maanantai 15. elokuuta 2011

MAALIKUNINKAAN VOITONJUHLA



"KIELENI HYMYILEE"
Abigail Trillin, 4-v, syötyään suklaajäätelöä/"Alice, Let's Eat"

Voitto ei ole pääasia ja jokainen potku merkitsee.
MUTTA, on se silti niin makeaa kun menestys sattuu omalle kohdalle; kun vaihtopenkin pelaaja saa Maradonan voimat ja tykittää maaleja kunnes pistetilanne kääntyy päälaelleen.
Sitä sopii juhlia, oikein kunnolla !


________________VOITONJUHLAMENÚ___________

                                        PELIKENTTÄKAKKU
                                        PELIPAITAKEKSIT                          
                                        JALKAPALLOJÄÄTELÖ
______________________________________________




PELIKENTTÄKAKKU

pohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
HUOMAA: tarvitset korkeaan kakkuun (kuvan kakku) kaksi pellillistä = kaksinkertaisen määrän pohja-aineita

täyte:
2 dl vettä
2 appelsiinin mehu
1 appelsiinin hienoksiraastettu kuori
6 tl perunajauhoja
6 rkl sokeria
2 dl vaahtoutuvaa kermaa

kuorrutus:
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
sokeria
vihreää elintarvikeväriä (esim. Dr. Oetker)

lisäksi tarvitset 1 appelsiinin mehun kakun kostutukseen, lakumatto-lakritsia maalitolpiksi, sipuli- tai sitruunapussin maaliverkoksi, pienen pyöreän irtokarkin (esim toffeepallo) koristejalkapalloksi, valkoista sokerikuorrutusta kentän ääriviivojen piirtämiseen, sekä 4 koktailtikkua, kahta eriväristä askartelupaperia ja liimaa viirien askarteluun

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe ja perunajauhot vehnäjauhoihin, siivilöi jauhot munavaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Tee vielä toinen pellillinen samaan tapaan.

Mittaa appelsiinimehu, kuoriraaste, perunajauho ja vesi kattilaan ja kuumenna seos hämmentäen kiehumispisteeseen, älä kuitenkaan keitä, (tai kakkukiisselistä tule klimppimäistä). Ota kattila hellalta ja anna jäähtyä. Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi, sekoita jäähtyneeseen kakkukiisseliin.

Irrota jäähtyneet pohjat leivinpaperista, leikkaa keskeltä kahtia ja tasaa reunat. (Käytä ensimmäistä palaa  mallikappaleena.) Aseta ensimmäinen pohja tarjoulualustalle, kostuta appelsiinimehulla, levitä täytettä päälle ja nosta seuraava pohja kanneksi, jatka kunnes kaikki 4 levyä on pinossa. Vaikka täytettä jäisi, älä levitä sitä enää viimeisen pohjalevyn päälle.

Vatkaa kermakuorrutus, mausta sokerilla, värjää vihreällä elintarvikevärillä ja levitä kermavaahto tasaisesti kakun päälle. Askartele maalit: leikkaa lakumatosta tolpat (rautalanka ja/tai piippurassi olisi kätevää taivutella, mutta ne uppoavat poskeen kuin ongenkoukut...) Painele verkkopussista leikattu verkonpala tähmäiseen lakritsiin, aseta maalit paikoilleen, piirrä sokerikuorrutteella kentän ääriviivat ja nosta karkkijalkapallo kentän keskelle. Leikkaa värillisestä paperista pieniä viirejä, liimaa ne yhteen ja aseta koktailtikku varreksi. Tökkää viirit kakun kulmiin.
___________________________________________


PELIPAITAKEKSIT

3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
50 g voita (huoneenlämpöistä)
1 tl leivinjauhetta
7 1/2 dl vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen

lisäksi tarvitset pelipaita-muotin, esim. Tiimarin vauva-sarjan potkupukumuotti, ja sokerikuorrutetta +  elintarvikevärejä koristeluun

Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää pehmeä rasva. Seksoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa jauhot taikinaseokseen. Nosta taikina jääkaappiin tunniksi.

Kauli taikina levyksi, painele muotilla kuvioita, nosta keksit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. (Jos keksi ruskistuu ja alkaa näyttää tavalliselta joulupiparilta, on se ollut uunissa liian kauan.)

