lauantai 5. maaliskuuta 2011

AIKUISTEN TALVIPIKNIK





"ENEMMÄNKIN KUIN KEITTIÖSSÄ VIETETTYÄ AIKAA HYVÄT ATERIAT VAATIVAT NEROKASTA JÄRJESTELYKYKYÄ JA KOKEMUSTA, JOIDEN SAAVUTTAMINEN ON NAUTINTO"
 Elisabeth David, French Country Cooking


Ennen kun tulee kevät ja aurinko sulattaa mahtavan lumikuorrutuksen, on aika järjestää juhla sen kunniaksi. Mukaan tarvitaan vain herkullista grillattavaa, kertakäyttögrillejä (1 per ruokailija), lampaantaljoja (takapuolen lämmittimeksi), pulkka (tavaroiden kuljettamiseen) ja reipasta retkimieltä. Mitä syrjäisempi piknikpaikka ja syvempi hanki, sen parempi!

Tämän eväsretken ikäsuositus on k-18, koska kuuma juoma sisältää valkoviiniä ja kaakao kofeiinia. Eivätkä wasabi ja halloumikaan oikein kuulu lasten suosikkeihin...Aikuismaisesta tarjoilusta huolimatta tunnelma säilyy nuorekkaana, siitä pitää huolen yhteisvoimin rakennettu lumiukko ja miehet vastaan naiset lumisota.


__________AIKUISTEN TALVIPIKNIK MENÚ_________


KUUMA PERUNAKEITTO

PIKNIK DOG

TIKKUPULLIA

KUUMAA KAAKAOTA

KUUMAA VIINITEETÄ

___________________________________________________




KUUMA KAAKAO

100 g taloussuklaata (Fazer)
1 l kevytmaitoa
2 rkl kaakaojuomajauhetta
1/4 tl chilijauhetta
1 dl espressoa tai vahvaa kahvia

Pilko suklaa kattilaan, kaada maito päälle ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes suklaa sulaa. Lisää kaakaojauhe, chili ja espresso, kuumenna kiehuvaksi. Tarjoa tikkupullien kanssa.

_________________________________________________



TIKKUPULLAT

1 paketti Fazerin Dallas pakastepullia
bambutikkuja

Anna pullien sulaa huoneenlämmössä. Kieritä pulla kerrallaan auki niin että saat pitkän taikinanauhan,  heitä voikokkareet roskiin. Kieputa pullataikinaa bambutikkujen ympärille, grillaa piknikillä kypsäksi. Tarjoa kuuman kaakaon kanssa.

_________________________________________________


PIKNIK DOG

Oivallus Subs leipiä (Pågen)
kreikkalaistyylisiä gyrosbratwursteja (Brennecke/Citymarket) tai omia suosikkinakkejasi
halloumi juustoa
voileipäkurkkuja (Felix)
maustettua majoneesia

Grillaa leivät, nakit ja juusto, kokoa hodari ja lisää täytteeksi vielä kurkkusiivu sekä maustettua majoneesia. Nauti saman tien, ennen kun juusto kerkeää jäähtyä ja kovettua.



DIJONMAJONEESI

1 dl kevytmajoneesia (Pirkka)
1-2 rkl Dijon sinappia (Maille)
Sekoita majoneesista ja sinapista tasainen tahna, anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoamista.


WASABIMAJONEESI

1 dl kevytmajoneesia (Pirkka)
2 rkl wasabia
Sekoita majoneesista ja wasabista tasainen tahna, anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoamista.


CHILIMAJONEESI

1 dl kevytmajoneesia (Pirkka)
2 rkl sweet chili sauce, makeaa chilikastiketta (Pirkka)
Sekoita majoneesista ja chilikastikkeesta tasainen tahna, anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoamista.

______________________________________________



KUUMA PERUNAKEITTO

1 purjo
6 keskikokoista jauhoista perunaa
1 sipuli
2 rkl Oivariinia
1 kasvisliemikuutio tai Fond du Chef kerta-annos
vettä
125 g (paketti) Aura gold sinihomejuustoa
2 dl laktoositonta ruokakermaa (Valio)
koristeeksi persiljaa

Pese ja pilko purjo, kuori ja kuutio perunat ja sipuli. Sulata rasva pannulla ja kuullota siinä purjoa perunoita ja sipulia. Lisää kasvisliemikuutio tai fondi ja vettä niin paljon että kasvikset peittyvät. Keitä perunat pehmeiksi, soseuta sitten sauvasekoittimella.

Murenna homejuusto sosekeittoon, keitä niin kauan että juusto sulaa ja lisää ruokakerma. Lämmitä keitto kiehumispisteeseen, hämmennä koko ajan. Kaada lämmitettyyn keittotermariin, ripottele koristeeksi persiljasilppua juuri ennen tarjoamista.
_____________________________________________





KUUMA VIINITEE

5 dl kiehuvaa vettä
2 hedelmäteepussia (Twinings wild berries)
1 pullo (75 cl) kuivaa valkoviiniä (esim. Lamura grillo di Sicilia)

Tee puoli litraa tuoksuvaa hedelmäteetä. Kaada viini teen sekaan, kuumenna juoma lämpimäksi mutta älä keitä.

tiistai 1. maaliskuuta 2011

BABA-MARTA



"PAHA ILMA VOI MUUTTUA PAREMMAKSI, PAHA IHMINEN EI KOSKAAN"
bulgarialainen sanonta

BABA MARTA on bulgarialainen kevätjuhla. Baba tarkoittaa isoäitiä ja Mart on maaliskuu, juhla järjestetään siis maaliskuu-nimisen vanhan rouvan kunniaksi. Baba Marta on oikukas mummo, jonka mieliala vaihtelee kuin kevätsää. Silloin kun Baba Marta on äkäinen, sataa lunta, mutta hyväntuulisena  isoäiti muuttaa ilman silmänräpäyksessä aurinkoiseksi.

