maanantai 2. toukokuuta 2011

ÄITIENPÄIVÄ



"JOILLA ON YHTEINEN RUOKA, ON YHTEINEN ELÄMÄ"
madagaskarilainen sananlasku

Edes kerran vuodessa äiti saa nukkua pitkään ja herätä onnittelulauluun.
Jos tuntuu, ettei pelkkä laulu riitä, kannattaa viettä keittiössä muutama harkittu hetki. Gourmet-aamiaisnyytin tai uunilämpimien voisarvien ja omatekoisen marjahillon taika hurmaa päivänsankarin takuuvarmasti. Näyttävä marenkisydän on gluteeniton ja säilyy huoneenlämmössä, sen voi siis leipoa  etukäteen ja piilottaa sellofaniin käärittynä vaikka vaatekomeroon äitienpäivää odottelemaan. Sydämen muotoisista leipäviipaleista kasattu sandwitch toimii myös kaikessa yksinkertaisuudessaan hellyyttävänä juhla-aamiaisena. Tärkeintä ei ole suuri vaiva, vaan oman käden jälki, sillä kodinhengetär osaa arvostaa kaikkea omatekoista ja ilahtuu pelkästä silmänruoastakin.

Onnistunut päivä alkaa hyvästä aamiaisesta, niinhän äiti meille on opettanut.



______ÄITIENPÄIVÄN AAMIAIS-MENÚ_____________


GOURMÉT NYYTTI

VADELMA-VIINIMARJAHILLOA JA UUNILÄMPIMIÄ VOISARVIA

MARENKISYDÄN

_______________________________________________


ÄITIENPÄIVÄN GOURMÉT NYYTTI

2 pientä herkkusientä
1 rkl sipulisilppua
1 tl timjaminlehtisilppua
1 rkl rypsiöljyä
2 rkl ranskankermaa
 mustapippuria myllystä
2 siivua aito saunapalvikalkkuna fileetä
1 kananmuna
lisäksi tarvistse teflonpintaisen muffinivuoan

Kuutuio herkkusienet, kuumenna öljy pannulla, kuullota siinä sipulia, sieniä ja timjamia. Nosta pannu liedeltä, lisää sekaan ranskankerma ja mausta mustapippurilla.

Vuoraa muffinifuoka kahdella kalkkunasiivulla, lusikoi sieniseos kalkkunakuppiin ja riko päälle kananmuna. Paista nyyttiä 200 asteisessa unissa, kunnes kananmuna hyytyy. Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.
__________________________________________________


RAIKAS ÄITIENPÄIVÄHILLO

1/2 kg pakastevadelmia
1/2 kg punaisia pakasteviinimarjoja
1/2 kg hillosokeria
1/2 dl vettä

Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon sulaneet marjat ja anna kiehahtaa. Lisää sekaan hillosokeri, samalla sekoittaen, keitä miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta, nosta kattila liedeltä ja anna hillon jäähtyä hetki. Tölkitä hillo puhaisiin lasipurkkeihin. Sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä, siirrä sitten jääkaappiin. Hillo on täysin hyytynyttä vuorokauden kuluttua.

Tarjoa uunilämpimien voisarvien välissä.

_____________________________________________



MARENKISYDÄN

1 munanvalkuainen
tippa etikkaa tai ripaus suolaa
1 tl hienoa sokeria tai mansikanmakuista tomusokeria
elintarvikeväriä (ei välttämätön)
lisäksi tarvitset sydämenmuotoisen piparimuotin ja sulatettua suklaata ja/tai sydämenmuotoisia koristerakeita

Lisää munanvalkuaisen sekaan ripaus suolaa tai tippa etikkaa, vatkaa valkuainen napakaksi vaahdoksi, mausta sokerilla. (Mansikanmakuinen tomusokeri värjää marengin hennon pinkiksi). Jos haluat kirkkaan värisen sydämen, lisää elintarvikeväri tässä vaiheessa.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja aseata piparimuotti paperin päälle. Lusikoi valkuaisvaahto muottiin ja nosta muotti varovasti pois. Paista marenkisydäntä 100 asteisessa uunissa 30-60 minuuttia. Paistoaika riippuu sydämen koosta ja siitä haluatko sisältä rapean vai pelkästään pintarapean marengin. Koristele halutessasi sulatetulla suklaalla ja koristerakeilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tarvitsetko täsmävinkkejä? Minkä juhlan haluaisit järjestää seuraavaksi? Miltä juuri tämä juhla kuulosti?