kapriksia
2 dl laktoositonta ranskankermaa
1 dl tillinlehtisilppua
ripaus mustapippuria

lisäksi tarvitset rapeakuorista leipää tai patongin
ja ruohosipulia koristeluun (ei välttämätön)

Irrota lohi nahkastaan ja nypi mahdolliset ruodot. Hienonna savulohi haarukalla. Silppua kaprikset hienoksi, yhdistä kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoamista.

Leikkaa patonki siivuiksi, jaa lohitahna siivuille, aseta ruohosipulin palasia koristeeksi.




perjantai 1. huhtikuuta 2011

PÄÄSIÄIS-BRUNCH



"VIRVON VARVON VITSAKSILLA TUOREEKS TERVEEKS TULEVAKS VUUEKS, ANNA MUNA KANASTAIS, VOILUSIKKA LEHMÄSTÄIS, PANNUKAKKU TAIKINASTAIS, PUNKKUPULLO KELLARISTAIS, VITSAT SIUL, PALKAT MIUL."

Moderni virpoja mesettää viestinsä sähköisesti ja laittaa litteeksi oman noitahattuisen kuvansa. Vähän erilaista, mutta silti perinteikästä!

Pääsiäinen on ilon ja valon juhla, se saa näkyä kattauksessakin. Tallinnan risteilyn matkamuistoina  kulkeutuneet ikonit kannattaa nyt kaivaa varastosta ja asettaa pääsiäispöytään kunniapaikalle. Kaikki kirkkokynttilät (jopa enkelikuvioidut hautakynttilät) sopivat myös pääsiäisen brunch pöytään. Herkutkin ovat värikkäitä ja täynnä symboliikkaa. Uudelleensyntyneessä pashassa rusinoiden tilalla on ihmeruokaa, Goji-marjoja. Italialaisen pääsiäispiirakan sisältä löytyy uuden elämän alkuja, kananmunia, niin kuin  kreikkalaisesta pääsiäisleivästäkin. Amerikkalaisen juustokakun väri viestittää ilosanomaa, kun taas lohisalaattirullien ja katkarapupiirakan hento värikoodi muistuttaa lähestyvästä keväästä.

Brunchpöydässä aika pysähtyy, eikä kenelläkään ole kiire minnekään, paitsi pikkuväellä. Korit pitäisi täyttää suklaamunilla, pääsiäiskukon munimat makeiset on vielä löytämättä, munanmetsästys alkakoon!


___________PÄÄSIÄISBRUNCH MENÚ_________

MONOGRAMMIMUNAT

BLING-BLING-MIGNON MUNAT

PANNACOTTAMUNAT

JUUSTOKAKKU

PASHA

ITALIALAINEN PINAATTIPIIRAKKA

KREIKKALAINEN PÄÄSIÄISLEIPÄ

KATKARAPUPIIRAKKA

LOHI-SALAATTIRULLAT

Huom. monogrammimunat, bling bling-munat, pannacottamunat, juustokakun, pashan ja kreikkalaisen leivän voit tehdä jo edellisenä päivänä
____________________________________________


NIMIKOIDUT PÄÄSIÄISMUNAT

sama määrä suklaamunia kuin syöjiä
eri värisiä sokerikuorrutteita valmiissa pursotintuubeissa
värikkäitä strösseleitä
lisäksi tarvitset kananmunakennon tai munakuppeja

Kuori folio munien ympäriltä, aseta suklaamunat tyhjään kananmunakennoon tai munakuppeihin. koristele sokerikuorrutteilla ja strösseleillä, anna kuivua ennen tarjoamista.
__________________________________________


BLING-BLING- MINGNON MUNAT

Mignon suklaamunia
tarrapohjaisia koriste jalokiviä (esim. Papermania Sinellistä)
koriste kangasnauhoja
askarteluliimaa

Irrota munista Fazer- tarrat, leikkaa kangasnauhoista sopivan pituiset pätkät ja liimaa munan ympärille keskitasoon. Koristele yläosa tarrakivillä (jos et omista pinsettejä, käytä saksia kivien asetteluun).

_________________________________________________




PANNACOTTAMUNAT

6 Kinder suklaamunaa
2 liivatelehteä
5 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1/2 dl sokeria
1 purkki vauvan mangososetta

Kaada liivatelehtien päälle kylmää vettä, jätä pehmenemään. Kuori suklaamunista folio, aseta munakuppeihin ja leikkaa yläreunaan siksak-kuvio kuumaan veteen kastetulla terävällä veitsellä.

Mittaa kerma ja sokeri kattilaan, halkaise vaniljatanko ja raaputa sisus terävällä veitsenkärjellä kerman sekaan. Keitä kermaa miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Ota kattila liedeltä, nosta liivatteet kylvystä, puristele vesi pois ja lisää kermaseokseen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Lusikoi jäähtynyttä pannacottaa munankuoriin, tee mangososeesta keskelle keltuainen ja nosta pannacottamunat jääkaappiin hyytymään.
___________________________________________



PÄÄSIÄISEN JUUSTOKAKKU

225 g murennettuja Digestive keksejä
125 g voita sulatettuna
400 g maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa (tai muuta tuorejuustoa, esim. Hovi)
1 dl sokeria
2 tl hienoksiraastettua sitruunan kuorta
3 kananmunaa

sitruunakuorrute:
50 g Oivariinia
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl hienoksiraastettua sitruunan kuorta
2 tl sitruunamehua

lisäksi tarvitset irtopohjavuoan (18 cm halkaisijaltaan)

Yhdistä keksimurut ja voisula, levitä irtopohjavuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Vatkaa tuorejuusto, sokeri, sitruunankuoriraaste ja munat tasaiseksi tahnaksi. Kaada täyte kakkumuottiin keksipohjan päälle ja paista 180 asteisessa uunissa noin tunti. Anna jäähtyä uunissa luukku hieman raollaan, nosta sitten huoneenlämpöön.

