maanantai 10. tammikuuta 2011

KEIJUKARKELOT





"marenkia, mansikoita, ne on keijukaisten leipää ja voita"


Keijukekkereissä ei ole mitään raskasta, oli kyse sitten tarjoilusta tai tunnelmasta. Pikkukeijujen värisilmä on tarkka, mutta keijut ovat kaikkiruokaisia, ainakin niin kauan kun tarjolla on sopivan värisiä herkkuja. Hentoa vaalenpunaista ryhdittää pirteä pinkki ja vastaleikatun ruohon vihreä.

Noutopöydästä on löydyttävä jotain suolaistakin, muuten pikkukeijut lentelevät sokerihumalassa päin seiniä. Hyvän haltijattaren minihampurilaiset ovat juuri sopivan kokoisia pieniin käsiin. Ohuen ohueksi leikattu saunapalvikalkkuna on vielä osuvasti vaaleanpunaista, Polar juustokin hennon vaaleankeltaista. Mansikkapirtelö on punertavaa keijun maitoa, värjätty popcorni piparmintun pinkkejä lupiininkukkia  ja kakun marenki hennon rosaa pilvenhattaraa. Piparitaikasauva on varmasti jokaisen vierailevan keijukaisen mieleen, sillä kukin saa kirjailla taikasauvansa oman mielensä mukaiseksi.

Keijuvieraille pukukoodi on sanomattakin selvää, mutta mukaan tulevien aikuisten varalle kannattaa kutsukorttiin kirjata värikoodi; keijukaismaisen kepeä tunnelma on täydellinen kun kaikilta löytyy jotain pinkkiä !



____KEIJUKEKKEREIDEN HÖYHENENKEVYT MENÚ________


Hyvän haltijattaren hampurilaisia (minikokoisia kalkkuna-juustotäytteisiä sconesia)

Lupiininkukkia (pinkkiä popcornia)

Pilvenhattara auringonlaskussa ( joka keijun jäätelö-marenkikakkua)

Kukkaiskeijun kuppikakkuja (sokerikuorrutteisia vadelma-valkosuklaa kuppikakkuja)

Toiveet toteuttavia taikasauvoja (vaaleita piparitähtiä jäätelötikussa)

Juomaksi: metsäkeijun maitoa (mansikkapirtelöä) ja kotikeijun keitosta (mansikkamehua)

___________________________________________________



HYVÄN HALTIJATTAREN HAMPURILAISET
(=minikokoiset kalkkuna-juusto sconesit)
n. 20 kpl

2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
5 dl vehnäjauhoja
100 g Oivariinia (huoneenlämpöistä)
100 g punaleimaemmental raastetta
1/2 -1 dl maitoa

täytteeksi: Oivariinia,  aito saunapalvi kalkkunafileetä (Snellman), Polar juustosiivuja (Valio)

lisäksi tarvitset: ylimääräistä jauhoa alusten jauhottamiseen ja pyöreän n. 6 cm halkaisijaltaan suuruisen pikkuleipämuotin (tai saman kokoisen juomalasin)

Mittaa leivinjauhe, suola, ja jauhot isoon kulhoon. Lisää sekaan rasva ja nypi se jauhojen sekaan niin että taikinasta tulee murumaista. Lisää juustoraaste ja sen verran maitoa että saat pehmeän, mutta vielä kiinteän taikinan. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle leivinalustalle, kauli 1/2-1 cm paksuksi levyksi, leikkaa siitä pyöreällä muotila pieniä kiekkoja. Kauli rippeet uudelleen ja jatka kunnes kaikki taikina on käytetty.

Nosta sconesit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Halkaise jäähtyneet sconesit, sipaise väliin Oivariinia, taittele sen päälle kalkkuna- ja juustosiivu ja aseta toinen puoli kanneksi.
 ____________________________________________




METSÄKEIJUN MANSIKKAPIRTELÖ
6 keijukaiselle

1 l  kevytmaitoa
1/2 l vaniljajäätelöä
1-2 tl masikka-aromia (Spice & Aroma Finland, maustehyllystä)

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella sileäksi pirtelöksi, kaada laseihin ja nauti pillillä.

_____________________________________________



TOIVEET TOTEUTTAVA TAIKASAUVA
(= valkoiset piparitähdet)

3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
50 g Oivariinia (huoneenlämpöistä)
1 tl leivinjauhetta
7 1/2 dl vehnäjauhoja
varaa ylimääräistä jauhoa leivinaliustan jauhottamiseen
100 g valkosuklaata (Fazer, maustehyllystä)

Koristeluun: sokerikuorrutetta ja hopeakuulia
Taikasauvan varreksi: puisia syömäpuikkoja

Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää pehmeä rasva. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa jauhot taikinaseokseen. Nosta taikina jääkaappiin tunniksi.