Koristele jäähtyneet keksit eri värisillä sokerikuorrutteilla ja anna kovettua yön yli ennen päällekkäin pinoamista.
________________________________________________


JÄÄTELÖJALKAPALLOT

1l vaniljajäätelöä
1 pussi (300 g) lakritsimatto paloja (Halva)
lisäksi tarvitset jäätelökauhan pallojen pyörittelyyn

Irrota lakumattopalat toisistaan (jokaisessa palassa on kolme kerrosta). Leikkaa paperista muotti jalkapallon viisikulmaisesta kuviosta. Nosta paperimuotti lakumaton päälle ja leikkaa keittiösaksilla lakusta jalkapallokuvio. Kasta jäätelökauha kuumaan veteen, pyöritä jäätelöstä tiiviitä palloja ja paina lakritsikuviot palloihin. Nosta jäätelöjalkapallot pakasterasiaan ja takaisin pakastimeen odottamaan makeannälkäisiä pallonpotkijoita.




maanantai 1. elokuuta 2011

RENNOT RAPUJUHLAT



"HYMYILEVÄT KASVOT OVAT PUOLI ATERIAA."
latvialainen sananlasku

Viimeistään nyt karisee rapujuhlista elitistinen leima. Tänä vuonna rapujuhlat valmistuvat helpommin kuin koskaan. Jos sinisimpukoita ei lasketa, koko saaliin voi pyytää marketin pakastealtaasta. Pakastejuhlissa on tarjolla jokiravun espanjalaisen pikkuserkun lisäksi muitakin meren herkkuja; eri kokoisia katkarapuja, tiikerirapuja ja aina Kanadasta asti juhliin matkannut herra hummeri.

Illan teema on BEACH PARTY. Ravut tarjoillaan jääpediltä sinkkiämpäreistä, dippikastikkeet hillopurkeista. Puutarhajuhlien kattaus on melamiinia ja muovia. Merenelävät huuhdotaan alas meksikolaisella oluella ja ryyppylaulujen sijasta juhlaväki rallattaa Beach Boysin vanhoja hittejä.

Ja mikä parasta, juhlat voi pitää milloin vain, sillä pakasterapusesonki kestää juuri niin pitkään kuin itse haluat!


_____HELPPO RAPUJUHLA MENÚ________________

SAHRAMISIMPUKAT
TASKURAPULEIVÄT
KEITETTY RAPUKOKOELMA JA MAUSTEMAJONEESEJA
GRILLATTU HUMMERI
GRILLATUT MAISSINTÄHKÄT JA CHILIVOI
KOOKOSKATKARAVUT
SULKAADIPPI JÄLKIRUOKA
VODKAMELOONI
MELOONIVODKA

_________________________________________________


SAHRAMISIMPUKAT

1 kg sinisimpukoita
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 sellerin vartta
2 porkkanaa
2 rkl voita
2 dl kuivaa valkoviiniä
sahramia
merisuolaa
2 dl kermaa
2 dl persiljanlehtisilppua

Pese simpukat kylmän veden alla, harjaa pinta ja irrota parta. Koputa simpukoiden kuoria, ellei kuori  sulkeudu, heitä simpukka roskiin.

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi tikuiksi, leikkaa sellerikin samankokoisiksi tikuiksi. Sulata voi suuressa kattilassa, kuullota sipulisilppua hetki, lisää sitten porkkana- ja selleritikut, freesaa muutama minuutti.

kaada viini kattilaan, mausta sahramilla ja suolalla. Kaada simpukat mausteliemen sekaan, sekoita pohjia myöten, niin että liemi leviää tasaisesti. Sulje kattilan kansi ja kypsennä simpukoita miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoita välillä.

Kaada kerma kattilaan, sekoita pohjia myöten ja käännä hella nollille. Anna simpukoiden tekeytyä muutama minuutti kannen alla, lisää sitten persiljasilppu. Tarjoa rapeakuorisen vaalean leivän kanssa. (Jos löydät simpukan, minkä kuori ei ole keittäessä auennut, heitä se pois, vain auenneet simpukat ovat syömäkelpoisia).
_________________________________________________


TASKURAPULEIVÄT

Tee sämpylätaikina jauhopussin ohjeen mukaan ja leivo taikinasta taskuravun muotoisia leipiä. Tarjoa sahramisimpukoiden kanssa.
_________________________________________________



KEITETTY RAPUKOKOELMA

eri kokoisia valmiiksi keitettyjä, pakastettuja, kuorellisia katkarapuja, tiikerirapuja ja jokirapuja.
Sulata ravut pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä jäitä tarjoiluastiaan (sinkkiämpäriin tai syvään kulhoon) ja asettele ravut jääpedille. Tarjoa sirtuunalohkojen, rapean leivän, maustettujen majoneesien ja makean chilikastikkeen (thaimaalainen sweet chili sauce) kanssa.


VALKOSIPULIMAJONEESI
3 valkosipulin kynttä
1 dl majoneesia (esim. Hellmann's tai Pirkka/kevytmajoneesi)
1 rkl extra virgin oliiviöljyä

TAI osta valmista valkosipulimajoneesia Ajonesa/Chovi
Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet, sekoita kaikista aineksista tasainen tahna. Anna tekekeytyä jääkaapissa ainakin tunnin ajan ennen tarjoamista.


CHILIMAJONEESI
1 dl majoneesia (esim. Hellmann's tai Pirkka/kevytmajoneesi)
2 rkl sweet chili sauce, makeaa chilikastiketta
1/4 tl chilijauhetta
Sekoita kaikista aineksista tasainen tahna, anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoamista.

