perjantai 1. huhtikuuta 2011
PÄÄSIÄIS-BRUNCH
"VIRVON VARVON VITSAKSILLA TUOREEKS TERVEEKS TULEVAKS VUUEKS, ANNA MUNA KANASTAIS, VOILUSIKKA LEHMÄSTÄIS, PANNUKAKKU TAIKINASTAIS, PUNKKUPULLO KELLARISTAIS, VITSAT SIUL, PALKAT MIUL."
Moderni virpoja mesettää viestinsä sähköisesti ja laittaa litteeksi oman noitahattuisen kuvansa. Vähän erilaista, mutta silti perinteikästä!
Pääsiäinen on ilon ja valon juhla, se saa näkyä kattauksessakin. Tallinnan risteilyn matkamuistoina kulkeutuneet ikonit kannattaa nyt kaivaa varastosta ja asettaa pääsiäispöytään kunniapaikalle. Kaikki kirkkokynttilät (jopa enkelikuvioidut hautakynttilät) sopivat myös pääsiäisen brunch pöytään. Herkutkin ovat värikkäitä ja täynnä symboliikkaa. Uudelleensyntyneessä pashassa rusinoiden tilalla on ihmeruokaa, Goji-marjoja. Italialaisen pääsiäispiirakan sisältä löytyy uuden elämän alkuja, kananmunia, niin kuin kreikkalaisesta pääsiäisleivästäkin. Amerikkalaisen juustokakun väri viestittää ilosanomaa, kun taas lohisalaattirullien ja katkarapupiirakan hento värikoodi muistuttaa lähestyvästä keväästä.
Brunchpöydässä aika pysähtyy, eikä kenelläkään ole kiire minnekään, paitsi pikkuväellä. Korit pitäisi täyttää suklaamunilla, pääsiäiskukon munimat makeiset on vielä löytämättä, munanmetsästys alkakoon!
___________PÄÄSIÄISBRUNCH MENÚ_________
MONOGRAMMIMUNAT
BLING-BLING-MIGNON MUNAT
PANNACOTTAMUNAT
JUUSTOKAKKU
PASHA
ITALIALAINEN PINAATTIPIIRAKKA
KREIKKALAINEN PÄÄSIÄISLEIPÄ
KATKARAPUPIIRAKKA
LOHI-SALAATTIRULLAT
Huom. monogrammimunat, bling bling-munat, pannacottamunat, juustokakun, pashan ja kreikkalaisen leivän voit tehdä jo edellisenä päivänä
____________________________________________
NIMIKOIDUT PÄÄSIÄISMUNAT
sama määrä suklaamunia kuin syöjiä
eri värisiä sokerikuorrutteita valmiissa pursotintuubeissa
värikkäitä strösseleitä
lisäksi tarvitset kananmunakennon tai munakuppeja
Kuori folio munien ympäriltä, aseta suklaamunat tyhjään kananmunakennoon tai munakuppeihin. koristele sokerikuorrutteilla ja strösseleillä, anna kuivua ennen tarjoamista.
__________________________________________
BLING-BLING- MINGNON MUNAT
Mignon suklaamunia
tarrapohjaisia koriste jalokiviä (esim. Papermania Sinellistä)
koriste kangasnauhoja
askarteluliimaa
Irrota munista Fazer- tarrat, leikkaa kangasnauhoista sopivan pituiset pätkät ja liimaa munan ympärille keskitasoon. Koristele yläosa tarrakivillä (jos et omista pinsettejä, käytä saksia kivien asetteluun).
_________________________________________________
PANNACOTTAMUNAT
6 Kinder suklaamunaa
2 liivatelehteä
5 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1/2 dl sokeria
1 purkki vauvan mangososetta
Kaada liivatelehtien päälle kylmää vettä, jätä pehmenemään. Kuori suklaamunista folio, aseta munakuppeihin ja leikkaa yläreunaan siksak-kuvio kuumaan veteen kastetulla terävällä veitsellä.
Mittaa kerma ja sokeri kattilaan, halkaise vaniljatanko ja raaputa sisus terävällä veitsenkärjellä kerman sekaan. Keitä kermaa miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Ota kattila liedeltä, nosta liivatteet kylvystä, puristele vesi pois ja lisää kermaseokseen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Lusikoi jäähtynyttä pannacottaa munankuoriin, tee mangososeesta keskelle keltuainen ja nosta pannacottamunat jääkaappiin hyytymään.
