tiistai 1. maaliskuuta 2011
BABA-MARTA
"PAHA ILMA VOI MUUTTUA PAREMMAKSI, PAHA IHMINEN EI KOSKAAN"
bulgarialainen sanonta
BABA MARTA on bulgarialainen kevätjuhla. Baba tarkoittaa isoäitiä ja Mart on maaliskuu, juhla järjestetään siis maaliskuu-nimisen vanhan rouvan kunniaksi. Baba Marta on oikukas mummo, jonka mieliala vaihtelee kuin kevätsää. Silloin kun Baba Marta on äkäinen, sataa lunta, mutta hyväntuulisena isoäiti muuttaa ilman silmänräpäyksessä aurinkoiseksi.
Maaliskuussa on tapana lahjoittaa puna-valkoisia martenitsa-onnennauhoja ja pieniä lankanukkeja. Martenitsaa ei koskaan osteta itse ja sitä pidetään ranteessa niin kauan kunnes kantaja näkee haikaran tai ensimmäisen kukkivan puun. Sitten onnennauha sidotaan puun oksaan tai piilotetaan kiven alle. Jos kiven alla mönkii mato tai toukka, tietää se hyvää onnea. Muurahainenkin on hyvä merkki, mutta tarkoittaa ettei onni tule itsestään, vaan sen eteen pitää tehdä paljon työtä. Hämähäkkiä ei kukaan toivo löytävänsä kiven alta, se kun symboloi pelkkää huonoa onnea.
Baba Marta on siis tervetulotoivotus keväälle ja samalla jäähyväiset talvelle, ja mitä oivallisin hetki tutustua bulgarialaisen keittiön herkkuihin. Aito tunnelma syntyy puna-valkoisesta kattauksesta, ennenvanhaisten kuusenkoristeiden tapaisista lankanukeista ja hiirenkorvilla olevista puunoksista (katkaise sisälle maljakkoon jo pari viikkoa ennen juhlia).
HEIPPA TALVI, TERVETULOA KEVÄT !
_________________BABA MARTA MENÚ_____________
SUPA TOPTZETA KEITTOA
TALVISALAATTIA
GÜVETCHE PATAA
FRITEERATTUA KESÄKURPITSAA
OMENA-PÄHKINÄ BANITZA PIIRAKKAA
RUOKAJUOMAKSI mitä tahansa punaista tai valkoista: mehua, punkkua, rosé viiniä, bulgaialaista Mastikaa, kerikkalaista Ouzoa, maitoa....
__________________________________________________
SUPA TOPTZETA KEITTO
lihapullataikina:
200 g vuohen- ja lampaanmaito fetajuustoa (esim. Mevgal tai Lidlin Eridanous)
1 ruukkupersilja
500 g (kananpojan) jauhelihaa
1 kananmuna
1 tl merisuolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
keittoliemi:
1 sipuli
2 porkkanaa
3-4 kiinteää perunaa
100 g palsternakkaa
1/2 dl rypsiöljyä
kiehuvaa vettä
1 tl merisuolaa
4 rkl risottoriisiä (esim. Divella)
1 ruukkupersiljan lehdet koristelemiseen
Tee jauhelihataikina: murenna feta ja silppua persiljan lehdet jauhelihan sekaan, lisää muna, suola ja pippuri. Puristele taikina käsin tasaiseksi massaksi, peitä ja nosta jääkaappiin tunniksi. Pyörittele jauhelihataikina peukalonpään kokoisiksi pyöryköiksi.
Kuori ja kuutioi sipuli, porkkanat, perunat ja palsternakka. Kuumenna öljy kattilassa, kuullota siinä juureskuutioita. Kaada kiehuvaa vettä niin että kattila täyttyy 2/3 ja lisää suola. Anna kiehahtaa, ripottele riisi ja nostele lihapullat keiton sekaan. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia, (tarkkaile riisiä, se ei saa puuroutua).
Nypi persiljan lehdet ja tarjoa erikseen niin että kukin saa ripotella persiljaa kettoannoksen päälle.