Kauli taikina levyksi, painele tähtimuotilla kuvioita, nosta piparit leivinpaperilla vuoratulle uuipellille ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia, kunnes reunat alkavat ruskistua. (Jos koko pipari ruskistuu, ja alkaa näyttää tavalliselta joulupiparilta, on se ollut uunissa liian kauan.)

Piparitähtien sakarat vääntyvät joskus uunissa; kannattaa ensin valita toisilleen sopivat tähtiparit ja sulattaa vasta sen jälkeen valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa. Levitä sulaa suklaata tähden nurjalle puolelle, aseta syömäpuikot keskelle, leivitä suklaata toisenkin tähden nurjalle puolelle ja liimaa tähdet suklaalla toisiinsa. Jatka kunnes olet saanut sopivan määrän taikasauvoja. Jätä taikasauvat kovettumaan tasaiselle alustalle. Koristele loput tähdistä ja tarjoa juhlapöydässä  (taikasauvan jokainen keiju koristelee myöhemmin itse).

______________________________________________



PILVENHATTARA ILTA-AURINGOSSA
(=joka keijun jäätelö-mareknkikakku)

6 kananmunanvalkuaista
ripaus suolaa
1 dl sokeria
punaista elintarvikeväriä
100 g taloussuklaata
1 dl kevytmermaa
2 1/2 dl Flora Vispiä (20%)
ripaus sokeria
1/2 l vaniljajäätelöä

Vatkaa valkuaiset ja ripaus suolaa kovaksi vaahdoksi, mausta sokerilla ja värjää elintarvikevärillä. Levitä marenkiseos haluamasi kokoisiksi kiekoiksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. (Tästä ohjeesta tulee 8 kpl halkaisijaltaan 15 cm kokoisia, reilun 1/2 cm paksuisia marenkikiekkoja). Pidä marenkipohjia 100 asteisessa uunissa noin 2 tuntia, kunnes ne kuivuvat. Irrota kiekot varovasti leivinpaperista. Käytä vasta jäähtyneinä.

Sulata suklaa kevytkerman sekaan, sekoita tasaiseksi kastikkeeksi ja siirrä sivuun jäähtymään. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta kevyesti sokerilla.

Aseta ensiäinen marenki lasikuohon pohjalle, pinoa marenkipohjan päälle jäätelöä ja kermavaahtoa, nosta seuraava marenki kanneksi, jatka näin kunnes olet rakentanut sopivan kokoisen kakun. (Jos marenkeja jää yli, ne säilyvät ilmatiiviissä rasiassa). Valuta lopuksi suklaakastike kakun päälle ja tarjoa saman tien.

____________________________________________




KUKKAISKEIJUN KUPPIKAKUT

200 g Oivariinia (huoneenlämpöistä)
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
1/2 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
4 dl (200 g) pakastevadelmia
100 g valkosuklaata (Fazer, maustehyllystä)
Alumiinivuokia (Bruno)
koristeeksi mansikanmakuista tomusokeria (Dan Sukker) ja hopeakuulia (Dr. Oetker)

Vatkaa Oivariini ja sokeri tahnaksi. Vatkaa sekaan munat ja maito. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi tahnaksi. Paloittele suklaa aspiriinin kokoisiksi palasiksi. Kääntele taikinaan lopuksi suklaapalat ja jäiset vadelmat.

Nosta taikinaa kahden ruokalusikan avulla vuokiin, paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Sekoita kuorrute tomusokerista ja vedestä pakkauksen ohjeen mukaan, käsittele yksi kuppikakku kerrallaan: leivtä kuorrute ja koristele hopeakuulilla.



lauantai 1. tammikuuta 2011

HÄÄPÄIVÄ





"Jos menet naimisiin, kadut. Jos et mene naimisiin, kadut jälleen."  -  SOKRATES

Mitä kauemman aikaa häistä on kulunut, sitä suurempi syy on juhlaan!
Satumaisesta hääjuhlasta on vain silmänräpäys avioliiton arkeen, eikä juhlahurmoksesta jää loppujen lopuksi käteen kuin paksu pino valokuvia.

