lauantai 16. huhtikuuta 2011

VAPPUAATTO



"KAIKKI HAUSKA ON HYVÄÄ VATSALLE"
Muumipappa/Tove Jansson

Jos joskus, niin vappuna kannatta kokeilla macaron leivosten tehtailua; ensikertalaisen macaroneista tulee väkisinkin rustiikkisia, ja käsityön jäki näkyy...mutta vapun tunnelma on rento, juhlaväki tzoomaa herkkuja vain puolella teholla eikä pieniä muotovirheitä huomaa kukaan.

Kattauksen väriteema toistaa serpentiinin sävyjä, noutopöydän uusi ryhdikäs ilme syntyy läpinäkyviin laseihin annostelluista suupaloista. Kaikki herkut nostetaan pöytään yhdellä kertaa, ja siihen loppuu emännänkin urakka. Vappupillin törisevä vihellys julistaa juhlan alkaneeksi. Hip hei hurraa, yksi lysti  paistatellaanko auringossa vai herkutellaanko räntäsateessa, tästä alkaa kunnon kevät!



_________WAPPU MENÚ_________________________


PERUNASALAATTIA

SALAATTITIKKUJA

LIHAPULLIA

SAVUKALALEIPIÄ

FILLOSIKAREITA

IRISHCOFFEE JUUSTOKAKKU SHOTTEJA

MACARON LEIVOKSIA

ITALIALAISIA RICOTTAMUNKKEJA

______________________________________________





MACARON LEIVOKSET

kolme kananmunanvalkuaista
2 1/2 dl (110 g) siivilöityä, hienoa mantelijauhetta
3 dl + 2 rkl (200 g) tomusokeria
2 rkl hienoa sokeria
(jauhemaista elintarvikeväriä)
lisäksi tarvitset pursottimen, jonka pyöreän kärjen (tyllan) läpimitta on noin 8 mm.

Siivilöi mantelijauhe tomusokeriin, sekoita tasaiseksi (jos siivilään jää vielä rouhetta, mittaa sen määrä ja sivilöi sama määrä hienoa jauhoa tilalle). Vatkaa valkuaiset kiiltäväksi vaahdoksi, lisää sokeri pienissä erissä. Lisää elintarvikeväri, jos haluat värillisiä macaroneja. Yhdistä kuiva-aineet valkuaisvaahtoon ja kääntele tasaiseksi tahnaksi.

Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kahden euron kolikon kokoisia ympyröitä. Jätä ainakin 1 cm nousuvaraa leivosten väliin ja hajoita ilmakuplat kopauttamalla lopuksi pellin pohjaa. Jätä macaronit kuivahtamaan huoneenlämpöön 20 minuutiksi.

Paista macaronit 150 asteisessa uunissa n.13 minuuttia. Varmista tasainen kypsyminen kääntämällä pelti  puolessa välissä.

Anna macaronien jäähtyä ennen leivinpaperista irrottamista, irrota varovasti. Levitä täyte kuoren tasaselle pinnalle, aseta toinen kuori kanneksi. Nosta leivokset vetäytymään jääkaappiin ainakin tunniksi.


MUSTAHERUKKATÄYTE
200 g mustaherukkapyreetä (Pakkasmarja)
60 g hillosokeria
100 g voita

Sulata marjapyree. Keitä herkukkasosetta hillosokerin kanssa 20 minuuttia, anna jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöinen voi keitoksen sekaan.


SITRUUNATÄYTE

1/2 sitruunan hienoksiraastettu kuori
1/2 dl sitruunamehua
2 munankeltuaista
40 g sokeria
50 g voita

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi, nosta kulho vesihauteeseen ja lämmitä koko ajan sekoittaen kunnes täyte sakeutuu. Anna jäähtyä ennen macaronien täyttämistä.

