lauantai 16. huhtikuuta 2011
VAPPUAATTO
"KAIKKI HAUSKA ON HYVÄÄ VATSALLE"
Muumipappa/Tove Jansson
Jos joskus, niin vappuna kannatta kokeilla macaron leivosten tehtailua; ensikertalaisen macaroneista tulee väkisinkin rustiikkisia, ja käsityön jäki näkyy...mutta vapun tunnelma on rento, juhlaväki tzoomaa herkkuja vain puolella teholla eikä pieniä muotovirheitä huomaa kukaan.
Kattauksen väriteema toistaa serpentiinin sävyjä, noutopöydän uusi ryhdikäs ilme syntyy läpinäkyviin laseihin annostelluista suupaloista. Kaikki herkut nostetaan pöytään yhdellä kertaa, ja siihen loppuu emännänkin urakka. Vappupillin törisevä vihellys julistaa juhlan alkaneeksi. Hip hei hurraa, yksi lysti paistatellaanko auringossa vai herkutellaanko räntäsateessa, tästä alkaa kunnon kevät!
_________WAPPU MENÚ_________________________
PERUNASALAATTIA
SALAATTITIKKUJA
LIHAPULLIA
SAVUKALALEIPIÄ
FILLOSIKAREITA
IRISHCOFFEE JUUSTOKAKKU SHOTTEJA
MACARON LEIVOKSIA
ITALIALAISIA RICOTTAMUNKKEJA
______________________________________________
MACARON LEIVOKSET
kolme kananmunanvalkuaista
2 1/2 dl (110 g) siivilöityä, hienoa mantelijauhetta
3 dl + 2 rkl (200 g) tomusokeria
2 rkl hienoa sokeria
(jauhemaista elintarvikeväriä)
lisäksi tarvitset pursottimen, jonka pyöreän kärjen (tyllan) läpimitta on noin 8 mm.
Siivilöi mantelijauhe tomusokeriin, sekoita tasaiseksi (jos siivilään jää vielä rouhetta, mittaa sen määrä ja sivilöi sama määrä hienoa jauhoa tilalle). Vatkaa valkuaiset kiiltäväksi vaahdoksi, lisää sokeri pienissä erissä. Lisää elintarvikeväri, jos haluat värillisiä macaroneja. Yhdistä kuiva-aineet valkuaisvaahtoon ja kääntele tasaiseksi tahnaksi.
Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kahden euron kolikon kokoisia ympyröitä. Jätä ainakin 1 cm nousuvaraa leivosten väliin ja hajoita ilmakuplat kopauttamalla lopuksi pellin pohjaa. Jätä macaronit kuivahtamaan huoneenlämpöön 20 minuutiksi.
Paista macaronit 150 asteisessa uunissa n.13 minuuttia. Varmista tasainen kypsyminen kääntämällä pelti puolessa välissä.
Anna macaronien jäähtyä ennen leivinpaperista irrottamista, irrota varovasti. Levitä täyte kuoren tasaselle pinnalle, aseta toinen kuori kanneksi. Nosta leivokset vetäytymään jääkaappiin ainakin tunniksi.
MUSTAHERUKKATÄYTE
200 g mustaherukkapyreetä (Pakkasmarja)
60 g hillosokeria
100 g voita
Sulata marjapyree. Keitä herkukkasosetta hillosokerin kanssa 20 minuuttia, anna jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöinen voi keitoksen sekaan.
SITRUUNATÄYTE
1/2 sitruunan hienoksiraastettu kuori
1/2 dl sitruunamehua
2 munankeltuaista
40 g sokeria
50 g voita
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi, nosta kulho vesihauteeseen ja lämmitä koko ajan sekoittaen kunnes täyte sakeutuu. Anna jäähtyä ennen macaronien täyttämistä.
HYVÄ TIETÄÄ:
*mantelijauhe
Suomesta saatavat mantelijauheet poikkeavat ranskalaisista!