___________________________________________
PÄÄSIÄISEN JUUSTOKAKKU
225 g murennettuja Digestive keksejä
125 g voita sulatettuna
400 g maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa (tai muuta tuorejuustoa, esim. Hovi)
1 dl sokeria
2 tl hienoksiraastettua sitruunan kuorta
3 kananmunaa
sitruunakuorrute:
50 g Oivariinia
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl hienoksiraastettua sitruunan kuorta
2 tl sitruunamehua
lisäksi tarvitset irtopohjavuoan (18 cm halkaisijaltaan)
Yhdistä keksimurut ja voisula, levitä irtopohjavuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Vatkaa tuorejuusto, sokeri, sitruunankuoriraaste ja munat tasaiseksi tahnaksi. Kaada täyte kakkumuottiin keksipohjan päälle ja paista 180 asteisessa uunissa noin tunti. Anna jäähtyä uunissa luukku hieman raollaan, nosta sitten huoneenlämpöön.
Valmista sitruunakuorrute; mittaa ainekset kulhoon, aseta se vesihauteeseen. Lämmitä kastiketta tasaisessa lämmössä n. 20 minuuttia, sekoita koko ajan. Nosta kastike vesihauteesta heti kun se alkaa sakeutua. Anna jäähtyä huoneenlämmössä.
Levitä sitruunatahna tasaisesti juustokakun päälle, anna kakun tekeytyä jääkaapissa yön yli, tai ainakin 3 tuntia ennen tarjoamista.
___________________________________________
PÄIVITETTY PASHA
100 g voita (huoneenlämpöistä)
1 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa (laktoositonta)
1 munankeltuainen
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
2 rkl kuvattuja Goji marjoja
2 rkl manteliruouhetta
lisäksi tarvitset: sideharsoa tai kahvinsuodatinpusseja ja pashamuotin, kartionmuotoisen siivilän tai reikäpohjaisen kukkaruukun ja ylimääräisiä Goji-marjoja koristeluun
Vatkaa voi ja sokeri tahnaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, yhdistä kaikki ainekset, sekoita tasaiseksi ja kaada sideharsolla tai kahvinsuodatinpusseilla vuorattuun siivilään, kukkaruukkuun tai puiseen pashamuottiin. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli. Viritä lautanen tai kulho muotin alle, niin ettei valuva neste sotke jääkaappia.
________________________________________
ITALIALAINEN PÄÄSIÄISPIIRAKKA (Pasqualina)
500 g valmista pakastevoitaikinaa
300 g pakastepinaattia
1 sipuli
3 rkl oliiviöljyä
500 g ricottajuustoa
1 1/2 dl juuri raastettua parmesanjuustoraastetta
1 dl persiljanlehtisilppua
2 rkl meiraminlehtisilppua
2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
7 kananmunaa
lisäksi tarvitset irtopohjavuoan (18 cm läpimitaltaan) ja Oivariinia vuoan voiteluun
Voitele irtopohjavuoka. Sulata voitaikina, jaa se kahteen eri kokoiseen osaan; 2/3 ja 1/3. Kauli molemmat osat pyöreiksi levyiksi, nosta suurempi ympyrä vuokaan, taikinan reunat saavat retkottaa reunojen yli.
Sulata pinaatti, valuta lävikössä ja puristele vesi pois. Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna öljy pannussa, kuullota siinä sipulisilppua ja pinaattia. Yhdistä kulhossa ricotta, parmesaaniraaste, pinaattiseos ja 2 kananmunaa ja yrttisilput, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tasaiseksi tahnaksi.
Kaada pinaatiiseos voitaikinalla vuorattuun vuokaan, tee täytteeseen neljä kuoppaa ja riko niihin jäljellä olevat 4 kananmunaa. Ripottele munien päälle suolaa ja mustapippuria.
Nosta taikinakansi päälle, leikkaa saksilla ylimääräinen taikina pois, nipistä saumat tiiviisti yhteen. Pistele haarukalla pinaan reikiä, voitele kananmunalla ja paista 200 asteisessa uunissa noin tunti. Tarjoa piirakka huoneenlämpöisenä.
__________________________________________
KREIKKALAINEN PÄÄSIÄISLEIPÄ (Tsoureki)
5 dl kevytmaitoa (+42 asteista)
1 kananmuna
1/2 dl sokeria
1/2 tl kanelia
1/2 dl keltaisia rusinoita
1 appelsiinin hienoksi raastettu kuori
1 tl aniksen hienoksi jauhettuja siemeniä
1/2 tl suolaa
13-15 dl vehnäjauhoja
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
100 g Oivariinia (huoneenlämpöistä)
lisäksi tarvitset:
1 ylimääräinen kananmuna leivän voiteluun ja taloussokeria pinnalle ripoteltavaksi
3 kananmunaa ja punaista elintarvikeväriä tai 1 pilkottu punasipuli munien värjäämiseen leivän koristeluun
Sekoita +42 asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) maitoon muna, sokeri, kaneli, rusinat, appelsiininkuoriraaste, anis ja suola. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää jauhoja vähitellen, pienissä erissä, vaivaa taikinaa koko ajan. Kääntele taikinaan huoneenlämpäinen rasva, vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna nousta kulhossa keittiöpyyhkeen alla 1 tunti.