HYVÄ TIETÄÄ:
*mantelijauhe
Suomesta saatavat mantelijauheet poikkeavat ranskalaisista!
Esimerkiksi käyttämääni mantelijauhetta "Mantelijauhe Salliselta"(1 pussi = 75 g) kului reseptiin tarvittavaan 110g siivilöinnistä jäänyt rouhe mukaanlukien kaikkiaan 6 pussia = 450g ! Meillä ei ole myynnissä riittävän hienoksi jauhettua mantelijauhoa, ja jos siivilöinnin jättää väliin, muuttuu macaronin pinta uunissa röpelöiseksi. Jotkut kauppiaat suosittelevat kotijauhatusta, mutta siihen operaatioon pitäisi  liittää myös kuivatus. Monitoimikoneessa jauhaminen kun tekee mantelijauhosta kostean paakkuista, ja hävittää taikinasta halutun kuohkeuden.

*munanvalkuaiset
Erottele keltuaiset valkuaisista ainakin leipomista edeltävänä iltana, mieluiten 2 päivää aikaisemmin, ja säilytä valkuaisia kannellisessa astiassa jääkaapissa. Ikääntyminen tekee valkuaiselle hyvää, vähentää sitkoa ja taikoo vaahdosta hyper-kuohkeaa.
________________________________________________



SALAATTITIKUT

minimozzarellapalloja (esim. Pirkka)
keltaisia ja punaisia kirsikkatomaatteja
kivettömiä oliiveja
basilikan lehtiä
lisäksi tarvitset bambutikkuja

Pujota salaattiainekset bambutikkuihin.

__________________________________________________



LIHAPULLAT
n.30 pikkupyörykkää

400 g (broilerin) jauhelihaa
100 g murennettua  (vuohen- ja lampaanmaidosta valmistettua) fetajuustoa (esim. Mevgal)
1/2 tl kanelia
1/2 tl muskottia
1/2 tl chilijauhetta
1/2 tl mustapippuria
1 rkl sweet chili kastiketta
1 dl persiljanlehtisilppua
rypsiöljyä paistamiseen
koktailtikkuja kattaukseen

Sekoita lihapulla-aineksista tasainen tahna, pyöritä pieniä pallukoita kahden ruokalusikan avulla ja paista kypsiksi pannulla.
__________________________________________________



PERUNASALAATTI

1 kg kiinteitä perunoita
2 Granny Smith omenaa
1 iso hopeasipuli
2 maustekurkkua
1 rkl merisuolaa
1 rkl valkopippuria
1-2 dl majoneesia (esim. Pirkka kevytmajoneesi)
lisäksi tarvitset matalia juomalaseja tarjoilulautasiksi

Kuori ja keitä perunat. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Kuori ja silppua sipuli. Kuutioi perunat, maustekurkut ja omenat suupalan kokoisiksi, sekoita kulhossa. Ripottele suola ja valkopippuri majoneesiin, yhdistä kaikki aineet ja möyhi niin kauan että kastike leviää tasaisesti. Peitä kulho kannella (tai kelmulla tai lautasella) ja nosta jääkaappiin vetäytymään. Salaatti on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Annostele salaatti juomalaseihin, aseta jälkiruokahaarukka salaatin sekaan.
_________________________________________________



FILLOSIKARIT

450 g (1 paketti) pakastettua fillotaikinaa
200 g vuohen- ja lampaanmaidosta valmistettua fetajuustoa (esim. Mevgal)
2 ruukkupersiljaa
2 ruukkutilliä
500 ml rypsiöljyä uppopaistamiseen

Sulata fillotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Murenna fetajuusto kulhoon. Nypi ja silppua persilja ja tilli, sekoita fetaan.

Levitä filloarkit leivinalustalle, leikkaa saksilla n.10 cm levyisiä kaistaleita. Ota 4 kerroksinen kaistale kerrallaan; nosta reilu teelusikallinen fetatäytettä kaistaleen alaosaan, rullaa taikinaa tiukaksi pötkilöksi, leikkaa puolessa välissä taikina saksilla poikki. Kasta sormenpää kylmään veteen ja liimaa taikinaputken  sauma kiinni. Aseta pötkilö lautaselle, vedellä liimattu sauma ylöspäin (se tarttuu muuen lautaseen kiinni). Tee sama kaistaleen loppuosalla ja jatka kunnes kaikki taikina ja täyte on käytetty.

