lauantai 5. maaliskuuta 2011

AIKUISTEN TALVIPIKNIK





"ENEMMÄNKIN KUIN KEITTIÖSSÄ VIETETTYÄ AIKAA HYVÄT ATERIAT VAATIVAT NEROKASTA JÄRJESTELYKYKYÄ JA KOKEMUSTA, JOIDEN SAAVUTTAMINEN ON NAUTINTO"
 Elisabeth David, French Country Cooking


Ennen kun tulee kevät ja aurinko sulattaa mahtavan lumikuorrutuksen, on aika järjestää juhla sen kunniaksi. Mukaan tarvitaan vain herkullista grillattavaa, kertakäyttögrillejä (1 per ruokailija), lampaantaljoja (takapuolen lämmittimeksi), pulkka (tavaroiden kuljettamiseen) ja reipasta retkimieltä. Mitä syrjäisempi piknikpaikka ja syvempi hanki, sen parempi!

Tämän eväsretken ikäsuositus on k-18, koska kuuma juoma sisältää valkoviiniä ja kaakao kofeiinia. Eivätkä wasabi ja halloumikaan oikein kuulu lasten suosikkeihin...Aikuismaisesta tarjoilusta huolimatta tunnelma säilyy nuorekkaana, siitä pitää huolen yhteisvoimin rakennettu lumiukko ja miehet vastaan naiset lumisota.


__________AIKUISTEN TALVIPIKNIK MENÚ_________


KUUMA PERUNAKEITTO

PIKNIK DOG

TIKKUPULLIA

KUUMAA KAAKAOTA

KUUMAA VIINITEETÄ

___________________________________________________




KUUMA KAAKAO

100 g taloussuklaata (Fazer)
1 l kevytmaitoa
2 rkl kaakaojuomajauhetta
1/4 tl chilijauhetta
1 dl espressoa tai vahvaa kahvia

Pilko suklaa kattilaan, kaada maito päälle ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes suklaa sulaa. Lisää kaakaojauhe, chili ja espresso, kuumenna kiehuvaksi. Tarjoa tikkupullien kanssa.

_________________________________________________



TIKKUPULLAT

1 paketti Fazerin Dallas pakastepullia
bambutikkuja

Anna pullien sulaa huoneenlämmössä. Kieritä pulla kerrallaan auki niin että saat pitkän taikinanauhan,  heitä voikokkareet roskiin. Kieputa pullataikinaa bambutikkujen ympärille, grillaa piknikillä kypsäksi. Tarjoa kuuman kaakaon kanssa.

_________________________________________________


PIKNIK DOG

Oivallus Subs leipiä (Pågen)
kreikkalaistyylisiä gyrosbratwursteja (Brennecke/Citymarket) tai omia suosikkinakkejasi
halloumi juustoa
voileipäkurkkuja (Felix)
maustettua majoneesia

Grillaa leivät, nakit ja juusto, kokoa hodari ja lisää täytteeksi vielä kurkkusiivu sekä maustettua majoneesia. Nauti saman tien, ennen kun juusto kerkeää jäähtyä ja kovettua.



DIJONMAJONEESI

1 dl kevytmajoneesia (Pirkka)
1-2 rkl Dijon sinappia (Maille)
Sekoita majoneesista ja sinapista tasainen tahna, anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoamista.


WASABIMAJONEESI

1 dl kevytmajoneesia (Pirkka)
2 rkl wasabia
Sekoita majoneesista ja wasabista tasainen tahna, anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoamista.


CHILIMAJONEESI

1 dl kevytmajoneesia (Pirkka)
2 rkl sweet chili sauce, makeaa chilikastiketta (Pirkka)
Sekoita majoneesista ja chilikastikkeesta tasainen tahna, anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoamista.

______________________________________________



KUUMA PERUNAKEITTO

1 purjo
6 keskikokoista jauhoista perunaa
1 sipuli
2 rkl Oivariinia
1 kasvisliemikuutio tai Fond du Chef kerta-annos
vettä
125 g (paketti) Aura gold sinihomejuustoa
2 dl laktoositonta ruokakermaa (Valio)
koristeeksi persiljaa

Pese ja pilko purjo, kuori ja kuutio perunat ja sipuli. Sulata rasva pannulla ja kuullota siinä purjoa perunoita ja sipulia. Lisää kasvisliemikuutio tai fondi ja vettä niin paljon että kasvikset peittyvät. Keitä perunat pehmeiksi, soseuta sitten sauvasekoittimella.