__________________________________________________
TALVISALAATTI
1 pieni kaali
3-4 porkkanaa
1 dl rypsiöljyä (Keiju)
2-3 rkl hunaja-omenaviinietikkaa (Rajamäen) tai sitruunamehua
1/2-1 tl suolaa
Raasta porkkanat ja pilko kaali hienoksi. Sekoia öljystä, etikasta (tai sitruunamehusta) ja suolasta kastike. Kaada kastike salaatin päälle, möyhi salaattia molemmin käsin niin että kastike levittyy tasaisesti. Anna vetäytyä jääkaapissa 10 minuuttia ennen tarjoamista.
_________________________________________________
GÜVETCHE PATA
neljälle
2 pihvitomaattia
1 hopeasipuli
100 g bulgarialaista lukanka makkaraa tai muuta salamityylistä makkaraa (esim. Dulano chorizo
paprikasalami/Lidl)
200 g bulgarialaista sirene juustoa tai vuohen- ja lampaanmaito fetaa (esim. Eridanous/Lidl)
4 kananmunaa
paprikajauhetta
mustapippuria
lisäksi tarvitset 4 uuninkestävää kannellista annosvuokaa (tai käytä aluminifoliota kantena) ja 1 rkl jääkaappikylmää Oivariinia vuokien voiteluun
Kuori tomaatit ja leikkaa vaakasuoraan 1/2 cm paksuisiksi siivuksi. Kuori sipuli ja leikkaa vaakasuoraan ohuiksi renkaiksi. Jaa juusto neljään osaan, kuori ja leikka makkara ohuiksi siivuksi. Voitele annosvuoat Oivariinilla ja pinoa vuokiin vuoronperään tomaattia, sipulia, fetaa ja makkaraa. Riko päällimmäiseksi kananmuna, levitä keltuainen tasaiseksi kanneksi, ripottele pinnalle paprikajauhetta ja mustapippuria.
Paista 200 asteisessa uunissa kannen alla, (tai aseta foliopalanen kanneksi) n.20 minuuttia, posta kansi ja paista vielä hetki, kunnes muna hyytyy. Tarjoa suoraan annosvuoasta tai kumoa paistos ruokalautaselle. Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa (esim. esipaistettu Pirkka ciabatta).
___________________________________________________
PANIRANI TIKVITCHKI FRITEERATTUA KESÄKURPITSAA
4 dl Bulgarian jogurttia
1/2 dl tillisilppua
3 murskattua valkosipulin kynttä
2 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa
1 kesäkurpitsa
suolaa
1 dl vehnäjauhoja
3 dl rypsiöljyä
Aloita jogurttikastikkeen valmistamisesta: sekoita kaikki kastikkeen ainekset, anna vetäytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoamista.
Puolita kesäkurpitsa ja tee puolen sentin paksuisia siivuja pituussuunnassa. Ripottele suolaa siivujen molemmille puolille ja anna kesäkurpitsan itkeä. Kuivaa puolen tunnin kuluttua pintaan noussut neste keittiöpyyhkeellä ja kuumenna öljy 180 asteiseksi (öljy on valmista kun siihen kastettu leipäkuutio ruskistuu 30 sekunnissa). Kasta kesäkurpitsasiivut vehnäjauhoihin ja friteeraa kuparinruskeiksi. Tarjoa jogurttikastikkeen kanssa.
___________________________________
OMENA-PÄHKINÄ BANITZA
450 g (1 paketti) pakastettua fillotaikinaa (Kanaki)
3 dl saksanpähkinärouhetta
1 dl sokeria
1 1/2 tl kanelia
3 tl korppujauhoja (ei välttämätön)
150 g voita sulatettuna
5 kuorittua ja raastettua omenaa
koristeeksi ylimääräistä hienoa sokeria
Sekoita kulhossa pähkinät, sokeri, kaneli ja korppujauhot. Levitä fillotaikina-arkki leivinalustalle, voitele voisulalla, nosta seuraava filloarkki päälle, voitele ja vielä kolmas samaan tapaan. Levitä pähkinätäytettä ja omenaraastetta kolmannen fillolevyn päälle ja rullaa taikina pötkilöksi. Nosta uunivuokaan, harjaa voisulalla ja ripottele päälle sokeria. Jatka samaan tapaan kunnes kaikki täyte ja taikina on käytetty.
Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes pinta muuttuu rapeaksi ja kuparinruskeaksi.
Tarjoa huoneenlämpöisenä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tarvitsetko täsmävinkkejä? Minkä juhlan haluaisit järjestää seuraavaksi? Miltä juuri tämä juhla kuulosti?