Kuumenna öljy 180 asteiseksi (180 asteiseen öljyyn tiputettu leipäkuutio ruskistuu minuutissa). Paista fillosikarit kuparinruskeiksi, nosta keittiöpyyheen päälle valumaan. Säilytä jääkaapissa, mutta tarjoa huoneenlämpöisinä.
________________________________________________



IRISH-COFFEE JUUSTOKAKKUSHOTTI

pohja:
200g Digestive keksejä
5 rkl  voita

täyte:
250 g tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
150 g sokeria
5 cl viskiä
1 dl espressoa tai vahvaa kahvia
2 liivatelehteä
2 1/2 dl Flora vispiä (tai muuta vaahtouvaa kermaa)
2 munanvalkuaista
lisäksi tarvitset snapsilaseja tai pieniä juomalaseja annoskupeiksi

Murenna keksit, sulata voi ja sekoita voisula keksimurskaan. Jaa keksiseos snapsilasien pohjalle niin että pieni kuppi täyttyy 1/3.

Sekoita tuorejuusto, sokeri ja viski. Liuota kylmässä vedessä pehmenneet liivatelehdet kuumaan kahviin. Anna kahvin jäähtyä hetki ennen kun kaadat sen juustoseokseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä kerma- ja valkuaisvaahdot juustoseokseen, sekoita tasaiseksi ja lusikoi snapsilaseihin. Anna hyytyä jääkaapissa 4 tuntia.
_______________________________________________




ITALIALAISET RICOTTAMUNKIT

taikina:
1 1/2 dl 42 asteista maitoa (reilusti käden lämpöistä)
2 kananmunaa
5 g kuivahiivaa (n. 1/2 pussi)
6 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
3 rkl voita sulatettuna

täyte:
250 g ricottajuustoa
2 tl hienoksi raastettua sitruunan kuorta
1 1/2 rkl sokeria

lisäksi tarvitset:
rypsiöljyä paistamiseen
6 cm kokoisen pyöreän piparimuotin tai samankokoisen juomalasin
tomusokeria koristeluun

Sekoita maito ja munat kulhossa, yhdistä kaikki kuiva-aineet ja lisää pienissä erissä taikinaan. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kummoisaksi, lisää voisula taikinanteon loppuvaiheessa. Anna taikinan nousta keittiöpyyhkeen alla 40 minuuttia.

Yhdistä kaikki täyteaineet ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Jaa taikina kahteen samankokoiseen osaan, kauli molemmat leviksi. Nosta toisen taikinalevyn päälle teeliusikallinen täytettä kerrallaan, jätä väliä piparimuotin verran, jatka kunnes kaikki täyte on jaettu tasaisiin rivistöihin. Nosta toinen taikinaley kanneksi, painele taikinaa ricottamöykkyjen ympäriltä (on tärkeää että taikinalevyt sulautuvat yhteen, sillä saumojen pettäessä ricotta aiheuttaa vaarallisen ilotulituksen öljykattilassa.) Paina piparimuotilla riottataskuken ympäriltä. Voitele ruokalautanen kevyesti rypsiöljyllä. nosta valmiit taikinatyynyt lautaselle (tarkista vielä kerran saumat). Anna munkkien nousta vielä 20 minuuttia.

Kuumenna öljy 180 asteiseksi (öljy on sopivaa kun siihen tiputettu leipäkuutio ruskistuu minuutissa) ja paista munkit molemmilta puolilta kuparinruskeiksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja kierittele jäähtyneinä tomusokerissa.

_________________________________________________



SAVUKALATAHNA
n.20 pieneen leipäpalalaan

200 g lämminsavulohta, tai -siikaa
1/2-1 rkl kapriksia
2 dl laktoositonta ranskankermaa
1 dl tillinlehtisilppua
ripaus mustapippuria

lisäksi tarvitset rapeakuorista leipää tai patongin
ja ruohosipulia koristeluun (ei välttämätön)

Irrota lohi nahkastaan ja nypi mahdolliset ruodot. Hienonna savulohi haarukalla. Silppua kaprikset hienoksi, yhdistä kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoamista.