Valmista sitruunakuorrute; mittaa ainekset kulhoon, aseta se vesihauteeseen. Lämmitä kastiketta tasaisessa lämmössä n. 20 minuuttia, sekoita koko ajan. Nosta kastike vesihauteesta heti kun se alkaa sakeutua. Anna jäähtyä huoneenlämmössä.

Levitä sitruunatahna tasaisesti juustokakun päälle, anna kakun tekeytyä jääkaapissa yön yli, tai ainakin 3 tuntia ennen tarjoamista.
___________________________________________



PÄIVITETTY PASHA

100 g voita (huoneenlämpöistä)
1 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa (laktoositonta)
1 munankeltuainen
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
2 rkl kuvattuja Goji marjoja
2 rkl manteliruouhetta

lisäksi tarvitset: sideharsoa tai kahvinsuodatinpusseja ja pashamuotin, kartionmuotoisen siivilän tai reikäpohjaisen kukkaruukun ja ylimääräisiä Goji-marjoja koristeluun

Vatkaa voi ja sokeri tahnaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, yhdistä kaikki ainekset, sekoita tasaiseksi ja kaada sideharsolla tai kahvinsuodatinpusseilla vuorattuun siivilään, kukkaruukkuun tai puiseen pashamuottiin. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli. Viritä lautanen tai kulho muotin alle, niin ettei valuva neste sotke jääkaappia.
________________________________________



ITALIALAINEN PÄÄSIÄISPIIRAKKA (Pasqualina)

500 g valmista pakastevoitaikinaa
300 g pakastepinaattia
1 sipuli
3 rkl oliiviöljyä
500 g ricottajuustoa
1 1/2 dl juuri raastettua parmesanjuustoraastetta
1 dl persiljanlehtisilppua
2 rkl meiraminlehtisilppua
2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
7 kananmunaa

lisäksi tarvitset irtopohjavuoan (18 cm läpimitaltaan) ja Oivariinia vuoan voiteluun

Voitele irtopohjavuoka. Sulata voitaikina, jaa se kahteen eri kokoiseen osaan; 2/3 ja 1/3. Kauli molemmat osat pyöreiksi levyiksi, nosta suurempi ympyrä vuokaan, taikinan reunat saavat retkottaa  reunojen yli.

Sulata pinaatti, valuta lävikössä ja puristele vesi pois. Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna öljy pannussa, kuullota siinä sipulisilppua ja pinaattia. Yhdistä kulhossa ricotta, parmesaaniraaste, pinaattiseos ja 2 kananmunaa ja yrttisilput, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kaada pinaatiiseos voitaikinalla vuorattuun vuokaan, tee täytteeseen neljä kuoppaa ja riko niihin jäljellä olevat 4 kananmunaa. Ripottele munien päälle suolaa ja mustapippuria.

Nosta taikinakansi päälle, leikkaa saksilla ylimääräinen taikina pois, nipistä saumat tiiviisti yhteen. Pistele haarukalla pinaan reikiä, voitele kananmunalla ja paista 200 asteisessa uunissa noin tunti. Tarjoa piirakka huoneenlämpöisenä.
__________________________________________




KREIKKALAINEN PÄÄSIÄISLEIPÄ (Tsoureki)

5 dl kevytmaitoa (+42 asteista)
1 kananmuna
1/2 dl sokeria
1/2 tl kanelia
1/2 dl keltaisia rusinoita
1 appelsiinin hienoksi raastettu kuori
1 tl aniksen hienoksi jauhettuja siemeniä
1/2 tl suolaa
13-15 dl vehnäjauhoja
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
100 g Oivariinia (huoneenlämpöistä)
lisäksi tarvitset:
1 ylimääräinen kananmuna leivän voiteluun ja taloussokeria pinnalle ripoteltavaksi
3 kananmunaa ja punaista elintarvikeväriä tai 1 pilkottu punasipuli munien värjäämiseen leivän koristeluun

Sekoita +42 asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) maitoon muna, sokeri, kaneli, rusinat, appelsiininkuoriraaste, anis ja suola. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää jauhoja vähitellen, pienissä erissä, vaivaa taikinaa koko ajan. Kääntele taikinaan huoneenlämpäinen rasva, vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna nousta kulhossa keittiöpyyhkeen alla 1 tunti.

Jaa taikina kolmeen osaan, rullaa ne pötkilöksi. Letitä taikinasta pullapitkon näköinen leipä, nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna nousta liinan alla vielä 1 tunti.

Keitä kananmunia elintarvikevärillä värjätyssä vedessä tai pilko punasipuli munien keitinveteen. (Jälkimmäinen tapa on perineteisempi munien värjäystyyli). Voitele leipä kananmunalla, ripottele päälle sokeria ja upota punaiset munat leipäpitkoon niin että ne jäävät näkymään osittain.

Paista leipää 200 asteisessa uunissa n.20 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.
__________________________________________



KATKARAPUPIIRAKKA

400 g Sunnuntai pakaste piirakkapohja
1 purjo
3 rkl rypsiöljyä
150 g Creme Fraicea (Valio, hyla)
150 g sulatettuja ja valutettuja katkarapuja
100 g punaleimaemmental raastetta
mustapippuria myllystä

Sulata piirakkapohja ja painele uuninkestävän vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Pese ja kuutioi purjo, kuumenna öljy pannulla, kuullota purjoa hetki, lisää sitten ranskankerma, katkaravut ja juustoraaste. Jauha sekaan mustapippuria, sekoita täyte tasaiseksi.

