perjantai 15. heinäkuuta 2011

RISTIÄISET




"KAIKKI PÄÄTTYY SILLÄ TAVOIN RANSKASSA - AIVAN KAIKKI. HÄÄT, KASTEET, KAKSINTAISTELUT, HAUTAJAISET, HUIJAAMISET, DIPLOMAATTIASIAT -
KAIKKI OVAT TEKOSYITÄ HYVILLE PÄIVÄLLISILLE."
Jean Anouilh "Cécile"


Ristiäispäivä kokoaa lähisuvun ja parhaat ystävät saman pöydän ääreen. Tunnelma on herkkä ja ilma on täynnä rakkautta, ruoka on näissä juhlissa vain sivuroolissa. Noutopöydän voi silti rakentaa niin että tarjolla on tasapuolisesti mieleenpainuvia makuelämyksiä ja silmänruokaa. Tarjoilut kun eivät loppujen lopuksi kuitenkaan ole pelkkää vatsantäytettä, ja kattaus tulee joka tapauksessa ikuistettua valokuva-albumin sivuille.

Juhlakakku on tuoreen äidin käyntikortti ja kertoo omaa makeaa tarinaa.
Millainen äiti sinä olet: hoidatko homman siististi, rahalla; tilaatko takuuvarmasti tyylikkään kakun ammattilaisilta, VAI, väsäätkö komistuksen itse, yöheräilyn ja vaipanvaihtojen välillä? Pitäisikö kakun olla jotain ihmeellistä ja satumaista, niinkuin vastasyntynyt päivänsankari, vai kelpaisiko perushyvä vanhanajan täytekakku? Jos sitten päädyt nostamaan rimaa näissä "kerran elämässä- juhlissa", niin saako oman kätesi rustiikkinen jälki näkyä, vai haluatko olla kuin Martha Stewart?

Ensikertalaisen on turha kuvitellakaan kerkeävänsä kaikkea Marthan tahtiin, mutta harjoitus tekee tässäkin lajissa mestarin. Kakkujen koristelu on myös luonnekysymys: "täydellisyyteen pyrkivän pikkutarkan" ja "suurpiirteisen taivaanrannanmaalarin" kakut näyttävät erilaiselta, vaikka ohje olisi prikulleen sama.

Mutta kakku on kuitenkin vain kakku, eikä kukaan narise, vaikkei ristiäisissä tarjottaisi yhtään mitään. Onhan tuore äiti jo pyöräyttänyt näihin juhliin jotain paljon suurempaa ja tärkeämpää !


                            
ps.   *VAROITUS KAIKILLE HERKÄSTI SYTTYVILLE*
Kuvan kakku on esimerkki ensikertalaisen taivaanrannanmaalarin päähänpistosta kokeilla sokerimassamuovailua. Symmetrinen ja sileä lopputulos vaatii tuplasti enemmän aikaa ja sorminäppäryyttä.




____PIKKUPRINSESSAN RISTIÄIS MENÚ______________

SUKLAA-MUSTAHERUKKAKAKKU
SITRUUNA-MARENKILEIVOKSET
VAUNUPIKKULEIVÄT
SUKLAAKUORRUTTEISET MANSIKAT
PINAATTI-FETAPIIRAKKA
POROPIIRAKKA
RUOKAISA PERUNASALAATTI
VIHREÄPAPUMUHENNOS

KAHVI, TEE, MANSIKKAMEHU  SEKÄ JUHLAMALJAKSI VADELMAVESI JA                                                              CHAMPAGNE ROSÉ IMPÉRIAL
_________________________________________________