Murenna homejuusto sosekeittoon, keitä niin kauan että juusto sulaa ja lisää ruokakerma. Lämmitä keitto kiehumispisteeseen, hämmennä koko ajan. Kaada lämmitettyyn keittotermariin, ripottele koristeeksi persiljasilppua juuri ennen tarjoamista.
_____________________________________________





KUUMA VIINITEE

5 dl kiehuvaa vettä
2 hedelmäteepussia (Twinings wild berries)
1 pullo (75 cl) kuivaa valkoviiniä (esim. Lamura grillo di Sicilia)

Tee puoli litraa tuoksuvaa hedelmäteetä. Kaada viini teen sekaan, kuumenna juoma lämpimäksi mutta älä keitä.

tiistai 1. maaliskuuta 2011

BABA-MARTA



"PAHA ILMA VOI MUUTTUA PAREMMAKSI, PAHA IHMINEN EI KOSKAAN"
bulgarialainen sanonta

BABA MARTA on bulgarialainen kevätjuhla. Baba tarkoittaa isoäitiä ja Mart on maaliskuu, juhla järjestetään siis maaliskuu-nimisen vanhan rouvan kunniaksi. Baba Marta on oikukas mummo, jonka mieliala vaihtelee kuin kevätsää. Silloin kun Baba Marta on äkäinen, sataa lunta, mutta hyväntuulisena  isoäiti muuttaa ilman silmänräpäyksessä aurinkoiseksi.

Maaliskuussa on tapana lahjoittaa puna-valkoisia martenitsa-onnennauhoja ja pieniä lankanukkeja. Martenitsaa ei koskaan osteta itse ja sitä pidetään ranteessa niin kauan kunnes kantaja näkee haikaran tai ensimmäisen kukkivan puun. Sitten onnennauha sidotaan puun oksaan tai piilotetaan kiven alle. Jos kiven alla mönkii mato tai toukka, tietää se hyvää onnea. Muurahainenkin on hyvä merkki, mutta tarkoittaa ettei onni tule itsestään, vaan sen eteen pitää tehdä paljon työtä. Hämähäkkiä ei kukaan toivo löytävänsä kiven alta, se kun symboloi pelkkää huonoa onnea.

Baba Marta on siis tervetulotoivotus keväälle ja samalla jäähyväiset talvelle, ja mitä oivallisin hetki tutustua bulgarialaisen keittiön herkkuihin. Aito tunnelma syntyy puna-valkoisesta kattauksesta, ennenvanhaisten kuusenkoristeiden tapaisista lankanukeista ja hiirenkorvilla olevista puunoksista (katkaise sisälle maljakkoon jo pari viikkoa ennen juhlia).

HEIPPA TALVI, TERVETULOA KEVÄT !



_________________BABA MARTA MENÚ_____________


SUPA TOPTZETA KEITTOA

TALVISALAATTIA

GÜVETCHE  PATAA

FRITEERATTUA KESÄKURPITSAA

OMENA-PÄHKINÄ BANITZA  PIIRAKKAA

RUOKAJUOMAKSI mitä tahansa punaista tai valkoista: mehua, punkkua, rosé viiniä, bulgaialaista Mastikaa, kerikkalaista Ouzoa, maitoa....
__________________________________________________



SUPA TOPTZETA KEITTO

lihapullataikina:
200 g vuohen- ja lampaanmaito fetajuustoa (esim. Mevgal tai Lidlin Eridanous)
1 ruukkupersilja
500 g (kananpojan) jauhelihaa
1 kananmuna
1 tl merisuolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä

keittoliemi:
1 sipuli
2 porkkanaa
3-4  kiinteää perunaa
100 g palsternakkaa
1/2 dl rypsiöljyä
kiehuvaa vettä
1 tl merisuolaa
4 rkl risottoriisiä (esim. Divella)
1 ruukkupersiljan lehdet koristelemiseen



Tee jauhelihataikina: murenna feta ja silppua persiljan lehdet jauhelihan sekaan, lisää muna, suola ja pippuri. Puristele taikina käsin tasaiseksi massaksi, peitä ja nosta jääkaappiin tunniksi. Pyörittele jauhelihataikina peukalonpään kokoisiksi pyöryköiksi.

Kuori ja kuutioi sipuli, porkkanat, perunat ja palsternakka. Kuumenna öljy kattilassa, kuullota siinä juureskuutioita. Kaada kiehuvaa vettä niin että kattila täyttyy 2/3 ja lisää suola. Anna kiehahtaa, ripottele riisi ja nostele lihapullat keiton sekaan. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia, (tarkkaile riisiä, se ei saa puuroutua).