Maaliskuussa on tapana lahjoittaa puna-valkoisia martenitsa-onnennauhoja ja pieniä lankanukkeja. Martenitsaa ei koskaan osteta itse ja sitä pidetään ranteessa niin kauan kunnes kantaja näkee haikaran tai ensimmäisen kukkivan puun. Sitten onnennauha sidotaan puun oksaan tai piilotetaan kiven alle. Jos kiven alla mönkii mato tai toukka, tietää se hyvää onnea. Muurahainenkin on hyvä merkki, mutta tarkoittaa ettei onni tule itsestään, vaan sen eteen pitää tehdä paljon työtä. Hämähäkkiä ei kukaan toivo löytävänsä kiven alta, se kun symboloi pelkkää huonoa onnea.

Baba Marta on siis tervetulotoivotus keväälle ja samalla jäähyväiset talvelle, ja mitä oivallisin hetki tutustua bulgarialaisen keittiön herkkuihin. Aito tunnelma syntyy puna-valkoisesta kattauksesta, ennenvanhaisten kuusenkoristeiden tapaisista lankanukeista ja hiirenkorvilla olevista puunoksista (katkaise sisälle maljakkoon jo pari viikkoa ennen juhlia).

HEIPPA TALVI, TERVETULOA KEVÄT !



_________________BABA MARTA MENÚ_____________


SUPA TOPTZETA KEITTOA

TALVISALAATTIA

GÜVETCHE  PATAA

FRITEERATTUA KESÄKURPITSAA

OMENA-PÄHKINÄ BANITZA  PIIRAKKAA

RUOKAJUOMAKSI mitä tahansa punaista tai valkoista: mehua, punkkua, rosé viiniä, bulgaialaista Mastikaa, kerikkalaista Ouzoa, maitoa....
__________________________________________________



SUPA TOPTZETA KEITTO

lihapullataikina:
200 g vuohen- ja lampaanmaito fetajuustoa (esim. Mevgal tai Lidlin Eridanous)
1 ruukkupersilja
500 g (kananpojan) jauhelihaa
1 kananmuna
1 tl merisuolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä

keittoliemi:
1 sipuli
2 porkkanaa
3-4  kiinteää perunaa
100 g palsternakkaa
1/2 dl rypsiöljyä
kiehuvaa vettä
1 tl merisuolaa
4 rkl risottoriisiä (esim. Divella)
1 ruukkupersiljan lehdet koristelemiseen



Tee jauhelihataikina: murenna feta ja silppua persiljan lehdet jauhelihan sekaan, lisää muna, suola ja pippuri. Puristele taikina käsin tasaiseksi massaksi, peitä ja nosta jääkaappiin tunniksi. Pyörittele jauhelihataikina peukalonpään kokoisiksi pyöryköiksi.

Kuori ja kuutioi sipuli, porkkanat, perunat ja palsternakka. Kuumenna öljy kattilassa, kuullota siinä juureskuutioita. Kaada kiehuvaa vettä niin että kattila täyttyy 2/3 ja lisää suola. Anna kiehahtaa, ripottele riisi ja nostele lihapullat keiton sekaan. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia, (tarkkaile riisiä, se ei saa puuroutua).

Nypi persiljan lehdet ja tarjoa erikseen niin että kukin saa ripotella persiljaa kettoannoksen päälle.

__________________________________________________



TALVISALAATTI

1 pieni kaali
3-4 porkkanaa
1 dl rypsiöljyä (Keiju)
2-3 rkl hunaja-omenaviinietikkaa (Rajamäen) tai sitruunamehua
1/2-1 tl suolaa

Raasta porkkanat ja pilko kaali hienoksi. Sekoia öljystä, etikasta (tai sitruunamehusta) ja suolasta kastike. Kaada kastike salaatin päälle, möyhi salaattia molemmin käsin niin että kastike levittyy tasaisesti. Anna  vetäytyä jääkaapissa 10 minuuttia ennen tarjoamista.
_________________________________________________



GÜVETCHE PATA
neljälle

2 pihvitomaattia
1 hopeasipuli
100 g bulgarialaista lukanka makkaraa tai muuta salamityylistä makkaraa (esim. Dulano chorizo
           paprikasalami/Lidl)
200 g bulgarialaista sirene juustoa tai vuohen- ja lampaanmaito fetaa (esim. Eridanous/Lidl)
4 kananmunaa
paprikajauhetta
mustapippuria
lisäksi tarvitset 4 uuninkestävää kannellista annosvuokaa (tai käytä aluminifoliota kantena) ja 1 rkl jääkaappikylmää Oivariinia vuokien voiteluun

Kuori tomaatit ja leikkaa vaakasuoraan 1/2 cm paksuisiksi siivuksi. Kuori sipuli ja leikkaa vaakasuoraan ohuiksi renkaiksi.  Jaa juusto neljään osaan, kuori ja leikka makkara ohuiksi siivuksi. Voitele annosvuoat Oivariinilla ja pinoa vuokiin vuoronperään tomaattia, sipulia, fetaa ja makkaraa. Riko päällimmäiseksi kananmuna, levitä keltuainen tasaiseksi kanneksi, ripottele pinnalle paprikajauhetta ja mustapippuria.