TÄYTEKAKKU

pohja:
100 g tummaa suklaata
125 g voita
1 1/2 dl maitoa
4 rkl tummaa kaakaojauhetta (esim. Van Houten)
2 kananmunaa
3 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

lisäksi tarvitset 24 cm kokoisen irtopohjavuoan, voita vuoan voiteluun, korppujauhoja vuoan jauhottamiseen, mustaherukkahilloa kakun päälle, jotta sokerimassa pysyisi paikallaan, valmista sokerimassaa (esim. Dr. Oetker) tai vaahtokarkkimassaa (esim. Confetti) kakun kuorrutukseen ja elintarvikeväriä massan värjäämiseen (esim. Dr. Oetker) TAI vaahtoutuvaa kermaa kakun kuorrutukseen

täyte:
7 liivatelehteä
1/2 dl kiehuvaa vettä
4 dl kuohukermaa
200 g dl siivilöityä mustaherukkasosetta (siivilöi omista pakastemarjoista tai käytä valmista mustaherukka pureeta/Pakkasmarja)
200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
1 dl sokeria

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Sulata suklaa vesihauteessa. Sulata voi, yhdistä suklaa, voisula, maito ja kaakao, anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri, mittaa kulhoon jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää suklaaseos ja munavaahto kuiva-aineiden sekaan, sekoita taikina tasaiseksi ja kaada kakkuvuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa 50 minuuttia, kunnes pohja on keskeltäkin kypsä (kokeile puutikulla).

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia, puristele vesi pois ja sulata lehdet kuumassa vedessä. Vaahdota kerma, sekoita täyteaineksista ja liivatteesta tasainen tahna. Halkaise jäähtynyt kakkupohja, aseta kakku takaisin irtopohjavuokaan, kerros kerrokselta, levitä täytettä väliin. Nosta jääkaappiin ja anna hyytyä yön yli, tai ainakin 4 tuntia.

Päällystä kakku ensin ohuella hillokerroksella, kuorruta ja koristele kakku kaulitulla sokerimassalla tai vaahtokarkkimassalla. (Raivaa jääkaappiin kakulle reilusti tilaa, tai siistiin kuoreen tulee muhkuja, ks. kuvan kakku). Jos vieraita on enemmän ja/tai haluat näyttävyyttä lisää, leivo kaksi eri kokoista kakkkupohjaa ja tee niistä kerroskakku. Ja jos olet perfektionisti, (tai massan muovailu kuulostaa muuten vaan liian triviaalilta), unohda valmiit kuorrutteet, ja päällystä kakku perinteisellä värjätyllä kermavaahdolla.
_________________________________________________




SITRUUNA-MARENKI LEIVOKSET

pohja:
75 g voita (huoneenlämpöistä)
175 vehnäjauhoja
75 g tomusokeria
ripaus suolaa
2 kananmunan keltuaista
1 rkl kylmää vettä

TAI osta valmistaikina (esim. Sunnuntai) kaupan pakastealtaasta

täyte:
2 kananmunan keltuaista
2 rkl sokeria
1 tl hienoksiraastettua sitruunankuorta
1 1/2 rkl sitruunanmehua
20 g voita

marenki:
2 kananmunan valkuaista
4 rkl tomusokeria

lisäksi tarvitset 10 espressokuppia tai tavallisen uuninkestävän piirakkavuoan

Sekoita pohja-aineksista taikina, (tai sulata pakastetaikina pakkauksen ohjeen mukaan), taputtele taikinaa espressokuppeihin pohjan ja reunojen peitteeksi, tai vuoraa taikinalla piirakkavuoka. Paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Anna taikinakuppien jäähtyä espressokupeissa, irrota jäähtyneinä varovasti tervävän veitsenkärjen avulla. Jos teet perinteisen piirakan, anna pohjan jäähtyä vuoassa.

Vatkaa vesihauteessa sekaisin munankeltuaiset, sokeri, sitruunankuoriraaste, sitruunan mehu ja voi. Nosta sivuun kun seos on vanukasmaisen kiinteää. Vatkaa valkuaiset ja sokeri marengiksi.

Jaa sitruunatahna taikinakuppeihin (tai levitä piirakkapohjan päälle) ja levitä marenki tahnan päälle. Paista 200 asteisessa uunissa kunnes marenki saa hieman väriä.
_________________________________________________



VAUNUPIKKULEIVÄT

3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
50 g voita (huoneenlämpöistä)
1 tl leivinjauhetta
7 1/2 dl vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen

lisäksi tarvitset vaunun muotoisen piparimuotin ja sokerikuorrutetta ja elintarvikevärejä koristeluun

Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää pehmeä rasva. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa jauhot taikinaseokseen. Nosta taikina jääkaappiin tunniksi.