Leikkaa patonki siivuiksi, jaa lohitahna siivuille, aseta ruohosipulin palasia koristeeksi.




perjantai 1. huhtikuuta 2011

PÄÄSIÄIS-BRUNCH



"VIRVON VARVON VITSAKSILLA TUOREEKS TERVEEKS TULEVAKS VUUEKS, ANNA MUNA KANASTAIS, VOILUSIKKA LEHMÄSTÄIS, PANNUKAKKU TAIKINASTAIS, PUNKKUPULLO KELLARISTAIS, VITSAT SIUL, PALKAT MIUL."

Moderni virpoja mesettää viestinsä sähköisesti ja laittaa litteeksi oman noitahattuisen kuvansa. Vähän erilaista, mutta silti perinteikästä!

Pääsiäinen on ilon ja valon juhla, se saa näkyä kattauksessakin. Tallinnan risteilyn matkamuistoina  kulkeutuneet ikonit kannattaa nyt kaivaa varastosta ja asettaa pääsiäispöytään kunniapaikalle. Kaikki kirkkokynttilät (jopa enkelikuvioidut hautakynttilät) sopivat myös pääsiäisen brunch pöytään. Herkutkin ovat värikkäitä ja täynnä symboliikkaa. Uudelleensyntyneessä pashassa rusinoiden tilalla on ihmeruokaa, Goji-marjoja. Italialaisen pääsiäispiirakan sisältä löytyy uuden elämän alkuja, kananmunia, niin kuin  kreikkalaisesta pääsiäisleivästäkin. Amerikkalaisen juustokakun väri viestittää ilosanomaa, kun taas lohisalaattirullien ja katkarapupiirakan hento värikoodi muistuttaa lähestyvästä keväästä.

Brunchpöydässä aika pysähtyy, eikä kenelläkään ole kiire minnekään, paitsi pikkuväellä. Korit pitäisi täyttää suklaamunilla, pääsiäiskukon munimat makeiset on vielä löytämättä, munanmetsästys alkakoon!


___________PÄÄSIÄISBRUNCH MENÚ_________

MONOGRAMMIMUNAT

BLING-BLING-MIGNON MUNAT

PANNACOTTAMUNAT

JUUSTOKAKKU

PASHA

ITALIALAINEN PINAATTIPIIRAKKA

KREIKKALAINEN PÄÄSIÄISLEIPÄ

KATKARAPUPIIRAKKA

LOHI-SALAATTIRULLAT

Huom. monogrammimunat, bling bling-munat, pannacottamunat, juustokakun, pashan ja kreikkalaisen leivän voit tehdä jo edellisenä päivänä
____________________________________________


NIMIKOIDUT PÄÄSIÄISMUNAT

sama määrä suklaamunia kuin syöjiä
eri värisiä sokerikuorrutteita valmiissa pursotintuubeissa
värikkäitä strösseleitä
lisäksi tarvitset kananmunakennon tai munakuppeja

Kuori folio munien ympäriltä, aseta suklaamunat tyhjään kananmunakennoon tai munakuppeihin. koristele sokerikuorrutteilla ja strösseleillä, anna kuivua ennen tarjoamista.
__________________________________________


BLING-BLING- MINGNON MUNAT

Mignon suklaamunia
tarrapohjaisia koriste jalokiviä (esim. Papermania Sinellistä)
koriste kangasnauhoja
askarteluliimaa

Irrota munista Fazer- tarrat, leikkaa kangasnauhoista sopivan pituiset pätkät ja liimaa munan ympärille keskitasoon. Koristele yläosa tarrakivillä (jos et omista pinsettejä, käytä saksia kivien asetteluun).

_________________________________________________




PANNACOTTAMUNAT

6 Kinder suklaamunaa
2 liivatelehteä
5 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1/2 dl sokeria
1 purkki vauvan mangososetta

Kaada liivatelehtien päälle kylmää vettä, jätä pehmenemään. Kuori suklaamunista folio, aseta munakuppeihin ja leikkaa yläreunaan siksak-kuvio kuumaan veteen kastetulla terävällä veitsellä.