Paista 200 asteisessa uunissa kannen alla, (tai aseta foliopalanen kanneksi) n.20 minuuttia, posta kansi ja paista vielä hetki, kunnes muna hyytyy. Tarjoa suoraan annosvuoasta tai kumoa paistos ruokalautaselle. Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa (esim. esipaistettu Pirkka ciabatta).
___________________________________________________



PANIRANI TIKVITCHKI  FRITEERATTUA KESÄKURPITSAA

4 dl Bulgarian jogurttia
1/2 dl tillisilppua
3 murskattua valkosipulin kynttä
2 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa

1 kesäkurpitsa
suolaa
1 dl vehnäjauhoja
3 dl rypsiöljyä


Aloita jogurttikastikkeen valmistamisesta: sekoita kaikki kastikkeen ainekset, anna vetäytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoamista.

Puolita kesäkurpitsa ja tee puolen sentin paksuisia siivuja pituussuunnassa. Ripottele suolaa siivujen molemmille puolille ja anna kesäkurpitsan itkeä. Kuivaa puolen tunnin kuluttua pintaan noussut neste keittiöpyyhkeellä ja kuumenna öljy 180 asteiseksi (öljy on valmista kun siihen kastettu leipäkuutio ruskistuu 30 sekunnissa). Kasta kesäkurpitsasiivut vehnäjauhoihin ja friteeraa kuparinruskeiksi. Tarjoa jogurttikastikkeen kanssa.
___________________________________



OMENA-PÄHKINÄ BANITZA

450 g (1 paketti) pakastettua fillotaikinaa (Kanaki)
3 dl saksanpähkinärouhetta
1 dl sokeria
1 1/2 tl kanelia
3 tl korppujauhoja (ei välttämätön)
150 g voita sulatettuna
5 kuorittua ja raastettua omenaa
koristeeksi ylimääräistä hienoa sokeria

Sekoita kulhossa pähkinät, sokeri, kaneli ja korppujauhot. Levitä fillotaikina-arkki leivinalustalle, voitele voisulalla, nosta seuraava filloarkki päälle, voitele ja vielä kolmas samaan tapaan. Levitä pähkinätäytettä ja omenaraastetta kolmannen fillolevyn päälle ja rullaa taikina pötkilöksi. Nosta uunivuokaan, harjaa voisulalla ja ripottele päälle sokeria. Jatka samaan tapaan kunnes kaikki täyte ja taikina on käytetty.

Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes pinta muuttuu rapeaksi ja kuparinruskeaksi.
Tarjoa huoneenlämpöisenä.



maanantai 7. helmikuuta 2011

YSTÄVÄNPÄIVÄ




"KAIKEN HYVÄN KOTIRUOAN VÄLTTÄMÄTTÖMIN AINESOSA ON SE ETTÄ RAKASTAA NIITÄ JOILLE KOKKAA."
Sophia Loren

14.2. juhlitaan ystävyyttä, niin ainakin täällä meillä Suomessa. Vuonna 1987 se merkittiin kalenteriinkin. Juhlaperinne lähti käyntiin kun Tampereen Sydänyhdistys keksi 1980-luvun alussa käyttää markkinointikampanjassaan "punaisten sydänten juhlaa", ja Suomen Punainen Risti painatti ensimmäiset ystävänpäiväkortit. Nykyisin ystävänpäivä on toiseksi suosituin korttipäivä joulun jälkeen.

Voisi kuvitella, että Valentiuksen päivän juuret johtaisivat yhdysvaltoihin, mutta Englannissa ja Ranskassa romanttista Valentinuksen päivää on vietetty jo 1300-luvulla. Viralliseksi juhlapäiväksi se julistettiin Englannissa vuonna 1537 ja vasta 1800-luvun alussa juhlaperinne siirtyi Atlantin yli Yhdysvaltoihin.

Kansainvälisesti Valentiuksen päivä on rakastavaisten oma päivä, Suomessa pysytellään kuitenkin korrekstisti kaverilinjalla. Niin tai näin, omatekoiset sydämenmuotoiset leivonnaiset ovat mitä osuvinta sanatonta viestintää.

_____YSTÄVÄNPÄIVÄN PÄIVÄKAHVI-MENÚ______

SYDÄNKEKSIT

VALKOSUKLAA-KUPPIKAKUT

ITALIALAINEN SUKLAAKAKKU

SUKLAASYDÄMET

KINKKU-JUUSTOPIIRAKKA

KALKKUNASANDWITCHIT
_________________________________________________



SYDÄNYSTÄVÄN PIPARIT

3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
1/2 vaniljasokeria
1/2 tl kanelia
1/2-1 dl tummaa kaakaojauhetta (esim. Fazer tai Van Houten)
50 g huoneenlämpöistä Oivariinia
1 tl leivinjauhetta
7 1/2 dl vehnäjauhoja
ylimääräistä jauhoa leivinalustan jauhttamiseen
koristeluun: tomusokeria, elintarvikeväriä, sokerikuorrutetta ja koristerakeita

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää mausteet ja pehmeä rasva. Sekoita leivinjauhe ja kaakao  vehnäjauhoihin ja vatkaa jauhot taikinaseokseen. Nosta taikina jääkaappiin ainakin tunniksi.

Kauli taikina jauhotetulla leivinalustalla levyksi, painele sydänkuviot piparimuotilla, nosta leivinpaperilla voratulle pellille ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia.

Sekoita kuorrute vedestä ja tomusokerista pakkauksen ohjeen mukaan, värjää elintarvikevärillä. Levitä kuorrute jäähtyneelle keksille ja viimeistele taideteos koristerakeilla, käsittele keksi kerrallaan.