Kauli taikina levyksi, painele muotilla kuvioita, nosta keksit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. (Jos keksi ruskistuu ja alkaa näyttää tavalliselta joulupiparilta, on se ollut uunissa liian kauan.)

Koristele jäähtyneet keksit eri värisillä sokerikuorrutteilla ja anna kovettua yön yli ennen päällekkäin pinoamista. Anna värikerroksen kuivua ennen uuden värin lisäämistä ja rajaa reunat ennen pohjavärin levittämistä (muuten kuorrute valuu minne sattuu eikä lopputulos ole kovin siisti). Jos otat kastelapsen isosisarukset koristeluun mukaan, menee hutilointi lasten piikkiin :) ...

________________________________________________


SUKLAAKUORRUTTEISET MANSIKAT

100 g valkoista tai tummaa suklaata
1 l mansikoita kantoineen

Sulata suklaa vesihauteessa. Tartu mansikoita kannoista, kasta yksi kerrallaan suklaaseokseen. Nosta uuniritilälle kovettumaan, siirrä hieman kovettuneet suklaamansikat jääkaappiin.
________________________________________________


PINAATTI-FETAPIIRAKKA

450 g (1 paketti) pakastettua fillotaikinaa (esim. Kanaki)
300 g pakastepinaattia
1 iso sipuli
1 ruukkupersilja
1 ruukkutilli
1 ruukkuruohosipuli
2 rkl rypsiöljyä + ylimääräistä uunivuoan voiteluun
200 g vuohen maidosta valmistettua fetaa (esim. Mevgal)
2 kananmunaa
70 g voita


Sulata fillotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata ja valuta pinaatti. Kuori ja silppua sipuli, silppua persilja, tilli ja ruohosipuli. Kuumenna öljy pannulla, kuullota sipulisilppua, lisää sitten yrtit ja pinaatti, hauduta kannen alla, miedolla lämmöllä, noin 5 minuuttia. Ota pannu pois liedeltä ja murenna feta sipulin sekaan. Vatkaa munien rakenne rikki, ja kaada munat pannulle, sekoita pohjia myöten.

Sulata voi, voitele uuninkestävä vuoka ja nosta fillotaikina-arkki vuoan pohjalle. Voitele fillolevy voisulalla, ja jatka kunnes olet käyttänyt puolet taikinasta. Levitä täyte tasaisesti fillopinon päälle ja käsittele loput taikinalevyt samaan tapaan. Voitele päällimmäinenkin levy voisulalla ja nosta piirakka uuniin. (Jos haluat leikata piirakan tietyn kokoisiksi annospaloiksi, kannattaa tässä vaiheessa leikata palat pohjia myöten, se helpottaa rapean fillopiirakan leikkaamista.) Paista 180 asteisessa uunissa 40-50 minuuttia.
_________________________________________________


POROPIIRAKKA

pohja:
100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 kananmunan keltuainen
1-2 rkl vettä
TAI osta kaupan pakastealtaasta valmis piirakkataikina

täyte:
100 g poron kylmäsavupaistisiivuja
1 purjo
2 rkl rypsiöljyä
150 g ranskankermaa (creme fraiche)
150 g punaleimaemmentalraastetta
cayennepippuria
mustapippuria

Nypi vehnäjauhot, voi, keltuainen ja vesi tasaiseksi taikinaksi. Kiedo taikinamöykky tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi. Tai sulata pakastetaikina pakkauksen ohjeen mukaan.

Pilko porosiivut pieniksi paloiksi, pese ja leikkaa purjo renkaiksi. Kuumenna öljy pannulla, kuullota purjo ja siirrä sivuun, käytä porokin pannulla. Yhdistä kulhossa ranskankerma, poro, purjo ja juustoraaste. Ripottele sekaan cayenne- ja mustapippuria.