Jaa taikina kolmeen osaan, rullaa ne pötkilöksi. Letitä taikinasta pullapitkon näköinen leipä, nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna nousta liinan alla vielä 1 tunti.
Keitä kananmunia elintarvikevärillä värjätyssä vedessä tai pilko punasipuli munien keitinveteen. (Jälkimmäinen tapa on perineteisempi munien värjäystyyli). Voitele leipä kananmunalla, ripottele päälle sokeria ja upota punaiset munat leipäpitkoon niin että ne jäävät näkymään osittain.
Paista leipää 200 asteisessa uunissa n.20 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.
__________________________________________
KATKARAPUPIIRAKKA
400 g Sunnuntai pakaste piirakkapohja
1 purjo
3 rkl rypsiöljyä
150 g Creme Fraicea (Valio, hyla)
150 g sulatettuja ja valutettuja katkarapuja
100 g punaleimaemmental raastetta
mustapippuria myllystä
Sulata piirakkapohja ja painele uuninkestävän vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.
Pese ja kuutioi purjo, kuumenna öljy pannulla, kuullota purjoa hetki, lisää sitten ranskankerma, katkaravut ja juustoraaste. Jauha sekaan mustapippuria, sekoita täyte tasaiseksi.
Kaada katkaraputäyte esipaistetun pohjan päälle ja paista vielä puolisen tuntia, kunnes pina saa kuperarinruskean sävyn. Tarjoa piirakka huoneenlämpöisenä.
__________________________________________
LOHI-SALAATTIRULLAT
300 g lohta
250 g rahkaa (Valio, laktoositon 0,3%)
3-4 rkl wasabitahnaa
2 kypsää avokadoa
2 suurilehtistä salaattia (esim. keräsalaatti tai romaine)
kastike:
1 dl sweet chili kastiketta
1/2 dl korianterinlehtisilppua
1/2 dl limettimehua
lisäksi tarvitset leivinpaperiarkin
Kääri kalafile leivinpaperiin. Paista pakettia 180 asteisessa uunissa n.20 minuuttia, anna kalan jäähtyä paketissa.
Sekoita rahkasta ja wasabista tasainen tahna. Kuori avokadot, poista kivi ja leikkaa hedelmäliha suikaleiksi. Leikkaa lohesta sentin paksuisia siivuja (heitä nahka roskiin).
Tee kastike: yhdistä makea chilikastike, korianterinlehtisilppu ja limettimehu, sekoita ja siirrä jääkaappiin tekeytymään.
Huuhtele salaatti, irrota lehdet kannasta, rutistele lehtiruoko taipuisaksi.
Nosta salaatinlehdelle lohisiivu, ruokalusikallinen wasabirahkaa ja pari avokaadosiivua ja kieritä rullalle. Jatka, kunnes kaikki ainekset on käytetty. Kaada kastike päälle tai tarjoa erikseen dippinä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kivasti muistutti tämä nyt, että jää Mignonit tänä vuonna syömättä, kiitos karkkilakon. Mä tiesin, että piinallista tästä vielä tulisi. Tuollainen Bling-bling-mignon olisi niin tullut kyseeseen!
VastaaPoistaMutt Hanna, eihän munat nyt mitään karkkeja ole!!!!
VastaaPoista;D
Virvon,varvon vitsasella,raitasella rapsuttelen.En mie mittää palkkaa vaaji,enkä velkakirjaa laaji. Siis kiitän täydellisestä menu´sta ja ihmettelen mielikuvituksesi laajuutta!
VastaaPoistaHyvää pääsiäistä,retrokokki! Kyllikki
Kyllikki, hyvää pääsiäistä sullekin! Ja vaikket "mittää palkkaa vaajikaan", koitan kehitellä vappujuttuunkin (huhtikuun toinen tarina) "mielikuvituksellisen" herkuttelumenún, vähän niin kuin virpomispalkaksi...
VastaaPoistaKenen ihanan luovasta päästä nämä ideat sitten kumpuavatkin, ansaitsee ylimääräiset munat. Ja tosiaan eihän suklaa karkkia ole. Jos sen lopettaisi pitää olla suklaalakossa, ei karkkisellaisessa!
VastaaPoistaKiitos Pauliina,
VastaaPoistaniii-in, tai sitten pitäis olla munalakossa, jos ei saisi Mignoneja ja muita pääsiäiskukon tekeleitä syödä?!
Hauskaa pääsiäistä kaikille !
nimimerkillä "kalorit lasketaan sit vasta vapun jälkeen"