__________________________________________________



IKUISEN YSTÄVYYDEN KUPPIKAKUT

100 g Oivariinia
1 dl sokeria
2 kananmunaa
1/4 dl maitoa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
punaista elintarvikeväriä (esim. Dr. Oetker)
100 g valkosuklaata (esim. Fazer valkoinen leivontasuklaa)
200 g Mascarpone juustoa
3 rkl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
koristeluun sydämenmuotoisia strösseleitä

Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri tahnaksi, lisää munat ja maito. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri vehnäjauhoihin, lisää taikinaan. Värjää elintarvikevärillä. Kuutioi suklaa ja käänetele taikinan sekaan.

Nostele taikina kahden lusikan avulla muffinivuokiin (mieluiten vaaleanpunaisiin) ja paista 200 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.

Mausta Mascarpone tomusokerilla ja vaniljasokerilla, levitä jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ja koristele sydänströsseleillä.
_________________________________________________



ITALIALAINEN YSTÄVÄNPÄIVÄKAKKU
(gluteeniton)

100 g taloussuklaata (Fazer)
50 g Oivariinia
2 kananmunaa
1 dl tomusokeria
1/4 dl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
ylimääräistä tomusokeria koristeluun

Sulata suklaa ja rasva vesihauteessa, erota keltuaiset valkuaisista ja vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Vatkaa keltuaiset, tomusokeri ja perunajauho tahnaksi, yhdistä suklaaseokseen ja kääntele valkuaisvaahdon sekaan.

Vuoraa sydämen muotoinen kakkumuotti leivinpaperilla, kaada taikina muottiin ja paista 175 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla, tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

_________________________________________________




SUUSSASULAVAT SUKLAASYDÄMET

200 g suosikkisuklaatasi (vaikka Fazer Marianne Crisp)
lisäksi tarvitset sydämenmuotoisen silikonimuotin
koristeluun: vaaleanpunaista sokerikuorrutetta

Sulata suklaa vesihauteessa, valuta silikonimuottiin, anna jähmettyä jääkaapissa 20 minuuttia ennen muotista irrottamista. Koristele suklaasydämet sokerikuorrutteella.
____________________________________________



SALARAKKAAN SUOLAISET SYDÄMET

400g Sunnuntai pakastepiirakkataikinaa
3 rkl rypsiöljyä
100 g palvikinkkua
1 purjo
150 g Creme Fraichea (Valio, hyla)
100 g punaleimaemmental raastetta
mustapippuria myllystä

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Painele taikina uuninkestävään piirakkavuokaan, paista pohjaa 200 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Kuutioi kinkku ja purjo. Kuumenna öljy pannulla, kuullota kinkku- ja purjokuutioita, lisää ranskankerma ja juustoraaste, mausta mustapippurilla. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle, paista 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes pinta on kuparinruskea.

Paina eri kokoisilla sydänmuoteilla jäähtyneestä piirakasta annospaloja.
_____________________________________________




SYDÄNTENSULATTAJAN  SANDWITCHIT

8 paahtoleipää
100 g saunapalvikalkkuna fileetä
1/2 hopeasipuli
3 voileipäkurkku siivua (esim. Felix)
100 g punaleimaemmental raastetta
2-3 dl majoneesia (esim. Pirkka kevytmajoneesi)
lisäksi tarvitset sydämen muotoisen piparimuotin

Paahda leipäsiivut, paina piparimuoteilla sydämen muotoisia paloja.

Kuori ja silppua sipuli, kuutioi voileipäkurkku. Sekoita sipulista, kurkusta, juustoraasteesta ja majoneesista tahna.

Levitä täyte sydänleipäsen päälle, nosta toinen leipä kanneksi.



tiistai 1. helmikuuta 2011

KIINALAINEN UUSI VUOSI



"SYÖMINEN ON IHMISELLE TAIVAS"
 kiinalainen sanonta

Mikä voisikaan olla osuvampi hetki herkutella kiinalaisittain kuin kuukalenterin mukainen uusi vuosi?!
Jos kokkaat kiinalaiset ruoat itse, saat keittiöjumalan hymyilemään ja jos käytät vielä kattauksessa punaista ja laitat taustamusiikiksi kiinalaisen CD:n, olet noin vain, aivan huomaamattasi, järjestänyt kiinalaiset uuden vuoden juhlat.

Kiinalainen vuosi alkaa aina talvipäivänseisauksen jälkeisen toisen uudenkuun ensimmäisenä päivänä. Päivämäärä vaihtuu vuosittain, meidän kalenterissa se sijoittuu tammikuun viimeisen viikon ja helmikuun viimeisen viikon välille, tänä vuonna aattojuhlaa vietetään 2.2.2011. Legendan mukaan Buddha kutsui ennen maan päältä lähtöään kaikki eläimet luokseen. Jäähyväisille saapui vain 12 eläintä, joiden kunniaksi  kuukaudet nimettiin. Vuosi 2010 oli tiikerin vuosi, nyt alkaa jäniksen vuosi.

Kiinalaisen uuden vuoden perinteistä löytyy paljon yhtäläisyyksiä meidän jouluun; pöydät notkuvat herkkuruokia, perheet kokoontuvat yhteen pitkienkin matkojen päästä ja pienillä punaisilla rahapusseilla  sekä uuden vuoden lahjoilla muistetaan ystäviä ja sukulaisia. Kaiken lisäksi kiinalaisen uuden vuoden juhlaväri on joulunpunainen!