Kaada katkaraputäyte esipaistetun pohjan päälle ja paista vielä puolisen tuntia, kunnes pina saa kuperarinruskean sävyn. Tarjoa piirakka huoneenlämpöisenä.
__________________________________________



LOHI-SALAATTIRULLAT

300 g lohta
250 g rahkaa (Valio, laktoositon 0,3%)
3-4 rkl wasabitahnaa
2 kypsää avokadoa
2 suurilehtistä salaattia (esim. keräsalaatti tai romaine)

kastike:
1 dl sweet chili kastiketta
1/2 dl korianterinlehtisilppua
1/2 dl limettimehua

lisäksi tarvitset leivinpaperiarkin

Kääri kalafile leivinpaperiin. Paista pakettia 180 asteisessa uunissa n.20 minuuttia, anna kalan jäähtyä paketissa.

Sekoita rahkasta ja wasabista tasainen tahna. Kuori avokadot, poista kivi ja leikkaa hedelmäliha suikaleiksi. Leikkaa lohesta sentin paksuisia siivuja (heitä nahka roskiin).

Tee kastike: yhdistä makea chilikastike, korianterinlehtisilppu ja limettimehu, sekoita ja siirrä jääkaappiin tekeytymään.

Huuhtele salaatti, irrota lehdet kannasta, rutistele lehtiruoko taipuisaksi.
Nosta salaatinlehdelle lohisiivu, ruokalusikallinen wasabirahkaa ja pari avokaadosiivua ja kieritä rullalle. Jatka, kunnes kaikki ainekset on käytetty. Kaada kastike päälle tai tarjoa erikseen dippinä.


lauantai 5. maaliskuuta 2011

AIKUISTEN TALVIPIKNIK





"ENEMMÄNKIN KUIN KEITTIÖSSÄ VIETETTYÄ AIKAA HYVÄT ATERIAT VAATIVAT NEROKASTA JÄRJESTELYKYKYÄ JA KOKEMUSTA, JOIDEN SAAVUTTAMINEN ON NAUTINTO"
 Elisabeth David, French Country Cooking


Ennen kun tulee kevät ja aurinko sulattaa mahtavan lumikuorrutuksen, on aika järjestää juhla sen kunniaksi. Mukaan tarvitaan vain herkullista grillattavaa, kertakäyttögrillejä (1 per ruokailija), lampaantaljoja (takapuolen lämmittimeksi), pulkka (tavaroiden kuljettamiseen) ja reipasta retkimieltä. Mitä syrjäisempi piknikpaikka ja syvempi hanki, sen parempi!

Tämän eväsretken ikäsuositus on k-18, koska kuuma juoma sisältää valkoviiniä ja kaakao kofeiinia. Eivätkä wasabi ja halloumikaan oikein kuulu lasten suosikkeihin...Aikuismaisesta tarjoilusta huolimatta tunnelma säilyy nuorekkaana, siitä pitää huolen yhteisvoimin rakennettu lumiukko ja miehet vastaan naiset lumisota.


__________AIKUISTEN TALVIPIKNIK MENÚ_________


KUUMA PERUNAKEITTO

PIKNIK DOG

TIKKUPULLIA

KUUMAA KAAKAOTA

KUUMAA VIINITEETÄ

___________________________________________________




KUUMA KAAKAO

100 g taloussuklaata (Fazer)
1 l kevytmaitoa
2 rkl kaakaojuomajauhetta
1/4 tl chilijauhetta
1 dl espressoa tai vahvaa kahvia

Pilko suklaa kattilaan, kaada maito päälle ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes suklaa sulaa. Lisää kaakaojauhe, chili ja espresso, kuumenna kiehuvaksi. Tarjoa tikkupullien kanssa.

_________________________________________________



TIKKUPULLAT

1 paketti Fazerin Dallas pakastepullia
bambutikkuja

Anna pullien sulaa huoneenlämmössä. Kieritä pulla kerrallaan auki niin että saat pitkän taikinanauhan,  heitä voikokkareet roskiin. Kieputa pullataikinaa bambutikkujen ympärille, grillaa piknikillä kypsäksi. Tarjoa kuuman kaakaon kanssa.

_________________________________________________


PIKNIK DOG

Oivallus Subs leipiä (Pågen)
kreikkalaistyylisiä gyrosbratwursteja (Brennecke/Citymarket) tai omia suosikkinakkejasi
halloumi juustoa
voileipäkurkkuja (Felix)
maustettua majoneesia

Grillaa leivät, nakit ja juusto, kokoa hodari ja lisää täytteeksi vielä kurkkusiivu sekä maustettua majoneesia. Nauti saman tien, ennen kun juusto kerkeää jäähtyä ja kovettua.



DIJONMAJONEESI

1 dl kevytmajoneesia (Pirkka)
1-2 rkl Dijon sinappia (Maille)
Sekoita majoneesista ja sinapista tasainen tahna, anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoamista.


WASABIMAJONEESI

1 dl kevytmajoneesia (Pirkka)
2 rkl wasabia
Sekoita majoneesista ja wasabista tasainen tahna, anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoamista.


CHILIMAJONEESI

1 dl kevytmajoneesia (Pirkka)
2 rkl sweet chili sauce, makeaa chilikastiketta (Pirkka)
Sekoita majoneesista ja chilikastikkeesta tasainen tahna, anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoamista.