Mittaa kerma ja sokeri kattilaan, halkaise vaniljatanko ja raaputa sisus terävällä veitsenkärjellä kerman sekaan. Keitä kermaa miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Ota kattila liedeltä, nosta liivatteet kylvystä, puristele vesi pois ja lisää kermaseokseen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Lusikoi jäähtynyttä pannacottaa munankuoriin, tee mangososeesta keskelle keltuainen ja nosta pannacottamunat jääkaappiin hyytymään.
___________________________________________



PÄÄSIÄISEN JUUSTOKAKKU

225 g murennettuja Digestive keksejä
125 g voita sulatettuna
400 g maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa (tai muuta tuorejuustoa, esim. Hovi)
1 dl sokeria
2 tl hienoksiraastettua sitruunan kuorta
3 kananmunaa

sitruunakuorrute:
50 g Oivariinia
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl hienoksiraastettua sitruunan kuorta
2 tl sitruunamehua

lisäksi tarvitset irtopohjavuoan (18 cm halkaisijaltaan)

Yhdistä keksimurut ja voisula, levitä irtopohjavuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Vatkaa tuorejuusto, sokeri, sitruunankuoriraaste ja munat tasaiseksi tahnaksi. Kaada täyte kakkumuottiin keksipohjan päälle ja paista 180 asteisessa uunissa noin tunti. Anna jäähtyä uunissa luukku hieman raollaan, nosta sitten huoneenlämpöön.

Valmista sitruunakuorrute; mittaa ainekset kulhoon, aseta se vesihauteeseen. Lämmitä kastiketta tasaisessa lämmössä n. 20 minuuttia, sekoita koko ajan. Nosta kastike vesihauteesta heti kun se alkaa sakeutua. Anna jäähtyä huoneenlämmössä.

Levitä sitruunatahna tasaisesti juustokakun päälle, anna kakun tekeytyä jääkaapissa yön yli, tai ainakin 3 tuntia ennen tarjoamista.
___________________________________________



PÄIVITETTY PASHA

100 g voita (huoneenlämpöistä)
1 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa (laktoositonta)
1 munankeltuainen
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
2 rkl kuvattuja Goji marjoja
2 rkl manteliruouhetta

lisäksi tarvitset: sideharsoa tai kahvinsuodatinpusseja ja pashamuotin, kartionmuotoisen siivilän tai reikäpohjaisen kukkaruukun ja ylimääräisiä Goji-marjoja koristeluun

Vatkaa voi ja sokeri tahnaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, yhdistä kaikki ainekset, sekoita tasaiseksi ja kaada sideharsolla tai kahvinsuodatinpusseilla vuorattuun siivilään, kukkaruukkuun tai puiseen pashamuottiin. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli. Viritä lautanen tai kulho muotin alle, niin ettei valuva neste sotke jääkaappia.
________________________________________



ITALIALAINEN PÄÄSIÄISPIIRAKKA (Pasqualina)

500 g valmista pakastevoitaikinaa
300 g pakastepinaattia
1 sipuli
3 rkl oliiviöljyä
500 g ricottajuustoa
1 1/2 dl juuri raastettua parmesanjuustoraastetta
1 dl persiljanlehtisilppua
2 rkl meiraminlehtisilppua
2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
7 kananmunaa

lisäksi tarvitset irtopohjavuoan (18 cm läpimitaltaan) ja Oivariinia vuoan voiteluun

Voitele irtopohjavuoka. Sulata voitaikina, jaa se kahteen eri kokoiseen osaan; 2/3 ja 1/3. Kauli molemmat osat pyöreiksi levyiksi, nosta suurempi ympyrä vuokaan, taikinan reunat saavat retkottaa  reunojen yli.

Sulata pinaatti, valuta lävikössä ja puristele vesi pois. Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna öljy pannussa, kuullota siinä sipulisilppua ja pinaattia. Yhdistä kulhossa ricotta, parmesaaniraaste, pinaattiseos ja 2 kananmunaa ja yrttisilput, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kaada pinaatiiseos voitaikinalla vuorattuun vuokaan, tee täytteeseen neljä kuoppaa ja riko niihin jäljellä olevat 4 kananmunaa. Ripottele munien päälle suolaa ja mustapippuria.