Koristeina käytetään iloisten ja pulleaposkisten lasten kuvia, yltäkylläisyyden symboleina. Keittiön seinälle ripustetaan lisäksi keittiöjumalan kuva, sillä uskomuksen mukaan vanha jumala, joka on tarkkaillut kokonaisen vuoden perheen elämää, on vuodenvaihteessa lähtenyt Jadekeisarin luokse antamaan vuosiraporttia. Ennen keittiöjumalan matkallelähtöä valmistetaan symbolinen ateria, yleensä hunajalla maustettu, että selonteosta tulisi mahdollisimman makea. Viinin  toivotaan humaltavan keittiöjumala suloisesti, jotta raportti olisi mahdollisimman ympäripyöreä. Raportti on tärkeä, sillä siitä riippuu minkälaisen uuden vuoden talon asukkaat taivaallisten voimien mielestä ansaitsevat.

Pyöreää muotoa suositaan, sillä se viittaa yhtenäisyyteen kun taas kaikki erosta muistuttavat ruokalajit jätetään valmistamatta. Numero neljää vältellään, koska se kuulostaa lausuttuna samantapaiselta kuin "kuolema" ja tuo arvatenkin erityisen huonoa onnea. Salaatti, saang choy, puolestaan kuulostaa kantonin kiinaksi "kasvavalta onnelta" ja se on tervetullut uudenvuodenpöytään. Karppi on suosittu vuodenvaihteen ruoka, se kun on hyvän onnen kala. Keiton keltainen munakasnyytti symboloi kultaharkkoa ja kokkeli riisin seassa pieniä kultahippuja. Symboliikka on suurta, eikä mikään ole sattumanvaraista. Aika lohdullista kuitenkin, että noudattamalla iänikuisia perinteitä saattaa kuka tahnansa syödä itselleen onnellisen uuden vuoden.


_________KIINALAISEN UUDEN VUODEN MENÚ_____


Uuden vuoden keitto

Paistettu munariisi

Perhosrapuja

Valkosipuli-parsakaalia

Onnenkeksejä

Friteerattuja banaaneja ja vaniljajäätelöä

Ruokajuomaksi Jasmiiniteetä ja/tai Zhujiang olutta (Alkosta)

____________________________________________




UUDEN VUODEN KEITTO

400 g (kananpojan) jauhelihaa
1 rkl hienoksi raastettua inkivääriä
2 puristettua valkosipulin kynttä
1/2 tl jauhettua mustapippuria
2 rkl makeaa chilikastiketta (Thai sweet chili sauce, Pirkka)
4 rkl rypsiöljyä
2 kananmunan keltuaista
1/2 tl seesamöljyä (Blue Dragon)
1 annospakkaus Mama riisinuudeleita
1 kasvisliemikuutio tai Fond du chef kerta-annos
5 dl kiehuvaa vettä
1/2 kevätsipulin varsi

Sekoita lihapullataikina jauhelihasta, inkivääristä, valkosipulista, mustapippurista ja makeasta chilikastikkeesta. Muotoile kahden ruokalusikan avulla taikinasta pyöryköitä, kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja paista lihapullat kannen alla kypsiksi.

Vatkaa keltuaiset ja sesamöljy kulhossa sekaisin. Kuumenna 2 rkl rypsiöljyä pannulla ja levitä munaseos  öljyn päälle tasaiseksi levyksi. Kypsytä miedolla lämmöllä kunnes pinta hyytyy, nosta lautaselle jäähtymään. Käännä lettu ylösalaisin niin että sileästä pinnasta tulee ulkokuori. Taita reunat keskelle ja pyöritä munaräiskäle rullaksi.

Sekoita kiehuvaan veteen kasvisliemikuutio tai fondiannos, keitä siinä riisinuudeleita 2 minuuttia (pakkauksen mausteseoksen voit heittää menemään, siinä on aromivahvennetta).

Aseta lihapullat tarjoilukulhon pohjalle, kaada nuudelit liemineen päälle, nosta kanamunatötterö päällimmäiseksi ja silppua kevätsipulia koristeeksi juuri ennen tarjoamista.

____________________________________________




PAISTETTU MUNARIISI

3 kananmunaa
1/2 tl suolaa
450 g keitettyä riisiä
1/2 kevätsipuli
rypsiöljyä paistamiseen

Silppua kevätsipuli. Vatkaa munat, suola ja sipulisilppu kulhossa. Kuumenna öljy pannulla, paista munakokkelia; tee paistinlastalla pohjaan kahdeksikkoa kunnes munaseos alkaa näyttää kokkelilta.

Lisää riisi ja sekoita huolellisesti. Paista hetki niin että koko annos on kauttaaltaan lämmintä.

____________________________________________




PERHOSRAPUJA

250 g pakastettuja raakoja tiikerirapuja (Kuorelliset raa'at tiikeriravut, Pirkka)
3 rkl makeaa soijakastiketta (Ketjap Manis, Santa Maria)
4 rkl Shao Hsing riisiviiniä (etnisistä ruokakaupoista) tai kuivaa sherryä (Alkosta)
1 tl jauhettua mustapippuria
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja
3 dl rypsiöljyä friteeraamiseen
salaatinlehtiä annoksen koristeluun

Kuori sulatetut ravut, mutta jätä pyrstö paikalleen. Leikkaa jokainen rapu keittiösaksilla keskeltä kahtia, poista suoli.

Sekoita soijasta, viinistä ja mustapippurista kastike ja anna rapujen marinoitua siinä 15 minuuttia.

Riko kananmunan rakenne kulhossa, kasta ravut ensin munaan ja pyörittele sitten korppujauhoissa.
Kuumenna öljy 180 asteiseksi (öljy on sopivaa kun siihen tiputettu leipäkuutio ruskistuu 15 sekunnissa) ja friteeraa ravut pienissä erissä kuparinruskeiksi. Nosta valmiit ravut uunivuoassa lämpimään (150 asteiseen) uuniin odottamaan loppujen friteeraamista. Asettele perhosravut tarjoiluastiaan salaatinlehden päälle juuri ennen tarjoamista.