______________________________________________



KUUMA PERUNAKEITTO

1 purjo
6 keskikokoista jauhoista perunaa
1 sipuli
2 rkl Oivariinia
1 kasvisliemikuutio tai Fond du Chef kerta-annos
vettä
125 g (paketti) Aura gold sinihomejuustoa
2 dl laktoositonta ruokakermaa (Valio)
koristeeksi persiljaa

Pese ja pilko purjo, kuori ja kuutio perunat ja sipuli. Sulata rasva pannulla ja kuullota siinä purjoa perunoita ja sipulia. Lisää kasvisliemikuutio tai fondi ja vettä niin paljon että kasvikset peittyvät. Keitä perunat pehmeiksi, soseuta sitten sauvasekoittimella.

Murenna homejuusto sosekeittoon, keitä niin kauan että juusto sulaa ja lisää ruokakerma. Lämmitä keitto kiehumispisteeseen, hämmennä koko ajan. Kaada lämmitettyyn keittotermariin, ripottele koristeeksi persiljasilppua juuri ennen tarjoamista.
_____________________________________________





KUUMA VIINITEE

5 dl kiehuvaa vettä
2 hedelmäteepussia (Twinings wild berries)
1 pullo (75 cl) kuivaa valkoviiniä (esim. Lamura grillo di Sicilia)

Tee puoli litraa tuoksuvaa hedelmäteetä. Kaada viini teen sekaan, kuumenna juoma lämpimäksi mutta älä keitä.

tiistai 1. maaliskuuta 2011

BABA-MARTA



"PAHA ILMA VOI MUUTTUA PAREMMAKSI, PAHA IHMINEN EI KOSKAAN"
bulgarialainen sanonta

BABA MARTA on bulgarialainen kevätjuhla. Baba tarkoittaa isoäitiä ja Mart on maaliskuu, juhla järjestetään siis maaliskuu-nimisen vanhan rouvan kunniaksi. Baba Marta on oikukas mummo, jonka mieliala vaihtelee kuin kevätsää. Silloin kun Baba Marta on äkäinen, sataa lunta, mutta hyväntuulisena  isoäiti muuttaa ilman silmänräpäyksessä aurinkoiseksi.

Maaliskuussa on tapana lahjoittaa puna-valkoisia martenitsa-onnennauhoja ja pieniä lankanukkeja. Martenitsaa ei koskaan osteta itse ja sitä pidetään ranteessa niin kauan kunnes kantaja näkee haikaran tai ensimmäisen kukkivan puun. Sitten onnennauha sidotaan puun oksaan tai piilotetaan kiven alle. Jos kiven alla mönkii mato tai toukka, tietää se hyvää onnea. Muurahainenkin on hyvä merkki, mutta tarkoittaa ettei onni tule itsestään, vaan sen eteen pitää tehdä paljon työtä. Hämähäkkiä ei kukaan toivo löytävänsä kiven alta, se kun symboloi pelkkää huonoa onnea.

Baba Marta on siis tervetulotoivotus keväälle ja samalla jäähyväiset talvelle, ja mitä oivallisin hetki tutustua bulgarialaisen keittiön herkkuihin. Aito tunnelma syntyy puna-valkoisesta kattauksesta, ennenvanhaisten kuusenkoristeiden tapaisista lankanukeista ja hiirenkorvilla olevista puunoksista (katkaise sisälle maljakkoon jo pari viikkoa ennen juhlia).

HEIPPA TALVI, TERVETULOA KEVÄT !



_________________BABA MARTA MENÚ_____________


SUPA TOPTZETA KEITTOA

TALVISALAATTIA

GÜVETCHE  PATAA

FRITEERATTUA KESÄKURPITSAA

OMENA-PÄHKINÄ BANITZA  PIIRAKKAA

RUOKAJUOMAKSI mitä tahansa punaista tai valkoista: mehua, punkkua, rosé viiniä, bulgaialaista Mastikaa, kerikkalaista Ouzoa, maitoa....
__________________________________________________



SUPA TOPTZETA KEITTO

lihapullataikina:
200 g vuohen- ja lampaanmaito fetajuustoa (esim. Mevgal tai Lidlin Eridanous)
1 ruukkupersilja
500 g (kananpojan) jauhelihaa
1 kananmuna
1 tl merisuolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä

keittoliemi:
1 sipuli
2 porkkanaa
3-4  kiinteää perunaa
100 g palsternakkaa
1/2 dl rypsiöljyä
kiehuvaa vettä
1 tl merisuolaa
4 rkl risottoriisiä (esim. Divella)
1 ruukkupersiljan lehdet koristelemiseen



Tee jauhelihataikina: murenna feta ja silppua persiljan lehdet jauhelihan sekaan, lisää muna, suola ja pippuri. Puristele taikina käsin tasaiseksi massaksi, peitä ja nosta jääkaappiin tunniksi. Pyörittele jauhelihataikina peukalonpään kokoisiksi pyöryköiksi.

Kuori ja kuutioi sipuli, porkkanat, perunat ja palsternakka. Kuumenna öljy kattilassa, kuullota siinä juureskuutioita. Kaada kiehuvaa vettä niin että kattila täyttyy 2/3 ja lisää suola. Anna kiehahtaa, ripottele riisi ja nostele lihapullat keiton sekaan. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia, (tarkkaile riisiä, se ei saa puuroutua).

Nypi persiljan lehdet ja tarjoa erikseen niin että kukin saa ripotella persiljaa kettoannoksen päälle.