Esimerkiksi käyttämääni mantelijauhetta "Mantelijauhe Salliselta"(1 pussi = 75 g) kului reseptiin tarvittavaan 110g siivilöinnistä jäänyt rouhe mukaanlukien kaikkiaan 6 pussia = 450g ! Meillä ei ole myynnissä riittävän hienoksi jauhettua mantelijauhoa, ja jos siivilöinnin jättää väliin, muuttuu macaronin pinta uunissa röpelöiseksi. Jotkut kauppiaat suosittelevat kotijauhatusta, mutta siihen operaatioon pitäisi liittää myös kuivatus. Monitoimikoneessa jauhaminen kun tekee mantelijauhosta kostean paakkuista, ja hävittää taikinasta halutun kuohkeuden.
*munanvalkuaiset
Erottele keltuaiset valkuaisista ainakin leipomista edeltävänä iltana, mieluiten 2 päivää aikaisemmin, ja säilytä valkuaisia kannellisessa astiassa jääkaapissa. Ikääntyminen tekee valkuaiselle hyvää, vähentää sitkoa ja taikoo vaahdosta hyper-kuohkeaa.
________________________________________________
SALAATTITIKUT
minimozzarellapalloja (esim. Pirkka)
keltaisia ja punaisia kirsikkatomaatteja
kivettömiä oliiveja
basilikan lehtiä
lisäksi tarvitset bambutikkuja
Pujota salaattiainekset bambutikkuihin.
__________________________________________________
LIHAPULLAT
n.30 pikkupyörykkää
400 g (broilerin) jauhelihaa
100 g murennettua (vuohen- ja lampaanmaidosta valmistettua) fetajuustoa (esim. Mevgal)
1/2 tl kanelia
1/2 tl muskottia
1/2 tl chilijauhetta
1/2 tl mustapippuria
1 rkl sweet chili kastiketta
1 dl persiljanlehtisilppua
rypsiöljyä paistamiseen
koktailtikkuja kattaukseen
Sekoita lihapulla-aineksista tasainen tahna, pyöritä pieniä pallukoita kahden ruokalusikan avulla ja paista kypsiksi pannulla.
__________________________________________________
PERUNASALAATTI
1 kg kiinteitä perunoita
2 Granny Smith omenaa
1 iso hopeasipuli
2 maustekurkkua
1 rkl merisuolaa
1 rkl valkopippuria
1-2 dl majoneesia (esim. Pirkka kevytmajoneesi)
lisäksi tarvitset matalia juomalaseja tarjoilulautasiksi
Kuori ja keitä perunat. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Kuori ja silppua sipuli. Kuutioi perunat, maustekurkut ja omenat suupalan kokoisiksi, sekoita kulhossa. Ripottele suola ja valkopippuri majoneesiin, yhdistä kaikki aineet ja möyhi niin kauan että kastike leviää tasaisesti. Peitä kulho kannella (tai kelmulla tai lautasella) ja nosta jääkaappiin vetäytymään. Salaatti on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Annostele salaatti juomalaseihin, aseta jälkiruokahaarukka salaatin sekaan.
_________________________________________________
FILLOSIKARIT
450 g (1 paketti) pakastettua fillotaikinaa
200 g vuohen- ja lampaanmaidosta valmistettua fetajuustoa (esim. Mevgal)
2 ruukkupersiljaa
2 ruukkutilliä
500 ml rypsiöljyä uppopaistamiseen
Sulata fillotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Murenna fetajuusto kulhoon. Nypi ja silppua persilja ja tilli, sekoita fetaan.
Levitä filloarkit leivinalustalle, leikkaa saksilla n.10 cm levyisiä kaistaleita. Ota 4 kerroksinen kaistale kerrallaan; nosta reilu teelusikallinen fetatäytettä kaistaleen alaosaan, rullaa taikinaa tiukaksi pötkilöksi, leikkaa puolessa välissä taikina saksilla poikki. Kasta sormenpää kylmään veteen ja liimaa taikinaputken sauma kiinni. Aseta pötkilö lautaselle, vedellä liimattu sauma ylöspäin (se tarttuu muuen lautaseen kiinni). Tee sama kaistaleen loppuosalla ja jatka kunnes kaikki taikina ja täyte on käytetty.
Kuumenna öljy 180 asteiseksi (180 asteiseen öljyyn tiputettu leipäkuutio ruskistuu minuutissa). Paista fillosikarit kuparinruskeiksi, nosta keittiöpyyheen päälle valumaan. Säilytä jääkaapissa, mutta tarjoa huoneenlämpöisinä.