____________________________________________




VALKOSIPULI-PARSAKAALI
450 g pakaste parsakaalia
1/2 dl rypsiöljyä
3 valkosipulin kynttä
1/2 dl makeaa soijakastiketta (esim. ketjap manis, Santa Maria)

Sulata parsakaali ja valuta lävikössä. Kuumenna öljy pannulla, paista parsakaalia kannen alla kunnes se hieman pehmenee. Leikkaa valkosipuli ohuiksi siivuiksi, lisää broccolin sekaan, kaada sekaan myös soija  ja paista kunnes valkosipuli kuullottuu (älä anna valkosipulin ruskistua äläkä parsakaalin vetistyä).

____________________________________________




ONNENKEKSIT
20-25 kpl

3 kananmunan valkuaista
1 dl tomusokeria
1/2 dl voita
1 dl vehnäjauhoja

Leikkaa piirrustuspaperista (mieluiten punaisesta) 25 suorakaiteen muotoista suikaletta ja kirjoita jokaiseen ennustus tai aforismi.

vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää tomusokeri ja voi, sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot, sekoita ja anna taikinan vetäytyä 15 minuuttia.

Levitä pellille veitsellä 1 tl taikinaa ohueksi ympyräksi (6- 8 cm halkaisijaltaan). Paista 5 minuuttia 200 asteisessa uunissa kunnes keksien reunat alkavat ruskistua. Paista enintään 2 keksiä kerralla, muuten ne kerkeävät kovettua ja rikkoutuvat taitettaessa.

Irrota keksit nopeasti leivinpaperista veitsellä, aseta jokaiselle keksille paperiin kirjoitettu ennustus. Taita keksit ensin kahtia puolikuun muotoisiksi ja paina vielä keskeltä kippuraksi juomalasin reunaa vasten.

Tarjoa aterian jälkeen Jasmiiniteen kanssa. Jokainen ruokailija saa valita kulhosta keksin, ja lukea ääneen  saamansa uuden vuoden ennustuksen.

____________________________________________



FRITEERATUT BANAANIT

4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl sokeria
2 kananmunaa
öljyä friteeraamiseen
4 banaania

Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, lisää öljy, sokeri, kananmunankeltuaiset, ja 2 dl vettä. Vatkaa seos tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, kääntele se taikinaan. Kuori ja leikkaa banaanit suupalan kokoisiksi paloiksi.

Kuumenna öljy kattilassa 180 aseiseksi (öljy on sopivaa kun siihen tiputettu leipäkuutio ruskistuu 15 sekunnissa). Kasta banaaninpalat taikinassa ja friteeraa pienissä erissä kauniin ruskeiksi. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoa lämpiminä vaniljajäätelön ja karamellikastikkeen kanssa.


KARAMELLIKASTIKE

70 g Oivariinia
 2 dl fariinisokeria
1 1/2 dl kevytkermaa

Mittaa kaikki aineet kattilaan, sekoita ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes Oivariini sulaa ja sokeri liukenee. Anna kastikkeen kiehua hetki, tarjoa jäätelön ja friteerattujen banaanien kanssa.



maanantai 10. tammikuuta 2011

KEIJUKARKELOT





"marenkia, mansikoita, ne on keijukaisten leipää ja voita"


Keijukekkereissä ei ole mitään raskasta, oli kyse sitten tarjoilusta tai tunnelmasta. Pikkukeijujen värisilmä on tarkka, mutta keijut ovat kaikkiruokaisia, ainakin niin kauan kun tarjolla on sopivan värisiä herkkuja. Hentoa vaalenpunaista ryhdittää pirteä pinkki ja vastaleikatun ruohon vihreä.

Noutopöydästä on löydyttävä jotain suolaistakin, muuten pikkukeijut lentelevät sokerihumalassa päin seiniä. Hyvän haltijattaren minihampurilaiset ovat juuri sopivan kokoisia pieniin käsiin. Ohuen ohueksi leikattu saunapalvikalkkuna on vielä osuvasti vaaleanpunaista, Polar juustokin hennon vaaleankeltaista. Mansikkapirtelö on punertavaa keijun maitoa, värjätty popcorni piparmintun pinkkejä lupiininkukkia  ja kakun marenki hennon rosaa pilvenhattaraa. Piparitaikasauva on varmasti jokaisen vierailevan keijukaisen mieleen, sillä kukin saa kirjailla taikasauvansa oman mielensä mukaiseksi.

Keijuvieraille pukukoodi on sanomattakin selvää, mutta mukaan tulevien aikuisten varalle kannattaa kutsukorttiin kirjata värikoodi; keijukaismaisen kepeä tunnelma on täydellinen kun kaikilta löytyy jotain pinkkiä !