__________________________________________________



TALVISALAATTI

1 pieni kaali
3-4 porkkanaa
1 dl rypsiöljyä (Keiju)
2-3 rkl hunaja-omenaviinietikkaa (Rajamäen) tai sitruunamehua
1/2-1 tl suolaa

Raasta porkkanat ja pilko kaali hienoksi. Sekoia öljystä, etikasta (tai sitruunamehusta) ja suolasta kastike. Kaada kastike salaatin päälle, möyhi salaattia molemmin käsin niin että kastike levittyy tasaisesti. Anna  vetäytyä jääkaapissa 10 minuuttia ennen tarjoamista.
_________________________________________________



GÜVETCHE PATA
neljälle

2 pihvitomaattia
1 hopeasipuli
100 g bulgarialaista lukanka makkaraa tai muuta salamityylistä makkaraa (esim. Dulano chorizo
           paprikasalami/Lidl)
200 g bulgarialaista sirene juustoa tai vuohen- ja lampaanmaito fetaa (esim. Eridanous/Lidl)
4 kananmunaa
paprikajauhetta
mustapippuria
lisäksi tarvitset 4 uuninkestävää kannellista annosvuokaa (tai käytä aluminifoliota kantena) ja 1 rkl jääkaappikylmää Oivariinia vuokien voiteluun

Kuori tomaatit ja leikkaa vaakasuoraan 1/2 cm paksuisiksi siivuksi. Kuori sipuli ja leikkaa vaakasuoraan ohuiksi renkaiksi.  Jaa juusto neljään osaan, kuori ja leikka makkara ohuiksi siivuksi. Voitele annosvuoat Oivariinilla ja pinoa vuokiin vuoronperään tomaattia, sipulia, fetaa ja makkaraa. Riko päällimmäiseksi kananmuna, levitä keltuainen tasaiseksi kanneksi, ripottele pinnalle paprikajauhetta ja mustapippuria.

Paista 200 asteisessa uunissa kannen alla, (tai aseta foliopalanen kanneksi) n.20 minuuttia, posta kansi ja paista vielä hetki, kunnes muna hyytyy. Tarjoa suoraan annosvuoasta tai kumoa paistos ruokalautaselle. Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa (esim. esipaistettu Pirkka ciabatta).
___________________________________________________



PANIRANI TIKVITCHKI  FRITEERATTUA KESÄKURPITSAA

4 dl Bulgarian jogurttia
1/2 dl tillisilppua
3 murskattua valkosipulin kynttä
2 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa

1 kesäkurpitsa
suolaa
1 dl vehnäjauhoja
3 dl rypsiöljyä


Aloita jogurttikastikkeen valmistamisesta: sekoita kaikki kastikkeen ainekset, anna vetäytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoamista.

Puolita kesäkurpitsa ja tee puolen sentin paksuisia siivuja pituussuunnassa. Ripottele suolaa siivujen molemmille puolille ja anna kesäkurpitsan itkeä. Kuivaa puolen tunnin kuluttua pintaan noussut neste keittiöpyyhkeellä ja kuumenna öljy 180 asteiseksi (öljy on valmista kun siihen kastettu leipäkuutio ruskistuu 30 sekunnissa). Kasta kesäkurpitsasiivut vehnäjauhoihin ja friteeraa kuparinruskeiksi. Tarjoa jogurttikastikkeen kanssa.
___________________________________



OMENA-PÄHKINÄ BANITZA

450 g (1 paketti) pakastettua fillotaikinaa (Kanaki)
3 dl saksanpähkinärouhetta
1 dl sokeria
1 1/2 tl kanelia
3 tl korppujauhoja (ei välttämätön)
150 g voita sulatettuna
5 kuorittua ja raastettua omenaa
koristeeksi ylimääräistä hienoa sokeria

Sekoita kulhossa pähkinät, sokeri, kaneli ja korppujauhot. Levitä fillotaikina-arkki leivinalustalle, voitele voisulalla, nosta seuraava filloarkki päälle, voitele ja vielä kolmas samaan tapaan. Levitä pähkinätäytettä ja omenaraastetta kolmannen fillolevyn päälle ja rullaa taikina pötkilöksi. Nosta uunivuokaan, harjaa voisulalla ja ripottele päälle sokeria. Jatka samaan tapaan kunnes kaikki täyte ja taikina on käytetty.

Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes pinta muuttuu rapeaksi ja kuparinruskeaksi.
Tarjoa huoneenlämpöisenä.



maanantai 7. helmikuuta 2011

YSTÄVÄNPÄIVÄ




"KAIKEN HYVÄN KOTIRUOAN VÄLTTÄMÄTTÖMIN AINESOSA ON SE ETTÄ RAKASTAA NIITÄ JOILLE KOKKAA."
Sophia Loren

14.2. juhlitaan ystävyyttä, niin ainakin täällä meillä Suomessa. Vuonna 1987 se merkittiin kalenteriinkin. Juhlaperinne lähti käyntiin kun Tampereen Sydänyhdistys keksi 1980-luvun alussa käyttää markkinointikampanjassaan "punaisten sydänten juhlaa", ja Suomen Punainen Risti painatti ensimmäiset ystävänpäiväkortit. Nykyisin ystävänpäivä on toiseksi suosituin korttipäivä joulun jälkeen.

Voisi kuvitella, että Valentiuksen päivän juuret johtaisivat yhdysvaltoihin, mutta Englannissa ja Ranskassa romanttista Valentinuksen päivää on vietetty jo 1300-luvulla. Viralliseksi juhlapäiväksi se julistettiin Englannissa vuonna 1537 ja vasta 1800-luvun alussa juhlaperinne siirtyi Atlantin yli Yhdysvaltoihin.