Nypi persiljan lehdet ja tarjoa erikseen niin että kukin saa ripotella persiljaa kettoannoksen päälle.

__________________________________________________



TALVISALAATTI

1 pieni kaali
3-4 porkkanaa
1 dl rypsiöljyä (Keiju)
2-3 rkl hunaja-omenaviinietikkaa (Rajamäen) tai sitruunamehua
1/2-1 tl suolaa

Raasta porkkanat ja pilko kaali hienoksi. Sekoia öljystä, etikasta (tai sitruunamehusta) ja suolasta kastike. Kaada kastike salaatin päälle, möyhi salaattia molemmin käsin niin että kastike levittyy tasaisesti. Anna  vetäytyä jääkaapissa 10 minuuttia ennen tarjoamista.
_________________________________________________



GÜVETCHE PATA
neljälle

2 pihvitomaattia
1 hopeasipuli
100 g bulgarialaista lukanka makkaraa tai muuta salamityylistä makkaraa (esim. Dulano chorizo
           paprikasalami/Lidl)
200 g bulgarialaista sirene juustoa tai vuohen- ja lampaanmaito fetaa (esim. Eridanous/Lidl)
4 kananmunaa
paprikajauhetta
mustapippuria
lisäksi tarvitset 4 uuninkestävää kannellista annosvuokaa (tai käytä aluminifoliota kantena) ja 1 rkl jääkaappikylmää Oivariinia vuokien voiteluun

Kuori tomaatit ja leikkaa vaakasuoraan 1/2 cm paksuisiksi siivuksi. Kuori sipuli ja leikkaa vaakasuoraan ohuiksi renkaiksi.  Jaa juusto neljään osaan, kuori ja leikka makkara ohuiksi siivuksi. Voitele annosvuoat Oivariinilla ja pinoa vuokiin vuoronperään tomaattia, sipulia, fetaa ja makkaraa. Riko päällimmäiseksi kananmuna, levitä keltuainen tasaiseksi kanneksi, ripottele pinnalle paprikajauhetta ja mustapippuria.

Paista 200 asteisessa uunissa kannen alla, (tai aseta foliopalanen kanneksi) n.20 minuuttia, posta kansi ja paista vielä hetki, kunnes muna hyytyy. Tarjoa suoraan annosvuoasta tai kumoa paistos ruokalautaselle. Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa (esim. esipaistettu Pirkka ciabatta).
___________________________________________________



PANIRANI TIKVITCHKI  FRITEERATTUA KESÄKURPITSAA

4 dl Bulgarian jogurttia
1/2 dl tillisilppua
3 murskattua valkosipulin kynttä
2 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa

1 kesäkurpitsa
suolaa
1 dl vehnäjauhoja
3 dl rypsiöljyä


Aloita jogurttikastikkeen valmistamisesta: sekoita kaikki kastikkeen ainekset, anna vetäytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoamista.

Puolita kesäkurpitsa ja tee puolen sentin paksuisia siivuja pituussuunnassa. Ripottele suolaa siivujen molemmille puolille ja anna kesäkurpitsan itkeä. Kuivaa puolen tunnin kuluttua pintaan noussut neste keittiöpyyhkeellä ja kuumenna öljy 180 asteiseksi (öljy on valmista kun siihen kastettu leipäkuutio ruskistuu 30 sekunnissa). Kasta kesäkurpitsasiivut vehnäjauhoihin ja friteeraa kuparinruskeiksi. Tarjoa jogurttikastikkeen kanssa.
___________________________________



OMENA-PÄHKINÄ BANITZA

450 g (1 paketti) pakastettua fillotaikinaa (Kanaki)
3 dl saksanpähkinärouhetta
1 dl sokeria
1 1/2 tl kanelia
3 tl korppujauhoja (ei välttämätön)
150 g voita sulatettuna
5 kuorittua ja raastettua omenaa
koristeeksi ylimääräistä hienoa sokeria

Sekoita kulhossa pähkinät, sokeri, kaneli ja korppujauhot. Levitä fillotaikina-arkki leivinalustalle, voitele voisulalla, nosta seuraava filloarkki päälle, voitele ja vielä kolmas samaan tapaan. Levitä pähkinätäytettä ja omenaraastetta kolmannen fillolevyn päälle ja rullaa taikina pötkilöksi. Nosta uunivuokaan, harjaa voisulalla ja ripottele päälle sokeria. Jatka samaan tapaan kunnes kaikki täyte ja taikina on käytetty.

Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes pinta muuttuu rapeaksi ja kuparinruskeaksi.
Tarjoa huoneenlämpöisenä.