____KEIJUKEKKEREIDEN HÖYHENENKEVYT MENÚ________


Hyvän haltijattaren hampurilaisia (minikokoisia kalkkuna-juustotäytteisiä sconesia)

Lupiininkukkia (pinkkiä popcornia)

Pilvenhattara auringonlaskussa ( joka keijun jäätelö-marenkikakkua)

Kukkaiskeijun kuppikakkuja (sokerikuorrutteisia vadelma-valkosuklaa kuppikakkuja)

Toiveet toteuttavia taikasauvoja (vaaleita piparitähtiä jäätelötikussa)

Juomaksi: metsäkeijun maitoa (mansikkapirtelöä) ja kotikeijun keitosta (mansikkamehua)

___________________________________________________



HYVÄN HALTIJATTAREN HAMPURILAISET
(=minikokoiset kalkkuna-juusto sconesit)
n. 20 kpl

2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
5 dl vehnäjauhoja
100 g Oivariinia (huoneenlämpöistä)
100 g punaleimaemmental raastetta
1/2 -1 dl maitoa

täytteeksi: Oivariinia,  aito saunapalvi kalkkunafileetä (Snellman), Polar juustosiivuja (Valio)

lisäksi tarvitset: ylimääräistä jauhoa alusten jauhottamiseen ja pyöreän n. 6 cm halkaisijaltaan suuruisen pikkuleipämuotin (tai saman kokoisen juomalasin)

Mittaa leivinjauhe, suola, ja jauhot isoon kulhoon. Lisää sekaan rasva ja nypi se jauhojen sekaan niin että taikinasta tulee murumaista. Lisää juustoraaste ja sen verran maitoa että saat pehmeän, mutta vielä kiinteän taikinan. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle leivinalustalle, kauli 1/2-1 cm paksuksi levyksi, leikkaa siitä pyöreällä muotila pieniä kiekkoja. Kauli rippeet uudelleen ja jatka kunnes kaikki taikina on käytetty.

Nosta sconesit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Halkaise jäähtyneet sconesit, sipaise väliin Oivariinia, taittele sen päälle kalkkuna- ja juustosiivu ja aseta toinen puoli kanneksi.
 ____________________________________________




METSÄKEIJUN MANSIKKAPIRTELÖ
6 keijukaiselle

1 l  kevytmaitoa
1/2 l vaniljajäätelöä
1-2 tl masikka-aromia (Spice & Aroma Finland, maustehyllystä)

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella sileäksi pirtelöksi, kaada laseihin ja nauti pillillä.

_____________________________________________



TOIVEET TOTEUTTAVA TAIKASAUVA
(= valkoiset piparitähdet)

3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
50 g Oivariinia (huoneenlämpöistä)
1 tl leivinjauhetta
7 1/2 dl vehnäjauhoja
varaa ylimääräistä jauhoa leivinaliustan jauhottamiseen
100 g valkosuklaata (Fazer, maustehyllystä)

Koristeluun: sokerikuorrutetta ja hopeakuulia
Taikasauvan varreksi: puisia syömäpuikkoja

Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää pehmeä rasva. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa jauhot taikinaseokseen. Nosta taikina jääkaappiin tunniksi.

Kauli taikina levyksi, painele tähtimuotilla kuvioita, nosta piparit leivinpaperilla vuoratulle uuipellille ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia, kunnes reunat alkavat ruskistua. (Jos koko pipari ruskistuu, ja alkaa näyttää tavalliselta joulupiparilta, on se ollut uunissa liian kauan.)

Piparitähtien sakarat vääntyvät joskus uunissa; kannattaa ensin valita toisilleen sopivat tähtiparit ja sulattaa vasta sen jälkeen valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa. Levitä sulaa suklaata tähden nurjalle puolelle, aseta syömäpuikot keskelle, leivitä suklaata toisenkin tähden nurjalle puolelle ja liimaa tähdet suklaalla toisiinsa. Jatka kunnes olet saanut sopivan määrän taikasauvoja. Jätä taikasauvat kovettumaan tasaiselle alustalle. Koristele loput tähdistä ja tarjoa juhlapöydässä  (taikasauvan jokainen keiju koristelee myöhemmin itse).

______________________________________________



PILVENHATTARA ILTA-AURINGOSSA
(=joka keijun jäätelö-mareknkikakku)

6 kananmunanvalkuaista
ripaus suolaa
1 dl sokeria
punaista elintarvikeväriä
100 g taloussuklaata
1 dl kevytmermaa
2 1/2 dl Flora Vispiä (20%)
ripaus sokeria
1/2 l vaniljajäätelöä

Vatkaa valkuaiset ja ripaus suolaa kovaksi vaahdoksi, mausta sokerilla ja värjää elintarvikevärillä. Levitä marenkiseos haluamasi kokoisiksi kiekoiksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. (Tästä ohjeesta tulee 8 kpl halkaisijaltaan 15 cm kokoisia, reilun 1/2 cm paksuisia marenkikiekkoja). Pidä marenkipohjia 100 asteisessa uunissa noin 2 tuntia, kunnes ne kuivuvat. Irrota kiekot varovasti leivinpaperista. Käytä vasta jäähtyneinä.

Sulata suklaa kevytkerman sekaan, sekoita tasaiseksi kastikkeeksi ja siirrä sivuun jäähtymään. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta kevyesti sokerilla.

Aseta ensiäinen marenki lasikuohon pohjalle, pinoa marenkipohjan päälle jäätelöä ja kermavaahtoa, nosta seuraava marenki kanneksi, jatka näin kunnes olet rakentanut sopivan kokoisen kakun. (Jos marenkeja jää yli, ne säilyvät ilmatiiviissä rasiassa). Valuta lopuksi suklaakastike kakun päälle ja tarjoa saman tien.

____________________________________________




KUKKAISKEIJUN KUPPIKAKUT

200 g Oivariinia (huoneenlämpöistä)
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
1/2 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
4 dl (200 g) pakastevadelmia
100 g valkosuklaata (Fazer, maustehyllystä)
Alumiinivuokia (Bruno)
koristeeksi mansikanmakuista tomusokeria (Dan Sukker) ja hopeakuulia (Dr. Oetker)

Vatkaa Oivariini ja sokeri tahnaksi. Vatkaa sekaan munat ja maito. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi tahnaksi. Paloittele suklaa aspiriinin kokoisiksi palasiksi. Kääntele taikinaan lopuksi suklaapalat ja jäiset vadelmat.