Kansainvälisesti Valentiuksen päivä on rakastavaisten oma päivä, Suomessa pysytellään kuitenkin korrekstisti kaverilinjalla. Niin tai näin, omatekoiset sydämenmuotoiset leivonnaiset ovat mitä osuvinta sanatonta viestintää.

_____YSTÄVÄNPÄIVÄN PÄIVÄKAHVI-MENÚ______

SYDÄNKEKSIT

VALKOSUKLAA-KUPPIKAKUT

ITALIALAINEN SUKLAAKAKKU

SUKLAASYDÄMET

KINKKU-JUUSTOPIIRAKKA

KALKKUNASANDWITCHIT
_________________________________________________



SYDÄNYSTÄVÄN PIPARIT

3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
1/2 vaniljasokeria
1/2 tl kanelia
1/2-1 dl tummaa kaakaojauhetta (esim. Fazer tai Van Houten)
50 g huoneenlämpöistä Oivariinia
1 tl leivinjauhetta
7 1/2 dl vehnäjauhoja
ylimääräistä jauhoa leivinalustan jauhttamiseen
koristeluun: tomusokeria, elintarvikeväriä, sokerikuorrutetta ja koristerakeita

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää mausteet ja pehmeä rasva. Sekoita leivinjauhe ja kaakao  vehnäjauhoihin ja vatkaa jauhot taikinaseokseen. Nosta taikina jääkaappiin ainakin tunniksi.

Kauli taikina jauhotetulla leivinalustalla levyksi, painele sydänkuviot piparimuotilla, nosta leivinpaperilla voratulle pellille ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia.

Sekoita kuorrute vedestä ja tomusokerista pakkauksen ohjeen mukaan, värjää elintarvikevärillä. Levitä kuorrute jäähtyneelle keksille ja viimeistele taideteos koristerakeilla, käsittele keksi kerrallaan.

__________________________________________________



IKUISEN YSTÄVYYDEN KUPPIKAKUT

100 g Oivariinia
1 dl sokeria
2 kananmunaa
1/4 dl maitoa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
punaista elintarvikeväriä (esim. Dr. Oetker)
100 g valkosuklaata (esim. Fazer valkoinen leivontasuklaa)
200 g Mascarpone juustoa
3 rkl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
koristeluun sydämenmuotoisia strösseleitä

Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri tahnaksi, lisää munat ja maito. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri vehnäjauhoihin, lisää taikinaan. Värjää elintarvikevärillä. Kuutioi suklaa ja käänetele taikinan sekaan.

Nostele taikina kahden lusikan avulla muffinivuokiin (mieluiten vaaleanpunaisiin) ja paista 200 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.

Mausta Mascarpone tomusokerilla ja vaniljasokerilla, levitä jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ja koristele sydänströsseleillä.
_________________________________________________



ITALIALAINEN YSTÄVÄNPÄIVÄKAKKU
(gluteeniton)

100 g taloussuklaata (Fazer)
50 g Oivariinia
2 kananmunaa
1 dl tomusokeria
1/4 dl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
ylimääräistä tomusokeria koristeluun

Sulata suklaa ja rasva vesihauteessa, erota keltuaiset valkuaisista ja vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Vatkaa keltuaiset, tomusokeri ja perunajauho tahnaksi, yhdistä suklaaseokseen ja kääntele valkuaisvaahdon sekaan.

Vuoraa sydämen muotoinen kakkumuotti leivinpaperilla, kaada taikina muottiin ja paista 175 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla, tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

_________________________________________________




SUUSSASULAVAT SUKLAASYDÄMET

200 g suosikkisuklaatasi (vaikka Fazer Marianne Crisp)
lisäksi tarvitset sydämenmuotoisen silikonimuotin
koristeluun: vaaleanpunaista sokerikuorrutetta

Sulata suklaa vesihauteessa, valuta silikonimuottiin, anna jähmettyä jääkaapissa 20 minuuttia ennen muotista irrottamista. Koristele suklaasydämet sokerikuorrutteella.
____________________________________________



SALARAKKAAN SUOLAISET SYDÄMET

400g Sunnuntai pakastepiirakkataikinaa
3 rkl rypsiöljyä
100 g palvikinkkua
1 purjo
150 g Creme Fraichea (Valio, hyla)
100 g punaleimaemmental raastetta
mustapippuria myllystä

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Painele taikina uuninkestävään piirakkavuokaan, paista pohjaa 200 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Kuutioi kinkku ja purjo. Kuumenna öljy pannulla, kuullota kinkku- ja purjokuutioita, lisää ranskankerma ja juustoraaste, mausta mustapippurilla. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle, paista 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes pinta on kuparinruskea.

Paina eri kokoisilla sydänmuoteilla jäähtyneestä piirakasta annospaloja.
_____________________________________________




SYDÄNTENSULATTAJAN  SANDWITCHIT

8 paahtoleipää
100 g saunapalvikalkkuna fileetä
1/2 hopeasipuli
3 voileipäkurkku siivua (esim. Felix)
100 g punaleimaemmental raastetta
2-3 dl majoneesia (esim. Pirkka kevytmajoneesi)
lisäksi tarvitset sydämen muotoisen piparimuotin

Paahda leipäsiivut, paina piparimuoteilla sydämen muotoisia paloja.

Kuori ja silppua sipuli, kuutioi voileipäkurkku. Sekoita sipulista, kurkusta, juustoraasteesta ja majoneesista tahna.