________________________________________________
IRISH-COFFEE JUUSTOKAKKUSHOTTI
pohja:
200g Digestive keksejä
5 rkl voita
täyte:
250 g tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
150 g sokeria
5 cl viskiä
1 dl espressoa tai vahvaa kahvia
2 liivatelehteä
2 1/2 dl Flora vispiä (tai muuta vaahtouvaa kermaa)
2 munanvalkuaista
lisäksi tarvitset snapsilaseja tai pieniä juomalaseja annoskupeiksi
Murenna keksit, sulata voi ja sekoita voisula keksimurskaan. Jaa keksiseos snapsilasien pohjalle niin että pieni kuppi täyttyy 1/3.
Sekoita tuorejuusto, sokeri ja viski. Liuota kylmässä vedessä pehmenneet liivatelehdet kuumaan kahviin. Anna kahvin jäähtyä hetki ennen kun kaadat sen juustoseokseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä kerma- ja valkuaisvaahdot juustoseokseen, sekoita tasaiseksi ja lusikoi snapsilaseihin. Anna hyytyä jääkaapissa 4 tuntia.
_______________________________________________
ITALIALAISET RICOTTAMUNKIT
taikina:
1 1/2 dl 42 asteista maitoa (reilusti käden lämpöistä)
2 kananmunaa
5 g kuivahiivaa (n. 1/2 pussi)
6 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
3 rkl voita sulatettuna
täyte:
250 g ricottajuustoa
2 tl hienoksi raastettua sitruunan kuorta
1 1/2 rkl sokeria
lisäksi tarvitset:
rypsiöljyä paistamiseen
6 cm kokoisen pyöreän piparimuotin tai samankokoisen juomalasin
tomusokeria koristeluun
Sekoita maito ja munat kulhossa, yhdistä kaikki kuiva-aineet ja lisää pienissä erissä taikinaan. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kummoisaksi, lisää voisula taikinanteon loppuvaiheessa. Anna taikinan nousta keittiöpyyhkeen alla 40 minuuttia.
Yhdistä kaikki täyteaineet ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.
Jaa taikina kahteen samankokoiseen osaan, kauli molemmat leviksi. Nosta toisen taikinalevyn päälle teeliusikallinen täytettä kerrallaan, jätä väliä piparimuotin verran, jatka kunnes kaikki täyte on jaettu tasaisiin rivistöihin. Nosta toinen taikinaley kanneksi, painele taikinaa ricottamöykkyjen ympäriltä (on tärkeää että taikinalevyt sulautuvat yhteen, sillä saumojen pettäessä ricotta aiheuttaa vaarallisen ilotulituksen öljykattilassa.) Paina piparimuotilla riottataskuken ympäriltä. Voitele ruokalautanen kevyesti rypsiöljyllä. nosta valmiit taikinatyynyt lautaselle (tarkista vielä kerran saumat). Anna munkkien nousta vielä 20 minuuttia.
Kuumenna öljy 180 asteiseksi (öljy on sopivaa kun siihen tiputettu leipäkuutio ruskistuu minuutissa) ja paista munkit molemmilta puolilta kuparinruskeiksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja kierittele jäähtyneinä tomusokerissa.
_________________________________________________
SAVUKALATAHNA
n.20 pieneen leipäpalalaan
200 g lämminsavulohta, tai -siikaa
1/2-1 rkl kapriksia
2 dl laktoositonta ranskankermaa
1 dl tillinlehtisilppua
ripaus mustapippuria
lisäksi tarvitset rapeakuorista leipää tai patongin
ja ruohosipulia koristeluun (ei välttämätön)
Irrota lohi nahkastaan ja nypi mahdolliset ruodot. Hienonna savulohi haarukalla. Silppua kaprikset hienoksi, yhdistä kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoamista.
Leikkaa patonki siivuiksi, jaa lohitahna siivuille, aseta ruohosipulin palasia koristeeksi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tarvitsetko täsmävinkkejä? Minkä juhlan haluaisit järjestää seuraavaksi? Miltä juuri tämä juhla kuulosti?