WASABIMAJONEESI
1 dl majoneesia (esim. Hellmann's tai Pirkka/kevytmajoneesi)
2 rkl wasabia
Sekoita majoneesista ja wasabista tasainen tahna, anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen  tarjoamista.
________________________________________________


KOOKOSTIIKERIRAVUT

250 g pakastettuja raakoja tiikerirapuja (Kuorelliset raa'at tiikeriravut/Pirkka)
3 dl rypsiöljyä friteeraamiseen
1 kananmuna
1 tl merisuolaa
1 dl kookoshiutaleita
lisäksi tarvitset limetin ja thaimaalaista makeaa chilikastiketta (sweet chili sauce)

Kuori sulatetut ravut, mutta jätä pyrstöt paikoilleen. Poista suolet.

Riko kananmunan rakenne kulhossa, lisää suola. Kasta ravut ensin munaan ja pyörittele sitten kookoshiutaleissa. Kuumenna öljy 180 asteiseksi (öljy on sopivaa kun siihen tiputetty leipäkuutio ruskistuu 15 sekunnissa). Friteeraa ravut pienissä erissä kuparinruskeiksi. Nosta valmiit ravut uunivuoassa lämpimään (150 asteiseen) uuniin odottamaan loppujen friteeraamista. Älä pidä uunissa yhtään kauempaa kuin on välttämätöntä, etteivät ravut sitkisty. Tarjoa limettilohkojen ja sweet chili kastikkeen kanssa.
_____________________________________________


GRILLATUT HUMMERIT

2 pakastehummeria
100 g voita
1 rkl valkosipulimurskaa
1/2 dl persiljasilppua
2 rkl sitruunamehua
ripaus merisuolaa

Sulata hummerit pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa hummerit pituussuunnassa kahtia ja poista kaikki tummanväriset osat vaalean lihan seasta.

Sulata voi kattilassa, sekoita loput ainekset voisulaan ja kaada hummereiden päälle (hummerin panssarikuori toimii kulhona, ja ylimääräinen mausteliemi jää talteen). Grillaa hummereita tai lämmitä uunissa grillivastuksen alla, kunnes liha kuumenee ja imee itseensä maustevoin. Huomaa, että hummerit on jo kypsennetty keittäen ennen pakastamista ja liika kuumentaminen sitkistää lihan.


MAUSTEVOI GRILLATULLE MAISSINTÄHKÄLLE

100 g voita
1 tl merisuolaa
1 tl chilijauhetta
3 tippaa punaista Tabascoa


Sekoita kaikki ainekset huoneenlämpöiseen voihin, nosta maustevoi jääkaappiin jähmettymään ja levitä voita grillikuuman maissintähkän päälle.
_____________________________________________


SUKLAADIPPI JÄLKIRUOKA

mansikoita
banaaneja
ananas
tai muita marjoja ja hedelmiä
3 eri makuista suklaalevyä (esim. Fazerin piparminttu-maitosuklaata, valkosuklaata, tumma taloussuklaata....)

lisäksi tarvitset bambutikkuja


Perkaa mansikat, kuori ja paloittele banaani ja ananas sopiviksi suupaloiksi. Sulata suklaat vesihauteessa.
Tökkää bambutikku makupalaan, dippaa sulaan suklaaseen ja nauti !
____________________________________________



VODKAMELOONI

vesimelooni
vodkaa

Leikkaa vesimelooniin suppilon kärjen kokoinen reikä, työnnä suppilo reikään ja valuta haluamasi määrä vodkaa. Anna terästetyn meloonin tekeytyä jääkaapissa pari päivää ennen tarjoamista. Varmista, ettei vodkamelooni päädy vahingossakaan lasten suihin.

_______________________________________________



MELOONIVODKA

600 g vesimeloonia
3 limettiä
1 ruukkuminttu
n.125 g sokeria (tai oman maun mukaan)
1 litra Bonaqua villivadelma- vettä
maustamatonta vodkaa

lisäksi tarvitset siivilän ja 1 kg jäitä

Palottele vesimelooni monitoimikoneen kulhoon, purista sekaan kahden limetin mehu. Nypi mintun lehdet, säästä muutama koristeluun, ripottele loput vesimeloonin päälle ja mittaa sekaan sokeri (lisää sokeri pienissä erissä ja maista, toiset meloonit ovat makeampia, toiset taas tarvitsevat enemmän sokeria). Anna koneen käydä kunnes saat tasaisen pyreen. Peitä kulho ja nosta juomapohja jääkaappiin tekeytymään ainakin tunniksi.

Täytä juomalasit 2/3 jäillä. Viipaloi viimeinen limetti, siivilöi juoma tarjoilukannuun, lisää sekaan limettisiivut, vadelmavesi, jäitä ja mintunlehtiä. Annostele laseihin alkoholitonta juomaa kaikille halukkaille, lisää sitten terästys, sekoita ja kaada meloonivodka laseihin. Tarjoa saman tien.