Levitä täyte sydänleipäsen päälle, nosta toinen leipä kanneksi.



tiistai 1. helmikuuta 2011

KIINALAINEN UUSI VUOSI



"SYÖMINEN ON IHMISELLE TAIVAS"
 kiinalainen sanonta

Mikä voisikaan olla osuvampi hetki herkutella kiinalaisittain kuin kuukalenterin mukainen uusi vuosi?!
Jos kokkaat kiinalaiset ruoat itse, saat keittiöjumalan hymyilemään ja jos käytät vielä kattauksessa punaista ja laitat taustamusiikiksi kiinalaisen CD:n, olet noin vain, aivan huomaamattasi, järjestänyt kiinalaiset uuden vuoden juhlat.

Kiinalainen vuosi alkaa aina talvipäivänseisauksen jälkeisen toisen uudenkuun ensimmäisenä päivänä. Päivämäärä vaihtuu vuosittain, meidän kalenterissa se sijoittuu tammikuun viimeisen viikon ja helmikuun viimeisen viikon välille, tänä vuonna aattojuhlaa vietetään 2.2.2011. Legendan mukaan Buddha kutsui ennen maan päältä lähtöään kaikki eläimet luokseen. Jäähyväisille saapui vain 12 eläintä, joiden kunniaksi  kuukaudet nimettiin. Vuosi 2010 oli tiikerin vuosi, nyt alkaa jäniksen vuosi.

Kiinalaisen uuden vuoden perinteistä löytyy paljon yhtäläisyyksiä meidän jouluun; pöydät notkuvat herkkuruokia, perheet kokoontuvat yhteen pitkienkin matkojen päästä ja pienillä punaisilla rahapusseilla  sekä uuden vuoden lahjoilla muistetaan ystäviä ja sukulaisia. Kaiken lisäksi kiinalaisen uuden vuoden juhlaväri on joulunpunainen!

Koristeina käytetään iloisten ja pulleaposkisten lasten kuvia, yltäkylläisyyden symboleina. Keittiön seinälle ripustetaan lisäksi keittiöjumalan kuva, sillä uskomuksen mukaan vanha jumala, joka on tarkkaillut kokonaisen vuoden perheen elämää, on vuodenvaihteessa lähtenyt Jadekeisarin luokse antamaan vuosiraporttia. Ennen keittiöjumalan matkallelähtöä valmistetaan symbolinen ateria, yleensä hunajalla maustettu, että selonteosta tulisi mahdollisimman makea. Viinin  toivotaan humaltavan keittiöjumala suloisesti, jotta raportti olisi mahdollisimman ympäripyöreä. Raportti on tärkeä, sillä siitä riippuu minkälaisen uuden vuoden talon asukkaat taivaallisten voimien mielestä ansaitsevat.

Pyöreää muotoa suositaan, sillä se viittaa yhtenäisyyteen kun taas kaikki erosta muistuttavat ruokalajit jätetään valmistamatta. Numero neljää vältellään, koska se kuulostaa lausuttuna samantapaiselta kuin "kuolema" ja tuo arvatenkin erityisen huonoa onnea. Salaatti, saang choy, puolestaan kuulostaa kantonin kiinaksi "kasvavalta onnelta" ja se on tervetullut uudenvuodenpöytään. Karppi on suosittu vuodenvaihteen ruoka, se kun on hyvän onnen kala. Keiton keltainen munakasnyytti symboloi kultaharkkoa ja kokkeli riisin seassa pieniä kultahippuja. Symboliikka on suurta, eikä mikään ole sattumanvaraista. Aika lohdullista kuitenkin, että noudattamalla iänikuisia perinteitä saattaa kuka tahnansa syödä itselleen onnellisen uuden vuoden.


_________KIINALAISEN UUDEN VUODEN MENÚ_____


Uuden vuoden keitto

Paistettu munariisi

Perhosrapuja

Valkosipuli-parsakaalia

Onnenkeksejä

Friteerattuja banaaneja ja vaniljajäätelöä

Ruokajuomaksi Jasmiiniteetä ja/tai Zhujiang olutta (Alkosta)

____________________________________________




UUDEN VUODEN KEITTO

400 g (kananpojan) jauhelihaa
1 rkl hienoksi raastettua inkivääriä
2 puristettua valkosipulin kynttä
1/2 tl jauhettua mustapippuria
2 rkl makeaa chilikastiketta (Thai sweet chili sauce, Pirkka)
4 rkl rypsiöljyä
2 kananmunan keltuaista
1/2 tl seesamöljyä (Blue Dragon)
1 annospakkaus Mama riisinuudeleita
1 kasvisliemikuutio tai Fond du chef kerta-annos
5 dl kiehuvaa vettä
1/2 kevätsipulin varsi

Sekoita lihapullataikina jauhelihasta, inkivääristä, valkosipulista, mustapippurista ja makeasta chilikastikkeesta. Muotoile kahden ruokalusikan avulla taikinasta pyöryköitä, kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja paista lihapullat kannen alla kypsiksi.

Vatkaa keltuaiset ja sesamöljy kulhossa sekaisin. Kuumenna 2 rkl rypsiöljyä pannulla ja levitä munaseos  öljyn päälle tasaiseksi levyksi. Kypsytä miedolla lämmöllä kunnes pinta hyytyy, nosta lautaselle jäähtymään. Käännä lettu ylösalaisin niin että sileästä pinnasta tulee ulkokuori. Taita reunat keskelle ja pyöritä munaräiskäle rullaksi.