Nosta taikinaa kahden ruokalusikan avulla vuokiin, paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Sekoita kuorrute tomusokerista ja vedestä pakkauksen ohjeen mukaan, käsittele yksi kuppikakku kerrallaan: leivtä kuorrute ja koristele hopeakuulilla.



lauantai 1. tammikuuta 2011

HÄÄPÄIVÄ





"Jos menet naimisiin, kadut. Jos et mene naimisiin, kadut jälleen."  -  SOKRATES

Mitä kauemman aikaa häistä on kulunut, sitä suurempi syy on juhlaan!
Satumaisesta hääjuhlasta on vain silmänräpäys avioliiton arkeen, eikä juhlahurmoksesta jää loppujen lopuksi käteen kuin paksu pino valokuvia.

Yhdessäolon merkkipäivänä on aika kaivaa vanhat kuvat esiin ja hemmotella puolisoa, ja samalla itseäkin. Kerrankin on lupa liioitella; mikään ei ole liian hyvää, hienoa tai tuhlarimaista. Illallinen suosikkiravintolassa kruunaa vaivattomasti vuosijuhlan, mutta Suomen ravintolahinnoilla saat ostettua kotiin todellista gourmeeta ja luksusjuomia.

Menún kuuluu olla juhlallinen, mutta keittiössä vietetyn ajan minimaalinen, siksi meidän hääpäivän herkkutteluperinteeseen kuuluu pakastettuja ranskalaisia etanoita (Etana kotilossa valkosipulivoilla, Arvo Kokkonen Oy), ranskalainen esipaistettu maalaispatonki (Pirkka, taikinaan käytetyt jauhot eroavat meillä myytävistä jauhoista, alkuperämaa todellakin maistuu leivässä), valmiiksi keitetty kanadalainen hummeri, joka muuntuu pienellä vaivalla Lobster Thermidoriksi ja lopuksi tiramisua, minkä voi helposti valmistaa jo edellisenä päivänä (kuvan "with love" leveää pakettinauhaa saa helsinkiläisestä Riviera Maison sisustuskaupasta). Juustopöydässä näkyy lasten käden jälki: ihan itse leivotut piparit (valmistaikina marketin pakastealtaasta, kirjainmuotit Nigela Lawson sarjaa, Stockmannilta) maistuvat hienojen ruiskeksien (Kantolan valitut) kanssa mustahomejuuston (Black Castello) ja vuohen gruyéren (Juustoportti) kaverina.

Mielettömiä makuja ja hulvatonta herkuttelua, kuinka kaukaiselta ajatukselta arki hääpäivänä tuntuukaan!





_______HÄÄPÄIVÄN HERKUTTELU MENÚ____________


Etanoita valkosipulivoilla ja ranskalaista maalaispatonkia

Thermidor hummeri ja peruna-porkkanamuusia

Tiramisua

iltapalaksi juustoja, pipareita ja ruiskeksejä

______________________________________________





THERMIDOR HUMMERI

2 pakastettua hummeria
2 rkl Oivariinia
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl konjakkia
reilu 1 dl maitoa
1 dl laktoositonta ruokakermaa
1 rkl Dijon sinappia
suolaa, pippuria
1 dl parmesanraastetta

Sulata hummerit pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa hummerit pituussuunnassa kahtia ja poista kaikki tummanväriset osat vaalean lihan seasta. Irrota liha kuorista ja leikkaa suupalan kokoisiksi paloiksi. Jos haluat tarjota hummerin kuoressaan, huuhdo kuoret ja nosta ne uunivuokaan.

Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja kypsennä sekoittaen, kunnes jauhot alkavat saada väriä. Kaada konjakki ja maito sekaan, vatkaa seos sileäksi. Lisää kastikkeeseen sinappi ja ruokakerma, mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita hummeripalaset kastikkeeseen, jaa seos kuoriin tai uuninkestäviin annosvuokiin. Jos paistat thermidorin vuoissa, riko sakset jo tässä vaiheessa ja lisää liha kastikkeeseen. Ripottele päälle parmesan juustoa, paista 200 asteisessa uunissa kunnes juusto sulaa ja pinta saa hieman väriä. Tarjoa peruna-porkkanamuusin ja rapeakuorisen leivän kanssa.

______________________________________________




TIRAMISU

2 kananmunaa
250 g mascarpone juustoa (maustamaton Hovi juustokin käy hätätilassa)
1/2 dl sokeria
tilkka Marsala viiniä, Amaretto likööriä tai konjakkia
1 dl vaahtoutuvaa kermaa
2-3 dl huoneenlämpöistä espressoa tai vahvaa kahvia
100 g Savoiardi keksejä (murennetut Digestive keksitkin käyvät hätätilassa)
2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Erota keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja sokeri paksuksi ja vaaleaksi vaahdoksi, sekoita vaahto mascarpone juustoon ja mausta makealla viinillä, liköörillä tai konjakilla. Vatkaa kerma vaahdoksi, kääntele juustoseokseen. Vatkaa valkuaisetkin vaahdoksi ja kääntele sekaan varovasti.

Vuoraa matalat juomalasit tai annosvuoka kahviin kastetuilla kekseillä, levitä juustoseosta keksipedille ja jatka samaan malliin kunnes kaikki keksit, kahvi ja juustoseos on käytetty. Nosta tiramisu jääkaappiin yöksi. Siivilöi kaakaojauhetta koristeeksi juuri ennen tarjoamista.