Vuoraa uuninkestävä vuoka taikinalla, paista pohjaa 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia, kaada poroseos päälle ja paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa vielä puolisen tuntia, kunnes pinta muuttuu kuparinruskeaksi. Piirakka on parhaimmillaan jäähtyneenä.
_________________________________________________


RUOKAISA PERUNASALAATTI

1 kg kuorittuja ja keitettyjä kiinteitä perunoita
2 punasipulia tai kesäsipulia varsineen
3 isoa tomaattia
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 iso maustekurkku
extra virgin oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
merisuolaa

Pilko salaattiainekset suupalan kokoisiksi paloiksi, yhdistä ja kaada päälle oliiviöljyä. Ripottele päälle mustapippuria ja merisuolaa.
_________________________________________________


VIHREÄPAPUMUHENNOS

400 g vihreitä papuja
2 sipulia
1 dl extra virgin oliiviöljyä
1 tölkki tomaattimurskaa
vettä
1 ruukkupersilja
suolaa
mustapippuria

Leikkaa pavuista kannat, kuori ja silppua sipulit. Kuumenna öljy kattilassa, kuullota sipulisilppua, lisää tomaattimurska ja vettä niin paljon, että pavut peittyvät. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti. Nypi ja silppua persilja, ripottele persiljasilppu sekaan juuri ennen tarjoamista. Muhennoksen ei tarvitse välttämättä olla tarjoiltaessa kuumaa, se maistuu huoneenlämpöisenäkin esim. rapeakuorisen leivän kanssa.





perjantai 1. heinäkuuta 2011

KREIKKALAISET JUHLAT



"JOKA ON TAITAVA, SAA KUKONKIN MUNIMAAN."
kreikkalainen sananlasku

Naapuri lähtee Kreetalle, työkaveri Samokselle, ja omaan vuosilomaan on vielä ikuisuus aikaa!!! Kuulostaako tutulta?

Minäkin haluan osuuteni lomahuumasta, mietin mielessäni, edes pikkuriikkisen mikroloman. Pukeudun Kreikan lipun väreihin, istun lämpimässä yössä pikkutunneille asti ja hemmottelen makuhermojani kreikkalaisilla herkuilla. Ja kutsun niin paljon ystäviä että tunnelma on kuin kreikkalaisella torilla.

Jamas!

_________KREIKKALAINEN MENÚ_______________

TÄYTETYT PAPRIKAT
KANAVARTAAT
SALAATTI
PURJOPIIRAKKA
VIININLEHTIKÄÄRYLEET
VIININLEHDESSÄ LÄMMITETTY HALLOUMI
TZATZIKI
BAKLAVA

juomaksi OUZOA (Tsantali/Alko), VALKOVIINIÄ ( Retsina Olympias/Alko)
ja VETTÄ (suoraan kraanasta tai kaivosta)
________________________________________________


TÄYTETYT PAPRIKAT

2 suippopaprikaa
200 g vuohenmaito-fetaa (esim. Mevgal)
2 rkl extra virgin oliiviöljyä


Leikkaa paprikoiden kannat irti (säästä kannat) ja koverra siemenet varovasti pois. Täytä paprikat fetajuustolla. Nosta paprikat kantoineen uuninkestävään vuokaan, voitele oliiviöljyllä ja paista 200 asteisessa uunissa pehmeiksi.

_______________________________________________


KANAVARTAAT

2 broilerin rintafileetä (maustamatonta)
300 g kirsikkatomaatteja

marinadi:
2 valkosipulin kynttä
1 tl tomaattipyreetä
1/2 dl maitoa
2 rkl rypsiöljyä
1/2 tl mustapippuria
1/4 tl paprikajauhetta
1/2 tl merisuolaa

lisäksi tarvitset grillivartaita

Kuori ja murskaa valkosipuli, sekoita kaikista aineksista marinadi. Pilko kanafileet suupalan kokoisiksi paloiksi, kääntele kastikkeessa ja anna marinoitua ainakin 3 tuntia.