Sekoita kiehuvaan veteen kasvisliemikuutio tai fondiannos, keitä siinä riisinuudeleita 2 minuuttia (pakkauksen mausteseoksen voit heittää menemään, siinä on aromivahvennetta).

Aseta lihapullat tarjoilukulhon pohjalle, kaada nuudelit liemineen päälle, nosta kanamunatötterö päällimmäiseksi ja silppua kevätsipulia koristeeksi juuri ennen tarjoamista.

____________________________________________




PAISTETTU MUNARIISI

3 kananmunaa
1/2 tl suolaa
450 g keitettyä riisiä
1/2 kevätsipuli
rypsiöljyä paistamiseen

Silppua kevätsipuli. Vatkaa munat, suola ja sipulisilppu kulhossa. Kuumenna öljy pannulla, paista munakokkelia; tee paistinlastalla pohjaan kahdeksikkoa kunnes munaseos alkaa näyttää kokkelilta.

Lisää riisi ja sekoita huolellisesti. Paista hetki niin että koko annos on kauttaaltaan lämmintä.

____________________________________________




PERHOSRAPUJA

250 g pakastettuja raakoja tiikerirapuja (Kuorelliset raa'at tiikeriravut, Pirkka)
3 rkl makeaa soijakastiketta (Ketjap Manis, Santa Maria)
4 rkl Shao Hsing riisiviiniä (etnisistä ruokakaupoista) tai kuivaa sherryä (Alkosta)
1 tl jauhettua mustapippuria
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja
3 dl rypsiöljyä friteeraamiseen
salaatinlehtiä annoksen koristeluun

Kuori sulatetut ravut, mutta jätä pyrstö paikalleen. Leikkaa jokainen rapu keittiösaksilla keskeltä kahtia, poista suoli.

Sekoita soijasta, viinistä ja mustapippurista kastike ja anna rapujen marinoitua siinä 15 minuuttia.

Riko kananmunan rakenne kulhossa, kasta ravut ensin munaan ja pyörittele sitten korppujauhoissa.
Kuumenna öljy 180 asteiseksi (öljy on sopivaa kun siihen tiputettu leipäkuutio ruskistuu 15 sekunnissa) ja friteeraa ravut pienissä erissä kuparinruskeiksi. Nosta valmiit ravut uunivuoassa lämpimään (150 asteiseen) uuniin odottamaan loppujen friteeraamista. Asettele perhosravut tarjoiluastiaan salaatinlehden päälle juuri ennen tarjoamista.

____________________________________________




VALKOSIPULI-PARSAKAALI
450 g pakaste parsakaalia
1/2 dl rypsiöljyä
3 valkosipulin kynttä
1/2 dl makeaa soijakastiketta (esim. ketjap manis, Santa Maria)

Sulata parsakaali ja valuta lävikössä. Kuumenna öljy pannulla, paista parsakaalia kannen alla kunnes se hieman pehmenee. Leikkaa valkosipuli ohuiksi siivuiksi, lisää broccolin sekaan, kaada sekaan myös soija  ja paista kunnes valkosipuli kuullottuu (älä anna valkosipulin ruskistua äläkä parsakaalin vetistyä).

____________________________________________




ONNENKEKSIT
20-25 kpl

3 kananmunan valkuaista
1 dl tomusokeria
1/2 dl voita
1 dl vehnäjauhoja

Leikkaa piirrustuspaperista (mieluiten punaisesta) 25 suorakaiteen muotoista suikaletta ja kirjoita jokaiseen ennustus tai aforismi.

vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää tomusokeri ja voi, sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot, sekoita ja anna taikinan vetäytyä 15 minuuttia.

Levitä pellille veitsellä 1 tl taikinaa ohueksi ympyräksi (6- 8 cm halkaisijaltaan). Paista 5 minuuttia 200 asteisessa uunissa kunnes keksien reunat alkavat ruskistua. Paista enintään 2 keksiä kerralla, muuten ne kerkeävät kovettua ja rikkoutuvat taitettaessa.

Irrota keksit nopeasti leivinpaperista veitsellä, aseta jokaiselle keksille paperiin kirjoitettu ennustus. Taita keksit ensin kahtia puolikuun muotoisiksi ja paina vielä keskeltä kippuraksi juomalasin reunaa vasten.

Tarjoa aterian jälkeen Jasmiiniteen kanssa. Jokainen ruokailija saa valita kulhosta keksin, ja lukea ääneen  saamansa uuden vuoden ennustuksen.

____________________________________________



FRITEERATUT BANAANIT

4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl sokeria
2 kananmunaa
öljyä friteeraamiseen
4 banaania

Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, lisää öljy, sokeri, kananmunankeltuaiset, ja 2 dl vettä. Vatkaa seos tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, kääntele se taikinaan. Kuori ja leikkaa banaanit suupalan kokoisiksi paloiksi.

Kuumenna öljy kattilassa 180 aseiseksi (öljy on sopivaa kun siihen tiputettu leipäkuutio ruskistuu 15 sekunnissa). Kasta banaaninpalat taikinassa ja friteeraa pienissä erissä kauniin ruskeiksi. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoa lämpiminä vaniljajäätelön ja karamellikastikkeen kanssa.


KARAMELLIKASTIKE

70 g Oivariinia
 2 dl fariinisokeria
1 1/2 dl kevytkermaa

Mittaa kaikki aineet kattilaan, sekoita ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes Oivariini sulaa ja sokeri liukenee. Anna kastikkeen kiehua hetki, tarjoa jäätelön ja friteerattujen banaanien kanssa.