Yhdessäolon merkkipäivänä on aika kaivaa vanhat kuvat esiin ja hemmotella puolisoa, ja samalla itseäkin. Kerrankin on lupa liioitella; mikään ei ole liian hyvää, hienoa tai tuhlarimaista. Illallinen suosikkiravintolassa kruunaa vaivattomasti vuosijuhlan, mutta Suomen ravintolahinnoilla saat ostettua kotiin todellista gourmeeta ja luksusjuomia.

Menún kuuluu olla juhlallinen, mutta keittiössä vietetyn ajan minimaalinen, siksi meidän hääpäivän herkkutteluperinteeseen kuuluu pakastettuja ranskalaisia etanoita (Etana kotilossa valkosipulivoilla, Arvo Kokkonen Oy), ranskalainen esipaistettu maalaispatonki (Pirkka, taikinaan käytetyt jauhot eroavat meillä myytävistä jauhoista, alkuperämaa todellakin maistuu leivässä), valmiiksi keitetty kanadalainen hummeri, joka muuntuu pienellä vaivalla Lobster Thermidoriksi ja lopuksi tiramisua, minkä voi helposti valmistaa jo edellisenä päivänä (kuvan "with love" leveää pakettinauhaa saa helsinkiläisestä Riviera Maison sisustuskaupasta). Juustopöydässä näkyy lasten käden jälki: ihan itse leivotut piparit (valmistaikina marketin pakastealtaasta, kirjainmuotit Nigela Lawson sarjaa, Stockmannilta) maistuvat hienojen ruiskeksien (Kantolan valitut) kanssa mustahomejuuston (Black Castello) ja vuohen gruyéren (Juustoportti) kaverina.

Mielettömiä makuja ja hulvatonta herkuttelua, kuinka kaukaiselta ajatukselta arki hääpäivänä tuntuukaan!





_______HÄÄPÄIVÄN HERKUTTELU MENÚ____________


Etanoita valkosipulivoilla ja ranskalaista maalaispatonkia

Thermidor hummeri ja peruna-porkkanamuusia

Tiramisua

iltapalaksi juustoja, pipareita ja ruiskeksejä

______________________________________________





THERMIDOR HUMMERI

2 pakastettua hummeria
2 rkl Oivariinia
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl konjakkia
reilu 1 dl maitoa
1 dl laktoositonta ruokakermaa
1 rkl Dijon sinappia
suolaa, pippuria
1 dl parmesanraastetta

Sulata hummerit pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa hummerit pituussuunnassa kahtia ja poista kaikki tummanväriset osat vaalean lihan seasta. Irrota liha kuorista ja leikkaa suupalan kokoisiksi paloiksi. Jos haluat tarjota hummerin kuoressaan, huuhdo kuoret ja nosta ne uunivuokaan.

Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja kypsennä sekoittaen, kunnes jauhot alkavat saada väriä. Kaada konjakki ja maito sekaan, vatkaa seos sileäksi. Lisää kastikkeeseen sinappi ja ruokakerma, mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita hummeripalaset kastikkeeseen, jaa seos kuoriin tai uuninkestäviin annosvuokiin. Jos paistat thermidorin vuoissa, riko sakset jo tässä vaiheessa ja lisää liha kastikkeeseen. Ripottele päälle parmesan juustoa, paista 200 asteisessa uunissa kunnes juusto sulaa ja pinta saa hieman väriä. Tarjoa peruna-porkkanamuusin ja rapeakuorisen leivän kanssa.

______________________________________________




TIRAMISU

2 kananmunaa
250 g mascarpone juustoa (maustamaton Hovi juustokin käy hätätilassa)
1/2 dl sokeria
tilkka Marsala viiniä, Amaretto likööriä tai konjakkia
1 dl vaahtoutuvaa kermaa
2-3 dl huoneenlämpöistä espressoa tai vahvaa kahvia
100 g Savoiardi keksejä (murennetut Digestive keksitkin käyvät hätätilassa)
2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Erota keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja sokeri paksuksi ja vaaleaksi vaahdoksi, sekoita vaahto mascarpone juustoon ja mausta makealla viinillä, liköörillä tai konjakilla. Vatkaa kerma vaahdoksi, kääntele juustoseokseen. Vatkaa valkuaisetkin vaahdoksi ja kääntele sekaan varovasti.

Vuoraa matalat juomalasit tai annosvuoka kahviin kastetuilla kekseillä, levitä juustoseosta keksipedille ja jatka samaan malliin kunnes kaikki keksit, kahvi ja juustoseos on käytetty. Nosta tiramisu jääkaappiin yöksi. Siivilöi kaakaojauhetta koristeeksi juuri ennen tarjoamista.