Pujota vartaaseen vuoronperään kananpaloja ja pieniä tomaatteja. (Jos käytät bambutikkuja, uita vartaita vedessä 1/2 tuntia ennen käyttöä. Jos haluat nopeasti valmista, paista marinoidut kananpalat kypsiksi pannulla). Paista vartaita 200 asteisessa uunissa (tai puutarhagrillissä) kunnes pinta saa kauniin värin ja kana on kauttaaltaan kypsää. Tarjoa pitaleivän (esim. Euroshopper), salaatin ja tzatsikin kanssa.
_______________________________________________


SALAATTI

1-2 punasipulia
500 g terttutomaatteja
1 ruukkupersilja
extra virgin oliiviöljyä
merisuolaa
paprikajauhetta

Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Pilko tomaatit ja nypi persiljan lehdet. Sekoita kaikki ainekset kulhossa, kaada oliiviöljyä kastikkeeksi ja ripottele päälle merisuolaa ja paprikajauhetta. Tarjoa pitaleivän ja kanavartaiden kanssa.
______________________________________________


PURJOPIIRAKKA

1/2 kg purjoa
2 rkl rypsiöljyä
4 kananmunaa
1 dl ohrajauhoja
2 dl maitoa
200 g fetajuustoa (vuohenmaidosta tehtyä, esim. Mevgal)
1 ruukkutilli

Leikkaa purjon kanta ja ulommaiset kerrokset pois, pese ja pilko renkaiksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota purjo, siirrä sivuun odottamaan seuraavaa vaihetta.

Vatkaa jauhot kananmunien sekaan, lisää maito ja murenna feta joukkoon. Silppua tilli ja ripottele taikinaseokseen, lusikoi lopuksi kuullotettu purjokin sekaan. Kaada taikina uuninkestävään vuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa 40-50 minuuttia.
______________________________________________


VIININLEHTIKÄÄRYLEET

1/2 dl rusinoita
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
1 dl risottoriisiä (esim Divella)
1 1/2-2 dl vettä
50 g pinjansiemeniä
1/2 tl kanelia
1/2 tl merisuolaa
1/2 tl mustapippuria
3 rkl persiljanlehtisilppua
250 g (1 purkki) viininlehteä (lasipurkkiin säilöttyjä, esim. Palirria/Citymarket)
1 sitruuna
2 rkl extra virgin oliiviöljyä

Lisää kiehuvaan veteen 1/2 dl rusinoita, annan kiehahtaa, valuta vesi pois ja pilko rusinat hienoksi.

Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna öljy pannulla, kuullota sipuli, lisää riisi ja anna sen imeä kaikki öljy. Lisää vesi, rusinasilppu ja pinjansiemenet. Mausta kanelilla, suolalla ja pippurilla ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes riisi kypsyy. Sekoita persiljasilppu viimeiseksi joukkoon.

Täytä lehdet yksi kerrallaan; huuhtele lehdet juoksevan veden alla, aseta kiiltävä puoli alaspäin, nosta ruokalusikallinen täytettä keskelle ja käännä lehden reunat sivuilta keskelle. Rullaa lehti pieneksi kääryleeksi ja aseta kattilan pohjalle, saumapuoli alaspäin. Jatka samaan tyyliin kunnes kaikki täyte on käytetty.  Ota seuraavaa juustonyytti-reseptiä varten 6 viininlehteä sivuun, peitä sitten kääryleet ylimääräisillä lehdillä ja leikkaa sitruuna siivuiksi, aseta sitruunaviipaleet lehtien päälle ja pirskottele koko komeuden päälle oliiviöljyä. Lisää vettä niin pajon että sitruunaviipaleet jäävät pinnan alle. Nosta teelautanen painoksi ja kuumenna keitos hitaasti kiehumispisteeseen, alenna sitten lämpöä ja anna hautua miedolla lämmöllä vielä 40 minuuttia. Jäähdytä kääryleet kattilassa liemessään, poista lautaspaino, sitruunat ja lehdet ja kaada liemi pois. Säilytä kääryleitä jääkaapissa.

Asettele viininlehtikääryleet tarjoiluvadille, pirskottele päälle oliiviöljyä ja tarjoa tzatsikin kanssa.