Nosta taikinakansi päälle, leikkaa saksilla ylimääräinen taikina pois, nipistä saumat tiiviisti yhteen. Pistele haarukalla pinaan reikiä, voitele kananmunalla ja paista 200 asteisessa uunissa noin tunti. Tarjoa piirakka huoneenlämpöisenä.
__________________________________________




KREIKKALAINEN PÄÄSIÄISLEIPÄ (Tsoureki)

5 dl kevytmaitoa (+42 asteista)
1 kananmuna
1/2 dl sokeria
1/2 tl kanelia
1/2 dl keltaisia rusinoita
1 appelsiinin hienoksi raastettu kuori
1 tl aniksen hienoksi jauhettuja siemeniä
1/2 tl suolaa
13-15 dl vehnäjauhoja
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
100 g Oivariinia (huoneenlämpöistä)
lisäksi tarvitset:
1 ylimääräinen kananmuna leivän voiteluun ja taloussokeria pinnalle ripoteltavaksi
3 kananmunaa ja punaista elintarvikeväriä tai 1 pilkottu punasipuli munien värjäämiseen leivän koristeluun

Sekoita +42 asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) maitoon muna, sokeri, kaneli, rusinat, appelsiininkuoriraaste, anis ja suola. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää jauhoja vähitellen, pienissä erissä, vaivaa taikinaa koko ajan. Kääntele taikinaan huoneenlämpäinen rasva, vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna nousta kulhossa keittiöpyyhkeen alla 1 tunti.

Jaa taikina kolmeen osaan, rullaa ne pötkilöksi. Letitä taikinasta pullapitkon näköinen leipä, nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna nousta liinan alla vielä 1 tunti.

Keitä kananmunia elintarvikevärillä värjätyssä vedessä tai pilko punasipuli munien keitinveteen. (Jälkimmäinen tapa on perineteisempi munien värjäystyyli). Voitele leipä kananmunalla, ripottele päälle sokeria ja upota punaiset munat leipäpitkoon niin että ne jäävät näkymään osittain.

Paista leipää 200 asteisessa uunissa n.20 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.
__________________________________________



KATKARAPUPIIRAKKA

400 g Sunnuntai pakaste piirakkapohja
1 purjo
3 rkl rypsiöljyä
150 g Creme Fraicea (Valio, hyla)
150 g sulatettuja ja valutettuja katkarapuja
100 g punaleimaemmental raastetta
mustapippuria myllystä

Sulata piirakkapohja ja painele uuninkestävän vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Pese ja kuutioi purjo, kuumenna öljy pannulla, kuullota purjoa hetki, lisää sitten ranskankerma, katkaravut ja juustoraaste. Jauha sekaan mustapippuria, sekoita täyte tasaiseksi.

Kaada katkaraputäyte esipaistetun pohjan päälle ja paista vielä puolisen tuntia, kunnes pina saa kuperarinruskean sävyn. Tarjoa piirakka huoneenlämpöisenä.
__________________________________________



LOHI-SALAATTIRULLAT

300 g lohta
250 g rahkaa (Valio, laktoositon 0,3%)
3-4 rkl wasabitahnaa
2 kypsää avokadoa
2 suurilehtistä salaattia (esim. keräsalaatti tai romaine)

kastike:
1 dl sweet chili kastiketta
1/2 dl korianterinlehtisilppua
1/2 dl limettimehua

lisäksi tarvitset leivinpaperiarkin

Kääri kalafile leivinpaperiin. Paista pakettia 180 asteisessa uunissa n.20 minuuttia, anna kalan jäähtyä paketissa.

Sekoita rahkasta ja wasabista tasainen tahna. Kuori avokadot, poista kivi ja leikkaa hedelmäliha suikaleiksi. Leikkaa lohesta sentin paksuisia siivuja (heitä nahka roskiin).

Tee kastike: yhdistä makea chilikastike, korianterinlehtisilppu ja limettimehu, sekoita ja siirrä jääkaappiin tekeytymään.

Huuhtele salaatti, irrota lehdet kannasta, rutistele lehtiruoko taipuisaksi.
Nosta salaatinlehdelle lohisiivu, ruokalusikallinen wasabirahkaa ja pari avokaadosiivua ja kieritä rullalle. Jatka, kunnes kaikki ainekset on käytetty. Kaada kastike päälle tai tarjoa erikseen dippinä.