HUOMAA: Ellet löydä lähikaupastasi suolaveteen säilöttyjä viininlehtiä, voit korvata ne ryöpätyillä  herukanlehdillä. Herukanlehdet ovat viininlehtiä pehmeämpiä ja ohuempia, eikä niitä tarvitse hauduttaa kuin parikymmentä minuuttia. Ellet saa herukanlehtiäkään, turvaudu kreikkalaisen mummon säilykekääryleisiin; esim. Ampotis/Citymarket.
______________________________________________



VIININLEHDESSÄ LÄMMITETTY HALLOUMI

6 annospalaa vuohen- ja/tai lampaanmaidosta valmistettua halloumijuustoa
6 viininlehteä
1 rkl timjaminlehtisilppua
1 rkl persiljanlehtisilppua
1 rkl oreganonlehtisilppua
1 rkl sitruunanmehua
2 rkl extra virgin oliiviöljyä ja ylimääräistä nyyttien voiteluun

Huuhtele viininlehdet juoksevan veden alla ja ryöppää (käytä kiehuvassa vedessä minuutin verran). Huuhdo uudestaan kylmän juoksevan veden alla ja taputtele talouspaperilla kuiviksi.

Sekoita yrtit, sitruunamehu ja oliiviöljy tasaiseksi kastikkeeksi. Aseta juustopalat viininlehtien päälle, lusikoi kastike juustojen päälle ja taittele lehtien reunat sisäänpäin niin että juustopalat peittyvät. Voitele juustonyytit oliiviöljyllä.

Paista 200 asteisessa uunissa (tai puutarhagrillin hiilloksella) 8-10 minuuttia, tarjoa rapeaksi paahdetun leivän kanssa.
______________________________________________




TZATZIKI

1 kurkku
3-4 valkosipulin kynttä
400 g kreikkalaista jogurttia (esim. Total/Fage)
3 rkl extra virgin oliiviöljyä (ja ylimäräistä koristeluun)
1 1/2 rkl hunaja-omenaviinietikkaa (Rajamäen)
merisuolaa
mustapippuria myllystä

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi, levitä lautaselle ja ripottele merisuolaa päälle. Anna kurkun "itkeä" 20 minuuttia, nosta raaste sitten siivilään ja puristele vesi pois.

Kuori ja murskaa valkosipuli. Sekoita jogurtista, kurkusta ja valkosipulista tasainen tahna, notkista oliiviöljyllä ja mausta etikalla, suolalla ja pippurilla. Peitä kannella tai kelmulla, anna vetäytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoamista. Pirskottele pinnalle oliiviöljyä juuri ennen tarjoamista. Tarjoa kanavartaiden ja pitaleivän kanssa.

____________________________________________





BAKLAVA

150 g saksanpähkinöitä
150 g mantelilastuja
100 g voita
450 g (1 paketti) pakastettua fillotaikinaa (esim. Kanaki)

siirappi:
1/2 sitruunan mehu
2 dl sokeria
1 kanelitanko
2 rkl hunajaa
1/2 dl vettä

Murenna saksanpähkinät ja mantelilastut, sulata voi. Sulata fillotaikina ja leikkaa pino uunivuoan kokoiseksi. Voitele vuoan pohja voisulalla, aseta filloarkki pohjalle, voitele se voisulalla, aseta seuraava filloarkki päälle, voitele se ja jatka kunnes olet käyttänyt 10 taikinalevyä. Levitä sitten manteli-ja pähkinämurskat taikinapinon päälle, ja pinoa loputkin fillolevyt päälle, harjaa jokaisen väliin voisulaa.

Leikkaa terävällä veitsellä leivonnaiseen ristikkokuvio pohjia myöten. Voitele koko komeus voisulalla ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta muuttuu kuparinruskeaksi.

Mittaa kaikki siirappiaineet kattilaan, anna sokerin sulaa ja keitä seosta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Jäähdytä. Kaada juuri uunista nostetun baklavan päälle. Anna baklavan jäähtyä, tarjoa huoneenlämpöisenä.